Styrelse skulle forklare ulovlige fiskekvoter, men gav forkerte oplysninger
Fiskeskibet Astrid S 264 er et af de største i Danmark. Det er et af de skibe, som på grund af regnefejlen hos myndighederne, har fået lov til at have flere kvoter end det ellers måtte. Astrid Fiskeri lå nummer et på DR's liste over kvotekonger i 2017.
Onsdag er der samråd i sagen om de nordjyske storfiskere Isafold og Astrid Fiskeri, som har fået ulovlige ekstra kvoter for millioner.
Fiskeristyrelsen har givet forkerte oplysninger, vurderer to eksperter overfor TV 2 og mediet Danwatch.
Det er sket i en redegørelse bestilt af fiskeriminister Jacob Jensen (V), efter at TV 2 og Danwatch afdækkede, at storfiskere havde fået ulovligt mange kvoter.
I redegørelsen fremgår det, at myndighederne blev opmærksomme på fejlberegningen i slutningen 2021.
Myndighederne blev dog allerede advaret af branchen om, at der var problemer med opgørelserne af kvoter i 2018. Det fremgår af et referat fra et møde mellem fiskerierhvervet og myndighederne.
Onsdag klokken 14 er der samråd i sagen, og her vil der blive spurgt til, hvorfor styrelsen ikke oplyste politikerne om, at man allerede i 2018 blev advaret om problemerne med opgørelserne af kvoter.
Det efterlader et indtryk af, at der ikke er helt styr på tingene i fiskeriforvaltningen
Sten Bønsing, professor, Aalborg Universitet
Det bebuder Martin Lidegaard, der er politisk leder for det Radikale Venstre.
Det er yderst kritisabelt, hvis det nu viser sig, at ministeriet var informeret om udfordringerne med kvotetildelingen allerede i 2018 og ikke i 2021, som det ellers fremgår af ministeriets redegørelse, skriver Martin Lidegaard i en mail til TV 2.
Den nye oplysning om advarslen i 2018 gør sagen mere alvorlig, mener lektor i forvaltningsret Jøren Ullits.
- Det er problematisk. Det er jo nogle meget vigtige oplysninger, der kommer fra branchen om nogle systemer, som ikke virker, og som gør, at de ikke ved, om de lever op til loven, siger Jøren Ullits.
Kvoter for millioner
TV 2 og mediet Danwatch kunne i juni fortælle, hvordan en fejlagtig beregning af kvoter betyder, at to af landets største fiskerivirksomheder har fået lov til at have ulovlige ekstra kvoter til en værdi af 15 millioner kroner om året.
Det viser det regnestykke, som TV 2 og Danwatch har lavet, og som er blevet valideret af Fiskeristyrelsen.
Samtidig er andre fiskere blevet pålagt at afhænde kvoter, som de egentlig havde ret til.
Både eksperter og folketingspolitikere kritiserede myndighederne og ministeren for at have kendt til fejlberegningen i lang tid for lang tid uden at rette op på den.
Men nu viser det sig altså, at myndighederne blev advaret om problematikken langt tid før 2021.
Advarsel kom i 2018
Det var erhvervsorganisationen Dansk Pelagisk Producentorganisation (DPPO), som i 2018 gjorde myndighederne opmærksomme på problemet.
Organisationen repræsenterer de største fiskerivirksomheder i Danmark.
Netop nogle af de virksomheder havde allerede i 2018 problemer med at regne ud, hvor store kvoteandele de ejede på grund myndighedernes måder at opgøre det på.
- DPPO understregede, at systemets opbygning gjorde det svært for fiskerne at vide, hvilken kvoteandel, de besad, står der i referatet fra 2018.
På trods af det skriver Fiskeristyrelsen i redegørelsen af sagen, som kom i juni i år, at de først blev opmærksomme på problemerne med opgørelsen af kvoterne i 2021.
Fiskerne: - Vi efterspurgte transparens
Dansk Pelagisk Producentorganisation skriver i en mail til TV 2, at organisationen allerede i 2018 opfordrede myndighederne til at udvikle en mere transparent måde at opgøre kvoter på.
- Det er beklageligt, at den øvelse ikke blev gennemført, skriver direktør Esben Sverdrup-Jensen i en mail til TV 2.
Han oplyser, at henvendelsen dengang handlede om problemer med at beregne kvoteandele, hvilket er noget andet end kvotekoncentrationer, som er kernen i problematikken i dag.
Men problemet med opgørelserne og beregningerne er det samme, fortæller Esben Sverdrup-Jensen.
- Nu står vi i en situation, hvor en del af vores medlemmer, på grund af myndighedernes regnefejl, risikerer at skulle afhænde betydelige fiskerimuligheder, som de i overensstemmelse med reglerne erhvervede sig før 2017, skriver Esben Sverdrup-Jensen.
Han henviser til, at hans medlemmer sandsynligvis ikke havde haft ulovligt mange kvoter, hvis myndighederne havde lavet beregningerne korrekt fra begyndelsen.
Professor i forvaltningsret Sten Bønsing mener, at oplysningen om advarslen i 2018 burde have fremgået af redegørelsen i juni.
- Det efterlader et indtryk af, at der ikke er helt styr på tingene i Fiskeriforvaltningen. Det kan jo undre, når det er et emne, som har så stor bevågenhed som fiskekvoter, siger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.
Han påpeger, at Folketinget ofte er meget opmærksomme på, om det får de korrekte oplysninger i denne type sager med stor bevågenhed.
Rigsrevisionen på banen
Forud for onsdagens samråd stemmer flere politikere i med kritik.
Kristian Bøgsted fra Danmarksdemokraterne mener, sagen er problematisk, fordi den stiller fiskerne uheldigt.
De står nu til at skulle afhænde kvoter, selvom fiskerne hele tiden har fortalt myndighederne, at der var problemer med opgørelsen af kvoterne.
Han mener, at det er dybt kritisabelt, at advarslen fra 2018 ikke fremgik af redegørelsen.
- Jeg ved ikke, om det er en menneskelig fejl – eller om det er undladt bevidst. Men det er jo sådan noget, vi er nødt til at få svar på. Hvis det er undladt bevidst, så anser jeg det for meget alvorligt, skriver Kristian Bøgsted i en mail.
Regnefejlen
Fiskekvoter bliver uddelt som promilleandele af den mængde fisk, der kan fanges det pågældende år.
Men i mange år har der ikke været uddelt 1000 promille samlet. I stedet har det samlede uddelte tal for nogle arter været under 1000 og for nogle arter været over 1000.
På trods af det har man stadig divideret med 1000, når man skulle udregne kvotekoncentrationen. Dermed har resultatet været misvisende.
Det var netop den problematik, som DPPO advarede om til et møde med myndighederne i 2018:
- DPPO oplyste, at man for en række arter fordelte med mere eller mindre end 1000 promille, hvilket gør det svært at beregne kvoteandele, står der i referatet fra mødet.
Enhedslistens fiskeriordfører Søren Egge Rasmussen mener, at den nye nye fejl viser, at oprydningen i Fiskeristyrelsen efter kvotekongesagerne ikke er færdig.
Han vil nu have Rigsrevisionen ind i sagen.
- Det er meget alvorligt, at der stadig ikke administreres efter reglerne, og at den redegørelse, vi har modtaget, ikke er fyldestgørende, skriver Søren Egge Rasmussen til TV 2.
Fiskeristyrelsen er ikke vendt tilbage med et svar på kritikken inden TV 2s deadline.
Når Fiskeristyrelsen kommer med et svar, opdaterer TV 2 artiklen.