Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

'Copycat' eller samme gerningsmand? Nyt voldsomt hjemmerøveri

Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Ofrene har dog reageret vidt forskelligt.

Nordjyllands Politi har netop meldt om et nyt, voldsomt hjemmerøveri i Brønderslev Kommune.

Det er kun under en uge siden, at politiet kunne fortælle om et særdeles voldsomt røveri i en mand i 80'ernes eget hjem.

Dengang tog manden selv sagen i egen hånd, men det lykkedes alligevel tyven, der truede med et oversavet jagtgevær, at rende afsted med bilnøglerne.

Tre dage efter, i fredags, modtog politiet påny en anmeldelse om en hjemmerøver i området - denne gang mellem Øster Brønderslev og Klokkerholm.

Her var der på samme vis tale om et ældre mandligt offer, en mand i 70'erne, men denne gang overraskede tyven dog offeret midt i sin middagssøvn omkring klokken kvart i to.

Chokeret offer

- Da han hørte støj i sin entre, råbte han, at personen bare skulle komme ind. Umiddelbart derefter stod en, for offeret, ukendt person foran hans seng, fortæller vicepolitiinspektør Niels Kronborg fra Nordjyllands Politi, der styrer efterforskningen.

Gerningsstedet er, som sidst, en landejendom.

Og tyven var, som sidst, bevæbnet med et oversavet jagtgevær.

Heldigvis kom offeret ikke noget til, selvom manden efterfølgende var dybt rystet efter røveriet.

Ifølge anmeldelsen lykkedes det gerningsmanden at røve det chokerede offer at få både dankort og penge. Muligvis i chok gav offeret dog intet fra sig, og i stedet nuppede gerningsmanden selv offerets pengepung i en skuffe, hvorfra der blev taget kontanter.

Offeret har beskrevet personen som:

Mand

Cirka 30-35 år gammel

Cirka 180-190 cm høj

Lys i huden og dansk af udseende

Kort og sort hår samt muskuløs af bygning

Iført mørk kasket, solbriller og lyst tøj.

Pågældende talte desuden dansk uden dialekt.

Offeret så ikke, hvor gerningspersonen kom fra, eller hvor den opgældende forsvandt hen efter forbrydelsen.

Nordjyllands Politi kan kontaktes på telefon 114.

Gerningsperson tog ligeledes efterfølgende en mobiltelefon op fra offerets brystlomme og flygtede.

- Hjemmerøveri er en meget alvorlig sag, og dybt rystende for de ofre, som gennemlever det. Gerningspersonens adfærd ligner meget den fremgangsmåde, som vi også så i forbindelse med hjemmerøveriet tidligere på ugen. 

- Vi har derfor grund til at antage, at der kan være tale om samme person, siger Niels Kronborg.


Socialdemokratiet har valgt ny gruppeformand

Her til aften har der været møde i Socialdemokratiets byrådsgruppe i Aalborg. De har valgt en ny gruppeformand.

Lisbeth Lauritsen annoncerede tirsdag, at hun er færdig med politik.

Da hun ikke genopstiller, er der i aften blevet valgt en ny gruppeformand i stedet for hende.

Valget er faldet på Søren Kusk, og der var fuldstændig enighed om beslutningen, lyder det fra Michael Laustsen, der er formand for Fællesledelsen.

- Jeg er stolt over det og ydmyg. Jeg er ked af at Lisbeth ikke kunne fortsætte. Hun er fantastisk og hun har arbejdet knaldhårdt, så det er jeg træt af at hun ikke kan fortsætte, men jeg er da stolt og glad over, at valget er faldet på mig, siger han.

Til daglig arbejder Søren Kusk som lærer på Nr. Uttrup Skole. Der går han lidt ned i tid for at have bedre tid til tjansen som gruppeformand for Socialdemokratiet i Aalborg.

- Vi ser hen mod valget, så vi skal have lavet en fælles retning for, hvor vi er på vej hen. Det er den travleste periode for en byrådspolitiker netop nu op til et valg næste år. Så efter jul skal vi lave en strategi og en valgplan, så det er klart, at der bliver en del at se til, forklarer han.

Lisbeth Lauritsen blev valgt ind i Aalborg Byråd første gang i 2014. Hun afviser ikke at vende tilbage til politik engang i fremtiden.

Havde du regne med, at du skulle være gruppeformand?

- Det ved jeg ikke, om jeg havde regnet med. Det var noget, jeg har muligheden for i forhold til mig daglige arbejde, så på den måde giver det mening. Jeg har siddet i byrådet i 7 år, og har samarbejdet med de andre partier - og det er vigtigt, for det handler også om at samarbejde med de andre, og der synes jeg, jeg har nogle kompetencer, der kan komme i spil.


Dumpede tagplader på Jørns grund: - Det er dårlig moral

Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Jørn Timmermann fik sig en uønsket overraskelse, da han kørte op for at se til sin grund i Vester Hjermitslev.

Der er strenge regler for, hvordan byggeaffald skal håndteres og hvor det skal afleveres. Og en ting er helt sikkert: det er ikke tilladt at smide det tilfældige steder. Men ikke alle overholder reglerne. Det må Jørn Timmermann sande. Nogen har nemlig dumpet et helt læs gamle tagplader midt på hans grund.

- En ting er helt sikkert. Det er uønsket!, siger Jørn Timmermann til TV2 Nord.

Bunken af tagplader har ligget der i nogle måneder. Og Jørn Timmermann som bor i Århus, og er kun forbi grunden i Vester Hjermitslev med måneders mellemrum.

- Der var nogen der ringede til mig august og sagde, at der ligger en bunke plader – og de har ikke været der før, forklarer han.

Da han efterfølgende selv kørte op for at kigge, kunne han konstatere, at der bagerst på grunden er blevet læsset en bunke gamle tagplader af. Ikke asbestplader, men de skal stadig håndteres på samme måde. Og derfor er det en besværlig opgave at komme af med pladerne igen.

- Jeg synes, det er en meget forkert moral, at gøre sådan noget. Selvom huset ikke er up to date, så giver det ikke nogen rettighederne til at opføre sig på den måde, som om de ejer det, mener han.

Meldt til politiet

Føler du, at der er nogen der har udnyttet, at huset står tomt og ligner noget, der ikke er nogen, der bor i, og så har de tænkt, at de kan gøre som de vil?

- Jamen, det gør der da helt bestem. Men det er jo mig, der hænger på sådan en gang der - 100 procent, afslutter han.

Jørn Timmermann har meldt dumpingen af tagplader til politiet.


Nordjysk politiker melder om en presset stemning i New York

Foto: Emma Fjordbak / TV2 Nord

Vi har taget en temperatur på stemningen efter Trump er blevet valgt. Herunder kan du høre både en politiker og en virksomheds tanker om den nye præsident.

- Stemningen er lidt anspændt, for ikke at sige chokeret.

Sådan siger det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V), der netop nu befinder sig i New York. I dag er valgresultatet nemlig kommet frem, og det er Donald Trump, der har vundet valget.

- Staten New York er jo i den grad demokratisk, og man havde jo satset meget på, at det blev Kamala Harris. Og jeg vil påstå, at de fleste mennesker fik noget af et chok, da det blev så klar en Trump-sejr, som det blev. Folk, man møder på gaden, eller møder i forretninger og lignende, de kan jo ikke lade være med at kommentere på det, fortæller han.

Særligt undrer det ham, og de folk han møder, at nogle af de befolkningsgrupper, som eksempelvis latinamerikanere har valgt at sætte kryds ud for hans navn.

- De ryster specielt på hovedet over, at Trump kunne få så mange stemmer fra grupper, som han egentlig har hånet og svinet til i valgkampen. Det viser sig jo i undersøgelserne, at i vidt omfang, jamen, så har de sådan set stemt på ham. Så man kan jo også godt undre mig lidt, siger Preben Bang Henriksen.

Tror ikke på en ny told

Er der noget, Donald Trump er god til at sige, så er det America First. Og det kan få betydning for både Danmark og Europa, når nu han skal til at lede landet igen.

- Jeg frygter i den grad for USA's støtte til Ukraine. USA er der største bidragsyder. Ja, så kommer faktisk England, Tyskland og Danmark. Så bliver vi andre nødt til at skaffe op med endnu flere penge og endnu mere udstyr til Ukraine. Så håber og tror jeg, at de andre europæiske lande da efterhånden kan begynde at føle sig lige så forpligtede som Danmark til at lette tegne bogen. Men helt billigt bliver det ikke. Det er jeg desværre sikker på.

Dertil kommer det, at han i sin valgkamp flere gange har nævnt, at han vil lægge told på importerede varer.

- Men det vil jeg nu se, før jeg tror det, siger Preben Bang Henriksen.

Nordjysk virksomhed forudser en langsommere grøn omstilling

En af dem, der bliver påvirket af det amerikanske valg er Kresten Binder. Han er chef for den nordjyske maskinvirksomhed Hydrema i USA.

- Vi ønsker selvfølgelig præsident Trump tillykke med sejren. Vi har haft ham i fire år tidligere, så vi tror også denne omgang kommer til at køre fornuftigt. Så det bliver spændende at se, hvad økonomien bringer, siger han uden at løfte sløret for meget for, hvad han forventer.

Men I har lavet en serie af elektriske dumpere. Hvordan tror du det kommer til at gå med dem i USA nu?

- Det bliver interessant at se, hvor det går hen med elektrificeringen på det amerikanske marked. Jeg tror, det bliver en en langsommere udrulning generelt, og på føderal basis vil vi se en voldsom fokus på olieporudktion og måske også kul, forudser han.


500 liter diesel strømmede ud på tankstation

Foto: Laurs Schmidt Kristensen / TV2 Nord

Det har været en dyr omgang at tanke 500 liters diesel, og så spilde det på jorden.

Nordjyllands Beredskab er netop nu ved at rydde en ordentlig omgang forurening op.

Ved Shelltanken på Hobrovej i Støvring har en person nemlig været ved at fylde en generator op med diesel. Desværre var der et hul i tanken på generatoren, og derfor er det strømmet ud med diesel på jorden ved tankstationen.

- Heldigvis har tankstationen sådan et olieudskillesesanlæg i jorden, der gør at det ikke er kommet ned i kloaksystemet. Så nu skal vi bare have slamsuget det sidste op, lyder det fra indsatsleder Allan Frisk.

Tilfældigvis kom en slamsuger fra Marius Pedersen forbi, og det er den slamsuger, der normalt står for at holde grunden ved tankstationen ren. Den er nu i fuld sving med at hjælpe beredskabet med at gøre rent.

- Vi anslår, at det er cirka 500 liter, der er sevet ud på jorden. Det er vigtigt, at vi får det samlet op, for det er sundhedsskadeligt og ødelægger naturen, siger indsatslederen.

De forventer at være færdige med arbejdet lidt efter klokken 17.

Det er stadig muligt at tanke personbiler på tankstationen.


Nordjyder fulgte amerikansk valg tæt: Her er reaktionerne

I USA er borgerne splittede efter valget. Det samme er de herhjemme.

En gruppe studerende fra Aalborg Universitet afholder i forlængelse af valgnatten en dag om præsidentvalget. Arrangementet bliver formentlig bare lidt kortere end forventet.

Fordi valgresultatet lod ikke vente på sig. Donald J. Trump er nemlig blevet erklæret USA's 47. præsident. Og han tog sejren på overbevisende maner.

Resultatet overrasker da heller ikke de studerende på Aalborg Universitet (AAU).

Resultatets konsekvenser bekymrer dog Trine Lundsgaard, studerende på sprog og internationale studier:

I ringen: Danmark vs. Trump

Danmark er efter sigende det land i verden, der har den største Trump-modstand. TV2 Nord har spurgt Maja Christiansen Cawthra om, hvorfor hun tror, at det er tilfældet:

Ben Dorfman, lektor på Institut for Kultur og Læring på AAU, stod bag dagens arrangement. Han mener, at det kan skabe en del udfordringer, når USA igen har valgt Trump, der ifølge lektoren har en meget nationalistisk og protektionistisk tilgang.

Og det er da også ret bemærkelsesværdigt, at Trump er blevet genvalgt efter at være blevet fravalgt. Den aalborgensiske iværksætter Mads Peter Veiby ser imidlertid Donald Trumps genvalg som ekstremt positivt.

En utrættelig fighter

- Normalt er man dømt ude efter første valgperiode. Han er en fighter. Det er jo for vildt, siger Mads Peter Veiby, om det faktum, at Donald Trump atter er præsident, selvom han ved seneste valg tabte til Joe Biden.

For ham at se sikrer valgresultatet, at der ikke bliver ballade i USA.

- Jeg kan huske engang, hvor jeg var inde og se AaB, hvor vi desværre tabte til Brøndby. Der sagde en politimand "det var sgu da heldigt, så bliver der ikke ballade", og det er det samme her, siger iværksætteren.

Mads Peter Veiby er erklæret liberalist og ville stemme på republikanerne, hvis han havde en stemme i USA. Det er dog ikke at sidestille med, at han er fan af Donald Trump.

- Jeg tror ikke, at jeg ville kunne holde ud at bruge en time med den mand, siger han om Donald Trump.

USA's protektionisme

Han forstår dog godt, at amerikanerne i højere grad stemte på republikanerne end demokraterne, fordi de vigtigste emner for amerikanerne var økonomi og inflation. Og Donald Trump siger det så fint selv.

America First.

Donald Trump har tidligere vist sig villig til at starte handelskrige med både EU og Kina for at fremme køb og salg af amerikanske varer indenfor landets egne grænser. Desuden har han gjort det dyrere at købe varer fra udlandet.

- Jeg kan godt frygte, at det bliver sværere at handle med USA fremover, fordi Trump muligvis vil lægge toldafgifter på udenlandske varer, siger Mads Peter Veiby.

Ben Dorfman, lektor på Institut for Kultur og Læring på AAU, kommenterer på, hvordan han tror, at de næste fire år bliver med Donald Trump.