ATV'er kører i klitterne: - Det er noget svineri
Foto: Finn Boserup
Klitterne ved Saltum Strand er ifølge Finn Boserup blevet pløjet op af ATV'er. Han har anmeldt det til politiet.
- Jeg går ud fra, det er ulovligt. Jeg synes, det er noget svineri, og det er uforsvarligt. Det er vores fælles ejendom, de spolerer.
Sådan siger Finn Boserup fra Aalborg, der har sommerhus ved Saltum Strand, hvor han i går stødte på tre ATV'er, der kørte op og ned ad klitterne på Saltum Strand. På strækningen på cirka en kilometer, har han taget billeder, der viser, hvordan de er kørt igennem marehalmen på klitterne.
- Da vi kommer ned på stranden, kan vi næsten med det samme se, hvordan klitterne er pløjet op. ATV'erne kører på de stejle skråninger, og flere steder er marehalmen ødelagt, fortæller han.
FAKTA
Formålet med klitfredningslinjen er at bevare de danske kystområder så uberørte som muligt og sikre de store natur- og landskabsværdier, der er knyttet til kystzonen. Klitfredningslinjen varetager i vidt omfang samme hensyn som strandbeskyttelseslinjen, men klitfredningen har yderligere til formål at bekæmpe og forebygge sandflugt.
Kilde: Naturstyrelsen.
Meldt til politiet
Finn Boserup fortryder, at han ikke nåede at tage et billede af den varevogn, der havde kørt de tre ATV'er ned til stranden.
- Så de kunne stå til ansvar. Jeg vil have stoppet den aktivitet, for det slider på klitterne, siger han.
Selvom han ikke fik nummerpladen, har han anmeldt kørslen til politiet. Det bekræfter vagtchef ved Nordjyllands Politi, Poul Fastergaard. Der blev ikke sendt en patrulje ud.
- Der har været vigtigere opgaver på det tidspunkt, sådan er vi nødt til at prioritere engang imellem, siger vagtchefen.
Tror det er turister på ATV'er
Ifølge Skov- og Naturstyrelsens skovridder i Vendsyssel, Jesper Blom Hansen, er det heldigvis ikke ofte, at klitterne på den måde bliver ødelagt.
- Der er en grund til, at de er klitfredet. Det er en sårbar naturtype, som ikke tåler meget slid. Når marehalmen ødelægges, kan det blandt andet betyde sandflugt, og det bliver træls for mange; for så snart vinden får fat, vil det blive svært at komme ned på stranden, forklarer han.
Han tror ikke, at gårsdagens kørsel i klitter er forårsaget af lokale.
- ATV'er i det hele taget ser vi flere og flere af. Og de lokale plejer at opføre sig ordentligt, synes jeg. Mit bud er, at det er turister. De lokale ved, at klitterne er utroligt sårbare, siger han og tilføjer:
- Klitstrækningerne langs vestkysten er helt unik natur, og de er værd at passe på. De tåler ikke meget af den slags.
Der skal flere skilte op
Formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Jammerbugt Kommune, Søren Rosenborg, mener, at ATV-kørsel på stranden er et stigende problem. Og han er stærkt utilfreds med ATV'erne fra Finn Boserups beretning.
- Det er jo hamrende ulovligt, og det er noget forbandet svineri faktisk, siger han.
Det er lovligt at køre på stranden med op til 30 kilometer i timen.
- Men det betyder ikke, at man må køre i klitterne, fortæller Søren Rosenborg.
Han mener, at løsningen er at sætte flere skilte op på strande i området.
- Der skal være tydelig skiltning - oplysning er vejen frem, og så kan man ikke sige, at det vidste man ikke, siger han.
Tilbage i sommerhuset håber Finn Boserup på, at han ikke kommer til at opleve lignende på stranden igen.
- Jeg vil gerne have sat en stopper for den aktivitet. Staten bevilger millioner af kroner til kystsikring og sandflugtsikring, så skal andre ikke pløje klitterne op for sjov, siger han.