Fyrede chefer koster nordjyske kommuner knap 28 millioner kroner

Foto: TV 2 Grafik, Ellen Meldgaard Pedersen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Professor kalder det en ren gavebod.

Det kan godt betale sig at arbejde i de nordjyske kommuner - især hvis du er direktør eller chef.

Siden januar 2022, hvor kommunerne fik nye byråd, har de nordjyske kommuner udbetalt knap 28 millioner kroner til fyrede direktører og ledere.

Det viser en aktindsigt, som TV2 har fået.

- Det strider mod befolkningens retsfølelse, når fyrede topchefer skal have så meget med sig. De her penge kunne jo være blevet brugt på alt muligt andet i kommunerne. Her får man ingenting for pengene. Det er en ren gavebod, siger Henning Jørgensen, der er mangeårig professor i offentlig forvaltning, og som i dag er forskningsansvarlig ved Professionshøjskolen UCN.

Han bliver bakket op af sin kollega, kommunalforskeren Roger Buch.

- Kommunale chefer får i forvejen en god løn.

Så meget har det kostet de nordjyske kommuner

Så mange penge har fyrede kommunale chefer, direktører og ledere fået i fratrædelsesgodtgørelse siden seneste kommunalvalg

Aalborg

10.917.639 kroner

Frederikshavn

4.628.348

Hjørring

0

Brønderslev

1.819.784

Thisted

2.498.965

Rebild

0

Læsø

3.375.186

Jammerbugt

1.517.695

Morsø

2.145.439

Mariagerfjord

0

Vesthimmerland

1.093.418

I alt

27.996.474

Årsagen til at de fyrede nordjyske chefer får millioner med ud af døren, skal findes i den chefaftale, som Kommunernes Landsforening og en række fagforeninger har indgået.

Aftalen giver nemlig direktører, forvaltningschefer, fagchefer og i nogle tilfælde ledere særlige vilkår i tilfælde af en fratrædelse. Og de fyrede direktører ansættes som regel på vilkår, der betyder, at de ved en fyring får, hvad der svarer til 12 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse.

Og det får eksperter som Henning Jørgensen og Roger Buch til at efterspørge, at Kommunernes Landsforening tager et opgør med de særlige vilkår.

- De er før lykkedes med at få indskrænket de største privilegier for chefer. De kunne godt trykke mere på her, siger Roger Buch.

Om tallene

TV 2 har søgt aktindsigt i, hvor meget hver enkelt kommune har udbetalt i fratrædelsesgodtgørelse til fyrede direktører, chefer og ledere, der er omfattet af den kommunale cheflønsaftale.

Derudover har vi spurgt landets kommuner, hvor meget disse fyrede ansatte desuden har fået udbetalt i løn, pension og ferie under deres opsigelsesperiode.

Roskilde, Kolding og Varde har givet TV 2 afslag på dele af aktindsigtsanmodningen. De har derfor kun sendt oplysninger om udbetalte fratrædelsesgodtgørelser. Desuden er enkelte kommuner ikke vendt tilbage med svar på TV 2s uddybende spørgsmål om udbetalinger.

KL forsøgte ved overenskomstforhandlinger i begyndelsen af året at få justeret fratrædelsesvilkårene i de aftaler, mange chefer i kommuner ansættes på for at undgå de høje udgifter til fyring af chefer i de kommunale ledelser.


Uindtagelige Aalborg: Juleferie med 12 sejre i træk

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold kan gå på juleferie med en særdeles god statistik: de er ubesejrede på hjemmebane.

Aalborg Håndbolds spillere kan roligt gå på juleferie efter de i den sidste kamp i 2024 satte lokalrivalerne fra Mors-Thy eftertrykkelig på plads med en sejr på 36-29.

Dermed er det den 12. sejr i træk i en sæson, hvor de er ubesejrede på hjemmebane. Og det var tydeligt at se, at der nu vanker juleferie for de hårdt prøvede Aalborg spillere - fadøl blev kørt og båret ind ind i omklædningsrummet og sejrssangen 'hvem var det der vandt i dag' blev skyllet ned med kold fadøl, inden de gik ud til autografsignering, selfies og hyggesnak med de mange ventende håndboldfans.

Det er netop det, der gør at Aalborg Håndbolds spillere så populære - de glemmer nemlig ikke deres trofaste fans. 

Se interview med Niklas Landin her.

Man kunne dog se og høre på spillerne, at de glæder sig til nu at tage på juleferie. De udenlandske spillere sætter sig sikkert på et fly søndag og rejser hjem til familien i hjemlandet for at fejre jul på tværs af hele Europa og Skandinavien.

Hvor er det fortjent! Efter en hakkende start er Aalborg Håndbold nu igen tilbage, hvor vi gerne ser dem. De er spilstyrende og spiller sprudlende håndbold foran de trofaste fans, hvoraf over 5000 møder op, hver gang de spiller hjemme.

Og for en gangs skyld kan Niklas Landin se frem til en rolig jul og januar måned, fordi han ikke skal møde ind i landsholdslejren den 3. januar for at forberede sig til VM på hjemmebane, fortæller en afslappet Niklas Landin i et interview efter sejren til TV2 Nord.

Se interview med Simon Dahl her.

Samme Landin som spillede en stor kamp i målet, scorede på et langt udkast, og fik publikum helt op af sæderne, da han efter en fantastisk redning sprang op på bag banden bag målet og vinkede ud til de jublende fans. 

Og så er det helt store spørgsmål; hvad sker der på trænerfronten når det nye år oprinder? For er Simon Dahl stadig cheftræner efter nytår?

Ifølge ham selv er han selvfølgelig klar til at fortsætte som cheftræner, men intet er afgjort, siger han. Det tager direktør Jan Larsen og jeg en snak om - smiler en tilfreds træner og ønsker en god jul. 


Leder stadig efter Peter på 89: Organisation deltager

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiet leder både med drone og hunde blandt andet i området omkring Skagen Havn.

Missing People deltager i eftersøgningen efter 89-årige Peter Niemann Madsen, der ikke er set siden klokken 15 lørdag.

Det fortæller leder af organisationen, Vivian Winther Eriksen, til TV2 Nord.

Organisationen starter deres eftersøgning 11.30, og organisationen holder i øjeblikket briefing med Nordjyllands Politi, fortæller hun videre.

- I dag har vi ikke sat sluttidspunkt på vores eftersøgning. Det er fordi, at hvis vi skal have afsøgt noget, så er det med at bruge de lyse timer så meget som muligt, siger Vivian Winther Eriksen.

Billede af den efterlyste. Foto: Privatfoto

Peter Niemann Madsen kørte fra sit hjem på sin blå Kildemoes cykel lørdag klokken 10, men er senere blev spottet på Ålbækvej ved Hulsigstien klokken 15 lørdag. Han er ikke set siden.

Derfor leder Nordjyllands Politi videre i dag, og altså med assistance fra Missing People.

Hjælp politiet med at lede - de rigtige steder

Politiet opfordrer borgere og beboere til at kigge efter Peter i haver, skure, hække og på veje og stier. Samme opfordring gælder områdets sommerhusejere, der har mulighed for det.

Lige nu er politiet i gang med at lede med droner hunde og derfor beder de offentligheden holde sig væk fra grønne områder for ikke at ødelægge spor, der kan hjælpe i eftersøgningen.

- Vi er i gang med at søge i et relativt stort område med flere hundepatruljer, ligesom vi også har en drone i luften – vi vil rigtig gerne have folks hjælp til at kigge efter på egne grunde og i skure, hække med videre.  Ønsker man at deltage i eftersøgningen, bedes man henvende sig til foreningen Missing People. Herfra vil de koordinere og instruere frivillige i aktivt at lede, på en måde så det ikke karambolerer med politiets indsats og ødelægger spor for hundepatruljerne. Vi har brug for alle de øjne der kan mønstres for at lede efter Peter – men også den blå Kildemoes damecykel. Den kan jo hænde at være parkeret, eller ligge smidt et sted og det hører vi meget gerne om, siger politikommissær Klaus Rogild.

Det er denne cykel, som Peter Niemann Madsen cyklede på, da han sidst blev set. Foto: Privatfoto

Hvis man vil deltage i eftersøgningen er mødestedet Skagen Kultur- og fritidscenter på Kirkevej 19, som man kan se i opslaget herunder.

Peter Niemann Madsen beskrives som 89 år gammel, 170-175 centimeter høj og slank af bygning. Han var iført en grøn jakke og cowboybukser.

Hvis du har oplysninger i sagen, kan du kontakte Nordjyllands Politi på 1-1-4.


Julegaver: Ingeniøren får, men pædagogen gør ikke

Foto: TV2 Nord/ Grafik Emilie Wolff Mulbjerg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I Aalborg Kommune er julegaverne afskaffet for nogle, men ikke alle.

En æske chokolade, en nødradio eller slet ingen ting. Hvad ville du vælge, hvis det var din julegave?

Det er netop inden for det spænd, der bliver givet julegaver til de offentligt ansatte i Aalborg Kommune.

Mens julegaven i nogle forvaltninger er helt afskaffet, er der i andre forvaltninger givet gave til alle ansatte, og så er der også forvaltninger, der ligger et sted i midten - her er der givet gave til nogle.

Det betyder eksempelvis, at en pædagog ansat under Børn og Unge-forvaltningen må se langt efter en julegave, mens en ingeniør hos By og Land kan gå på juleferie med en lille erkendtlighed fra kommunen.

I private virksomheder er julegaver med håndklæder, det seneste nye fra Royal Copenhagen eller store vin- og chokoladekurve fra gaveshops ikke unormale. Så længe gaven fra arbejdsgiveren holder sig under 1300 kroner, er den også skattefri.

I Aalborg Kommune er maxbeløbet dog mere beskedent: Ingen forvaltning giver julegaver større end 300 kroner.

Her kan du se forskellene på, hvad der i år bliver givet i julegave i Aalborg Kommune:

Hvad forvaltningsdirektørerne i Aalborg Kommune oplyser, der i 2024 er givet i julegave til de ansatte. Foto: Grafik: Laura Winther Møller/Canva

Men betyder det overhovedet noget at få en julegave af chefen? Det spurgte vi folk på gaden om tidligere på måneden:


Ventetidsgak-gak: Skal vente flere år på penge til julegaver

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Familieretshuset skal bruge 208 uger - eller fire år - på at behandle Jørgens ansøgning om at købe julegaver for sine egne penge.

Birthe Lauritzen fra Kongerslev har i ni år været værge for sin fætter Jørgen.

Det betyder blandt andet, at hun også køber de julegaver, som han plejer at give. Men det bliver svært at nå i år.

Familieretshuset skal nemlig bruge tre-fire år på at godkende udgifter til gaver.

- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt, fordi det er jo ikke til at operere i som værge. De viser mig slet ingen tillid, selvom jeg tidligere har købt gaver for Jørgen på nøjagtig samme måde i flere år, siger Birthe Lauritzen.

Tidligere måtte Birthe Lauritzen vente i op til fem måneder på svar fra Familieretshuset, men i år trak det ud og så hun bad om en forklaring:

- Jeg troede faktisk, at jeg havde læst forkert. Jeg skrev til Familieretshuset i april, så jeg kunne være i god tid med hensyn til Jørgens julegaver, og da jeg ingenting hørte, rykkede jeg for et svar. De oplyser i en mail, at der lige nu er 208 ugers ventetid. Omvendt får jeg en bøde, hvis jeg ikke afleverer mit værgeregnskab til tiden - og det er senest 1. juni året efter, siger Birthe Lauritzen.

Se hele indslaget her.

Fuldstændigt vanvittigt

Venstres nordjyske retsordfører, Preben Bang Henriksen, har mistet tålmodigheden med Familieretshuset. Det sker efter, at TV2 Nord har fortalt om en stribe sager med ekstreme ventetider på sagsbehandling.

- Det er fuldstændig vanvittigt - jeg kan ikke sige det tydeligere. At sige til Birthe Lauritzen, at hun skal vente i fire år, er det samme som at sige, at hun slet ikke får behandlet sin sag, siger Preben Bang Henriksen.

Justitsministeriet har forlængst lovet, at der kommer en større revison af regler for værger, og ifølge Preben Bang Henriksen bliver der fremsat forslag til lovændringer allerede til foråret.

- Det skal ikke være sådan, at Familieretshuset skal godkende hver eneste detalje i sager som denne, hvor en pårørende gratis hjælper sit familiemedlem. Vi er nødt til at lave en forenkling af reglerne, så ventetider på flere år ikke kan opstå, siger Preben Bang Henriksen.

Birthe Lauritzen undrer sig over Familieretshuset nidkære forvaltning af hendes værgemål. Hendes fætter Jørgen har nemlig en særdeles god økonomi og er i stand til at spare pæne beløb op hvert år. Derfor irriterer det hende, at hun selv må lægge pengene ud.

- Jeg kan ikke forstå, at Familieretshuset ikke har et ekspeditionskontor for sådan nogle helt enkle sager, som min er. Vi ønsker jo bare at gøre, som vi plejer og har fået godkendt tidligere. Jørgen kan ikke vente i fire år på at få lov til at give en gave - det kan jo være, at han slet ikke er her til den tid, siger Birthe Lauritzen.

Svar fra Familieretshuset

I et skriftligt svar til TV2 Nord oplyser kontorchef for Værgemål, Maria Wenzel Sørensen, følgende:

'Der er ingen tvivl om, at sagsbehandlingstiderne på værgemålsområdet er for lange, og vi beklager de gener, det har for de berørte borgere. Vi forstår fuldt ud, at de lange sagsbehandlingstider i nogle af sagerne, er utrolig svært for de borgere, der må vente længe på en afgørelse i deres sag.'

'Vi arbejder koncentreret på at nedbringe sagsbehandlingstiderne på værgemålsområdet. Blandt andet har vi i 2024 kunnet ansætte 24 flere medarbejdere til området, som gør, at vi har kunnet hjælpe lidt flere af de borgere, der har ventet længe. Derudover arbejder vi med at løse opgaven så effektivt som muligt inden for de rammer, vi har. Samtidig må vi konstatere, at sagerne på værgemålsområdet har været stigende de seneste år, og vi må forvente, at stigningen fortsætter.'


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Ingen jul uden snak om sovsen. Skal den skæres ud? Være tynd? Eller bare som mor plejer?

Kokken fra Fårup Skovhus er ikke i tvivl, når det kommer til sovsen.

- Den skal kunne hænge ved kartoflerne, griner Bo Larsen.

Du kan se kokkens tre bedste tips til julesovsen længere nede.

Kraften får du foræret

- Det heldige er, at til jul har vi både lavet and og flæskesteg. Og det giver en vigtig ting. Nemlig en rigtig god kraft, slår Bo Larsen.

Hermed understreger han også, hvad han mener, hovedingrediensen bør være.

Se her, hvordan Bo Larsen laver sovsen:

Surt og sødt

Når først kraften er i hus, gælder det to andre vigtige elementer, der kan glæde smagsløgene hos de fleste.

- Vi skal have noget surt og sødt. Det søde har vi til dels fra anden, som jo har været stoppet med æbler, svesker og løg. Og så er der det sure. Der plejer jeg at gøre det nemme. Jeg tager lidt af saften fra asierne, det tilføjer en rigtig god syrlighed, siger Bo Larsen, som ikke ser nogen grund til at komplicere frembringelsen af sovsen.

Bo Larsens tre bedste tips til julesovsen

Brug kraften fra anden og/eller flæskestegen

Surt og sødt er altafgørende. Sødt fås fra kraft og fløde. Surt fra saften fra asierne.

Sovsens konsistens skal være, så den hænger ved kartoflerne

Lillejuleaftensdag får du kokkens råd til det sidste element på julebordet - en ting, der ifølge kokken ikke må laves før den 24.