Når Christian Fuhlendorff kaster sig ud i sit personlige rekordforsøg, og målet er, at slå Andreas Mogensen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komiker vil løbe det længste, han nogensinde har løbet

Det længste han har løbet er 37-38 kilometer. Men tirsdag kaster han sig ud i sit eget personlige rekordforsøg.

Når komiker Christian Fuhlendorff på mandag snører løbeskoene og kaster sig ud i sit eget personlige rekordforsøg, er det blandt andet hans fascination af ultraløbere, der har bragt ham i suppedasen.

For da ultraløber Stine Rex spurgte, om han ville være med, når hun mandag kaster sig ud i at slå verdensrekorden i et seks dages løb, var han hurtig til at sige ja.

- I min podcast 'Hva så?!' har jeg gået med forskellige ultraløbere, og jeg har en lavpraktisk fascination af ultraløb. Det at løbe er så grundlæggende ved at være menneske, og hvis ikke vores forfædre havde kastet sig ud i det, ville vi ikke have de hjerner, vi har i dag, siger Christian Fuhlendorff og fortsætter:

- Det der med, at vi som et af de eneste pattedyr på jorden bare kan blive ved med at løbe. Selv når du kommer langt op i årene, kan du løbe, og i ny og næ slår kvinderne også mændene. Det synes jeg, er meget smukt.

Program til 6-dages løb med SMIL

Herunder er et udpluk fra programmet til Stine Rex' rekordforsøg. Du kan se hele programmet her.

Mandag

Kl. 12.00: Borgmester Mogens Gade skyder løbet i gang, og Stine Rex og David Stoltenberg går i gang med deres rekordforsøg.

Kl. 17.00: Nordjyske Bank Halvmarathon - SMIL og løb et halvmarathon - Fællesløb hvor vi løber 21,0975 km.

Kl. 17.15 -18.00: Børnesjov på scenen med Smilbamsen og Lars fra Club Nord.


Tirsdag

Kl. 08.00: Torben Keller starter sit rekordforsøg: Lunges rundt om søen i 24 timer

Kl. 09.00 - 09.30: Kamilla og Christinna Rytter Pedersen løber sammen med Stine Rex

Kl. 14.00: Christian Fuhlendorff på rekordjagt. Stand-upperen Christian Fuhlendorff sendes ud på et 24 timers løb, hvor han vil forsøge at løbe så langt, han kan.

Kl. 17.00 - 20.00: Ro & kajak i søen - Gjøl Ro & Kajakklub. Oplev klubbens ro-sammen event, hør om hvad det kræver og prøv evt. en tur.

Onsdag

Kl. 14.00: Christian Fuhlendorff på rekordjagt. Stand-upperen Christian Fuhlendorff slutter sin 24 timers løb.

Kl. 16.00 – 20.00: Marathon interview – Verdens længste løbende interview. TV2 Nords journalist Malthe Birger Jensen løber sit eget marathon sammen med Stine Rex, og interviewer hende under samtlige 42 km.

Kl. 19.00: Jonni Hefty giver et nummer og bagefter sender Club Nord Lars han af sted fra scenen, med nedtælling og publikums hjælp, på en løbetur med Stine og David.

Torsdag

Kl 10.00 – 21.00: Hoppeborg

Kl 18.00: Sussi på løbeben - Sussi Nielsen kommer og løber med Stine

Kl. 20.00: Zjakalen optræder, og bagefter sender Club Nord Lars ham afsted fra scenen, med nedtælling og publikums hjælp, på en løbetur sammen med Stine og David.

Fredag

Kl. 15.00 - 20.00: De Gratis Fritrækkere. Kom og snak med Jane, Peter og alle de andre - Se deres seje biler.

Kl 20.00 – 20.30: Spøgelsestimen med Mikkel ”Er der nogen?” Egelund og Club Nord Lars. Uhyggelig sjow med lodtrækning blandt alle udklædte og Meet´n´greet med Mikkel.

Kl. 21.00: Amatørløber Mogens Pilgaard Sørensen starter på et 15 timers forsøg på at løbe 100 km. inden lørdag kl. 12.00 (Personlig rekord).

Lørdag

Kl. 10.00 - 12.00: Internetstjernen Jaxstyle/Jacob Krull løber runder med Stine, og livestreamer på hans kanaler - Kom og mød ham

Kl. 10.00 – 13.00: Theodor – AaBs mascot deltager i Klovneløb og 6 dages løb med SMIL

Kl. 11.00 – 12.00: Klovneløb. Vi går efter at lave Danmarks største klovneløb. Aage Klovn (Var med til at starte klovneløbene op i Danmark) starter løbet og løber med. Der er Gratis soft Ice til deltagerne fra Rya Is. Lodtrækning om gevinster efter løbet.

Kl. 13.00: Ildsjæle i løb. Brandmænd fra beredskabet løber sammen med Stine i en runde eller to.

Søndag

Kl. 12.00: Meny Aabybro Le grand finale. Stine Rex og David Stoltenborg slutter rekordforsøg. Champagne og kage sponsoreret af Meny

Vil gerne slå Mogensen

Han løber selv fem-seks gange om ugen, og har brugt det i sit liv, når behovet er opstået. Blandt andet når stress har krøbet sig ind i hans liv, ligesom han også har løbet både op til og efter, han er blevet far.

- Det er noget, vi alle kan, det er gratis at gå til, det er sundt og det er stressnedsættende.

Det længste han nogensinde selv har løbet har været 37-38 kilometer, og derfor har han sat sig for at slå sin egen personlige rekord.

- Jeg løber ikke specielt hurtigt, og jeg har aldrig løbet langt, så jeg kommer sikkert også til at gå en masse, siger komikeren og tilføjer, at det kunne være sjovt at slå astronaut Andreas Mogensen i 24-timers løb, der som bekendt løb 112 kilometer på 24-timer i et DR-program med Stine Rex.

Det er dog ikke et mål i sig selv.

Ekstra høretelefoner i bagagen

Han har ikke gang i særlige forberedelser her i weekenden op til løbet, der blandt andet byder på en temafest. Men han skal selvfølgelig ud og løbe, og så er der ellers pakket lydbøger og et sæt ekstra høretelefoner, ligesom han også skal have sin søvn.

Det glæder ham at være med til at samle ind til velgørenhed.

- I standup har jeg i mange år lavet indsamlinger til fordel for børn, og hvis det kan sætte bevågenhed på en sag, at jeg løber, så er det kun dejligt, siger Christian Fuhlendorff.


Foto:

Vestegnskommune styrer, hvornår 'Spasser-Puk' må tisse

Puk Søby har ikke boet i Brøndby de seneste 20 år. Alligevel er hun stavnsbundet til Brøndby Kommune.

"Spasser-Puk" står der på Puk Søbys hættetrøje. For hun har masser af selvironi, og hovedet fejler ikke noget. Det gør kroppen til gengæld. Den er spastisk lammet, og derfor har hun brug for hjælp til det meste i hverdagen.

Fra hendes lejlighed på Søndergade i Aalborg er der 300 kilometer til borgerservice i Brøndby. Puk er født i Brøndby, men har ikke boet der de seneste 20 år. Alligevel er det kommunen i den anden ende af Danmark, der træffer helt afgørende valg om, hvor meget hjælp Puk kan få i hverdagen.

- Jeg forstår det ikke. Jeg forstår det virkelig ikke. For hvorfor er det nogen, der er så mange timer væk fra mig, der skal bestemme over mit liv gennem nogle papirer, siger Puk Søby.

Kommunen har valgt, at hun ikke kan få en BPA-ordning med hjælp 24 timer i døgnet, men må nøjes med 15 times ledsagelse ud af lejligheden om måneden og hjælp i hjemmet dagligt på faste tidspunkter.

Det betyder blandt andet, at hun må vente på, at en hjælper kan køre forbi lejligheden, når hun skal tisse, og at hun ofte må blive hjemme i stedet for at tage til koncerter, i biografen og besøge venner, som hun gerne vil.

- Jeg er værre stillet end en, der sidder i fængsel, for de må komme ud en time om dagen, og jeg må i realiteten kun komme ud 32 minutter om dagen.

Uværdigt, mener CP Danmark-direktør

Som lovgivningen er i dag, vil hun være stavnsbundet til Brøndby resten af livet.

Ifølge professor i socialret på Aalborg Universitet John Klausen gælder det så længe, hun har brug for hjælp i hverdagen.

- Det er nogle sager, der ofte er ret dyre. Derfor har man sikret, at det er der, hvor borgeren kommer fra, der fortsat både er handlekommune og betalingskommune, siger John Klausen.

Lovgivningen er lavet sådan, at kommunerne ikke bare kan sende dyre borgere videre til andre kommuner.

- Det er grundlæggende nogle regler, der er lavet af hensyn til kommunerne og ikke til borgeren, siger John Klausen.

Patientforeningen CP Danmark mener, at det generelt er en dårlig idé, at kommunerne fastholder betalingsforpligtelsen, efter borgeren er sendt ud af kommunen.

- Resultatet er jo, at der sidder en sagsbehandler i Brøndby, som skal være sagsbehandler på en person, der bor i Aalborg, som sagsbehandleren med stor sandsynlighed aldrig ser eller møder. Sådan en langdistance-sagsbehandling kan aldrig nogensinde blive andet end ringe, siger Mogens Wiederholt, direktør i CP Danmark.

Direktøren ærgrer sig over, at færre og færre medlemmer får en BPA-ordning og mener, at det er uværdigt for unge som Puk Søby, at de skal være fanget hjemme mange timer hver dag.

Puk Søby mener selv, at afstanden har den betydning, at kommunen fejlvurderer, hvor meget hjælp hun har brug for.

Kommunen vil ikke slippe hende

Mens de fleste danskere selv kan vælge, hvilken kommune de hører til, vil Puk altså være afhængig af Brøndbys vilje til at betale for hendes hjælp resten af livet.

Men hvis Brøndby Kommune ville, kunne den overlade handlepligten til Aalborg Kommune og selv beholde betalingspligten.

- Det er nogle regler, man ikke bruger ret tit i praksis. Og det er der formentlig den grund til, at kommunerne er meget bange for at give kompetencen til en anden kommune og så stadigvæk skulle betale regningen, siger John Klausen.

Ifølge professoren var det kommunerne, der især kæmpede for, at reglerne skulle være, som de er i dag.

Hverken Brøndby Kommune, Aalborg Kommune eller Kommunernes Landsforening vil stille op til interview om sagen.

Puk Søby eller Spasser Puk, som hun kalder sig selv, har tænkt sig at blive boende i Aalborg resten af livet, for hun har selv valgt byen, hvor mange af hendes venner bor. Hun håber bare, at hun kan blive fuldgyldig aalborgenser.

- Jeg håber på, at de (Brøndby, red.) vil give slip på mig, men det tyder det ikke på, siger Puk Søby.


Middag på budget: Her kan du få to retter for 200 eller under

At spise ude kan hurtigt blive en halvdyr fornøjelse. Men det behøver det faktisk ikke at være.

Det kan være fantastisk at gå ud at spise. Maden bliver serveret, der er ingen bøvl med opvasken, og måske får man også smagt noget nyt og spændende. Men prisen kan hurtigt løbe op. Særligt hvis man gerne vil have mere end én ret.

Heldigvis findes der steder, hvor du for relativt få penge kan få to aftenserveringer for 200 kroner eller under.

Streetfood-priser møder fine-dining

Sted: Alleys

Mad: Asiatisk

På Alleys kan du få to retter for 195 kroner. Du vælger selv, om det er en forret og en hovedret eller en hovedret og en dessert. Uanset hvad du vælger, kan du være sikker på, at maden dufter af asiatisk streetfood.

- Vi forsøger at kombinere den asiatiske streetfood, som bliver lavet i gyderne, med mere fine-dining, siger tjener Timo Olsen.

Faktisk er restaurantens navn Alleys også en direkte reference til de gyder, hvor køkkenet henter sin inspiration fra. Og det smages tydeligt. De små forårsruller er perfekt sprøde og knasende med en masse lækre smage og fyld. Udonnudlerne er tilberedt til perfektion og mikset sammen med grøntsager - som stadig har masser af bid - i en stor pærevælling. Til flere retter kan man selv vælge kødet, og det bliver der heller ikke sparet på. Man går mæt fra restauranten.

Fin gastronomi til folkelige priser

Sted: Le Garcon

Mad: Fransk inspireret

Hos Le Garcon kan du vælge frit mellem de lækre forretter, hovedretter og deserter. Og vil du have flere forretter er der ingen, der kigger skævt til det. Men uanset hvad du vælger, kan du maksimalt komme af med 197 kroner for to retter.

- Vi er inspireret af det franske køkken, men henter også elementer ind fra andre steder. Det vigtigste for os er at lave lækker mad til en pris, som alle kan være med på, siger medejer Anne Menendez.

Og lækkert er det. Selvom priserne er presset helt i bund, og der er tale om enkle retter uden alt for mange dikkedarer, så har maden et strejf af finere gastronomi. Det er utroligt velsmagende og efter ét besøg er det svært ikke allerede at tænke på sit næste.

Vældig billigt i hverdagene

Sted: Aktuel

Mad: Blandet nationalitet

Aktuel byder på en palette af forskellige retter, hvor inspirationen er hentet mange steder i verden. Fra Asien til Mexico over til klassiske burgere og bøffer. Menukortet skifter nogle gange om året, og priserne varierer i løbet af ugen. Derfor er der mandag til torsdag også her mulighed for at få sig bade en hovedret og en dessert for under 200 kroner.

- Vi laver menuen om cirka fire gange om året, så de passer lidt til sæsonen. Men nogle ting vil gå igen og strække sig fra sommer til efterår og ind i vinteren, siger køkkenchef Daniel Jensen.

Noget af det, de sælger en del af, er ribeye-bøffen med pomfritter. Og det er ikke så mærkeligt, for den er stegt flot og fritterne er varme og perfekt sprøde. I hverdagene kan man nyde herligheden efterfulgt af en dessert for 155 kroner. Vil man have noget at dyppe fritterne i koster dip 10 kroner per styk.

Særligt oplagt for studerende

Sted: Min Olivia

Mad: Klassisk cafémad

Min Olivia er særligt oplagt for studerende. De får nemlig 25 procent, hvilket betyder, at man kan gå på opdagelse i en større del af menukortet og stadig holde sig til 200 kroner eller under for to retter.

- Vi laver klassisk cafémad. Burgere, pasta, salater, og så prøver vi at skabe en lidt eksklusiv følelse bade om dagen, eller hvis man kommer om aftenen, hvor stemningen bliver lidt mere festlig, siger personalechef Frida Melhedegaard.

Er man ikke studerende er der stadig muligheder. Man kan nemlig få sig en cremet pastaret efterfulgt af en dessert - det kunne være chokolademoussen, som er velsmagende og fløjlsblød i konsistensen.


Billedet er taget ved Støvring omkring klokken 21.10. Foto: Michael Svoldgaard/Privatfoto

Mest aktive periode i 20 år: 'Spektakulært' nordlys lyste Nordjylland op

Torsdag aften var det igen muligt at se det smukke Nordlys i Nordjylland.

Og det var altså et kraftigt et af slagsen. Faktisk var det ifølge TV2's meteorolog og vejrvært Andreas Nyholm ret 'spektakulært'.

- Vi har ikke haft så kraftigt nordlys siden foråret, fortæller han til TV2.

Andreas Nyholm oplyser desuden, at vi lige nu er i den mest aktive periode i omkring 20 år. Derfor skal man ikke frygte, hvis ikke man så det smukke lys torsdag, for der er god mulighed for at se det igen.

Foto: Amal Guerdali / TV 2 Nord

Hvis man er i tvivl om, der er nordlys, så kan man holde sin telefon op mod himlen og ændre lukketiden til fem sekunder.

Torsdag var KP-indekset på omkring syv ud af ni. Tommelfingerreglen i Danmark er, at det skal være over fem for, at man kan se nordlys her.


Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Rektorer dumper nyt forslag om tilskud til gymnasier: - Det er det værste miskmask

Et nyt forslag til taxameter- og tilskudssystemet til gymnasier skulle hjælpe de mindre gymnasier økonomisk, men i både Fjerritslev og Dronninglund er resultatet det modsatte.

Der er langt mellem de rosende ord overfor regeringens nye forslag om tilskud til landets gymnasier fra både Dronninglund og Fjerritslev Gymnasium.

Regeringen ligger ellers op til lige præcis det, som de to udkantsgymnasier har efterspurgt i flere år. Et økonomisk løft til gymnasier i yderområder, der er udforede af et usikkert økonomisk grundlag.

Realiteten er dog en helt anden for de to nordjyske gymnasier. Udspillet til det nye såkaldte taxameter- og tilskudssystem for landets ungdomsuddannelser efterlader nemlig både Dronninglund og Fjerritslev Gymnasium med et mindre årligt tilskud, end de hidtil har fået.

- Det er fuldstændig en ommer. Det er det værste miskmask, jeg har set, siger rektor på Dronninglund Gymnasium Lars Nørgaard Jørgensen til TV2 Nord.

”Det er til 00”

I regeringens udspil er der lagt op til, at gymnasier i yderområder og landdistrikter får et forhøjet udkantstilskud på 3,8 millioner kroner pr. uddannelsesinstitution. Samtidig bortfaller andre tilskud, og når regnestykket er gjort op, betyder det, at Dronninglund Gymnasium årligt får godt 30.000 kroner mindre i tilskud, hvis det nye forslag stemmes igennem. På Fjerritslev Gymnasium er det hele 171.000 kroner, gymnasiet må vinke farvel til.

- Det er dumpet. Det er til 00, siger rektor på Fjerritslev Gymnasium Mikkjal Niels Helmsdal til TV2 Nord og fortsætter:

På Fjerritslev Gymnasium er Mikkjal Niels Helmsdals smil forstummet, efter han har set regeringens forslag. Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

- De 171.000 betyder ikke meget i sig selv, men vi har fået stillet i udsigt de sidste fire år, at vi ville få et system, som vil kunne løfte vores muligheder for at drive skole. Vi har ventet i fire år, hvor vi har udskudt investeringer og holdt udgifterne så meget som muligt tilbage, fordi vi har ventet på et nyt system, så vi er utroligt skuffede, fordi det giver ikke bedre økonomiske forudsætninger det her forslag, lyder det fra rektoren.

I regeringens egen udlægning af forslaget lyder det, at der skal flyttes et trecifret millionbeløb fra store til små ungdomsuddannelser. En såkaldt ’Robin Hood’-model, hvor man tager fra de rige og giver til de fattige.

Virkeligheden føles dog helt anderledes på de to nordjyske gymnasier, der de sidste mange år kun har holdt sig oven vande, fordi udsigten til et økonomisk løft ikke lå langt ude i fremtiden.

- Det, der gør situationen kritisk, er, at vi i forvejen står i en kritisk situation. Der skal ikke komme ulighed i uddannelsessystemet, så der er forskel på Dronninglund og Charlottenlund. Vores tilbud skal harmonere med, hvad man kan give til eleverne på andre gymnasier. Det kan ikke nytte noget, at man siger et og gør det stik modsatte. Den her model øger uligheden, det er uden tvivl, siger Lars Nørgaard Jørgensen.

Lars Nørgaard Jørgensen fra Dronninglund Gymnasium er alt andet end tilfreds med regeringens udspil.

Lærere løber hurtigere og faciliteter forfalder

I Fjerritslev ville de egentlig gerne have fornyet gymnasiets omklædningsfaciliteter og udbedret bygningens murværk, mens de Dronninglund Gymnasium har de set sig nødsaget til at give lærerne mindre forberedelse og flere opgaver for at økonomien kan løbe rundt.

Er det ikke jeres opgave at drive det bedst mulige gymnasium inden for de rammer, der nu en gang er?

- Det gør vi sandelig også, men hvorfor skal elever fra vores område stilles dårligere end elever fra større byområder. Der skal være lighed i uddannelsessystemet, svarer Lars Nørgaard Jørgensen.

Enstemmigt lyder det også fra de to rektorer, at det ikke i sig selv er det beløb, de står til at miste, der gør ondt. Det er i derimod udsigten til ikke at blive hjulpet med i mål med deres i forvejen økonomiske udfordringer.

I sidste uge omtalte vi på TV2 Nord første gang regeringens nye forslag:

’Peanuts’

Onsdag udtalte Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) sig netop om problematikken til Avisen Danmark. Her kaldte det ministeren det ’peanuts’, hvad Fjerritslev og Dronninglund Gymnasium står til at miste, når man ser på forslaget i sin helhed, hvor 46 uddannelser landet over til sammen står til at få 92 millioner kroner mere som følge af regeringens udspil.

- Det kan godt være 171.000 er peanuts, men det skal ses i forhold til, at vi blev stillet i udsigt, at vi ville blive stillet bedre økonomisk, siger Mikkjal Niels Helmsdal og bliver bakket op af sin kollega fra Dronninglund:

- Det er på kanten til at være arrogant. Man kan ikke bruge så nonchalant måde at se det på. Det kan jeg ikke forstå, at en undervisningsminister siger, lyder det fra Lars Nørgaard Jørgensen.

Ønsker nytænkning

Står det derimod til de to nordjyske rektorer, så skal hele modellen nytænkes. I sin nuværende form lever den ganske enkelt ikke op til sit eget løfte om at styrke udkantsgymnasierne, lyder det fra begge gymnasier.

- Jeg håber, at systemet bliver ændret, så der bliver taget hensyn til vores særlige forudsætninger for os små udkantsgymnasier, siger Mikkjal Niels Helmsdal.

Selv har de et forslag om, at gymnasierne ikke skal modtage tilskud pr. elev, men i stedet modtage tilskud pr. klasse, fordi de mindre udkantsgymnasier har sværere ved fylde klasserne på årgangene helt op sammenlignet med gymnasierne i de større byer. Går der for eksempel 20 elever i en klasse i stedet for de maksimale 28, så giver det omkring 350.000 kroner mindre i tilskud, vurderer de to rektorer.

- Man skal i hvert fald helt grundlæggende tænke det her forslag om, siger Lars Nørgaard Jørgensen om regeringens udspil, der i begyndelsen af ugen blev førstebehandlet i Folketinget.


Narkohandlere tilstår i sag om prostitution, narko og menneskehandel

Der er ikke kun tale om en større narkosag, men også menneskehandel og prostitution.

Der var bingo i helt usædvanlig stor stil, da Nordjyllands Politi tilbage i april ransagede et værksted og dækdepot i Aalborg-området.

Intet mindre end 121,5 kilo amfetamin kom for dagens lys, og nu tilstår to mænd i en sag, som i alt handler om næsten 140 kilo af det hvide pulver.

Det var 10. april i år, at politiet slog til mod et værksted og et dækdepot, som en 46-årig mand har en tilknytning til. Under ransagningen fandt betjentene 121,5 kilo amfetamin.

På baggrund af efterforskning i sagen mener politiet imidlertid, at sagen handler om betydeligt mere, nemlig mindst ni kilo amfetamin, som den 46-årige mand og en 30-årig medtiltalt ifølge politiet nåede at sælge eller give videre til andre, før politiet slog til mod dem. Politiet mener nærmere bestemt, at den 46-årige videregav omkring et kilo, mens den 30-årige videregav otte kilo.

Hentede 131.5 kilo i Tyskland

Det var ifølge sagens oplysninger den 30-årige mand, som tilbage i marts kørte en tur til Tyskland og vendte hjem til Nordjylland med bilen fyldt med i alt 131,5 kilo amfetamin. Efter aftale blev den store mængde narko gemt på det værksted og dækdepot i Aalborg-området, som den 46-årige har tilknytning til.

Forud for det store narkofund i Aalborg slog politiet til mod den 30-årige mand. Det skete 12. marts på en adresse i Hals, hvor politiet fandt ham i besiddelse af yderligere 7,4 kilo amfetamin, så sagen samlet set handler om næsten 139 kilo amfetamin.

Menneskehandel og prostitution

Politiet mener imidlertid, at den 30-årige ikke blot har været narkopusher i stor i stor stil. De mener, at han også står bag menneskehandel, prostitution og afpresning gennem flere år.

Ifølge sagens oplysninger har manden fra maj 2019 til januar i år presset en kvinde til lade sig prostituere og sælge nøgenbilleder og sexvideoer af sig selv. Det fremgår, at den 30-årige tilsyneladende også formåede at få kvinden til at afpresse nogle af de kunder, hun havde.

Ifølge politiet forlangte den 30-årige systematisk over årene at få en del af det, kvinden tjente.

De to mænd sidder varetægtsfængslet i sagen, og som nævnt forventes det, at de begge tilstår, når de efter planen  bliver fremstillet i Retten i Aalborg fredag.