Blæser til kamp: Hun vil slagte sit gamle parti i de nordjyske landsbyer
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Danmarksdemokraterne afholdt lørdag partiets første landsmøde i Aalborg Kongres- og Kulturcenter i Aalborg.
ANALYSE: Inger Støjberg gør klar til en benhård landbrugskrig mod sit gamle parti.
Engang var hun Venstres sikre kort i de små landsbyer og på de mange gårde, der i generationer har sat kryds ved Venstre. Hende, der kunne sige tingene uden omsvøb og sige, at ’Køwenhavnerne’ vist har tabt sutten ned i caffe latten.
Men lørdag skød Inger Støjberg for alvor gang i en mission, der kan udradere hendes gamle parti i de egne af landet, hvor man godt kan kende forskel på en kvie og en stud i kostalden.
Med en præsentationsvideo, der mindende om en trailer for en superheltefilm, blev Inger Støjberg lørdag klappet ind til stående applaus i Aalborg Kongres- og Kulturscenter til Danmarksdemokraternes første landsmøde.
- Man kan ikke tale om et Danmark, der skal hænge sammen uden også at tale om den CO2-afgift, der er som en kniv i struben på dansk landbrug i denne tid, sagde Støjberg i sin tale.
Netop den sætning siger alt om, hvad landbrugsdatteren fra Hjerk pønser på.
Støjbergs fortælling skal samle V-stemmer
Inger Støjberg fik 47.211 stemmer i Nordjylland ved folketingsvalget sidste år. Mange på landet, få i byerne. I Himmerland fik hun på enkelte valgsteder hver fjerde stemme.
Imens gik Venstre tilbage fra 26,8 procent til 14 procent af stemmerne i det nordjyske og fik det dårligste folketingsvalg i landsdelen siden 1987.
Men når SVM-regeringen til foråret indleder forhandlingerne om en CO2-afgift til landbruget, så står Inger Støjberg på spring til at klippe det sidste forbindelseskabel mellem de nordjyske landbrugsvælgere og sit gamle parti.
Støjbergs mission er nemlig at gøre CO2-afgiften til langt mere end en ekstraregning til landmændene, som trods alt kun er en vælgergruppe på størrelse med en mellemstor provinsby.
Støjberg vil derimod gøre afgiften til et spørgsmål om land mod by. Om at beskatte folk, der bor uden for byerne, og dermed gøre det sværere at bosætte sig og leve i små landsbysamfund.
- Hvis landbrugene må dreje nøglen om på grund af CO2-afgift, så går det også ud over smeden, tømreren og den lokale købmand. Så rammer det den lille, lokale folkeskole. Og når først den er lukket, så er det ofte helt umuligt at tiltrække nye beboere til de mindre byer, sagde Støjberg i sin landsmødetale.
Venstre og Troels Lund Poulsen er omvendt bundet af et regeringsgrundlag, hvor CO2-afgiften er en bunden opgave.
En afgift, som vel og mærke skaber frustrationer langt inde i det nordjyske Venstre-bagland. Kort før Jakob Ellemann-Jensen forlod formandsposten og dansk politik, havde han et lukket møde med en gruppe tillidsvalgte Venstre-folk i Nordjylland. Og det blev et møde, hvor angrebene på Venstre-ledelsen stod i kø – netop på grund af støtten til en afgift, der rammer de mest trofaste kernevælgere.
Det er dem, som Inger Støjberg nu går på jagt efter.
Ikke alle elsker gylle
Udfordringen for Støjberg er, at Venstres vælgerbase efterhånden er barberet ned til de mest trofaste vælgere, der står last og brast med det kristeramte parti. Der er ikke meget svingvælgere over dem.
Samtidig er Inger Støjbergs fortælling om, at CO2-afgiften til landbruget er et spørgsmål liv og død for landsbyerne, en sandhed med modifikationer. Landbruget skaber nemlig rekordfå job i Danmark, og de fire lokale gårde er næppe det, der holder liv i den tilstødende landsby.
I mange af de nordjyske landsbysamfund er det heller ikke alle, der nyder lugten af gylle, men derimod bor der på grund af naturen, roen og de billige huspriser.
Tag for eksempel nedslagtningen af mink. Selv om Mette Frederiksen blev personificeringen af den ulovlige aflivning af mink, så blev Socialdemokratiet langt fra slagtet ved folketingsvalget i de nordjyske områder, hvor minkfarmene fyldte meget.
Bare fordi man bor uden for de større byer, behøver man langt fra at have en veneration for mink, køer, grise eller gylle på markerne.
Inger Støjbergs budskaber står knivskarpe. Ingen tvivl om det. Det er bare spørgsmålet, om de jyske landsbyvælgere køber sammenkoblingen af CO2-afgiften og dommedagsprofetien over de små flækker.