Alt du som forbruger skal vide om Brexit
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Fra 1. januar 2021 vil Storbritannien, som følge af Brexit, ikke længere være en del af EU. Det kommer til at få betydning for vores nethandel samt rejser til og fra landet.
I mere end et år har COVID-19 været til stede i verden - og hvilken betydning det har haft.
Med en hurtig og beslutsom spirren forplantede virusset sig i samtlige dele af samfundet, og da kalenderen sagde 11. marts, sagde statsminister Mette Frederiksen stop. Landet måtte lukke ned.
Butikker og virksomheder blev tvunget til at lukke ned, og i lang tid måtte danskerne foretage deres indkøb på andre måder end den vanlige fysiske shoppetur.
Trods onlinehandlens i forvejen dominerende tendens, har coronapandemien ifølge erhvervskomet Jakob Risgaard for alvor sat skub i tingene.
Den danske erhvervsleder og medejer af Coolshop, en af Nordens største e-butikker, Jacob Risgaard fortæller, hvordan de fysiske butikker har været yderst dygtige til at tilpasse sig et stigende online marked.
- Jeg plejer at sige, at jeg gik i seng den 11. marts, og så vågnede jeg op en 3-4 år senere forretningsmæssigt. Rigtig mange fysiske butikker har været ekstremt gode herunder corona til at få en online tilstedeværelse også, så det ikke længere er enten eller. I bund og grund tror jeg nok, at de skal klare sig, det var jo en udvikling, der var på vej alligevel, der er blevet skubbet nogle år frem.
Og netop denne stigende tendens har forplantet sig i et mere globalt marked.
Hvis man som forbruger agter at handle på britiske hjemmesider, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at det ikke længere er samme regler, der gør sig gældende som her i Danmark og andre lande, der er med i EU.
Storbritannien trådte 31. januar 2020 ud af EU, og til og med 31. december 2020 løber en overgangsperiode, hvor Storbritannien vil være omfattet af EU’s regler.
- Det betyder, at du i overgangsperioden har de samme rettigheder, som hvis du handler i et EU-land. Du har fx fortsat 14 dages fortrydelsesret, når du handler i britiske netbutikker. Der kommer heller ikke told oven i prisen på varen, hvis du handler på nettet, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.
Nyt år - nye regler
Efter den 1. januar 2021 gælder overgangsaftalen ikke længere. Udgangspunktet vil herefter være, at det er britisk lov, der gælder ved handel med britiske erhvervsdrivende. En del af EU’s regler om forbrugerrettigheder er skrevet ind i britisk lov, men der kan løbende ske ændringer af den britiske lovgivning, der også kan påvirke danske forbrugere, hvis de handler med eksempelvis en britisk netbutik, skriver forbrugermagasinet forbrug.dk på deres hjemmeside.
De britiske netbutikker har længe været populære blandt danske forbrugere. Sidste år stod Storbritannien ifølge tal fra Dansk Erhverv for 18 procent af danskernes samlede køb af varer på nettet i udlandet.
En af de vigtigste ting som forbruger at være opmærksom på, når der handles fra britiske hjemmesider er, at reglerne for told og moms ændrer sig, når Storbritannien officielt træder ud af EU. Priserne forventes at ændre sig, der vides dog ikke i hvilket omfang endnu.
Udover told og moms priserne kan ændringen også påvirke forbrugernes klagemuligheder samt priserne på de pågældende varer.
Rejser til Storbritannien
Går du allerede nu og glæder dig til en weekendtur til London eller næste fodboldkamp på Old Trafford, så er der lige nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du booker din næste flybillet.
Tal fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen viser, at Storbritannien, før COVID-19, var et af danskernes foretrukne rejsemål med mere end 3,5 millioner årlige passagerer til og fra de danske lufthavne.
Det vil primært være passagerernes rettigheder ved flyaflysninger, forsinkelser og boardingafvisninger, som Brexit kan påvirke. Hvorledes vil dog afhænge af fx flyselskabets hjemsted samt destinationen, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i pressemeddelelsen.
Når billetten er bestilt, tasken er pakket og flyet er boardet, skal du som forbruger være opmærksom på, om dit teleselskab stadig inkluderer Storbritannien i deres data-roaming. Hvis ikke, er taksterne markant højere end ved rejser indenfor EU, og et tjek på Facebook kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.
Hvad du må medbringe af madvarer og lægemidler, når kursen atter er sat mod Danmark, kan også ændre sig, når de nye regler falder på plads.