Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra Middelhavet til Limfjorden: Sonni vandrer 4000 kilometer for Knæk Cancer

Foto: Sonni Vinther Espersen

Med det ene ben i Toscana og det andet på vej over regionsgrænsen startede Sonni sin lange gåtur.

Selvom nordjyden Sonni Vinther Espersen ikke ser sig selv som en sportsmand, vil han over et halvt år tage turen fra Toscana til Aalborg til fods. Turen skal samle penge til Knæk Cancer.

Langs floden, han vågnede op ved, går Sonni Vinther Espersen med sin rygsæk og sine vandrestave. I ørene har han en podcast, og over ham skinner solen fra en skyfri himmel.

Benene er gode i dag, for han ved, at turen langs floden til Torino er en af de kortere, og der venter ham en hel hvileweekend. 20 kilometer senere står han ved hotellet i Torino.  

567 kilometer ligger bag ham, men mange flere ligger forude. Omkring 4000 kilometer regner han med at gå i alt på sin tur fra Toscana ved Middelhavet og hjem til Limfjorden. Men turen kan sagtens blive længere, for Sonnis ruter har det med at løbe lidt af sporet.

Når jeg nu alligevel tager turen, kan jeg ligeså godt skabe opmærksomhed på en god sag

Sonni Vinther Espersen

En ener

Sonni Vinther Espersen er opvokset i Hirtshals og bor i dag i Aalborg. Til dagligt arbejder han som maler, og han knokler, så han også kan bruge sin tid på oplevelser og tåbelige ekspeditioner, som han selv siger. 

Tidligere har han for eksempel tilbagelagt en rute langs kysten fra grænsen til Tyskland og helt op til Skagen.

Sonni dyrker ultraløb og vandreture, men han er ingen topatlet. Ifølge aalborgenseren klarer han sig igennem på stædighed og en tank af brun sovs og Limfjordsporter.

- Han er helt sin egen. Han gør alt på egen hånd, og han er et stædigt æsel, så han når stort set altid sine mål, siger Sonnis ven gennem mange år, Henrik Marcher Larsen.

Både venner, familie og andre interesserede kan følge med i rejsen på facebooksiden "Hjem Fra Toscana".

Sonnis nordjyske sparsommelighed tillader ham ikke at bo på hotel hver nat. Så de fleste nætter camper han i skovene og spiser under åben himmel. Foto: Sonni Vinther Espersen

Går for et godt formål

Selvom turen er en oplevelse i sig selv, er det ikke bare et personligt eventyr denne gang. Sonni går nemlig til fordel for kampen mod kræft.

- Jeg har ikke selv haft kræft inde på livet, men når jeg nu alligevel tager turen, kan jeg ligeså godt skabe opmærksomhed på en god sag. Hvis man kører på lossepladsen, kører man jo heller ikke uden spørge naboen, om de skal have noget med, siger Sonni Vinther Espersen. 

I forbindelse med turen, har han oprettet en fundraiser, hvor man kan donere penge i form af et engangs beløb eller penge per gået kilometer til Knæk Cancer. Knæk Cancer er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TV2, som samler penge ind til kræftforskning, forebyggelse og støtte til kræftpatienter og deres pårørende.

De lange gåture bliver af og til afløst af hviledage og hotelovernatninger for at komme igennem den lange tur. Foto: Sonni Vinther Espersen

Udfordret af lukkede bjergpas

23 dage har turen indtil videre varet, og den har ikke været helt uden udfordringer. Ser man på et kort, kunne man tro, at eneren allerede er faret vild et par gange, for ruten har langt fra gået stik nord.

- Det er altså ikke, fordi jeg er faret vild eller er fuld. Det er bare lidt af et puslespil med de bjergpas, jeg skal igennem, skriver Sonni Vinther Espersen.

Indtil videre har han dog fulgt ruten, men er flere gange stødt på lukkede bjergpas, fordi vejret ikke har tilladt gennemgang. Kreativiteten har også været på prøve i forhold til overnatning. Eventyreren camper nemlig i skovene på vejen, men overnatningsformen, kaldet Wild Camping, er ikke tilladt i alle lande.

Til gengæld er turen indtil videre gået uden vabler og andre skader. Så med vandrerens egne ord, har det hele indtil videre været helt perfekt.

Sådan så Sonnis tilbagelagte rute ud 14. februar. Foto: Sonni Vinther Espersen

3400 kilometer igen

Selvom størstedelen af turen stadig ligger forude, har den ukuelige stædige rad stadig troen på projektet. 

- Jeg glæder mig til at komme i gang med resten. Og jeg glæder mig til Alperne, men også til at være igennem dem, for så er der kun Tyskland og Hærvejen tilbage, siger Sonni Vinther Espersen. 

De kommende kilometer byder blandt andet på Alperne, som måske bliver turens største udfordring. Her skal han nemlig op i 2000 meters højde, og fordi det er i vintersæsonen, bliver vejret afgørende. Snestorme kan nemlig betyde, at bjergpassene bliver lukket.

De kommende udfordringer bekymrer dog ikke Sonni synderligt. Hvis alt går efter planen, og projektet lykkes, forventer nordjyden at være hjemme ved Limfjorden igen til juni. 

Her glæder han sig til et stykke smørrebrød på Hos Henius og en øl på John Bull Pub i Aalborg. 


Politisk veteran gør comeback: - Den bedste julegave

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Både hos partifællerne og i lokalområdet vækker det begejstring, at politikerveteranen Bjarne Laustsen stiller op til kommunalvalget i Rebild Kommune.

- Det er den bedste julegave, vi i Socialdemokratiet kunne få, siger Peter Hansen, der er byrådsmedlem og spidskandidat for Socialdemokratiet i Rebild Kommune.

Han har længe gået rundt og holdt på den hemmelighed, at den mangeårige landspolitiker Bjarne Laustsen erstatter Christiansborg med byrådet i Rebild Kommune - hvis han altså vel og mærke bliver valgt ind til november næste år.

- Jeg mener stadigvæk, jeg har noget at byde på, og jeg er slet ikke færdig eller udbrændt, så nu bliver det det kommunale, jeg skal prøve at kigge på, siger Bjarne Laustsen, (S), der første gang kom i Folketinget i 1992.

Glæde hos partifæller

Når kommunalvalget løber af stablen, er det 40 år siden, Bjarne Laustsen begyndte sin politiske karriere i netop byrådet i Rebild.

Dengang var det i det tidligere Støvring Kommune.

Tidligere i år proklamerede han, at denne periode i Folketinget ville blive hans sidste på Christiansborg - men dengang blev der ikke meldt ud, at han ville fortsætte med kommunalpolitik - og så endda i hjembyen Støvring.

Men et bestyrelsesmedlem fra Socialdemokratiet prikkede til Bjarne Laustsen, og det har nu betydet, at han formentlig er at se på opstillingslisten, der bliver offentliggjort i begyndelsen af det nye år.

Til stor glæde for partifællerne fra Rebild Kommune.

- Han er en mand, der har en enorm politisk erfaring og viden. Samtidig har han et godt kendskab, ikke kun til Støvring, men til hele kommunen, og så er han energisk, arbejdsom og vedholdende, siger Peter Hansen, der glæder sig til et - måske - kommende samarbejde.

Peter Hansen, byrådsmedlem og spidskandidat for Socialdemokratiet i Rebild Kommune, har længe vidst, at Bjarne Laustsen ville stille op til kommunalvalget i kommunen. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Uforudsigelig kommune

Rebild Kommune har ry for at være en spændende og uforudsigelig kommune, når det handler om politik. Også næste år ser ud til at holde traditionen.

For til næst kommende valg i Rebild, er de tre store stemmeslugere, der de tidligere år har været, ikke at finde på stemmesedlen. Leon Sebbelin fra De Radikale, Allan Busk fra Den Sociale Fællesliste og Konservatives Lene Aalestrup – og derfor kan det for Socialdemokratiet vise sig at være en fordel at få den folkekære politiker på listen.

Til sammen fik de tre ovenstående kandidater næsten 4000 personlige stemmer ud af de i alt 17.573 stemmer, der blev afgivet i kommunen til sidste kommunalvalg i 2021.

- Vi skal have det bedst mulige ud af det, og vi går ud fra, han trækker stemmer til, for han er et stærkt lokalt kort, og jeg er helt på det rene med, at han vil trække mange stemmer, siger Peter Hansen.

Opbakning fra de lokale

På det modsatte hold hos Venstres spidskandidat og nuværende borgmester Jesper Greth, er der ikke umiddelbart nervøsitet at spore over gårsdagens udmelding. Tværdigmod byder han Bjarne Laustsen velkommen.

Borgmester Jesper Greth (V), føler sig ikke truet over nyheden om en stor socialdemokratisk profil, der muligvis er at finde på stemmesedlen til næste år. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

- Vi har jo forskellige politiske ståsteder, så vi kan få mange spændende snakke. Bjarne er en meget moden herre, med stor politisk erfaring, og det er fantastisk, når vi får nogle bredt repræsenterede kandidater til det kommende valg, siger Jesper Greth, der er borgmester i Rebild Kommune, og spidskandidat for Venstre til næste valg.

Bjarne Lausten kommer oprindeligt fra Støvring, hvor han i 17,5 år har været smed og tillidsmand i virksomheden Hydrema. Og nyheden om hans tilbagevenden har også ramt hjembyen.

Se reaktionerne her:

Bliver ikke spidskandidat

Selvom Bjarne Laustsen kommer fra Christiansborg og med mange års erfaring, er det Socialdemokratiets Peter Hansen, der er partiets spidskandidat.

- Det har jeg vendt med Bjarne, og det er også sådan, det bliver ved at være, siger Peter Hansen og påpeger, at Bjarne Laustsen ikke kommer til at sidde på bagerste række, som han ellers selv har udtalt.

For allerede nu er Bjarne Lausten begyndt at "blande" sig i det politiske liv i Rebild. Han vil dog, med egne ord, "sidde på bagerste række", men han har også allerede udtalt, at han vil kæmpe imod en bro over jernbanen i Støvring.

Er det muligt for ham at sidde på bagerste række?

- Nej, han skal være med, og det glæder vi os til, siger Peter Hansen.

Borgmester: Tidligt at starte valgkamp

Peter Hansen medgiver, at de allerede er begyndt på den kommende valgkamp i Rebild Kommune. Og det er ifølge den nuværende borgmester Jesper Greth for tidligt.

Men Venstre kommer også til at hive kaniner op af hatten, siger Jesper Greth.

- Vi har en liste med navne, der er fyldig, og som vi gerne vil snakke med, og så ser vi, hvad der sker. Men jeg vil ikke løfte sløret for noget endnu, siger han.


Inden aftenens opgør har polske Industria Kielce tre point færre end Aalborg.

- Vi har vundet alle kampe, så sportsligt er jeg tilfreds.

Sådan lyder det fra Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, inden aftenens Champions League-kamp, hvor Aalborg i Sparekassen Danmark Arena møder det polske hold fra Industria Kielce.

Og hvad er det så, direktøren for Aalborg Håndbold er tilfreds med?

Den nye træner-konstellation med Simon Dahl og den spillende assistenttræner Henrik Møllgaard, der overtog, efter klubben fyrede Maik Machulla efter blot få måneder i jobbet.

- Der er kommet godt humør på spillerne igen.

Jan Larsen er dog også godt klar over, at man ikke med et trylleslag kommer til at spille drømmehåndbold.

I aften gælder det den vigtige kamp mod Kielce. For mens Aalborg Håndbold ligger nummer fire med ni point, er dagens modstander nummer fem - tre point efter hjemmeholdet.

Hvis det bliver en sejr til Aalborg, så er det polske mandskab sat af i stillingen.

Hør interviewet med Jan Larsen, hvor han også kommenterer på Nordjyskes historie om stadionbyggeriet.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Indenrigsminister Sophie Løhde kender til den omstridte lyd-filsag fra Frederikshavn og henviser til Ankestyrelsen. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skjult optagelse med en kommunalt ansat, der afslører snyd, er landet på indenrigsministerens bord.

- Det duer ikke. Det er jo ikke Rusland, vi lever i.

Sådan lød reaktionen i sidste uge fra det nordjysk valgte folketingsmedlem Per Larsen (K), da han lyttede til flere minutter af en skjult optagelse med en ansat i Frederikshavn Kommune, der afslører, hvordan kommunen har holdt dokumenter skjult for offentligheden og instruerer Frederikshavn Havn til at gøre det samme.

Det er dokumenter, som TV2 Nord har bedt om aktindsigt i, der bliver diskuteret på optagelserne.

Aktindsigter, der skal være med til at kaste lys over de økonomiske vanskeligheder, som Frederikshavn Havn i efteråret 2023 befandt sig i.

Mødet mellem kommune og havn finder sted i december 2023, det vil sige, fem måneder før havnen overgår fra at være en selvstyre havn til at blive kommunalt ledet på grund af dårlig økonomi.

Ministeren bliver stillet spørgsmål

TV2 Nord har i oktober i år offentliggjort dele af de skjulte optagelser på lydfilen, og det har siden fået en række lokale politikere til at reagere, ligesom Ankestyrelsen på baggrund af TV2 Nords afsløringer har bedt kommunen om en redegørelse.

Nu er den omstridte lydfil-sag også havnet på indenrigsminister Sophie Løhdes (V) bord, efter folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, har stillet ministeren tre spørgsmål i sagen.

 - Jeg synes, sådan en sag skal afdækkes. Hvorfor gør medarbejderen sådan, og hvem har bedt om det. Det er givetvis på en begæring fra nogen. Der sidder jo ikke bare en medarbejder og tænker selv, at det her må ikke komme ud. Der må være nogen, som har et ansvar, siger Per Larsen.

Derfor spørger han til ministerens holdning til TV2 Nords afsløringer, der afdækker, at en kommunal medarbejder angiveligt sorterer dokumenter fra i forbindelse med aktindsigter.

Ligeledes spørger Per Larsen til, hvilke konsekvenser ministeren mener, det bør have, hvis det viser sig, at der ligger en bevidst handling bag.

Ligesom det nordjysk valgte folketingsmedlem også gerne vil have ministerens svar på, hvordan en sådan sag bør håndteres.

Det er en verserende sag

Nu svarer indenrigsminister Sophie Løhde, at hun er bekendt med, at sagen fra Frederikshavn Kommune er en verserende sag i Ankestyrelsen, hvorfor hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag.

'Da sagen således er under vurdering i Ankestyrelsen, er det ikke muligt for mig at udtale mig om den konkrete sag, så længe den verserer, idet dette vil medføre, at jeg bliver inhabil i sagen, såfremt den senere skulle tages op til behandling i ministeriet', skriver indenrigsminister Sophie Løhde i et skriftligt svar til Per Larsen.

Ministeren kan gå ind i sagen

Ministeren henviser til, at det er Ankestyrelsen, der har tilsyn med, om en kommune eller region overholder gældende lovgivning, men understreger, at hun som minister på området af egen drift kan gå ind i sagen, hvis det er nødvendigt.

Det kan ske, hvis ministeren skønner, at sagen er af principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter.

”Da sagen, som nævnt, er verserende i Ankestyrelsen, er det ikke muligt for mig at udtale mig nærmere om mulige sanktioner i den konkrete sag, idet dette vil medføre, at jeg bliver inhabil i sagen, såfremt den senere skulle tages op til behandling i ministeriet”, svarer ministeren.

Et flertal i Frederikshavn Byråd vedtog i forbindelse med det forrige byrådsmøde at behandle lydfil-sagen som en intern personalesag.


Se billederne: Frans så (igen) noget, de færreste oplever

Foto: Privatfoto/Henriette Petersen

Tyren på billedet er den største i mosen i øjeblikket.

Lille Vildmosecentret er dog ude med et opråb til de mange, der forsøger at finde gevir.

Frans Ritter fra Kongerslev var tirsdag endnu en gang en af dem, der var med til at finde et af de eftertragtede elggevirer, som elgene i Lille Vildmose hvert år smider.

- Min kammerat var ude for at se efter den store elg, som i øjeblikket er den største, og her tabte tyren sit gevir for øjne af ham, fortæller Frans Ritter.

Herefter ringede vennen til Frans, som skyndte sig afsted.

- Jeg bor ikke langt derfra, så vi mødtes med nogle andre og forsøgte at finde elgen igen, fortæller Frans Ritter, der forklarer, at elgen var løbet væk, da geviret knækkede, fordi de oftest bliver forskrækket, når det sker.

Vennerne finder siden elgen og observerer den på afstand.

- En af de andre var gået en anden vej rundt og fandt så det andet gevir, forklarer Frans Ritter.

Foto: Privatfoto/Henriette Petersen
Foto: Frans Ritter / Privatfoto
Foto: Frans Ritter / Privatfoto

Har selv et gevir hjemme

Selvom Frans Ritter ikke var en af de heldige, der fandt geviret, har han fået jackpot før. For snart et år siden fandt han nemlig også sammen med en kammerat et gevir.

- Det er vildt, selvom jeg har set det før, siger han og tilføjer:

- De er jo meget eftertragtet. Alle vil da gerne have sådan et med hjem.

Det er heller ikke helt tilfældigt, at Frans Ritter nu to gange har været med til at finde gevir i Lille Vildmose. Han er nemlig ofte i mosen for at fotografere dyrene i sin fritid, og han bruger i følge ham selv gerne fra solopgang til solnedgang på det, hvis vejret er til det.

Vidste du?

Elge og hjortearter taber hvert år deres gevirer. Og hvert år vokser et nyt gevir ud.

Geviret består af et hornmateriale, som kan sammenlignes med menneskenegle.

Når et nyt gevir vokser frem, er det pakket ind i et tyndt hudlag, som ligner fløjl. Det hedder bast. Det begynder at falde af, når geviret har nået sin maksimale størrelse.

Hvert år bliver dyrenes gevir større. Men når en elg eller hjort bliver gammel, så bliver det stille og roligt en anelse mindre igen.

Kilde: Biolog og naturvejleder fra Lille Vildmosecentret, Jakob Konnerup.

Taber dem tidligere i år

Normalt tabes geviret i perioden fra januar til marts, men vokser ud igen i løbet af tre måneder. I september er geviret igen færdigudviklet og klart til brug i efterårets kampe om hunnernes gunst.

Elgene i Lille Vildmose har dog i år tabt geviret noget tidligere, end de plejer.

Sidste år fandt Frans Ritter og kammeraten et gevir i midten af december, mens Peter Gibby fandt et gevir i midten af januar året før.

Må man tage gevir med hjem?

Selvom det er attraktivt at se og finde kastestænger, som det tabte gevir hedder, så er det faktisk ikke lovligt at tage dem med hjem.

Thomas Holst Christensen, der er driftsleder og lodsejer for Lille Vildmosecentret er derfor også ude på Facebook, i forbindelse med at elgene nu har tabt sine gevir, og fortælle, hvordan reglerne er.

'Indsamling af kastestænger falder under Naturbeskyttelsesloven, hvoraf det fremgår, at indsamling i naturen af alt det, der ikke er nævnt i loven er forbudt. Kastestænger, der repræsenterer en værdi, kan således ikke lovligt indsamles og hjemtages. Heller ikke til privat brug.'

Han påpeger desuden, at indsamling af kastestænger ofte er forbundet med afsøgning af større områder udenfor veje og stier, hvilket kan forstyrre dyrene på et tidspunkt af året, hvor de har brug for ro.

'Også af denne grund skal man afholde sig fra at indsamle dem. Finder man en kastestang på en af stierne eller parkeringspladserne i Lille Vildmose, må man meget gerne aflevere den på Lille Vildmosecentret og gerne fortælle, hvor den er blevet fundet.'


Kenny blev dømt for at sætte ild til sin søsters hus - nu er han renset

Der har været en tung sky over Kenny Villadsens liv i halvandet år.

Der hersker ingen tvivl om, at den seneste tid har været særdeles hård for Kenny Villadsen, der bor i Pandrup. Det understreger han også flere gange i telefonen, da TV2 Nord taler med ham onsdag formiddag.

I marts 2023 blev han varetægtsfængslet og sad bag tremmer i knap en måned. Efterfølgende har han været på "randen af en depression," som han siger. Særligt folks lange blikke og det at føle sig udstillet som pyroman gjorde, at han var ved at gå helt ned med flaget.

- Det har været et vanvittigt forløb, og jeg har været nødt til at være på angstmedicin, fortæller han.

Grådkvalt efter afgørelse

I november blev han kendt skyldig i byretten. Skyldig i brandstiftelse på hans søsters ejendom i Arentsminde.

Et hus, han selv har været med til at renovere. Kenny Villadsen ankede dommen, og tidligere på ugen blev han så frikendt i Vestre Landsret.

- Jeg var grådkvalt, da jeg fik det at vide. Det var svært at forstå og en kæmpe lettelse, lyder det fra Kenny Villadsen, der efter varetægtsfængslingen pludselig stod uden job.

Søsterens hus, som han var tiltalt for at sætte ild til, var tilbage i 2023, hvor hændelsen fandt sted, til salg. Kenny Villadsen lejede dog huset, der brød i brand 18. februar. Dagen efter skulle der have været afholdt et åbent hus-arrangement. Det blev imidlertid aldrig til noget grundet et tændt komfur, hvor der stod flyttekasser ovenpå.

I byretten vurderede man, at Kenny Villadsen med fuldt overlæg havde sat gang i branden.

- Det er et glaskeramisk komfur, som man skal igennem fire trin for at tænde. Det skal tændes, der skal vælges kogezone, der skal skrues op, og til sidst skal man have den yderste rem med. Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut har efter branden kunnet konstatere, at komfuret ikke fejlede noget, og at der ikke var nogle tekniske fejl, sagde anklager fra byretten, Thomas Klingenberg, tilbage i november, efter Kenny Villadsen var blevet idømt et års fængsel, hvoraf den resterende del - fraregnet varetægtsfængslingen - var betinget.

Dommere var uenige

Kenny Villadsen forlod matriklen 17:30, og klokken 18:14 modtog brandvæsnet en anmeldelse om brand. En brand de i Vestre Landsret - modsat byretten - altså ikke mener, at Kenny Villadsen skal dømmes for at have påsat, da han på daværende tidspunkt slukkede emhættelyset, inden han forlod huset.

- Fire dommere nåede frem til, at det ikke kunne udelukkes, at branden var opstået ved et tilfælde, mens to mente, at han havde påsat den med vilje, siger anklager i landsretten, Anne Dyhr, inden hun oplyser, at der ikke er kommet oplysninger frem, der indikerer, at Kenny Villadsen skulle have været uvenner med sin søster.

I dag er Kenny Villadsen glad for, at han er kommet ud på den anden side. Han er atter i job og glæder sig nu over, at han er renset i sagen.

I byretten ville en dommer have ham frifundet, mens to vurderede, at han var skyldig.