'Ikke fair': Rektor kritiserer 'Robin Hood'-model
Ole Droop er rektor på Hasseris Gymnasium. Han er ikke tilfreds med regeringens nye taxameter- og omfordelingssystem.
Et nyt taxameter- og omfordelingssystem, som regeringen har præsenteret, får et gymnasium til at juble, mens et andet aner kistebunden.
De fleste nordjyske uddannelsesinstitutioner får flere penge med regeringens nye taxameter- og omfordelingssystem.
Et af dem er Støvring Gymnasium, hvor den nye omfordeling sikrer gymnasiet knapt 3,8 millioner kroner ekstra.
- Jeg er selvfølgelig glad for, at det på Støvring Gymnasium ser det ud til, at vi også på længere sigt kan oprette små valghold og have kvalitet i undervisningen, fortæller Anna Amby Frejbæk, rektor på Støvring Gymnasium.
Regeringen har kaldt manøvren for en 'Robin Hood'-model, hvor der bliver taget fra de rige uddannelsesinstitutioner og givet til dem, der ikke er lige så godt stillet.
- Jeg synes, det er helt fair, at gymnasierne får en hjælpende hånd, men jeg er ikke enig i, at det er os, der skal levere den hjælpende hånd. Det har vi simpelthen ikke råd til, siger Ole Droob, rektor på Hasseris Gymnasium.
På Hasseris Gymnasium bliver man over de næste fire år budgetteret med knap 1,5 millioner mindre, fordi de penge nu blandt andet går til gymnasier som det i Støvring.
Tilfreds med modellen
På Christianborg er folketingsmedlem Simon Kollerup (S) ikke i tvivl om, at den nye fordeling giver mening på længere sigt, hvor man blandt andet ser ind i en mindre ungdomsårgang.
- Det her er en redningskrans til de små uddannelsesteder, som vi jo har rundt om i Nordjylland, fortæller Simon Kollerup.
Se indslag her:
Redningskransen for de små gymnasier kan dog gå hen at blive en rosenkrans for Hasseris Gymnasium. Her får de 1,5 millioner mindre om året stor indflydelse på, hvordan undervisningen ser ud i fremtiden.
- Den generelle ting, vi har flest udgifter på, er lærerlønninger. Det er den tid, læreren har til at tale med eleverne, når de har det svært. Det er den kvalitetstid, som vi bliver nødt til at skære i. Det er stik imod det, vi gerne vil som gymnasium, siger Ole Droob.
Rektoren på Støvring Gymnasium medgiver, at 'Robin Hood'-modellen ikke er den ideelle løsning på de økonomiske udfordringer.
- Det er jo fint, at det skal løftes, men vi synes ikke, at pengene skal forringe vilkårene for de store skoler, mener Anna Amby Frejbæk.