Nu har Nordjylland fået sine første stjerner: - Vores gæster kan forvente præcis det samme som før
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Mandag aften blev der uddelt Michelin-stjerner til de nordiske lande. For første gang har en nordjysk restaurant nu fået den prestigefyldte stjerne.
- Nu har jeg, siden vi overtog restauranten i 2010, gået og sagt, at det der med Michelinstjerner – det kommer ALDRIG kommer til at ske. Jeg har også sagt, at hvis det umlige skulle ske, så ville jeg måske slet ikke tage imod den stjerne!
Sådan lyder ordene fra Kim Møller-Kjær, ejeren af Villa Vest i Lønstrup - den nu første nordjyske Michelin- restaurant.
Sidste år blev restauranten optaget i MICHELIN Guide Nordic, hvor de fik en "plate", men aldrig havde Kim Møller-Kjær troet, at den prestigefyldte stjerne ville ende på restauranten i det nordjyske fiskerleje - ikke engang, at en fra hans restaurant ville blive inviteret til uddelingen i Finland.
- Jeg kan med ro i stemmen sige, at jeg blev meget overrasket, da der dumpende en invitation ind til vores dygtige køkkenchef Anders Kiel Holm om at deltage i Michelin-arrangement den 12. juni i den finske by Turku.
Ikke til fine-dining
Men inden Michelin-stjernen blev en realitet var der dog bekymringer.
Ville den give et unødvendigt pres?
For Kim Møller-Kjær betegner sig selv som en "bonderøv", og en Michelin-stjerne kan nemt forbindes med fornemme tjenere og gæster i jakkesæt.
- Vi går ikke op i fra hvilken side, vi serverer for gæsten. Vi har en afslappet tilgang til vores ansattes uniformer – er det varmt, må man gerne gå i shorts. Bordene står tæt sammen i vores forholdsvis lille restaurant-lokale, for alle skal have mest muligt ud af vores gudsbenådede udsigt takket være vores placering helt ude i Vesterhavets vandkant, siger han og fortsætter:
- Vi forsøger at være i øjenhøjde med vores gæster og hygge om dem – og så vi tager vores råvarer, mad og vinsammensætning og kreative køkken ekstremt alvorligt.
Så derfor bankede tvivlen også på døren.
Takker man ja til en Michelin-stjerne?
- Det korte svar er ja. Ledergruppen og jeg selv, holdt et langt ’krisemøde’– for var det virkelig det, vi ville? Ville vi kunne fastholde vores egenart med det forventningspres, en stjerne i Michelin-guiden alt andet lige ville betyde? spørger Kim og fortsætter:
- vi endte med at tro på, at den komplette oplevelse, vi har bygget op her, selvfølgelig er stærk nok, så vi takkede ja og tog med Anders for at bakke op.
Selvom det er køkkenchefen, som har været med til at få Villa Vest i retningen af en Michelin-stjerne, så påpeger Kim Møller-Kjær, at hele "Villa Vest- familien" har en andel i anerkendelsen.
Fremtiden vil vise
Fra nu af kan Villa Vest i Lønstrup så kalde sig for en Michelin-restaurant.
Men det kommer ikke til at ændre på noget i restauranten forsikrer ejeren.
- Vores gæster kan forvente præcis det samme som før. Ingen retningsskift, ingen nøkker, blot en restaurant og et badehotel med fantastisk beliggenhed i den autentiske, smukkekystby Lønstrup. Det samme passionerede og hjerteligepersonale, der bare gerne vil smide lidt gastronomiske, kærligeminder i jeres rygsæk på jeres færden ved Vestkysten, siger han og sender en stor tak videre til både gæster og medarbejdere.