Fokus: Kunstig intelligens kommer med nye dilemmaer
Mikkel Meyer Andersen, Marie Bjerre og Thomas Moeslund er panelet i denne uges udgave af Fokus. Foto: Torben Hedemose
Kunstig intelligens er for alvor ved at gøre sit indtog i samfundet. Også her i Nordjylland, hvor Aalborg Universitet vil være med helt fremme, når det gælder forskning på området. Men med de mange nye muligheder følger også etiske dilemmaer.
Kunstig intelligens med alle dets muligheder rykkede for alvor ind i det nordjyske i den forgangne uge, da Danmarks allerførste førerløse busser blev indsat på Astrupstien i Aalborg Øst.
Ugens panel i Fokus
Thomas Moeslund
Professor, AI for the People, Aalborg Universitet
Mikkel Meyer Andersen
Lektor, Institut for matematiske fag, Aalborg Universitet
Marie Bjerre
Medlem af folketingets uddannelses- og forskningsudvalg, Venstre
Samtidig har Aalborg Universitet netop slået dørene op for deres nye center, AI for the People, som skal arbejde med kunstig intelligens på tværs af universitetets fakulteter.
Begge tiltag er et eksempel på, hvordan kunstig intelligens i højere og højere grad er at finde i vores hverdag. Men med den kunstige intelligens indtog kommer vi også i højere grad til at stå overfor flere etiske dilemmaer. Dem ser vi nærmere på i denne uges udgave af Fokus.
Hvem har ansvaret?
For hvem har ansvaret, når maskiner pludselig skal til at tage beslutninger, som hidtil har ligget hos mennesker, som vi for eksempel vil se det med de nye førerløse busser på Astrupstien? Det er noget af det, som Mikkel Meyer Andersen forsker i til dagligt på Aalborg Universitet.
- I det almindelige samfund er vi jo alle sammen ansvarlige for vores handlinger. Men hvem er ansvarlige for en autonom bus’ handlinger? Er det ham, der sidder og programmere den, eller hvem er det? Der vil ske nogle ting, hvor det er svært at sige, hvis skyld eller hvis ansvar det er, siger han.
Og han bliver bakket op af Thomas Moeslund, som står i spidsen for det nye forskningscenter, IA for the People:
- Den her problemstilling er super interessant. Især for os forskere. Og det er jo noget, der ikke er en løsning på. Det bliver refereret til som ”the trolley dilemma” tilbage fra dengang, vi fik sporvogne. Så det er en 100 år gammel problemstilling, hvor chaufføren skulle tage stilling til, om han ville køre de to små børn ned eller de tre ældre mennesker. Og det er der jo ikke nogle gode svar på.
Hvad er kunstig intelligens?
Kunstig intelligens kan defineres som programmerede maskiner, som efterligner et eller flere aspekter af den menneskelige intelligens som evnen til abstrakt tænkning, analyse, problemløsning, mønstergenkendelse, sprogbeherskelse og -forståelse, fornuftig handling o.l.
En skakcomputer er et eksempel på kunstig intelligens. Det samme er Aalborgs nye selvkørende busser.
Kunstig intelligens er også betegnelsen på et tværfagligt forskningsfelt, kaldet Artificial Intelligence (AI), hvor man dels udforsker systemer, der kan udvise intelligent adfærd, dels konstruerer disse syntetisk i det omfang, det er muligt, ved udvikling af nye typer programmer og bearbejdning af viden.
Kilde: denstoredanske.dk
Etik er subjektivt
Ikke alene er der ikke nogle gode svar på den slags dilemmaer. Svarerne varierer også meget alt afhængig af, hvor i verden man spørger. Det viser et projekt fra det amerikanske universitet, MIT, hvor mere end en million mennesker har været inde og svare på, hvordan de ville handle, hvis de stod overfor forskellige udgave af "the trolley dilemma". Ville de vælge katten eller hunden? De to ældre eller det lille barn?
- Det er meget, meget forskelligt alt efter, hvor i verden vi er. Og det italesætter jo, at etik er noget subjektivt. Og det vil også sige, at hvis vi ender med at købe teknologi i udlandet, så skal det være tilpasset. Så vi skal have politikerne på banen i forhold til, hvordan vi skal håndtere scenarierne her i Danmark, lyder det fra Thomas Moeslund.
Det er det nordjyske medlem af uddannelses- og forskningsudvalget, Marie Bjerre (V), enig med forskeren i.
- Det er netop det, der er argumentet for at det er vigtigt, at vi har noget forskning i det her, og vi ikke bare køber ind fra USA eller Kina. For vi kan godt kigge anderledes på nogle etiske dilemmaer, end de kan andre steder. Der skal være ordentlige rammer for, at vi i Aalborg kan forske i det her, siger Marie Bjerre.
Men er Aalborg for lille til at kunne spille en rolle indenfor kunstig intelligens? Og sætter vi nok penge af til at kunne være med? Det kommer vi omkring i denne uges udgave af Fokus.
Se allerede nu programmet i toppen af denne artikel, eller klik herunder og hør debatten som podcast.