Handlekraftige naboer reddede kvinde ud af brændende villa

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det er hammergodt arbejde, lyder det fra vagtchef.

Et par vakse naboer kom natten til fredag en 80-årig kvinde til undsætning.

Der var gået ild i kvindens toplansvilla på Wilh. Jensensvej i Hobro. Ifølge Jesper Sørensen, der er vagtchef ved Nordjyllands Politi, var det to naboer, der reddede den 80-årige ud af den brændende bygning.

Kvinden havde et alarmselskab tilknyttet villaen, og det betød, at kvindens naboer blev ringet op, da man formentlig ikke kunne komme i kontakt med den 80-årige.

- To personer var ovre at råbe og banke på, og de fik hende vækket. Efterfølgende fik de en stige hen til førstesalen og fik hende ud den vej igennem, siger Jesper Sørensen og tilføjer:

- Det var hammergodt arbejde.

Kvinden er udskrevet

Branden opstod i køkkenet i stueetagen. Brandstedet er endnu ikke frigivet, og fredag morgen undersøges det dermed fortsat, hvad der var årsagen til, at branden brød ud.

Brandvæsnet hastede ud på adressen og fik slukket flammerne. De fik anmeldelsen ind klokken 00.02. Den 80-årige kvinde blev efterfølgende kørt til observation for røgforgiftning på sygehuset. Vagtchefen oplyser ligeledes fredag morgen, at kvinden er blevet udskrevet.

Hun er nu midlertidigt genhuset hos nogle pårørende.


Breaking

Konservative dropper udvalgsformand: Vil ikke genopstille Peter Laigaard

Foto: Nicolai Nør Pedersen / TV2 Nord

Peter Laigaard bliver ikke genopstillet for de konservative til næste kommunalvalg.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Den konservative formand for Kultur- & Fritidsudvalget i Frederikshavn, Peter Laigaard, bliver ikke genopstillet for de konservative til det kommende valg.

Det bekræfter formanden for partiets kandidatudvalg i Frederikshavn Kommune, Thomas Rugholm, overfor TV2 Nord.

- Vi søger efter en anden profil i Frederikshavn. Det har vi orienteret Peter Laigaard om, siger Thomas Rugholm.

Kandidatudvalget indstiller derfor, at Peter Laigaard, som ved kommunalvalget i 2021 fik tiende flest personlige stemmer i Frederikshavn Kommune, ikke skal stå på stemmesedlen for partiet ved det kommende valg.

Det er generalforsamlingen, som afgør, hvilke kandidater, som De Konservative opstiller til kommunalvalget.

Peter Laigaard bekræfter, at han har modtaget beskeden fra kandidatudvalget, og derudover har han ingen kommentarer til hverken sagen eller sin politiske fremtid.

Peter Laigaard blev sammen med John Lamp Henriksen valgt ind i byrådet for de konservative ved valget, og i snart tre år har Peter Laigaard siddet som formand for Kultur- & Fritidsudvalget, men den profil som han har, er en den profil, som partiet vil gå til valg på til næste år.

Politisk fremtid er uvis

Hvem, der skal afløse Peter Laigaard som konservativ kandidat i Frederikshavn, er uvist.

- Vi har ikke fundet personen endnu, siger formanden for det konservative kandidatudvalg, Thomas Rugholm.

Udover at Peter Laigaard ikke har den rette profil, så ønsker Thomas Rugholm ikke at kommentere på, hvordan den kommende konservative profil i Frederikshavn skal se ud.

Det er ikke kun i Frederikshavn, at partiet leder efter en kandidat med den rette profil. Også i Skagen er kandidatsædet til det kommende valg for de konservative ledigt, mens det ligger fast, at den nuværende gruppeformand og anden viceborgmester John Lamp Henriksen er den konservative profil i Sæby.

Peter Laigaard har tidligere siddet i byrådet to omgange i Frederikshavn Kommune. Første for Venstre og senere for Liberal Alliance og nu altså for de konservative, hvor han altså kun får en periode i byrådet.


Undgå kø: På disse tidspunkter bliver juletrafikken værst

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Færgeaflysninger giver kødannelser i Frederikshavn

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Du skal særligt tænke dig om en ekstra gang, når du begiver dig ud på vejene 26. december.

Mange går fredag og de kommende dage på juleferie, og det betyder trængsel på vejene i visse tidsrum.

Du gør derfor klogt i at læse med her, hvis du vil slippe udenom den værste juletrafik, når du skal transportere dig til og fra dine nærmeste i juletiden.

Vejdirektoratet er nemlig kommet med en trafikprognose, og her fremgår det, at der hverken ventes at blive større forsinkelser 20., 21. eller 22. december.

26. december i tidsrummet mellem klokken 11.00 og 15.00 er der derimod stor risiko for kødannelser og forlænget rejsetid.

Også 23. december mellem klokken 11.00 og 14.00 skal bilisterne muligvis væbne sig med tålmodighed i trafikken. For her ventes der tæt trafik, og der er risiko for mindre kødannelse.

Foto: Vejdirektoratet

Ifølge DSB tager flere danskere allerede toget hjem til jul i løbet af i dag, fredag.

- Vi forventer en rekord i juleudrejserne i år, fordi julen er placeret på en tirsdag, siger DSB's informationschef, Tonny Bispeskov, til TV 2.

DSB forventer, at lørdag og søndag bliver de største udrejsedage. Den største udrejsedag plejer ifølge informationschefen at være 23. december.


Hans plan gik i vasken med stor nyhed: 'Ville helst liste ud ad bagdøren'

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

VM på hjemmebane bliver Henrik Møllgaards sidste slutrunde som aktiv.

Henrik Møllgaard er egentlig ikke meget for at forholde sig til sin sidste slutrundedeltagelse som spiller.

Stod det til ham, ville han helst "have listet ud ad bagdøren", men eftersom den garvede back forleden annoncerede sit karrierestop, før han onsdag blev udtaget til VM, er det uundgåelige spørgsmål, hvordan det føles at være udtaget for sidste gang.

- Lige så meget jeg tænker om mig selv, og hvor fed jeg synes, at jeg er, så har jeg meget lidt lyst til at stå og tale om mig selv. Det ved jeg godt, at jeg kommer til nu. Jeg ville gerne bare, som jeg siger, have listet ud. I den perfekte verden var nyheden om mit karrierestop og Paris kommet ud efter VM, fortæller Møllgaard til TV 2 Sport.

Aalborg-spilleren slutter sin aktive karriere efter sæsonen, hvorefter turen går mod Paris og rollen som assistenttræner i PSG. På grund af tilbuddet fra den franske storklub kunne nyheden om hans karrierestop ikke vente.

'Beæret' over endnu en slutrunde på hjemmebane

Når det nu skal være, er Møllgaard glad for, at han til januar kan spille sin sidste slutrunde på hjemmebane i Danmark.

- Jeg glæder mig sindssygt meget til en slutrunde på hjemmebane, og jeg er også enormt beæret over at få endnu en, fordi Nikolaj (Nikolaj Jacobsen, landstræner, red.) kunne også have valgt at tage det store cut nu og sige, at nu skifter vi det hele, når Mikkel Hansen og Niklas Landin er gået.

- Der var selvfølgelig også en mulighed for at slå en streg i sandet her, men jeg er meget, meget stolt og glad over, at jeg skal med, lyder det fra Møllgaard.

De danske herrer skal spille både indledende gruppespil og mellemrunde i Jyske Bank Boxen i Herning, før turen vil gå til Oslo til en eventuel kvartfinale – og derefter både semifinale og finale.

Spilletid kommer i anden række

Under udtagelsen kom landstræner Nikolaj Jacobsen ind på, at det ikke er sikkert, at Møllgaard får mange spilminutter ved VM.

Og det er Møllgaard indforstået med, fortæller han.

- Selvfølgelig har jeg været i samtale med Nikolaj om den rolle, han har kunnet tilbyde, og jeg er aldrig blevet lovet noget. Det gør han heller ikke nu og har selvfølgelig fortalt, hvorfor det er vigtigt, at jeg er med, og hvorfor han har brug for mig. Den rolle køber jeg fuldt ind på. Jeg har også på mange måder udtjent min værnepligt, og lige nu vil jeg bare gerne vinde, så jeg jagter heller ikke at skulle spille 50 minutter hver gang, siger Møllgaard.

- Jeg vil allerhelst spille og være afgørende, men jeg må sige, at den her gang vil jeg også bare gerne have noget guld med hjem.

Danmarks første VM-kamp er den 14. januar mod Algeriet. Derudover er danskerne i gruppe med Tunesien og Italien. VM i håndbold kan følges på TV 2s platforme i januar.


Svensk myndighed undersøger mistænkeligt fragtskibs manøvre ved Læsø

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Undersøgelsen fra Sveriges elnetoperatør kommer på baggrund af blandt andet TV 2 Nords afdækning af skibets sejlads i Kattegat.

Den svenske elnetoperatør Svenska Kraftnät igangsætter nu en undersøgelse af det kinesiske fragtskib Yi Peng 3’s manøvre ved Læsø.

Det skriver svenske TV 4.

Undersøgelsen igangsættes på grund af det kinesiske fartøjs mistænkelige færd under en sejlads ned igennem Kattegat i starten af november, som TV2 Nord tidligere har beskrevet.

Jeg finder det mistænkeligt

Jens Wenzel Kristoffersen, forsvarsanalytiker ved Nordic Defence Analysis

TV 2 har sammen med TV 2 Nord og svenske TV 4 afdækket, at der er slæbespor på havbunden, som ifølge flere eksperter styrker mistanken om, at Yi Peng 3 har forsøgt at lave sabotage mod tre dansk-svenske kabler.

- Vores kabel i Kattegat fungerer præcist som normalt, men det er vital infrastruktur, og på grund af det og de seneste begivenheder går vi nu i gang med en undersøgelse, lyder det fra Svenska Kraftnät i et skriftligt svar til TV 4 om undersøgelsen.

Det kinesiske skib Yi Peng 3 er yderligere mistænkt for at for at have forbindelse til to kabelbrud i Østersøen.

Vedligeholdelse af kabler

Svenska Kraftnät er ejet af den svenske stat og har ansvaret for sikkerheden omkring svenskernes el-leverancer.

Hos selskabet forklarer man, at der ikke umiddelbart er tegn på, at der skulle være sket nogen forstyrrelser på kablerne, der ligger nedgravet i havbunden.

Men kablernes ejer – det statsejede Swedish Power Grid – har alligevel ønsket undersøgelsen for at sikre sig, at der ikke er sket noget med kablerne. Og den nu igangsatte undersøgelse begrundes derfor med vedligehold af elnettet.

- Vi ser på kablet ud fra et vedligeholdelsesperspektiv, lyder det i det skriftlige svar til TV 4.

Mistænkelig skibsadfærd

Svenska Kraftnäts kabler Konti-Skan 1 og 2 løber mellem Læsø i det nordøstlige Danmark og Kungsbacka ved den svenske vestkyst.

7. november – ti dage før kabelbruddene i Østersøen – opførte Yi Peng 3 sig opsigtsvækkende netop da skibet sejlede hen over disse kabler.

Såkaldt AIS-data, der angiver skibets position, har vist, at Yi Peng 3 passerede to strømkabler og et datakabel med nedsat fart ud for Læsø.

Herefter gik skibet helt i stå omkring 850 meter efter, at det havde passeret kablerne.

Her ses Yi Peng 3's sejlrute 7. november ud for Læsø. Foto: TV2 Grafik

Ifølge eksperter, som TV 2 tidligere har talt med, er skibets færden mistænkelig, fordi det er dyrt for skibe i den størrelsesorden at bremse op.

- Jeg finder det mistænkeligt, at et handelsskib – som i princippet er i transit fra en havn til en anden – opfører sig på den måde. Det vil et handelsskib normalt ikke gøre, har Jens Wenzel Kristoffersen, der er forsvarsanalytiker ved Nordic Defence Analysis og tidligere skibsfører, tidligere beskrevet over for TV 2.

Afslørende undervandsoptagelser

I sidste uge sendte TV 2 i samarbejde med svensk TV 4 og TV 2 nord en undervandsdrone ned til kablerne i Kattegat.

Optagelserne afslørede et tydeligt slæbespor på havbunden, der gik i samme retning, som Yi Peng 3’s sejlrute.

Eksperter peger ud fra optagelser på, at sporet er menneskeskabt og kalder det 'meget usandsynligt', at det stammer fra eksempelvis fiskeri.

- Det er jo alt sammen noget, der peger i retningen af, at Yi Peng 3 formentlig på en eller anden måde har været indblandet i det her (sabotagen, red.), sagde Jens Wenzel Kristoffersen efter at have set optagelserne.

Dansk observatør ombord

Det kinesiske fragtskib har siden 19. november ligget øst for Grenå omgivet af danske, svenske og tyske flådefartøjer.

Torsdag denne uge fik det besøg af kinesiske myndigheder, der steg ombord sammen med en delegation af observatører fra både Danmark, Sverige, Finland og Tyskland. 

Det kinesiske skibs rute i forbindelse med de ødelagte kabler. Foto: TV2 Grafik

- Vi har kunnet tale med besætningen og granske teknikken. Men jeg kan ikke gå i detaljer om det, lød det efterfølgende fra Jonas Beckstrand, som er leder af den svenske havarikommissions efterforskning, til TV 2.

Kabelbruddet, som Yi Peng 3 mistænkes at spille en rolle i i Østersøen, omhandler det ødelagte C-Lion1 mellem Tyskland og Finland samt det undersøiske kabel BCS East-West Interlink, der forbinder den svenske ø Gotland og Litauen.


Højsæson for ubudne gæster: Det skal du gøre mod tyvenes fest

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Sagt på godt nordjysk, er det 'rigtig træls' at være blandt dem, der oplever indbrud i juletiden. Nordjyllands Politi er nu klar med gode råd.

Skal du udenbys i juledagene?

Så bør du nok indbrudssikre dit hus eller lejlighed, så tyvene ikke kommer forbi på uventet julevisit.

I perioden fra 13. december 2023 til 5. januar 2024, var der hele 79 indbrud. Ikke overraskende, fandt de fleste af dem sted 24., 25., og 26. december.

Derfor kommer Nordjyllands Politi nu med råd til, hvordan du kan indbrudssikre hus og hjem, så du fortsat har alle dine ting i behold.

Først og fremmest kan du overveje at montere udendørs lamper med bevægelsessensor, så lyset tænder, hvis der er ubudne gæster. Det er vigtigt at huset ser beboet ud, da risikoen for indbrud falder, hvis tyven tror, at der er nogen hjemme.

Du bør i den forbindelse lade lyset og radioen tænde og slukke ved hjælp af et tænd-og-sluk-ur. Det er dog vigtigt at lyset ikke brænder konstant, da det afslører, at du ikke er hjemme.

Lås alt, hvad der kan låses

Derudover skal du sørge for, at alle døre og vinduer er låst, og at værdifulde ting ikke står fremme.

Derfor bør du rykke de helt dyre sager steder hen, hvor man ikke kan se dem udefra.

Hvis du har skur og have, bør du sørge for, at der ikke ligger redskaber, der kan bruges til indbrud, fremme.

Inden du rydder det hele op, kan du finde hækkesaksen frem, så hækken lige kan få en omgang. På den måde sikrer du dig, at tyven ikke kan skjule sig i haven.

Gør dig fortjent til prisen som 'Årets nabo'

Der opfordres også til, at man hjælper hinanden ekstra, her i juletiden.

Det kan du for eksempel gøre ved at holde et vågent øje med naboens hus. Hvis din nabo er udenbys, kan du eventuelt parkere din bil i naboens indkørsel, smide affald i skraldespanden, tømme postkassen, og rydde sne.

På den måde ligner det, at dine naboer er hjemme.

Du gør desuden også klogt i at hilse på andre i nabolaget, for det bedste værn mod indbrud er mennesker. Tyven vil hverken ses eller genkendes, så et simpelt "hej", kan være nok.

Rådene mod indbrud gælder i øvrigt ikke kun i juletiden, men gør sig gældende året rundt.