Nordjyske borgmestre efterlyser terrorberedskab
Beredskab Nordjylland er ikke klædt ordentligt på, hvis regionen bliver udsat for et terrorangreb. Det mener beredskabets formand, Arne Boelt, der efterlyser plan for, hvordan beredskab, sygehuse og politi skal samarbejde, hvis terrorister vælger at slå til mod Nordjylland.
Det nordjyske beredskab er ikke forberedt på at håndtere store katastrofer, og det skal der laves om på, mener borgmestrene Arne Boelt og Mogens Gade.
Når tusindvis af mennesker til sommmer samles til kulturmøde, til landsstævne og i Skagen midt i højsommeren, mangler der anvisninger for, hvordan Nordjyllands Beredskab skal agere, hvis det utænkelige skulle ske: Et terrorangreb.
Og det er ikke godt nok. Det mener Hjørringsborgmester og formand for Nordjyllands Beredskab, Arne Boelt.
- Den store bekymring går på, at vi i Nordjyllands Beredskab mangler et klart svar fra staten på, hvad den overordnede indsats vil være i forhold til utilsigtede hændelser, for eksempel terrorangreb, siger Arne Boelt til TV2 Nord.
Han mener, at myndighederne kryber udenom en dialog med de regionale beredskaber om, hvad der forventes af dem i forbindelse med naturkatastrofer og terrorangreb.
- Hvem kommer og hjælper os ved et terrorangreb? Til forskel fra hovedstaden, som er spækket med beredskabsfolk, har vi heroppe deltidsbeskæftigede, der kommer, når alarmen lyder. Så jeg vil gerne være sikker på, at vi har klædt dem bedst muligt på til at håndtere de helt store opgaver, der kan forekomme, både med træning, uddannelse og udstyr, siger Arne Boelt.
- Det er ikke den dybe tallerken, der skal opfindes, vi skal bare tale med hinanden. Det er muligt, der ligger alle mulige handleplaner, men vi er ikke blevet inddraget og ved derfor ikke noget, fortsætter borgmesteren.
Han bliver bakket op af Mogens Gade, som ligesom sin kollega i Hjørring savner svar på, hvordan de regionale beredskaber skal spille sammen med de nationale, hvis ulykken rammer.
- Vi kan ikke have et Nordjyllands Beredskab, som tager højde for alle mulige ekstraordinære hændelser. Vi tager højde for de dem, vi normalt skal håndtere regionalt, så jeg synes, staten og i det her tilfælde Nordjylland skal have en diskussion om, hvordan man håndterer de ekstraordinære hændelser, og hvordan man finansierer dem, siger Mogens Gade.
I Aalborg er borgmester Thomas Kastrup-Larsen anderledes fortrøstningsfuld forud for sommerens helt store begivenhed i bygen - DGI Landsstævne.
- Tanken om en terrortrussel fylder en hel del. Men vi har et rigtig godt samarbejde med politi og efterretningstjeneste, så vi har minimeret risikoen for terror ved landsstævnet. Det spøger meget i hovedet hos os, men vi håber selvfølgelig, der ikke sker noget, siger Thomas Kastrup-Larsen og opfordrer det regionale beredskab til at arbejde sammen med Nordjyllands Politi om en antiterrorplan.