Formand om fiskeriforslag: - Det er de facto at lukke dansk fiskeri
Foto: Anne Christensen, TV2 Nord
Danmarks Fiskeriforening har ikke meget tilovers for et nyt forslag om at forbyde trawlfiskeri i bestemte områder.
De to foreninger Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening er begge interesserede i et godt og sundt havmiljø, mens der er større uenighed om vejen dertil.
Naturfredningsforeningen foreslår som optakt til forhandlinger om en ny havplan, at det skal være ulovligt at fiske med trawl i Natura 2000-områder.
- Det er simpelthen den mest skadende form for fiskeri. Man kan sagtens have en form for bæredygtigt fiskeri, som er meget mere skånsomt for bundfaunaen og fiskeriet, siger DN-formand i Jammerbugt Kommune Søren Rosenberg.
Store dele af havene omkring Nordjylland er af forskellige årsager udtaget til Natura 2000-områder, hvilket vil sige, at det er underlagt særlige naturbeskyttelsesregler. I dag er det lovligt for fiskere at fiske med trawl i de områder.
Ifølge Danmarks Fiskeriforenings formand står trawlfiskeri i Natura 2000-områder for en årlig omsætning på flere hundrede millioner kroner, hvorfor det også vil få store konsekvenser, hvis trawlfiskeriet bliver forbudt.
Hvad er Natura 2000-områder?
Natura 2000-områderne er særligt udpegede, og formålet med dem er, at de skal beskytte en række truede, sjældne eller karakteristiske dyre- og plantearter samt naturtyper.
Natura 2000-områder i Danmark: 31.100 kvadratkilometer
Land-områder: 3.800 kvadratkilometer - 9 % af Danmarks landareal
Marine-områder: 27.300 kvadratkilometer - 26 % af Danmarks havareal
Kilde: mst.dk
Kan lukke hele branchen
- Vi vil gerne i videst mulig omfang omlægge til et mere bæredygtigt fiskeri, samtidig med at det også giver et økonomisk afkast. Men at over en kam forbyde bundtrawl, det er det samme som de facto at lukke dansk fiskeri, siger formand Svend-Erik Andersen
Han beskylder samtidig Danmarks Naturfredningsforening for bevidst at tale mod bedre vidende i diskussionen om fremtidens havmiljø.
- Det er klart, at man godt kan blive lidt frustreret, når der kommer den salgs meldinger. Især når det ikke er på et ordentligt, fagligt grundlag. Når vi taler om Natura 2000-områder og beskyttelse mod trawl, så er det en holdning, og ikke et fagligt baseret udsagn om, at havet trænger til beskyttelse mod trawl.
DTU Aqua har mandag ikke haft mulighed for at stille op til interview, men skriver blandt andet, at deres forskning viser, at fiskeri med trawl påvirker havmiljøet – herunder bundforhold og dermed bundplanter og bunddyr.
- Men et eventuelt forbud mod trawl er kompleks, fordi der er flere presfaktorer på miljøet, der spiller sammen, herunder både trawl, garnfiskeri, udledning af kvælstof, klimaændringerne og iltsvind, lyder det samtidig i deres skriftlige kommenter.
VIDEO: Se det fulde indslag herunder: