Foto: TV2 Nord

Bosteder siger fra og ansatte siger op: - Jeg har aldrig mødt noget lignende

Pædagoger, der siger op og bosteder, der siger fra - det er ikke kun kommunen Anders Rytter Munks forældre er i konflikt med.

- Jeg synes, det er voldsomt. Jeg har aldrig mødt noget lignende. Jeg har arbejdet i psykiatrien i mange år, men det her har jeg aldrig oplevet.

Sådan siger Bente Djørup, der er daglig leder af bostedet 'Hvem kan' i Als.

For 26-årige Anders Rytter Munk, der er udviklingshæmmet med en IQ, der svarer til en fireårig bor på bostedet i et såkaldt enkeltmandstilbud.

Men tonen mellem især Anders' far og de ansatte på flere af de bosteder, hvor Anders Rytter Munk har boet, har været særdeles hård.

Det viser en aktindsigt, som TV2 Nord har fået i Anders' sag. Den viser, at personalet på flere bosteder adskillige gange har klaget over især Anders' far, som de har oplevet som aggressiv og nærmest truende.

Men det mener Poul Munk er overdrevet.

- Det der med at være for voldsomt, det er jo subjektivt. Det afhænger af, hvem der modtager, og hvad man føler og har lyst til. Og for mig at se så er alle de personer, der har været involveret i de kritiske situationer omkring Anders, der løfter ikke deres ansvar, siger Poul Munk.

Forstå Anders' forløb

Anders Rytter Munk har fra barnsben har været tilknyttet specialskoler og specialtilbud i sin ungdom. Vi giver her en kort overblik over hans liv, som er forløbet forud for TV2 Nords serie om ham.

  • 2004 – 2015 Elev på Skibstedskolen, Læringscenter Himmerland. Her får Anders lov til at blive et ekstra år, fordi han trives godt i skolen

  • 2015 – 2018 Elev på CKU Himmerland i Arden. En særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge f.eks. med udviklingshandicap.

  • 2018 2021 Elev på Gaia i Randers. Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Anders gennemfører ikke forløbet på Gaia, der vurderer, at Anders har brug for et mere specialiseret tilbud.

  • 09.04.21 Anders indlægges 1. gang på psykiatrisk sygehus.

  • 23.04.21 Flytter ind på bostedet Skivevej i Hobro. Mariagerfjord Kommune opfordrer 1. gang  forældre til at VISO – den nationale videns- specialrådgivningsorganisation bliver involveret i Anders sag.

  • 27.07.21 Flyttes hjem til forældre i Hadsund. De mener, at han er så stærkt påvirket af medicin, at det påvirker hans helbred.

  • 26.08.21 Indlægges igen på psykiatrisk sygehus. Er så udadreagerende, at politiet må tilkaldes for at bistå med indlæggelsen.

  • 07.09.21 Anders udskrives fra psykiatrisk sygehus til Regionstilbuddet Sødisbakke i Mariager.

  • 01.02.22 Flytter ind på botilbuddet hvem kan i Als, hvor han fortsat bor.

  • 17.05.24 Familieretshuset godkender endeligt, at Anders kan tvangsflyttes til botilbuddet Mosetoften i Viborg. Det gennemføres sandsynligvis i september måned 2014

På spørgsmålet om, hvorvidt han har været for voldsom set i bakspejlet, falder svaret prompte.

- Det mener jeg ikke selv.

Ansatte har sagt op

Men hvis man kigger i de omfattende sagsakter, har konflikten med Anders' forældre fået mindst ét bosted til at trække sig, og et andet har truet med det samme på grund af det dårlige samarbejde med forældrene.

Flere ansatte har af samme grund sagt deres arbejde op.

- Man skal aldrig finde sig i at blive truet, for det gør noget ved folk, og der må man trække de der grænser. Men jeg ved jo også, at folk er presset, når de reagerer på den måde, siger Peter H.S. Kristensen, der er kredsformand for Socialpædagogerne i Nordjylland.

Se hele indslaget om konflikten med bostederne her.

Også Bente Djørup har forståelse for, at Anders' forældre har været fortvivlede over hans situation. Men også hun har også sat foden ned, når det blev for meget.

Det har blandt andet resulteret i, at Anders' far og værge i en periode kun måtte besøge sin søn en gang om ugen.

- Det bliver svært. Jeg har nogle medarbejdere, jeg også skal passe på. Og jeg har en opgave, jeg skal sørge for. Jeg har fået en opgave af en kommune, og der vil jo gerne leve op til det, jeg sagde, jeg kunne. Og så er man nødt til engang imellem at sige, at nu er det nødt til at holde. Nu skal vi gøre det på en anden måde, siger Bente Djørup.

Anders har kun selskab, hvis han giver dem lov

Men ifølge Anders' mor, reagerer de som forældre kun, hvis de kan se, at noget ikke er, som det skal være.

- Når vi reagerer, så gør vi det jo, fordi vi har nogle oplevelser. Fordi vi kan se, at Anders har det dårligt, eller fordi vi overværer nogle ting, som vi siger, at det virkelig kan være rigtigt, at det her foregår, siger Anders' mor Kirsten Rytter Munk.

Anders bor lige nu alene i en lejlighed i et enkeltmandstilbud i Als.

Personalet opholder sig i døgndrift i en lejlighed ovenpå. Og de er kun til stede hos Anders få timer om dagen - hvis han altså giver dem tilladelse til det.

Og det skurrer hos kredsformanden for socialpædagogerne.

- Min første tanke er, at jeg bliver sådan set lidt nysgerrig på, hvad pokker der går galt. For når man lander i et enkeltmandstilbud, så er det jo fordi, man næsten har givet op på alt muligt andet, siger Peter H.S. Kristensen.

Du kan læse vores webdok om Anders-sagen, hvor vi startede vores fortælling herunder:


Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Michelle er lige fyldt 33 år: Nu begynder hun på uddannelsen

Interessen for at søge ind på merituddannelsen til pædagog er steget markant. Sidste år søgte for få ind til, at UCN kunne oprette et hold. I år har UCN oprettet to hold med i alt 53 studerende.

Det er ikke fordi, at 33-årige Michelle Valentin Engsted ikke ved, hvad hun har med at gøre med på sit arbejde. Men med otte års erfaring som pædagogmedhjælper og handicaphjælper, har hun nu besluttet sig for at få papir på sine færdigheder og kundskaber. De næste tre år læser hun til pædagog på merituddannelsen på UCN i Aalborg.

- Der kom lige tre børn i vejen, og så har jeg altid været glad for at gå på arbejde, fortæller Michelle Valentin Engsted fra Nørhalne i en pause fra undervisningen på UCN på Mylius Erichsens Vej i Aalborg.

I begyndelsen af september begyndte hun på sit nye studie. Hun skal i de kommende år gå i skole torsdag og fredag samtidig med, at hun passer sit arbejde på fuldtid på et botilbud.

- Jeg trænger til at få noget faglig viden om det, som jeg hver dag går og gør. Jeg føler mig sommetider lidt bagud i forhold til mine uddannede kolleger, siger hun.

UCN fik sidste år for få ansøgninger til at kunne oprette et hold for meritstuderende til pædagog. I år er der oprettet to hold for i alt 53 studerende.

Se hele indslaget herunder:

Michele har store forventninger til meritpædagoguddannelsen.

Chancen opstod

- Jeg har hele tiden haft en aftale med min arbejdsgiver, om at jeg gerne ville videre med mit fag. Nu opstod chancen så, og nu er jeg i gang, siger Michelle Valentin Engsted.

Det bliver et puslespil for den nye studerende. Hun skal i de næste tre år både passe sit nuværende fuldtidsjob, sin familie og sin nye uddannelse.

- Der bliver noget at koordinere. Jeg skal jo have fri fra arbejde til at gå i skole torsdag og fredag, og så må jeg tage vagter i weekender, hvor jeg ikke har mine børn. Så må jeg lave lektier, når børnene er hos deres far, og når jeg kan finde huller til det, siger Michelle Valentin Engsted med et stort smil.

Foreløbig vil hun bruge den nye viden på sit nuværende arbejde.

- Men det er også en fremtidssikring. Der er rift om pædagogmedhjælpere men der er endnu mere brug for uddannede pædagoger. Så jeg tror, at det er fornugtigt at tage uddannelsen nu, siger Michelle Valentin Engsted.


Foto:

ADHD, autisme, ordblindhed og anoreksi: Mellanie føler sig svigtet af Danmark

Der er ikke ret meget, der har været let, almindeligt eller normalt i Mellanie Villefrances liv indtil videre.

Det kan næsten være svært at begribe, at så mange udfordringer skulle ramme det samme menneske på én gang. Men ikke desto mindre er det virkeligheden for 27-årige Mellanie Villefrance fra Støvring.

Hun er født med autisme og ADHD, ligesom hun har kæmpet med anoreksi det meste af sit liv. Og så er hun tilmed ordblind.

Hun har fortalt sin historie til en såkaldt ghost writer, der har omdannet hendes tanker og ord til en bog.

Og titlen – 'Fjenden i mig selv' – er ikke tilfældig.

- Den handler om, at jeg er min største fjende. Som jeg siger til folk: Den, jeg er allermest bange for i hele verden, det er mig selv. Jeg har været så syg, at jeg har været ved at dø et par gange. Og jeg har været så syg, at man ikke kunne nå ind til mig, fortæller hun og uddyber:

- Så derfor syntes jeg, at jeg skulle skrive det ned for at få det ud af mit hoved.

Det fortæller hun i denne uges udgave af Indblik.

Barsk fortælling

'Fjenden i mig selv' udkom i begyndelsen af 2024 og beskriver et liv, som har været præget af psykisk sygdom, indlæggelser og institutionsophold.

Det er barsk læsning. Så barsk, at det ikke er alle i Mellanies familie, der har læst bogen.

- Min mormor har for eksempel et eksemplar. Hun nåede kun at læse den første side, før hun stortudede. Så hun har sagt til min morfar, at han ikke skal læse den, da han har pacemaker, fortæller hun.

Se hele episoden her.

Skarp kritik af ’systemet’

Mellanie Villefrance lægger ikke skjul på, at hun med bogen gerne vil forsøge at hjælpe andre, der måtte stå i samme situation som hende – eller er pårørende til personer i lignende situationer.

Samtidig er det en fortælling om et system, som Mellanie føler, i den grad har svigtet hende.

- Er der noget, jeg er sur på, så er det systemet vi har i Danmark!

- De har ikke lyttet. De har ikke taget hånd om tingene. Og de tænker simpelthen ikke over, hvordan det for eksempel påvirker dem, der har diagnoser, siger hun og retter dermed en indirekte kritik af både psykologer, læger og pædagogisk personale, hun har mødt i løbet af sit liv.

Du kan møde Mellanie Villefrance og blive klogere på tankerne bag hendes bog i denne uges udgave af magasinet Indblik. Find alle afsnit af Indblik på tv2nord.dk/indblik.


Foto:

Kaptajn Bøhmand: Sejlede på grund i brandert

Det sejlede for kaptajnen.

Kaptajn Bøhmand: Sejlede på grund i brandert

Det var hverken dårlig sigtbarhed eller høj sø, der var skyld i en grundstødning i Limfjorden i sommeren sidste år. Derimod mener politiet, at det bogstaveligt talt sejlede for skipperen, som efterfølgende fik målt en kæmpe-promille.

Grundstødningen skete 19. juli 2023 ved 22-tiden om aftenen i Louns Bredning.

Bag rattet stod en nu 56-årig mand, da båden gik på grund, og manden efterfølgende måtte reddes i land.

Det sejlede åbenbart så meget for manden efterfølgende, at politiet fandt anledning til at tjekke hans alkoholpromille.

Omkring midnat samme aften blev der taget en blodprøve, som ifølge oplysningerne i sagen viste en promille på hele 2,04.

På det grundlag mener politiet, at manden har været ude af stand til at føre båden på fuldt betryggende måde, som det hedder i loven.

Efter planen skal den 56-årige mand møde i Retten i Aalborg onsdag, og her vil politiets anklager gå efter at få manden idømt en frihedsstraf, ligesom manden risikerer at miste retten til at føre en båd i op til et år.

Promiller til søs

Promillegrænsen er på 0,50, men den gælder kun for fartøjer, der kræver, at fører/styrmand skal have en uddannelse til at føre båden, samt for vandscootere og lignende fartøjer.

For en lang række små- og fritidsbåde er der således ingen decideret promillegrænse. Til gengæld hedder det i reglerne:
'Du må ikke sejle i en tilstand, hvor du er så påvirket af alkohol eller andre rusmidler, at du er ude af stand til på fuldt betryggende måde at udføre dine opgaver af væsentlig betydning for sikkerheden'.
I vurderingen af, om det er tilfældet, indgår promillen med en betydelig vægt.

Kilde: Søfartsstyrelsen


Foto: Foto: Tommy Hald

Inden efterårsferien skal der vælges studieretning på Nørresundby Gymnasium, og her var der stor opmærksomhed på den nye forsvarslinje.

Det er lidt over en måned siden, at de nye elever på Nørresundby Gymnasium begyndte på skolen, men en fastdefineret studieretning er de ikke begyndt på.

20 af eleverne valgte den nye forsvarslinje, men hele 60 var med på rundvisning hos Søværnet i Frederikshavn, da linjen stadig kan få flere - eller færre - elever.

Blandt de 60 elever var Christinna Højer og Agata Jancewicz.

- Jeg er slet ikke sikker på, hvilken linje jeg vil på endnu, så bare for at komme ud og se lidt. Og så har jeg tidligere gået på HTX, og der ville jeg gerne på beredskabslinjen. Jeg tænkte, at det her var lidt det samme, siger Christinna Højer,og Agata Jancewicz tilføjer:

- Jeg synes, det lyder mega spændende. Jeg kan godt lide, at man er fysisk i gang i stedet for bare at sidde i bøgerne hele dagen.

Begge de to er også stadig varme på tanken om at vælge linjen efter besøget i Frederikshavn, selvom de ikke blev endeligt afklaret.

For Søværnet er det en form for charmeoffensiv, da man har brug for både nyt grej, skibe - og nye folk. Rektoren på Nørresundby Gymnasium, Søren Hindsholm, tror mest på, at flere vælger den nye forsvarsstudieretning.

- Der er over 60, der er med rundt og ser søværnet her i Frederikshavn, og som kommer op til trænregimentet på torsdag og ud på luftbasen næste mandag. Og den interesse, der er blandt eleverne, mærker jeg også, når de henvender sig til mig. Den er stor, fortæller han.


Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Batter pengene overhovedet? - Langt fra nok, men et skridt på vejen

Hos politikkerne tror de på, at løftet er nok, selvom der er blevet sparet i de seneste år. Et smertensbarn har været psykiatrien - det får nu et løft på 12 millioner kroner, men er det overhovedet nok?

Mandag udkom Psykiatrifonden med tal for, at tilstandene i børne- og ungdomspsykiatrien er meget grelle.

Faktisk blev hele 77 procent af børn og unge i Region Nordjylland udredt udenfor de lovbestemte dage, men der kan være håb på vej til psykiatrien i Nordjylland.

Der er nemlig i det netop indgåede budgetforlig for regionen afsat 12 millioner kroner til området. Men er det nok penge til at redde området?

- Jeg tror, det er langt fra nok. Men det er et skridt på vejen. Det handler jo ikke udelukkende om penge - det handler også om, at vi ikke altid har den kapacitet, der skal til. At vi ikke har læger nok, siger Lene Linnemann, medlem af Region Nordjylland for SF, og fortsætter:

- Men det her er en god hjælp, og der er rigtig mange gode tiltag fra psykiatrien. De har nogle rigtig gode forslag til forbedringer, som vi nu kan sætte i gang på grund af de her 12 millioner kroner.

Mads Duedahl (V), regionsrådsformand i Region Nordjylland, er enig i, at det er et skridt på vejen.

- Vi må jo indrømme at sige, at der er meget pres på det danske sundhedsvæsen. Men specielt børne - og ungdomspsykiatrien er under et enormt pres. Men her den anden dag fik vi jo en fantastisk donation - en historisk høj donation til børne - og ungdomspsykiatrien - på i alt 180 millioner over de kommende år. Og ved siden af nu, det investerer vi nu 12 mio. ekstra om året, siger han og fortsætter:

- Og det kommer til at gøre en forskel. I forhold til at kunne få ventelisterne bragt ned, men også i forhold til at gøre noget tidligt. Særligt forbyggende i forhold til børn og unge, der har det skidt, der er i mistrivsel, der desværre ender i psykiatrien. Måske vi kunne hjælpe dem lidt tidligere, så de ikke ender der i deres liv.

Smertensbarn

De 180 millioner, regionsrådsformanden taler om, kommer fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond. Her er pengene doneret til et femårigt projekt, som skal komme med konkrete løsninger på, hvordan man kan nå målsætningerne på det børne- og ungdomspsykiatriske område.

Mads Duedahl erkender dog også, at man har haft de dårlige præstationer på det psykiatriske område i tankerne, da budgettet blev lagt.

- Helt bestemt. Vores smertensbarn her i regionen er, at der er alt for mange børn og unge mennesker, der går med en psykisk lidelse. De skal have noget hjælp og står alt for lang tid på en venteliste. Vi må også bare sige, at tingene har ændret sig desværre til det værre de seneste år, siger han og fortsætter:

- Over de sidste 10 år er der cirka dobbelt så mange børn og unge mennesker, der står på venteliste i forhold til at få en diagnose. Så vi har brug for at lave en indsats, og det tager vi de første skridt på nu, slutter han og tilføjer, at der til næste års budget kan blive kigget på yderligere penge til psykiatrien.

Du kan læse mere herunder om, hvilke andre områder der tilføres penge i budgetforliget: