Demonstration for 10-årig skilsmissedreng: Han skal væk fra børnehjemmet nu
Foto: Lasse Dieckmann
Demonstranter foran Hjørring Rådhus kræver nu politisk indblanding i en skilsmissesag, der går hårdt ud over en 10-årig dreng - men byrådspolitikerne kan ikke gøre noget, lyder det fra borgmesteren.
Onsdag eftermiddag er en stor gruppe demonstranter mødt op foran Hjørring Rådhus for at råbe byrådspolitikerne op og få dem til at tage stilling i en sag, der virker nærmest umulig at løse. Men politikerne er magtesløse.
En 10-årig dreng er blevet fanget i sine forældres skilsmisse, fordi han nægter at bo hos sin far, selv om han vandt forældremyndigheden i Landsretten for et år siden. Siden har den 10-årige dreng boet på børnehjem i Aalborg. Sin mor, som han siger, at han helst vil bo hos, ser han kun en time om måneden.
En situation, der er så opslidende, at både mor og drengens praktiserende læge er bekymrede for den 10-årige drengs mentale sundhed, fordi de ikke mener, han trives på børnehjemmet.
- Han har ikke lyst til at være i det mere, og han kan ikke forstå, hvorfor det ikke kan stoppe, siger Chanette Holst, mor til den 10-årige.
- For min søns vedkommende kan det ende i psykisk sygdom eller selvmord. Det er hårde ord at sige, men det er jeg ikke i tvivl om længere, uddyber hun.
Det er vores opfattelse, og Landsretten har givet os ret i det, at relationen til moderen ikke er god for drengen.
Helle Larsen, advokat for faderen til den 10-årige dreng
Men når drengens far, der har valgt ikke at stå frem, fortsætter sin kamp og holder fast i sin forældremyndighed, er der en god grund til det. Det fortæller hans advokat, Helle Larsen, til TV2 Nord.
- Det er en meget usædvanlig sag. Min klients begrundelse for at fortsætte sagen, og grunden til at han i sin tid gik i landsretten med den, er, at han fandt ud af, at Hjørring Sygehus og drengens skole havde kontaktet kommunen, fordi de var bekymrede for drengens psykiske udvikling, hvis han blev hos sin mor, siger Helle Larsen.
- Det er vores opfattelse, og Landsretten har givet os ret i det, at relationen til moderen ikke er god for drengen. Der er blevet gennemført nogle undersøgelser, som viser, at drengen har behov for at komme i et andet miljø og få et andet psykisk input, end det han får hos sin mor, fortsætter hun.
Derfor har drengens far valgt at få sin søn frivilligt placeret uden for hjemmet, fordi han mener, det er bedre for drengen end at skulle bo med moderen. Ifølge hans advokat går det også bedre på børnehjemmet, end moderen giver udtryk for.
Tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig er gået ind i sagen for at få Landsretten til at tage den op igen. Og onsdag eftermiddag er en gruppe mennesker mødt foran Hjørring Rådhus for at demonstrere og aflevere 500 underskrifter for få byrådspolitikerne til at tage sagen op - og sidste ende få drengen hjem til sin mor.
Men borgmester Arne Boelt, (S), påpeger, at det ikke er en konflikt, Hjørring Kommune kan eller vil løse.
- Jeg har ingen værktøjer her, der kan hjælpe dem. Vi skal ikke have underskrifterne, fordi beslutningerne er truffet et andet sted. Jeg har ingen mulighed for at lave om på dem, siger Arne Boelt.
- Drengen skal have fred og ro nu til at komme sig og til at leve et liv igen, for alle hiver og slider i drengen, ikke mindst moderen og hendes advokat. Jeg kan godt forstå, de kæmper for at ham hjem, men hvorfor folk synes, vi skal tage stilling i en skilsmissesag, forstår jeg ikke. Byrådet har aldrig truffet afgørelse om forældremyndighed. Jeg synes, man skal snakke med Landsretten i stedet for, siger Arne Boelt.