Nordjyske virksomheder får hjælp til patenter: - Det sikrer vores viden
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Antallet af patenter i Danmark er mindre, end det kunne forventes på baggrund af branchesammensætningen.
En pulje penge er blevet sat af til at hjælpe danske virksomheder med at søge flere patenter. Interessen for at søge har været så stor, at puljen allerede er lukket for ansøgninger igen.
Har du en god idé? Måske endda en idé der kan blive til en ny opfindelse? I så fald er det næste naturlige skridt at få patenteret din opfindelse. Det gør mange danske virksomheder for at sikre deres innovative og originale idéer og opfindelser mod kopiering.
Men danske virksomheder patenterer nye idéer i mindre grad, end det kunne forventes. Det fortæller Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.
Derfor frigiver Erhvervsministeriet nu en pulje penge, der skal styrke de danske virksomheders muligheder for at patentere deres nye idéer.
Virksomhederne kan søge om at få del af i alt fem millioner kroner, som puljen udgør i 2022. De bliver gjort tilgængelige ad to omgange med 2,5 millioner af gangen.
Det er andet år i streg, danske virksomheder kan søge om støtten. I 2021 blev 6,4 millioner fra Erhvervsministeriets patentvoucherpulje revet væk på halvandet minut, og denne runde af årets pulje er allerede blevet lukket igen, da der er blevet søgt for det samlede tilgængelige beløb.
I alt har 17 nordjyske virksomheder søgt om penge fra puljen.
Patenter virker afskrækkende på kopister
Det kan gøre en stor forskel, hvis det lykkedes at få del i pengepuljen. Det ved Christian Buur alt om. Han er direktør hos Cortex Technology i Hadsund, der laver medicinsk specialværktøj til behandling af diverse hudsygdomme.
Ifølge Christian Buur stammer 98 procent af virksomhedens omsætning fra udlandet, hvor der er stor konkurrence på markedet. Derfor søgte virksomheden sidste år om støtte fra puljen, og det gav pote.
- Vi udvikler hele tiden nye løsninger, hvor vi bruger vores erfaringer og specialiserede viden. Den viden er uvurderlig for os, og det er den, som voucheren hjælper os med at beskytte, siger direktøren i en pressemeddelelse.
For det kan få store forretningsmæssige konsekvenser, hvis specialviden bliver opsnappet af konkurrenterne.
- Derfor ønsker vi at beskytte den viden med patenter, så vi også i fremtiden kan være førerende på vores område. Vi ved, at store internationale virksomheder har antennerne ude, og her virker det afskrækkende, at vi har sørget for at have styr på vores rettigheder, siger Christian Buur.