Salget er begyndt: Simon bruger 15.000 kroner på fyrværkeri

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Afskydningsperioden bliver kortere, men det får ikke Simon Bidstrup til at holde sig tilbage.

I tiden frem mod nytår holder den kæmpe fyrværkerientusiast Simon Bidstrup fra Hirtshals øje med forskellige fyrværkerishop på nettet og ser efter, hvad der er i årets sortiment.

- Hvad er der tilbud på? Hvad ser fedt ud? Jeg sidder egentlig bare og scroller, skriver nogle ting ned på en liste, og så regner lidt ud, hvor meget vil jeg give og have, fortæller han til TV2 Nord, da vi møder ham hos Lønstrup Fyrværkeri.

15. december markerer nemlig også dagen, hvor man kan købe fyrværkeri, og derfor var Simon Bidstrup og kammerat ude for at kigge efter noget krudt.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, ender jeg med at bruge 15.000 kroner, tror jeg, lyder det fra Simon Bidstrup.

- Så det er rimelig mange penge. Men igen kan andre bruge det på noget andet - hvad end de synes, der er fedt. Det siger jeg jo ikke noget til, siger han videre.

Og det er da også mere end, hvad den gennemsnitlige nordjyde bruger på fyrværkeri. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at nordjyderne regner med at bruge 270 kroner - kun overgået af vestjyderne, der vil bruge 280 kroner.

Meget mere end gennemsnittet

Hos Lønstrup Fyrværkeri bruger kunderne dog også generelt flere penge, afslører ejer, Bjørn Nielsen.

- Sidste år var snittet cirka på 1100 kroner. Men der er jo nogen, der kommer og køber for 20 kroner, og andre køber for flere tusinde kroner, siger indehaveren.

Han afslører også, at der er en tilbagevendende kunde, som plejer at bruge meget mere, end Simon Bidstrup satser på i år.

- Han plejer at komme og lægge 30.000 kroner, og det giver han lyd om på forhånd. Både hvad han ønsker, men han giver også mig frie tøjler til en del af det, da jeg ved, hvad han kan lide, fortæller Bjørn Nielsen.

Ejeren regner med, at salget af fyrværkeri vil være på nogenlunde samme niveau som sidste år - Dansk Erhverv tror i sin analyse, at salget vil stige.

- Det kan måske også stige lidt, siger Bjørn Nielsen.

Kortere periode

Stigningen kan komme på trods af, at det fra i år udelukkende er tilladt at affyre fyrværkeri 31. december og 1. januar - tidligere har det været fra 27. december.

Simon Bidstrup tror endda, at den forkortede periode kan få folk til at købe mere.

- Siden perioden er indskærpet, tror jeg helt klart, at folk kommer ud og bruger mere. Fordi de så tænker, "jeg må kun fyre af i to dage". Så køber de mere, fordi så har de mere at opleve. Det lyder dumt, men det er realiteten, siger Simon Bidstrup.

Ejeren af Lønstrup Fyrværkeri køber ikke helt den forklaring, men han tror heller ikke, at den forkortede periode får noget at sige.

Jeg tror ikke, det de forsøger at ændre ved at lave afskydningsperioden. Jeg tror ikke, det sker. Dem, der render rundt og starter før tid, kommer til at være ligeglade med reglerne. Hvor meget de strammer dem, slutter Bjørn Nielsen.


Stop kom bag på Aalborg-direktør: - Det gør ondt

Foto: Aalborg Håndbold

Sådan så det ud i 2021, da Aalborg Håndbold forlængede med Henrik Møllgaard.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Direktøren er dog ikke sikker på, at det til sommer er et endeligt farvel mellem Aalborg-veteranen og klubben.

- At han stopper karrieren, det kommer ikke bag på mig, for vi har før snakket om, hvornår det rigtige tidspunkt var. Men han har jo gang på gang vist, at der var en sæson mere i ham.

Sådan lyder det fra Aalborg Håndbold-direktør Jan Larsen, efter klubben og Henrik Møllgaard tidligere mandag offentliggjorde, at veteranen indstiller sin spillerkarriere efter sommeren, og at han samtidig forlader Aalborg Håndbold.

- Det kommer lidt mere bag på mig, at han forlader Aalborg Håndbold, for jeg havde gerne set ham blive, men jeg har også vist, at der var mange, som gerne ville have fat i ham, når han stoppede. Det er sket i fred og fordragelighed, men derfor gør det ondt, fordi han har betydet meget for klubben både udenfor og på banen, forklarer direktøren.

Har I prøvet at gøre noget for at få ham til at blive?

- Vi har haft mange snakke Henrik og jeg, og vi har egentlig haft en dør stående åben hele tiden, og vi ville rigtig gerne have beholdt Henrik. Det lægger vi ikke skjul på, og vi har også haft gode samtaler omkring det, forklarer Jan Larsen.

Se hele interviewet her:

Drømmer om en genforening

Direktøren er dog ikke sikker på, at det til sommer er et endeligt farvel mellem Aalborg-veteranen og klubben.

- Men nogle gange kan der jo lige pludselig komme noget ind fra siden, som gør, at Henrik og hans familie også har tænkt, at det også var en overvejelse værd.

- Men nu skal han forhåbentlig prøve noget andet, og så ved han, hvor vi bor henne, så jeg kan forestille mig, at Henrik kommer tilbage igen. Det er da en drøm, jeg har, tilføjer han.

Det bliver et venskab

- Det er klart, at vi har kendt hinanden i rigtig mange år, og jeg har også brugt ham som den der lidt forlængede arm fra spillertruppen over til ledelsen, så jeg har drukket mange kopper kaffe med Henrik. Jeg har selvfølgelig også lært ham og hans familie at kende igennem så mange år, mens vi har haft store oplevelser sammen, så det bliver jo et venskab, konstaterer direktøren.

- Jeg vil også sige, da han kom og sagde til mig, at nu forlod han klubben, der var der lidt fugt i øjenkrogene. Den gjorde ondt, men det gør det ved alle sammen, afslutter Jan Larsen.


Nordjyderne elsker dem - men styrelse dumper 9 ud af 10 produkter

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Sikkerhedsstyrelsen vil lovmæssigt gå helt til grænsen for at placere et ansvar.

Produkter fra den kinesiske onlinehandelsplatform Temu er en elsket vare hos nordjyderne, som er dem, der handler mest hos den kontroversielle virksomhed.

Der er dog muligvis dårligt nyt i forhold til produkternes kvalitet, som der længe har været sat spørgsmålstegn ved.

Sikkerhedsstyrelsen har nemlig kontrolleret 100 produkter fra 10 onlinemarkedspladser - heriblandt Temu - og kontrollen har vist, at mere end 90 procent af produkterne er ulovlige eller decideret farlige.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

- Resultaterne er uacceptable og understreger helt tydeligt de udfordringer, som man ser i lignende undersøgelser af produkter fra onlinemarkedspladser. De kan på flere måder sammenlignes med et kræmmermarked, der lejer stadepladser ud til selvstændige forhandlere. Det gør det svært at placere et ansvar hos dem.

- Men vi vil gå helt til kanten af de lovgivningsmæssige rammer, som vi har, lyder det fra Kirsten Wilbour Dam Christiansen, der er vicedirektør hos Sikkerhedsstyrelsen.

De 10 onlinemarkedspladser, Sikkerhedsstyrelsen har testet produkter fra, er Temu, Amazon, Banggood, CDON, eBay, Fruugo, Wish, Alibaba, Etsy og Shein.

Fakta om kontrollen

I alt 100 produkter blev indkøbt af Sikkerhedsstyrelsen fra 10 onlinemarkedspladser. 40 produkter er blevet testet, mens mærkning og dokumentation er kontrolleret for alle 100 produkter.

Der er indkøbt produkter i 4 kategorier: legetøj (35 produkter), elprodukter (35 produkter), maskiner (15 produkter) og personlige værnemidler (15 produkter).

40 produkter er blevet testet, de øvrige er undersøgt for, om mærkning og dokumentation er i orden. 90 % af produkterne lever ikke op til reglerne. Af de 40 testede produkter fejlede 29 produkter testene, og af disse vurderes 19 som decideret farlige.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen


Faretruende tæt på deadline er asbestposer ikke til at opdrive

Foto: Nordværk

Der bliver indleveret mange asbestpladder disse dagen.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nye regler for håndtering af asbestholdigt materiale har presset efterspørgslen på bigbags. Nordværk indstiller indtil videre udleveringen af de populære poser.

Affaldsselskabet Nordværk indstiller udlevering af bigbags på grund af leveringsproblemer.

Det skriver affaldsselskabet i en pressemeddelelse.

- Vi har været i tæt dialog med vores leverandører af bigbags og løbende udbygget vores netværk for at sikre vores forsyning. Desværre har markedet ikke kunnet følge med den store, landsdækkende efterspørgsel, hvilket betyder, at vi nu må indstille udleveringen af bigbags på ubestemt tid, siger Julie Ebak, der er chef for Nordværks afdeling for genbrug.

For at sikre medarbejdernes sikkerhed og arbejdsmiljø anvender Nordværk udelukkende en type godkendt bigbag, der forhindrer, at medarbejderne kommer i kontakt med det sundhedsskadelige asbestaffald, og ifølge Julie Ebak vil Nordværk informere borgerne, så snart der er en ny dato for levering af bigbags.

Allerede planlagte afhentninger af asbestaffald i Aalborg, Hjørring og Brønderslev Kommuner overholdes.

Nye asbestregler

I juli 2024 vedtog Folketinget en ny lov, der betyder, at det fra årsskiftet kun er virksomheder med en særlig autorisation der må udføre nedrivning af asbest. Virksomhederne har således haft et halvt år til at få deres medarbejdere igennem de kurser, der gør at de kan søge om autorisationen.

Fra nytår bliver der ført tilsyn med, om virksomheder overholder loven, og gør de ikke det, kan det koste en bøde, der som udgangspunkt er på 30.000 kroner.

Asbest findes stadig i mange danske hjem, selvom det blev forbudt tilbage i 1980'erne.

Asbest i bygninger er ikke farligt som sådan, men når man renoverer, bliver de asbestholdige materialer typisk knækket eller beskadiget, og så frigives sundhedsskadelige fibre, som let indåndes.

Det kan give lungekræft og den aggressive lungehindekræft.

Arbejdstilsynet: Tilladt at vente til 2025

Det er de nye regler, der stiller krav om autorisation for at arbejde med asbest, der har gjort, at bigbags ikke er til at opdrive. For det har fået nordjyderne til at udskifte deres gamle eternittag.

Det har betydet, at Nordværk fra januar til september har modtaget 50 procent mere asbestaffald i perioden.

Men de nye regler forhindrer ikke private borgere, der selv har nedtaget asbestplader i 2024, i at aflevere dem efter 1. januar 2025. Det er nemlig ikke omfattet af autorisationskravet.

Sådan lyder meldingen fra brancheforeningen for kommunale affaldsselskaber, Cirkulær, der har været i dialog med Arbejdstilsynet om den nye lovgivning. Derfor opfordrer direktør i Cirkulær, Jens Bomann Christensen, nordjyderne til at væbne sig med tålmodighed og vente med afhentning til 2025.

- Asbest er yderst sundhedsskadeligt, og vi bakker op om, at nedtagning af asbesttage fremover skal gøres af autoriserede håndværkere. Derfor vil vi opfordre borgere til at afvente afhentning af asbestaffald til 2025, hvor leveringen af bigbags forhåbentligt igen kan følge med. Det er tilladt selv at pakke asbestaffaldet i bigbags i 2025, så længe det først er emballeret i fx presenning, kraftige plastposer eller lignende, siger han.


42-årig døde i ulykke på motorvejen - årsagen kom bag på politiet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der er formentlig gået en påkørsel af noget vildt forud for selve dødsulykken, hvor manden mistede livet.

En 42 årig mand fra Hobro afgik ved døden 24. november, efter han kørte sammen med en anden bil på E45-motorvejen mellem Støvring og Haverslev.

Den 42-årig pådrog sig livstruende skader og blev erklæret død på stedet.

Dengang var politiets teori, at den 42-årige mand var forulykket i sin bil først, inden part to ramte hans køretøj.

Nu er bilinspektørens rapport midlertidigt landet hos lokalpolitiet i Hobro, og her er årsagen til ulykken fundet.

- Der er stadig ting, som vi aldrig vil kunne sige med 100 procent sikkerhed, men undersøgelsen viser, at den 42-årige mand ramte noget vildt, inden sammenstødet, forklarer Hans Henrik Sørensen, der er politiassistent hos Nordjyllands Politi.

Var først i solouheld

Ved ulykkesstedet fandt man et stykke fra bilen nogle stumper af bilen, mens bilinspektøren fandt noget pels på bilen.

- Det væsentlige er, at bilinspektøren fandt pelsen i forruden af bilen, forklarer politiassistenten.

Derfor er formodningen, at den 42-åriges bil efter sammenstødet med dyret, som politiet ikke kender, er snurret rundt nogle gange, indtil bilen ender på tværs af de to vognbaner med højre side mod køreretningen.

- Vi har en formodning om, at den 42-årige har taget selen af og åbnet døren, hvorefter han enten er steget ud af bilen, eller har været på vej ud af bilen, da han bliver ramt af den anden bil. Der er nemlig nogle skader på bilens venstre fordør, som ikke ville være der, hvis døren var lukket, forklarer Hans Henrik Sørensen.

Kunne ikke undgå 42-årige

Rapporten viser desuden, at den anden part, en 57-årig mand, der påkørte den 42-årige, kørte efter forholdene, og at personen faktisk kørte under det tilladte.

- Manden ser bilen begynder at snurre og bremser, men det er ikke muligt at undgå at ramme, forklarer politiassistenten.

- Manden rammer derfor bilens højre fordør og forskærm, og derfor ender den 42-årige med at flyve frem og lander ude motorvejen mellem de to vognbaner, afslutter Hans Henrik Sørensen.


Efter 'spændende' tilbud: Henrik Møllgaard stopper i Aalborg Håndbold

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold mister en profil til sommer.

Efter i alt ti sæsoner er det nu slut.

Fanfavorit og Aalborg-veteranen Henrik Møllgaard vil fra næste sæson ikke længere være at finde i Aalborg Håndbold, hverken på eller udenfor banen.

Klubben meddeler nemlig en pressemeddelelse, at han indstiller karrieren.

- Jeg har de seneste sæsoner været meget bevidst om, at jeg var i karrierens efterår, men har også følt at jeg fortsat havde noget at bidrage med på banen både hos Aalborg Håndbold og på landsholdet, siger Henrik Møllgaard og fortsætter:

- Alt har dog sin tid og til januar fylder jeg 40 år, hvorfor jeg mener at det til sommer er passende at stoppe karrieren, ligesom jeg har fået en mulighed, som jeg ikke har kunne takke nej til.

Henrik Møllgaard kom første gang til AaB Håndbold, som det hed dengang, tilbage i 2009. Her spillede han i klubben indtil 2012, inden han skiftede til Skjern Håndbold. Han vendte tilbage til Aalborg Håndbold i 2018 og har spillet i den nordjyske klub indtil nu.

TV2 Nord fangede mandag Møllgaard til en snak om fremtiden:

Svær beslutning

Veteranen lægger dog ikke skjul på, at en afsked med Aalborg Håndbold er svær.

- Det er vigtigt for mig at nævne, at denne mulighed ikke er et fravalg af Aalborg Håndbold, med hvem jeg også har haft en god og tæt dialog om fremtiden, men nærmere et tilvalg af noget andet. Aalborg vil altid være mit hold i Danmark og har en meget stor plads i mit hjerte, siger Henrik Møllgaard uden dog at løfte sløret for, hvad han så skal.

Henrik Møllgaard er foreløbig noteret for 443 kampe og 1.069 mål for Aalborg Håndbold med hvem, han har vundet fem danske mesterskaber og to pokaltitler, samt deltaget i to Champions League-finaler. I den igangværende sæson har Henrik Mølgaard fungerede som spillende assistenttræner, siden daværende cheftræner Maik Machulla blev fyret i november.

Henrik Møllgaard besøgte TV2 Nord tilbage i november 2023, du kan se eller gense programmet herunder: