Bundtrawlsdrama: Langer ud efter minister
På Læsø er der lettelse over, at kritiseret rapport nu bliver gennemgået. Men der er også vrede.
- Folk tror, vi lyver fra start af, og når så der kommer en rapport, der er fyldt med fejl, om bundtrawl, er der ingen, der vil lytte til os.
Sådan siger Thomas Kristiansen, der er formand for Læsø Fiskeriforening. Han har været godt træt af den rapport, som Aarhus Universitet tidligere på året offentliggjorde. Den kritiserede nemlig fiskemetoden bundtrawling - eksempelvis ved at sætte konkrete tal på, hvor mange fisk der dør som følge af bundtrawling.
Jyllands-Posten bragte tirsdag med en artikel, hvor rapporten kritiseres. Avisen har fået aktindsigt i gennemgangen af rapporten af DTU. Gennemgangen peger på alvorlige fejl i beregningerne, at dataen ikke lever op til standarden, mens rapporten heller ikke tager højde fra andre faktorer, der kan påvirke havbunden.
- Den er bare så fejlfuld, og det har vi vidst hele tiden. Men ingen har villet lytte til os, fortæller Thomas Kristiansen.
Rapporten er bestilt og finansieret af Danmarks Naturfredningsforening (DN) med midler fra Velux-fonden.
- Det skriger til himlen, og jeg ved ikke, hvorfor der er en agenda med at få os ned med nakken. Vi vil gerne have noget seriøsitet ind i debatten om, hvad bundtrawl gør, men det gør man altså ikke med en så fejlfuld rapport, siger fiskeriformanden.
Fisker kun med bundtrawl
På Læsø er man meget afhængige af bundtrawl. Det, der mest af alt bliver fisket efter, er jomfruhummere, der lever nede på havbunden.
- Dem kan man ikke fiske uden at bundtrawle. Bundtrawl er det eneste, vi fisker med, og øens absolut største virksomhed, Læsø Fiskeindustri, er afhængige af det. Jeg ved ikke, hvor mange der direkte er ansat i fiskeriet herovre, men der er omkring 30 ansatte hos virksomheden, og det er altså mange, når vi har en befolkning på 1800 personer, siger Thomas Kristiansen, der anslår, at mindst 90 procent af dansk fiskeri er med bundtrawl.
På Læsø er alle fartøjer MSC-certificeret, og der er sat overvågning på skibene, som går videre end den, loven siger, at der skal være, fortæller formanden.
- Så bliver man både vred og ked af det, når der siges, hvor mange kvadratmeter bund vi ødelægger, og hvor mange dyr vi slår ihjel. Det er en helt enorm mængde dyr, rapporten siger, og hvis det passede, skulle der være en voldsom tilvækst i antallet af dyr, som også skulle komme til. Ellers ville vi slet ikke kunne fiske, fortæller Thomas Kristiansen og tilføjer, at han er meget glad for den afsløring Jyllands-Posten har lavet.
Tidligere har miljøminister Magnus Heunicke (S) henvist til rapporten som belæg for at indføre restriktioner mod bundtrawl, og her har Thomas Kristiansen ikke meget godt at sige om ham.
- Jeg har ofte sagt, at fiskeriet er det erhverv, flest har en mening om, men som færrest ved noget om. Det gør han så heller ikke, siger formanden.
Kalder minister i samråd
Og netop på grund af ministerens henvisning til rapporten har Danmarksdemokraterne valgt at kalde Magnus Heunicke i samråd.
- Det gør vi, fordi da rapporten kom, hang tallene ikke sammen. Allerede der spurgte jeg Heunicke, om de hang sammen, men han afviste blankt og sagde, at de passede, fortæller Kristian Bøgsted, fiskeriordfører for Danmarksdemokraterne, og fortsætter:
- Nu kommer både forskere fra DTU og udlandet med kritik og fortæller, at den er fyldt med fejl og mangler. Vi risikerer at træffe forkerte beslutninger på det forkerte grundlag, og det vil have kæmpe konsekvenser for fiskeriet i Nordjylland og på hele vestkysten. Det er ikke kun for fiskere, men også for havne, smeden, virksomheder og mere til. Jeg synes, det er skandaløst, at han (Heunicke, red.) afviser det hele.
For Kristian Bøgsted skal sagen have den konsekvens, at man altid skal have valideret tallene, når der kommer en rapport.
- Jeg synes, det er fint, at en organisation bestiller en rapport, men den skal tjekkes op fra andre steder. Det plejer man at gøre, hvor man skal have en 'second opinion'. Det har kæmpe konsekvenser, og jeg forventer virkelig, at når der kommer rapporter, som vi vil træffe beslutninger ud fra og baserer et udspil på, så skal de valideres, og vi skal kunne stole på tallene, siger den nordjysk valgte fiskeriordfører.