Efter to voldsomme graviditeter: Malene får nej til sterilisation

Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Antallet af nordjyske kvinder, der bliver steriliseret i det offentlige, er steget de seneste fire år.

- Hvad mere skal der til?

Sådan spørger 32-årige Malene Barchow fra Aabybro. Hun vil gerne steriliseres, men sygehuset siger nej.

Efter to voldsomme graviditetsforløb med endeløse strømme af opkast og smerter grundet følgesygdommene hyperemesis og leverbetinget graviditetskløe frygter hun at blive gravid igen. Selvom begge graviditeter endte med et sundt og raskt drømmebarn, er hun sikker på, at hun gerne vil have en sterilisation.

- Jeg har lidt en angst for at blive gravid igen. Og jeg synes jo, når man er 32 og har fået to børn, så ved man godt, hvad man afskriver eller siger nej til, siger Malene Barchow.

Spiral og minipiller

Det var i foråret 2024, hun tog beslutningen, og efter en samtale med sin egen læge blev hun henvist til sterilisation på Aalborg Universitetshospitals afdeling i Hjørring. Hun fik endda også en tid til indgrebet i september, så hun troede, at det var så godt som sikkert, at hun ville blive steriliseret.

Til en forundersøgelse på sygehuset viste det sig dog at se anderledes ud.

- Hun argumenterer for og imod. Og så er det, hun siger, at konklusionen må være, at det skal jeg ikke have gjort. At en spiral må være lige så god, siger Malene Barchow.

Se indslaget med Malene Barchow her:

Lægen afslog at sterilisere Malene Barchow, fordi hun også lider af blødningsforstyrrelser og stærke menstruationssmerter, og de vil ikke kunne afhjælpes med en sterilisation.

Derfor var det lægens vurdering, at Malene Barchow alligevel ville blive nødt til at bruge spiral og minipiller trods operationen, og i det tilfælde ville en operation være en unødvendig risiko at løbe, da hun allerede ville være beskyttet mod graviditet med spiralen.

Det er vel lægen, der bedst ved, hvilke risici der er værd at løbe?

- Helt sikkert skal man kigge på den faglige vurdering. Ingen tvivl om det. Men jeg synes jo ikke, at hun argumenterer for nogle sundhedsmæssige ulemper eller komplikationer. Hun bruger blødningerne som afvisning.

Malene Barchow oplever det som en misforståelse, at lægen foreslår hende spiral og piller af hensyn til blødningerne. Blødningerne er nemlig sekundært, hendes bekymringer går udelukkende på at blive gravid igen. Og så ønsker hun ikke at bruge spiral og piller.

- Det fungerer ikke rigtigt for mig i form af hormoner. Spiral, minipiller, hvad er det næste? Hvor meget skal man lægge krop til for, at man opnår samme effekt?, siger Malene Barchow.

Hun valgte dog alligevel efterfølgende at følge lægens råd. Men et halvt år senere oplever hun, at det har givet flere komplikationer og endnu voldsommere blødninger. Derfor ønsker hun sig stadig en sterilisation.

Lægen må ikke skade patienten

Ifølge Sundhedsloven har alle over 18 år ret til at blive steriliseret, men det betyder ikke, at man har krav på det. Det er op til den lægefaglige vurdering.

Sundhedsloven kapitel 30

Enhver, der er fyldt 18 år, kan uden tilladelse blive steriliseret. Sterilisation af personer mellem 18 og 25 år må først foretages 6 måneder efter, at et tilbud om behandling er givet, jf. dog § 106. Den behandlende læge kan beslutte, at der kan ske sterilisation før fristens udløb, jf. 2. pkt., hvor særlige hensyn taler herfor.

Kilde: elov.dk

Aalborg Universitetshospital kan ikke udtale sig om en personsag. Men cheflægen for gynækologi, graviditet og fødsel i Thisted fortæller, at man som læge generelt må vurdere fordele og ulemper ved en operation op mod hinanden.

- Vi skal vurdere, om det er rimeligt at udsætte kvinden for de operationsrisici, der er, i forhold til, hvor stor en gevinst hun kan forventes at få af operationen, siger cheflæge Kristine Nielsen.

En kvindelig sterilisation er et større indgreb end det tilsvarende hos mænd, så der er flere risici ved operationen, og for kvinder er det uomgørligt. Begge dele er lægen nødt til at tage med i sin vurdering, da læger arbejder efter det latinske princip 'primum non nocere', der betyder, at man ikke må gøre skade på en patient.

- Det er meget sjældent, at vi giver afslag på sterilisation, men hvis vi gør det, så skyldes det helt særlige tilfælde, hvor patienten har en tilstand, der giver hende så stor risiko for at få komplikationer ved indgrebet, at det ikke er rimeligt at udsætte hende for de komplikationer eller for den risiko, når hun kan beskyttes mod graviditet på en anden måde, siger Kristine Nielsen.

Hør cheflæge Kristine Nielsen fortælle om de lægefaglige overvejelser ved at foretage en sterilisation:

På Aalborg Universitetshospital er antallet af kvinder, der får fjernet deres æggeledere og dermed bliver steriliseret steget fra 117 i 2020 til 261 i 2024.


Tonny var alene ombord, da der gik ild i hans båd

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Tonny Nielsen var langt fra land, da hans kutter pludselig brød i brand.

Skipper Tonny Nielsen var mandag aften i gang med sortere hummere på sin kutter, da strømmen lige pludselig gik.

Derefter gik han ind i styrehuset, hvor han kunne mærke, at der kom meget varme nedefra. Da han kiggede ned i maskinrummet, var der flammer. Og da al strømmen var gået, kunne han ikke tilkalde hjælp.

- Det er jo aldrig så rart, men man prøver jo at gøre, hvad man kan for at redde tingene. Så jeg skød halonanlægget af nede i maskinrummet, som normalt skulle kunne slukke ilden. Men der har været for meget fart på, så den kunne ikke slukke det, fortæller Tonny Nielsen til TV2 Nord.

Han forsøgte sig også med en spuleslange, og selvom motoren stadig kørte, var der ikke noget, skipperen kunne gøre for at stoppe branden.

Havde redningsbåd klar

Branden tvang Tonny Nielsen op på taget af båden. Han satte redningsbåden i havet, så han kunne hoppe ned i den, hvis det skulle blive nødvendigt.

Video: Per Frank Paulsen

Tonny Nielsen var alene ombord, da hans makker var syg, og han havde omkring 18 sømil til Skagens kyst. Men heldigvis var der hjælp i nærheden.

- Jeg havde en kammerat, der kom nordfra, og han var kommet ud lidt senere end mig, så der gik en times tid før han var der, fortæller skipperen, der slap helt uskadt fra branden.

Hvad der skal ske med kutteren nu, ved Tonny Nielsen ikke.

Sådan så det ud, da Skagen Redningsstation mandag aften nåede ud til den brændende båd. Foto: Skagen Redningsstation

Fald i antal indbrud: Sådan ser det ud i din kommune

Genrefoto.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

På landsplan er indbrudstallene de laveste i 50 år.

De fleste ville nok være kede af at have indbrud.

Derfor kan man glæde sig over, at indbrudstallene i Nordjylland for 2024 er faldende sammenlignet med 2023, og er de laveste siden 2021, der var et corona-år, hvor mange var hjemme.

I alt er der kommet 22 procent færre antal indbrud i 2024, og ser man helt tilbage til 2019, er antallet af indbrud i Nordjylland halveret.

Fem vigtige råd mod indbrud

1. Vær en aktiv nabohjælper

2. Tænd lys ude, og trim hækken

3. Gør det svært at bryde ind

4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt

5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Kilder: Bo Trygt og Rigspolitiet

'Resultat af fælles indsats'

Det er Aalborg Kommune og Hjørring Kommune, der procentmæssigt har oplevet det største fald i antal indbrud, hvis man ser bort fra Læsø.

I den modsatte ende af skalaen finder man Thisted Kommune, der har oplevet en stigning i indbrud på hele 79 procent.

På landsplan er indbrudsniveauet det laveste siden 1970'erne, og mere end halveret de sidste 10 år. Det glæder Bo Trygt, der sammen med Danmarks Statistik står bag tallene.

- Det er et resultat af en fælles indsats både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side arbejdes der blandt andet på et digitalt register over stjålne genstande, der skal gøre det svært for indbrudstyve og hælere at afsætte deres varer, og både kommunalt og i landets politikredse er der stor fokus på indbrudsforebyggelse, lyder det fra programchef i Bo Trygt, Britt Wendelboe.

Sådan ser det ud i din kommune

Kommune

Indbrud 2023

Indbrud 2024

Procentvis udvikling fra 2023 til 2024

Aalborg

482

287

-40 procent

Brønderslev

58

42

-28 procent

Frederikshavn

77

78

1 procent

Hjørring

105

64

-39 procent

Jammerbugt

50

49

-2 procent

Læsø

1

0

-100 procent

Mariagerfjord

90

105

17 procent

Morsø

32

28

-13 procent

Rebild

67

56

-16 procent

Thisted

33

59

79 procent

Vesthimmerland

80

75

-6 procent

I alt:

1075

843

-22 procent


Tidligere ejere har fået livstidskarantæne fra værtshus: - Noget pladder

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nuværende ejer af A'porta har i en Facebook-gruppe fremsat anklager om de tidligere ejere Pia Adelsteen og Kim Christiansen. Nu vil de to gå rettens vej for at blive renset.

- Det er sgu da ærgerligt. Det er jo et dejligt sted.

Ordene kommer fra Pia Adelsteen, der nu må nøjes med at kigge ind ad vinduerne på den restaurant, som hun og hendes mand Kim Christiansen har været ejere af i mere end et årti.

Der står jo, jeg har råbt af nogle medarbejdere, og det er jo i hvert fald usandt

Kim Christiansen, tidligere ejer, A'porta

For tidligere på året skiftede A'porta ejer, og den nye ejer, Sandra-Elizabeth Sabillon Madrid, har givet de to tidligere ejere - og tidligere folketingspolitikere for Dansk Folkeparti - livstidskarantæne fra stedet.

- Det karantæneværk er noget pladder. Altså, jeg har jo ikke noget specielt behov for at komme på A'porta - jeg kan komme alle mulig andre steder. Så det er jo slået stort op, men selvfølgelig synes jeg, der er irriterende, og jeg synes, det er umodent, lyder det fra Kim Christiansen om sagen.

'I strid med sandheden'

Den nuværende ejer mener, at Kim Christiansen og Pia Adelsteen er bestemmende, utilbørlige, nærige og nærtagende.

Men det er løgn, lyder det fra Kim Christiansen.

- Det er fuldstændig lodret i strid med sandheden.

Det er i et opslag på Facebook, at de to tidligere folketingspolitikere bliver beskyldt for at blande sig i driften, true med Fødevarestyrelsen og råbe ad medarbejderne.

Er der en flig af sandhed i noget af det, som står i det her Facebook-opslag?

- Nej, det er der simpelthen ikke, indleder Pia Adelsteen og bliver afbrudt af Kim Christiansen:

- Jo, jeg har råbt højt. Men der står jo, jeg har råbt ad nogle medarbejdere, og det er jo i hvert fald usandt.

Vil gå rettens vej

Anklagerne er blevet delt i grupper på Facebook med 10.000 medlemmer, og det ærgrer de to tidligere ejere.

- Kim og jeg er selvfølgelig kede af det, fordi det er vores nærområde - vi bor her, siger Pia Adelsteen.

Se hele indslaget her.

Nu vil parret så have bevist deres uskyld, og de er parate til at gå rettens vej.

- Det irriterer os, og derfor har jeg også overgivet til min advokat, fordi jeg vil bede ham om at kigge det her igennem. Jeg synes jo, at der er en masse injurierende i det, hun skriver.

TV2 Nord forsøgt at få en kommentar fra den nuværende ejer af A'porta, men uden held.


Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Ingen er kommet til skade ved branden.

Lidt før klokken 20 mandag aften rykkede Skagen Redningsstation med fuld fart ud til en kutter, der 18 sømil ud for Skagen var brudt i brand.

Ombord var en enkelt mand, der dog slap uden skrammer, da han blev reddet fra båden af en anden kutter, der var i nærheden af branden. Det var manden selv som anmeldte branden.

Redningsbåden, der var rykket ud, holdt sig standby et stykke fra den brændende kutter, da man vurderede, at der var risiko for en eksplosion.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Brand ikke slukket endnu

Efter et stykke tid døde flammerne lidt ud, og man tilkaldte derefter en større redningsbåd, Lars Kruse, der skulle se, om den kunne slukke branden.

Det er man dog ikke helt lykkedes med endnu, fortæller politikommissær hos Nordjyllands Politi i Frederikshavn, Peter Skovbak.

- Man har slæbt båden i havn, så den ligger nu til kaj i Skagen, og lige nu er der stadig en voldsom røgudvikling i gang. Lige nu regner vi med, at branden først bliver slukket over middag, fortæller han.

Derefter skal man undersøge båden i håb om at kunne fastslå en brandårsag.


Rådmand reagerer på nedslående ministersvar i støjkonflikt

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Minister vil ikke komme kommune til undsætning i støjkonflikt - men det er Vejdirektoratet, der har lavet fejlvurderinger af trafikken, siger rådmand.

Det er Vejdirektoratet, der har lavet vurderingerne, og nu vil de have andre til at løse problemet med de kommende støjgener i Sofiendal Enge, den tredje Limfjordsforbindelse kan medføre.

Sådan kan kritikken fra rådmand for By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V), opsummeres.

For da Aalborg Kommune vedtog lokalplanerne i området Sofiendal Enge, var der ingen støjkonflikt ud fra det data og materiale, der var tilgængeligt.

- Vi bruger jo det gældende plangrundlag. Det er jo de mest opdaterede data, der ligger på det område, og det var en VVM fra 2011, og det er jo den støjkonsekvensrapport, vi tager udgangspunkt i, lyder det fra rådmanden i TV2 Nords debatprogram 'Duellen'.

Mandag lød det ellers i et skriftligt svar til TV2 Nord fra transportminister Thomas Danielsen (V), at Aalborg Kommune udmærket godt vidste, at der ville komme støj ved Sofiendal Enge i forbindelse med den kommende Egholm-motorvej - og at det derfor er kommunens problem.

'Vejstøj er et alvorligt problem, som vi bruger mange ressourcer på at bekæmpe. Når en kommune vælger at bygge tæt på en motorvej, som de ved kommer til at støje, så er det også kommunens opgave at sørge for støjbekæmpelse i det nye boligområde.'

Men den opfattelse deler rådmanden absolut ikke.

- Vi sørger for, at der ikke dengang er en støjkonflikt, fordi vi forholder os til de tal, der er tilgængelige på det tidspunktm siger Jan Nymark Rose Thaysen.

Se hele debatten i 'Duellen' her:

Der skal findes en løsning

Baggrunden for problemet er Sofiendal Enge, der ligger i den sydlige del af Aalborg. En del af byggeriet ligger nemlig helt tæt på strækningen, hvor motorvejen til den tredje Limfjordsforbindelse kommer til at gå, og beboerne i forreste række kan se frem til støj over grænseværdien på 58 decibel.

Men at Aalborg Kommune ikke vidste, at der ville komme en støjproblematik, giver SF ikke meget for.

- Helt tilbage i 2017 advarede SF jo faktisk omkring den her sag. Og der besluttede man sig jo for at gøre det. Der var faktisk et kommuneplantillæg og en lokalplan for bebyggelser i det her område, selvom man godt vidste dengang, at det var bebyggelser, der lå i en afstand af 150 meter fra selve byggelinjen. Så allerede der har Aalborg Kommune været klar over, at der var noget, der var problematisk inde i det her, lyder det fra byrådsmedlem Peter Larsen (SF).

Men uanset hvem og hvad, der har skylden, skal der findes en løsning.

- Vi har ved sidste budgetforhandling også sat lidt penge af til at få støjværn netop ud fra, at vi ville bruge dem, hvor behovet var størst. Og den analyse venter jeg på, at vi får lavet. Men jeg synes ikke, vi skal opgive det her omkring, at det er staten, der også skal være med til at løse det her, siger Jan Nymark Rose Thaysen (V).