Ingen kvaler, Mærsk betaler: - De er med hele vejen
Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord
Tre nordjyske borgmestre var til møde med Mærsk klokken 14 tirsdag om de 46 tabte containere i Jammerbugten.
- I talende stund er 42 containere stadig ude i havet. Der er fire, som er fundet.
Det fortæller Hjørring Kommunes borgmester, Søren Smalbro (V), ovenpå det møde, som tre nordjyske borgmestre har haft med Mærsk om de i alt 46 containere, der røg over bord under julestormen Pia.
- Så vi håber jo bare på, at de containere kan blive fundet og gerne uden, at de er gået i stykker - ellers kommer det her nok til at tage lang tid, hvor der kan komme indhold i lang tid, desværre. Heldigvis er det ikke farligt gods som kemikalier eller andet, men det ser jo herrens ud, siger Søren Smalbro (V).
Griber koordinerende rolle
Mødet var det første, som borgmestrene har haft med Mærsk, og det handlede en del om, hvad der skal ske i det kommende stykke tid.
Udover et par folk fra Mærsk selv og Søren Smalbro (V) deltog Thisted- og Jammerbugts borgmestre og de tre tekniske direktører fra kommunerne i mødet.
- Mærsk griber jo den koordinerende rolle med, hvem der gør hvad. Allerede har de i Jammerbugt lavet en aftale med en større entreprenør, og det er jo det samme, vi skal. Der bliver det enten vores eget i Park og Vej, men det kan også være en udefra. Mærsk betaler for det, og de tager ansvaret på sig ganske villigt, siger Søren Smalbro.
Hjørrings borgmester er også glad for at se, at Mærsk tilbyder at kompensere de fiskere, der ikke kan komme ud på havet.
- Det er jo farligt, hvis man sejler ind i en container, og derfor er det også frarådt at sejle ud, og der er Mærsk også i gang med at finde containerne efter aftale med et hollandsk firma, fortæller Søren Smalbro (V).
Den linje er Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, helt enig i.
- Det er for farligt, og det har Mærsk også erkendt. Man kan ikke se containerne med det blotte øje, så respekt for, at de også italesætter det. Fiskerne kan ikke komme ud at tjene penge, og det er i forvejen et presset erhverv, så de skal kompenseres, siger han.
Bliver renere end før
Kommunerne selv er dog først nu for alvor trådt ind i sagen, og julen og vejret har ikke gjort det nemmere.
- Første juledag kunne man jo slet intet gøre, og flere af strandene ser også rene ud - så ligger godset nærmere oppe i klitterne, og det er også det, som besværliggør oprydningsarbejdet endnu mere, siger Søren Smalbro.
I det næste stykke tid kommer kommunerne også til at være i dialog med Mærsk, og allerede på fredag er der igen møde mellem rederiet og kommunerne.
- Vi skal kigge på, hvordan første halvleg går, og det bliver også i det nære hos os, om hvordan det går fremad, siger Mogens Gade og tilføjer, at der kommer til at være løbende dialog mellem rederiet og kommunerne.
Mogens Gade (V) er også meget glad for, at Mærsk fuldt ud betaler for, hvad der skal gøres.
- De bekræfter, at de er med hele vejen og er med på at betale regningen, og det er jo en væsentlig ting. De vedkender sig ansvaret, og det kan jo tage lang tid, hvor der vil blive ved at være en oprydningsarbejde, fortæller Mogens Gade (V) og fortsætter:
- Strandene skal nok blive klar til turistsæsonen, efter at mange har været bekymret de sidste dage med eksempelvis kanyler på strandene. Det har fyldt en del, men efter oprydningen så vil strandene nok blive endnu renere, end de var denne sommer.
Mødet gik dog også med at sende en stor tak.
- Det var til de frivillige, som har gjort en stor indsats, men også til strandfogeder, der har haft meget at se til, slutter Jammerbugts borgmester.