Skål!: Hadsund har fået Danmarks første demensvenlige bodega
Foto: Alzheimerforeningen
Jagtstuen i Hadsund er blevet Danmarks første demensvenlige bodega.
Hvordan gør man lige, hvis en dement person dukker op i ens bodega - må man servere den øl, perosnen beder om, eller hvordan håndterer man dem lige?
De spørgsmål har de ansatte på bodegaen Jagtstuen i Storegade i Hadsund stillet sig selv mere end én gang. Under en kilometer derfra ligger nemlig et demenscenter, og det sker ofte, at nogle af centerets beboere forvilder sig derind.
Derfor tog Jagtstuen en beslutning om at blive en demensvenlig bodega, og certifikatet er netop kommet i hus til Danmarks første bodega. Det skriver Alzheimerforeningen.
- I en lang periode vidste vi ikke, hvordan vi skulle håndtere de demente. Om vi måtte servere for dem, og om de kunne tage vare på sig selv, siger Janni Laursen, som er indehaver af Jagtstuen, til Alzheimerforeningen.
Svære at spotte
For at blive såkaldt demensven skal man som virksomhed igennem et undervisningsforløb, som Alzheimerforeningen tilbyder i samarbejde med Mariagerfjord Kommune.
Kommunen har blandt andet undervist personalet på Jagtstuen i demens, og hvilke problemstillinger man kan støde på, hvis man møder en demensramt person.
- Det gør, at vi er rustet til at håndtere dem, når de kommer, og at vi bedre kan spotte dem, for det kan godt være svært at se, om det er en, der er syg og skal have hjælp, eller en, der er beruset og skal have en opsang, siger Janni Laursen fra Jagtstuen.
- Vi har lært, hvor vi skal sætte grænsen. Det har været svært, for man skal ikke tale så hårdt til en, der er syg. Man skal huske, at de er syge. Man kan tale hårdere til en, der er beruset, fordi de mange gange skal have en opsang for at opføre sig ordentligt, men en syg skal måske have lidt mere omsorg og lidt mere hjælp, siger hun.
Læs mere om Jagtstuens arbejde som demensven her.