Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kvotekonger har fået lov til at have ulovlige fiskekvoter for millioner: - Stort problem at ministeriet ikke reagerer

Fiskeskibet Astrid S 264 er et af de største i Danmark. Det er et af de skibe, som på grund af regnefejlen hos myndighederne, har fået lov til at have flere kvoter end det ellers måtte. Astrid Fiskeri lå nummer et på DR's liste over kvotekonger i 2017.

På grund af regnefejl har kvotekonger haft ulovlige kvoter i årevis. Fiskeriministeriet kendte til fejlen i over halvandet år, før den blev rettet.

I årevis har fiskerivirksomheder i Danmark fået lov til at have ekstra kvoter i strid med loven. Især to store fiskerivirksomheder har fået lov til at have ekstra kvoter til en samlet værdi på omkring 15 millioner kroner i fangst sidste år.

Det viser research, som TV 2 har lavet i samarbejde med mediet Danwatch.

De to fiskerivirksomheder overskrider kvoteloftet, som et enigt Folketing har indført for at beskytte små fiskere og mindre havne. Lofterne skal sikre, at store fiskere ikke bliver for dominerende.

De to store fiskerivirksomheder har ikke gjort noget ulovligt. De har fået lov til at have de ekstra kvoter på grund af en regnefejl hos myndighederne. Samtidig er andre fiskere blevet pålagt at afhænde kvoter, som de egentlig havde ret til.

Minimum én fisker blev pålagt at sælge sine kvoter, selvom ministeriet vidste, at sagsbehandlingen var ulovlig.

Så bør ministeren lægge to og to sammen og komme frem til konklusionen, at der er tale om en ulovlighed.

Jøren Ullits, lektor i forvaltningsret, Syddansk Universitet

Fiskeriministeriet kendte til fejlen i over halvandet år, inden der blev rettet op på den, og Folketinget blev orienteret.

Det er ”meget problematisk” fortæller lektor i forvaltningsret Jøren Ullits:

- Det er et stort problem for legalitetsprincippet, retssikkerheden og baggrunden for kvotereglerne, som jo handler om, at man vil decentralisere fiskeriet, siger Jøren Ullits fra Syddansk Universitet.

Professor i forvaltningsret Sten Bønsing er enig:

- Det er dybt kritisabelt og et stort problem, at ministeriet ikke reagerer. Dels ved at rette op på problemerne og dels ved at orientere folketinget, siger Sten Bønsing, som er professor på Aalborg Universitet.

Fiskeskibet Astrid S 264 er et af de største i Danmark. Det er et af de skibe, som på grund af regnefejlen hos myndighederne, har fået lov til at have flere kvoter end det ellers måtte. Astrid Fiskeri lå nummer et på DR's liste over kvotekonger i 2017. Foto: Kevin Strøm / TV 2

På kant med ministeransvarsloven

Den nuværende fiskeriminister Jacob Jensen(V) blev orienteret om sagen i januar 2023. Det var fem måneder, inden fejlen blev rettet og ministeren orienterede Folketinget i juni 2023.

Det oplyser ministeren til Danwatch og TV 2.

Ministeren oplyser også, at han ikke blev orienteret om, at der foregik ulovlig sagsbehandling ved den mundtlige orientering i januar 2023.

Det er på trods af, ministeriet på det tidspunkt havde konstateret, at der blev ”truffet afgørelser på ulovligt grundlag”. Det fremgår af et notat fra ministeriet fra oktober 2022, som TV 2 og Danwatch har fået aktindsigt i.

Konsekvenserne af fejlberegningerne

Især to fiskerivirksomheder har haft gavn af fiskerimyndighedernes regnefejl. Det viser opgørelser, som Fiskeriministeriet har sendt til Rigsrevisionen, og som TV2 og Danwatch har fået aktindsigt i.

Det er virksomhederne Astrid Fiskeri og Isafold. De lå nummer henholdsvis et og seks på listen over de største kvotekonger, som DR lavede i forbindelse med af dækningen af kvotekoncentrationen i 2017.

TV 2 og Danwatch har udregnet, at de ekstra kvoter, som de to virksomheder har fået lov til at have på grund af regnefejlen, havde en værdi på omkring 15 millioner kroner i fangst i 2023. Regnestykket er valideret af Fiskeristyrelsen.

Af opgørelserne, som ministeriet har sendt til Rigsrevisionen, fremgår det også, at flere fiskere er blevet pålagt at afhænde kvoter, som de egentlig havde ret til at eje.

Danwatch og TV 2 har fået aktindsigt i en af sagerne. Her fik en fisker uretmæssigt pålagt at afhænde kvoter i starten af 2023. Det skete, selvom ministeriet på det tidspunkt havde slået fast, at sagsbehandlingen var ulovlig og ministeren på det tidspunkt var orienteret om sagen.

Den pågældende fisker har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Selvom ministeren i første omgang ikke blev informeret om, at der foregik ulovlig sagsbehandling, så mener professor Sten Bønsing stadig, at ministeren har et ansvar og, at han i denne sag ”balancerer på kanten af ministeransvarsloven”, fordi ministeren har en tilsynsforpligtigelse:

- Der her er et område, hvor det er offentligt kendt, at der i mange år har været store problemer i ministeriet. Så det er min vurdering, at det er en del af de forpligtelser, man har som minister at give instruks om, at problemet skal fikses hurtigst muligt, siger Sten Bønsing.

Fiskeskibet Isafold på vej i havn i Hirtshals. Skibet har fået lov til at fange flere fisk, end det ellers ville have på baggrund af regnefejlen i ministeriet. Isafold lå nummer seks på DR's liste over kvotekonger i 2017. Foto: TV2 Nord

Han uddyber, at det ikke lader til at være tilfældet, at der er givet den instruks, når der kan gå fem måneder, før fejlen bliver udbedret:

- Da han bliver orienteret i januar om en sag, hvor der har været et problem længe i ministeriet, så skal det prioriteres højt, siger Sten Bønsing.

Jøren Ullits fra Syddansk Universitet vurderer også, at Jacob Jensen er ”på kant med ministeransvarlighedsloven”.

Jeg forventer selvfølgelig, at hvis der foregår ulovlig sagsbehandling, så får jeg det at vide

Jacob Jensen, fødevare- og fiskeriminister, Venstre

Han fortæller, at det er svært at forestille sig, at embedsmændene har præsenteret sagen mundtligt uden at nævne, at det handler om en regnefejl i kvotekoncentrationen:

- Og hvis ministeren har fået en mundtlig orientering om en sag, der involverer en regnefejl af kvotekoncentrationen, så bør han lægge to og to sammen og komme frem til konklusionen, at der er tale om en ulovlighed. Eller i hvert fald at der er en stor risiko for det og reagere derefter, siger Jøren Ullits.

Fiskekvoter har før givet problemer

Det er embedsapparatet, som har det største problem i denne sag, mener de to eksperter i forvaltningsret.

- Som embedsmand er man forpligtet til at orientere sin minister, når der foreligger fejl af denne karakter. Især på det her område, hvor man tidligere har set fejl, kan man tale om en særlig agtpågivenhed, siger Jøren Ullits.

Han henviser til, at det er ikke første gang, at myndighederne bliver kritiseret for at give de store fiskere flere kvoter, end Folketinget ønskede.

Fiskerne: Vi har ret til kvoterne

De to store fiskerivirksomheder Isafold og Astrid Fiskeri henviser begge til deres erhvervsorganisation Dansk Pelagisk Producentorganisation.

Her oplyser direktør Esben Sverdrup-Jensen, at de to fiskerivirksomheder altid har haft de samme kvoter, og at man netop lagde kvoteloftet i sin tid, så det passede til de kvoter, fiskerivirksomhederne allerede havde.

- Kvotelofterne i denne sag er altså blevet sat på baggrund af den samme regnefejl. Derfor mener vi, at vores medlemmer naturligvis har ret til de kvoter, som de altid har haft. Også selvom nogle nye beregninger nu viser, at de skulle ligge over et kvoteloft, siger Esben Sverdrup-Jensen.

I 2015 afslørede DR, at såkaldte kvotekonger havde fået lov til at have langt flere fiskekvoter, end Folketinget ønskede.

På baggrund af den sag konkluderede Statsrevisorerne, at ministeriets forvaltning var ”uprofessionel og helt utilstrækkelig”.

Sten Bønsing mener, at embedsmændene har svigtet deres ”fornemmeste opgave”:

- Det er at sørge for, at der ikke foregår ulovligheder, og at ministeren og Folketinget bliver orienteret om ulovlig administration, når man finder ud af det.

TV 2 afdækkede i foråret, hvordan at flere muslingeskibe i årevis havde sejlet med ulovligt store motorer. Her var der også stor kritik af fiskerimyndighederne, og de politisk udpegede statsrevisorer bad Rigsrevisionen om at undersøge sagen:

Minister: - Jeg er selvfølgelig ærgerlig

Fiskeriminister Jacob Jensen(V) anerkender, at det har taget for lang tid at rette op på fejlen. Derfor har han bedt Fiskeristyrelsen udarbejde en redegørelse om sagen, fortæller han til TV 2 og Danwatch.

Jacob Jensen afviser, at han skulle have et ansvar i denne sag.

Fødevare- og fiskeriminister Jacob Jensen(V) afviser at han kunne have reageret på den første orientering han fik om sagen, da han her ikke blev oplyst om, at det foregik ulovlig sagsbehandling. Foto: TV 2

Han blev først orienteret om, at der foregik ulovlig sagsbehandling i maj 2023, og han sørgede for, at fejlen blev rettet op og Folketinget orienteret i juni 2023, fortæller han:

- Jeg kan ikke agere på noget, jeg ikke ved. Det er jo også sagens kerne her, siger Jacob Jensen.

Han mener, at han burde være orienteret tidligere omkring, at der foregik ulovlig sagsbehandling.

- Jeg forventer selvfølgelig, at hvis der foregår ulovlig sagsbehandling, så får jeg det at vide, så jeg kan reagere på baggrund af det. Derfor er jeg selvfølgelig ærgerlig over, at jeg først får en melding om det her i maj måned, så jeg kan reagere, siger Jacob Jensen.

Styrelsen afventede ministeriet

Efter DR’s afsløringer om kvotekonger indgik alle Folketingets partier en aftale i 2017, som skulle sikre at koncentrationen af kvoter hos nogle få fiskere ikke blev for stor.

I aftalen fremgår det blandt andet, at formålet var at ”udvikle livet i landets små havne” og understøtte ”et mangfoldigt fiskeri med plads til store og små fiskere.”

I september 2021 bliver ministeriet opmærksomme på regnefejlen. I december 2021 fremgår det af et mødereferat, at ”der kan være forskelle mellem udregningerne i praksis og kvotekoncentrationsreguleringen”, viser en aktindsigt, som TV 2 og Danwatch har fået.

Regnefejlen

Fiskekvoter bliver uddelt som promilleandele af den mængde fisk, der kan fanges det pågældende år.

Men i mange år har der ikke været uddelt 1000 promille samlet. I stedet har det samlede uddelte tal for nogle arter været under 1000 og for nogle arter været over 1000.

På trods af det har man stadig divideret med 1000, når man skulle udregne kvotekoncentrationen. Dermed har resultatet været misvisende.

Eksempelvis har en af fiskerne 260 kvoteandele af fiskeriet efter sild i Skagerak og Kattegat. Det svarer til, at kvoteloftet på den art netop er 26 procent.

Problemet var, at der kun var uddelt 920 kvoteandele i alt. Derfor havde fiskeren reelt 28,3 procent af hele fiskeriet, hvilket er overkvoteloftet.

I 2023 betød det, at fiskeren kunne fange 182 tons flere sild, end hvis fiskeren ikke havde fået lov til at overskride kvoteloftet. Det svarer til en værdi på cirka 850.000 kroner, viser det regnestykke som Danwatch og TV 2 har lavet.

Fiskeristyrelsen oplyser at regnefejlen ikke har medført, at der er blevet fisket flere fisk end den samlede kvote, som Danmark har lov til at fiske.

Et år efter at ministeriet blev opmærksomme på fejlen, udarbejdede embedsmændene et udkast til orientering af Folketinget fra daværende fiskeriminister Rasmus Prehn (S).

I orienteringen stod, at ”Fiskeristyrelsen nu vil rette op på praksis”, og den er dateret 29. september 2022.

Orienteringen blev aldrig sendt, og Rasmus Prehn fortæller til Danwatch og TV 2 i dag, at han ikke mindes at være blevet orienteret om sagen.

I december 2022 blev Jacob Jensen(V) udpeget som ny fiskeriminister. Han fortæller til TV 2 og Danwatch, at han kort tid derefter blev orienteret om sagen med fejlberegningerne af kvoterne og, at han fik at vide, at der foregik ”en faglig afklaring”.

Ministeriet udarbejdede et nyt udkast til en orientering af Folketinget, som er dateret den 27. januar 2023. Den orientering blev heller aldrig sendt.

Stævnen på Astrid S 264 Foto: TV2 Nord

I en mail fra maj 2023 skriver daværende direktør i Fiskeristyrelsen, at styrelsen længe har været parat til at rette op på fejlen. Styrelsen afventer bare ministeriet, står der:

- Fiskeristyrelsen har været klar til at påbegynde den nye praksis længe, men har efter aftale med departementet afventet, at departementet havde orienteret ordførere og minister om sagen forud for, at vi orienterede erhvervet. Vi har løbende spurgt til, hvornår denne orientering var sket, men er (også skriftligt) blevet bedt om at afvente, står der i mailen til en afdelingschef i ministeriet.

Efter den daværende direktør for Fiskeristyrelsen havde sendt mailen, videresender hun den til en række kollegaer og skriver:

- Og denne må i meget gerne lægge på sagen, står der i mailen.

Forelagt den mail, fortæller Jacob Jensen til Danwatch og TV 2, at gennemgangen af sagen skal kaste lys over processen:

- Hvem har vidst hvad, hvornår, og hvornår er hvem blevet orienteret? Og hvorfor har det taget så lang tid inden, at konklusionen blev draget, og at jeg dermed kunne blive orienteret, siger Jacob Jensen.

Han oplyser, at han får gennemgangen præsenteret ”meget snart”.


Assistmager Steffensen: - Han fik en gave og tog imod den

Vendsyssels ene scoring mod OB kom efter en genialitet fra anfører Lasse Steffensen.

Det er ikke ofte, at man har nummer ni på ryggen og løber rundt nede i midterforsvaret på et fodboldhold, men det var det, som skete mandag aften på Energi Nord Arena.

Anfører Lasse Steffensen har tidligere befundet sig i midterforsvaret, men i de seneste sæsoner har han været i angrebet. Men mandag aften var han igen i de bagerste geledder.

VIDEO: Træner Mads Kristensen er godt tilfreds med dagens point.

Og det var en klog beslutning. I første halvleg assisterede han til Kasper Kusks udlignende scoring.

- Der var ti sekunder tilbage af halvlegen, og Kusk kan ikke score særlig mange mål. Så han får en gave, og den tog han imod, siger Lasse Steffensen efter kampen til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist, TV2 Nord

Lasse Steffensen blev fortjent kåret til Vendsyssels bedste spiller, da Vendsyssel FF i aften spillede 1-1 mod det suveræne tophold fra OB

Den lange Steffensen er normalt angriber, men på grund af blandt andet karantæne til forsvarsspilleren Mads Greve, blev Lasse Steffensen brugt som bagerste mand med kæmpe succes.

Og så stod samme Steffensen for en genialitet, da en OB-spiller lå skadet på banen i de allersidste sekunder af 1 halvleg. Lasse Steffensen hjalp den uheldige OB-spiller ud af banen og råbte til sine medspillere og træner, "spark bolden frem, de er en mand mindre på banen"

Og det gjorde Vendsyssel så, og med et perfekt hovedstød dirigerede Lasse Steffensen bolden videre til Kasper Kusk, som udlignede til 1-1 i dommerens overtid.

Godt set og hurtigt opfattet af Lasse Steffensen og det resulterede jo i, at Vendsyssel FF fortjent fik det ene point.

Samme Lasse Steffensen var selv lige ved at score både i første- og anden halvleg. Han er jo normalt angriber, og han ved, hvor målet står. Og med lidt held havde han fået scoret, som havde været så fortjent efter en fremragende indsats.

Men flot kamp af hjemmeholdet og især i anden halvleg. Der er ikke mange hold, der får point mod OB, og stor ros til den nye træner Mads Christensen, som også fik anerkendende ord fra flere af spillerne efter kampen. Der er kommet styr på spillet, og man kan se på spilleren, de ved, hvad de skal på trænerens anvisning.

VIDEO: Se herunder hvordan kampens spiller Lasse Steffensen så kampen:

Foto: Mogens Jørgensen

VIDEO: Kasper Kusk var dagens målscorer, og han takker for assisten fra holdkammeraten.

Foto: Mogens Jørgensen

Bangers med rabatter: 'Black Friday' hitter i nicheforretninger

Kris Vejnø glæder sig over de mange nye kunder, der besøger dem til 'Black Week'.

Det er en holdindsats, der skal til, når butikker som Spilforsyningen og Spejdersport i Aalborg skal have en succesfuld uge.

Brætspil, pokémon-kort og bamser går i denne uge som varmt brød på Kris Vejnøs arbejdsplads, hvor kunder- og spilinteresserede allerede kommer tidligt på formiddagen.

- Det er meget franchises, som folk kender, der bliver solgt meget af, lyder det fra marketing-manageren hos Spilforsyningen, Kris Vejnø.

Det er bangers, som brætspillet Tivoli, der hyppigst bliver efterspurgt af særligt familier.

- Vi har også lige kåret det som årets familiespil her hos Spilforsyningen, fortæller Kris Vejnø.

Se hele indslaget om Spilforsyningen og Spejdersport her:

Længere nede ad gågaden

Hos Spejdersport har de været i gang hele måneden, men ser især frem til weekenden, hvor de for alvor forventer at have travlt.

- Normalt er vi kun 2 på arbejde, men op til Black Friday er har vi yderligere to på. Det er altid sådan en dag, hvor lyset går, siger Lucas Rørbæk Nielsen, der er souschef hos Spejdersport i Bispensgade i Aalborg.

Lucas Rørbæk Nielsen er ny souchef i Spejdersport.

Hos Spejdersport er det blandt andet det såkaldte 'Doomsday Prepping' udstyr, der bliver købt, når rabatterne er der.

- Det er rigtig dejligt, at vi får lov til at vejlede kunderne til de rigtige løsninger, lyder det fra souschefen.

En måned, en uge, en weekend, en dag

Uanset hvordan du fejrer Black Friday, så mærker butikkerne positivt til salgsfesten. I Aalborg centrum stiger omsætningen ifølge Aalborg City med omtrent 30-40 procent.

I år forventer de en særlig høj stigning, fordi mærkedagen for Black Friday også falder på lønningsdagen.

- Vi kan jo godt se, at når der er rabatter på produkterne, bliver der selvfølgelig også købt lidt mere, fortæller Kris Vejnø.

Black Friday slutter søndag den 1.december.


Har du undret dig? Derfor er bygninger og monumenter farvet orange

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Rundt om i Aalborg er der i disse uger mere orange end normalt.

Hvis du er på en gåtur i Aalborgs midtby, støder du muligvis på noget, som du ellers normalt ikke ser. Dele af byen er nemlig pyntet op med orange i forbindelse med Orange Dage.

Orange Dage er en FN-kampagne, som sætter fokus på vold mod kvinder og kvinders rettigheder. Det betyder blandt andet, at Aalborg Kongres- og Kulturcenter er dækket til med orange farver mandag og tirsdag, mens også Gåsepigen og lygtepæle på Vesterbro er dækket i orange de kommende uger.

Foto: Signe Svane Kryger

Orange Dage løber henover de næste 16 dage, og her vil i hele perioden være en masse events i Aalborg med fokus på kvinders tryghed og selvforsvar, mens der også vil være samtaler og foredrag om emnet.

Foto: Signe Svane Kryger

Herunder kan du læse om Julie, der har været udsat for psykisk vold:


'LUB' har fløjet Challenger-fly i 14 år: - OL-tur med Dronningen i 2012 var ikke helt dårlig

Challenger-flyet har 25 års jubilæum, og i 14 af årene har 'LUB' været pilot på flyet.

Challenger-flyet, der har hjemme på Flyvestation Aalborg, har været på vingerne i 25 år. Derfor tog den mandag en jubilæumstur i det nordjyske, hvor den fløj lavt over landsdelen.

En af flyets piloter er manden med den militære forkortelse 'LUB'. Han har fløjet flyet i 14 år.

- Du kunne spørge hvem som helst, og de ville sige, at det er et fantastisk fly at flyve, siger han og uddyber, om flyet, som bliver omtalt som en hun.

- Hun er ved at være en aldrende kvinde, men bliver vedligeholdt utrolig godt, og vi passer rigtig godt på hende. Og hvis man passer på sine ting, så holder de i lang tid, siger 'LUB'.

Herunder kan høre LUB fortælle om flyets forskellige opgaver:

OL-tur med Dronningen

Med sin store erfaring i flyets cockpit har 'LUB' også prøvet mange forskellige ting med flyet.

- Det bedste er nok de forskelligartede opgaver. Det bliver aldrig kedeligt, fordi den ene dag handler det om regeringschefer eller kongelige, der skal ud at flyve, og det næste øjeblik handler det om, at du flyver rundt ved Færøerne i rigtig dårligt vejr og leder efter en savnet person, siger han.

Han var også en del af aktionen i 2021, hvor flyet blev indsat i Afghanistan.

- Den mest givende oplevelse har været evakueringsturen i Kabul, hvor vi fik at vide med kort varsel, at samtlige danskere skulle hives ud af Kabul, inden Taliban overrendte stedet.

- Men en tur i 2012 med Dronningen til OL var heller ikke helt dårlig, siger han med et smil.

VIDEO: Se indslaget om 25-års jubilæet herunder:


Taktisk finurlighed sikrer Vendsyssel FF point mod topholdet

Vendsyssel FF fik et tiltrængt point mandag aften på hjemmebanen i Hjørring.

Sæsonen har ikke været en dans på roser for Vendsyssel FF. Snarere tværtimod. Forventningerne, om at kunne lege med i toppen af NordicBet Ligaen, er blevet erstattet med at være en del af bundkampen, hvor få point skiller dem fra nedrykningsstregen.

Derfor var det et kærkomment point, som Vendsyssel FF tilspillede sig mandag aften, da de spillede 1-1 mod det absolutte førerhold OB.

Overraskende var det, at Vendsyssels nummer ni, Lasse Steffensen, spillede i midterforsvaret, selvom han de seneste sæsoner primært er blevet brugt på angriberpositionen. Og Steffensen kom til at spille en nøglerolle.

Med det ene point ligger Vendsyssel FF nu på 17 point efter 17 spillerunder. Det rækker foreløbigt til en niendeplads, hvor de ligger side om side med københavner-holdet B93, og blot to point under dem ligger HB Køge på den nedrykningsgivende 11.plads.

Hårdt tilkæmpet point

Det var odenseanerne, som kom bedst fra start. Fynboerne var mest på bolden i første halvleg, og efter godt en halv times spil, var det den tidligere Hobro-spiller Louicius Deedson, som bragte OB foran 1-0.

Men sekunder før pausefløjtet kom der balance i regnskabet igen. Lasse Steffensen, som var blandt banens bedste i det vendsysselske midterforsvar, assisterede Kasper Kusk, og så fik de fremmødte på Nord Energi Arena lidt at varme sig på inden pausen.

I kampens slutfase var flere Vendsyssel-spillere nede at ligge, fordi de kæmpede med kramper, men på trods af et OB-overtag formåede Vendsyssel FF at holde gæsterne fra fadet, og derfor sluttede det 1-1.

Næste gang Vendsyssel FF skal i aktion er på hjemmebane på søndag, når Esbjerg fB kommer på besøg.