Vildtkonsulent: Det nytter ikke at hjælpe hvalen ud af fjorden
Foto: Jesper Lange
Ifølge vildtkonsulent ved Naturstyrelsen, Ivar Høst, skal man lade naturen gå sin gang og ikke forsøge at hjælpe vågehvalen ud af Mariager Fjord.
I to dage har nysgerrige nordjyder kunne få et helt unikt blik ved lystbådehavnen i Hobro. En cirka 10 meter lang vågehval har snoet sig vej gennem Mariager Fjord og helt ind til Hobro, hvor den nu svømmer rundt helt tæt ved kajkanten – og det skal den have lov til ifølge vildtkonsulent ved Naturstyrelsen, Ivar Høst.
- Erfaringer siger, at når hvaler søger så langt ind i fjordene og ind på lavt vand, så er der et eller andet galt med dem. Så at sætte en masse i værk for at trække hvalen ud, det fører som regel til ingenting andet end, at den ligger sig til at dø et andet sted. Så det vil være spildte ressourcer, siger Ivar Høst.
Rygterne har de sidste to dage gået på, at vågehvalen kan være en unghval, der i sin jagt på sild og andre fisk har fundet vej ind i Mariager Fjord, men selvom det skulle være tilfældet, så skal man ikke kaste en masse kræfter i at redde hvalen ud af fjorden.
- Hvis det er en unghval, så lærer den på sin hårde måde af sine erfaringer. Der er masser af vågehvaler, som vi mener den her hval er – der er måske op imod en million. Så det at redde et enkelt individ, det vil være forkert og spild af ressourcer, siger Ivar Høst.
Hvalen skal dermed have lov at være i fjorden, så længe den nu en gang vil, men hvad der vil ske med den fremover, det er stadig forholdsvist uvist.
- Er det en gammel hval, som vi gætter på at det er, så vil den formentlig dø om nogle dage eller uger. Det er det erfaringen siger fra andre hvaler, der er svømmet ind i fjordene. Er det omvendt en unghval, så ved vi ikke, om den pludselig vælger en kurs udadgående, siger Ivar Høst.
Skulle vågehvalen være en gammel hval, der til sidst ender sine dage på bunden af Mariager Fjord, så vil den ikke blot skulle ligge på bunden og til glæde fisk.
- Vi vil gerne bjærge den og bruge den til forskning. Det er ikke så tit, at forskerne får sådan en helt frisk hval. Det er tit, at de dør til havs og kommer til land som nogle slemme kadavere, men hvis man får fat i den her, så kan man måske bliver klogere på, hvorfor den har valgt at svømme helt herind i bunden af Mariager Fjord, siger Ivar Høst.