Lille by får mest nedbør - her er de mulige forklaringer
Foto: Grafik / TV2 Nord
Lendum har flere gange sat nedbørsrekorder. Det kan der være flere mulige forklaringer på.
De knap 500 borgere i Lendum mellem Hjørring og Frederikshavn ved formentlig, hvor de har sneskovlen til at stå.
Og regntøj og paraplyer burde også være eftertragtede genstande i byen.
Når det regner og sner, falder der nemlig ofte lidt mere nedbør i Lendum, end der gør andre steder i Nordjylland.
Det viser data fra DMI, som fortæller, at Lendum 16. september 1994 fik 126,2 millimeter regn på et døgn, mens byen i oktober 2014 fik 104,4 millimeter på et meteorologisk døgn.
Det seneste eksempel er kun få dage gammelt. I forbindelse med snestormen natten til 6. januar faldt der 21 centimeter sne i Lendum. Dermed kunne byen notere sig Danmarks største snedybde den dag.
Hvordan kan det være, at Lendum så tager den uofficielle titel som Nordjyllands nedbørshovedstad?
- Først og fremmest er der en geografisk effekt, der skyldes placeringen af nedbørsstationer i Vendsyssel. I Vendsyssel står DMI's målestation "501520 Lendum" lidt ensomt, mens alle andre stationer i området står tæt på kysterne. Derfor vil Lendum relativt ofte bone ud, når der kommer kraftig nedbør i Vendsyssel. Havde der stået stationer i for eksempel Brønderslev eller Sindal, ville de ofte give samme resultater som Lendum, siger klimatolog Frans Rubek fra DMI.
Luft presses opad
Det er dog ikke den eneste forklaring. Der er nemlig også noget om snakken, når man påstår, at der falder mere nedbør i Lendum-området end andre steder, der ligger mere kystnært.
- Selvom Danmark er et lille og fladt land, er der alligevel forskel på klimaet og nedbørsmønsteret henover landet. Da den fremherskende vindretning er fra sydvest, får Jylland generelt mere nedbør end resten af landet. Når den fugtige luft fra Nordsøen trækker ind over land bremses den op. Det skyldes, at havet er "glat", mens landjorden er "ru" på grund af terræn, skove, bygninger, med mere, forklarer Frans Rubek.
- Derved presses luften opad - især ved mødet med den Jyske Højderyg - og kan derfor ikke indeholde så meget vanddamp længere: Det begynder at regne eller sne. Selvom effekten er mindre, findes den også i Vendsyssel, hvor det indre af landsdelen generelt får mere nedbør end kysterne. Og i det indre af Vendsyssel har vi som sagt kun denne ene målestation, siger Frans Rubek.