Ny biologisk kystsikring: Pilebundter skal sikre i Nørre Lyngby
Danmarks første biologiske kystsikring er lige nu ved at blive bygget i Nørre Lyngby.
Danmarks første biologiske kystsikring, baseret på piletræ, er lige nu ved at blive bygget i Nørre Lyngby. Foreløbig er der tale om et eksperiment, men folkene bag ser store muligheder, hvis metoden virker.
Gravemaskinen er lige nu i gang med at grave den første række af bundter, lavet af piletræ, ned i stranden ved Nørre Lyngby.
-Nu har vi været tre år om at udvikle det, og to år om at få tilladelserne på plads, så det er rørende at være her nu og se de første pilebundter komme i jorden, siger Carsten Aagerup, direktør i Ground Plug.
Pil har den egenskab, at det er hurtigvoksende, så vi har hurtigt det materiale vi skal bruge til at lave en kystsikring.
Johannes Falk, direktør i Pilebyg
Projektet, der er et samarbejde mellem firmaerne Pilebyg og Ground Plug, er godkendt af kystdirektoratet og finansieret af den lokale grundejerforening. Alle materialerne er lokale f.eks. stammer piletræet fra en mark lige ovenfor stranden i Nørre Lyngby.
-Pil har den egenskab, at det er hurtigvoksende, så vi har hurtigt det materiale, vi skal bruge til at lave en kystsikring, siger Johannes Falk, direktør i Pilebyg.
Når anlægget er færdigt, vil der være tre rækker af pilebundter, som, efter planen, vil holde på sandet når bølgerne slår ind over dem. Når sandet dækker pilebundterne, er det planen at plante marehalm ovenpå. Metoden er meget brugt i Holland, hvor havet dog er knap så voldsom som ved den jyske vestkyst.
-Der vil være defekter på den her kystsikring, som man skal reparere hen over årene. Det er lidt de samme som hvis man har en græsplæne derhjemme, du skal så noget græs en gang i mellem, siger Carsten Aagerup, direktør i Ground Plug.
Den ny biologiske kystsikring dækker kun en strækning på 130 meter, men viser det sig at metoden virker, ser bagmændene store perspektiver i metoden.
-Vi har rigtig mange kyster i Danmark som er udsatte, hvor man vil kunne bruge pil, enten som sandfang eller som biologisk kystsikring, som den vi er i gang med her, siger Johannes Falk, direktør i Pilebyg.