Lars drømmer fortsat om at genoplive kystfiskeri
Foto: Anne Falck
Lars Hejlesen fra Hirtshals har med støtte fra FiskeriLAG Nord installeret et anlæg til pilkning af makrel og torsk ombord på katamaranen Famous Grouse HG 38.
Trods corona og svære tider for afsætningen af krogfangede fisk, drømmer Hirtshals-fiskeren Lars Hejlesen fortsat om at leve af at fiske med krog.
Et nyt pilkeanlæg på en eksisterende fiskebåd skulle være redskabet, der kunne sikre, at Hirtshalsfiskeren Lars Hejlesen ville kunne leve af at fiske makrel og torsk på en skånsom måde med kroge.
Fisker Lars Hejlesen fra Hirtshals har en drøm om at genetablere kystfiskeriet som et fuldtidserhverv og samtidig levere friskfangede fisk af den allerfineste kvalitet til de danske og europæiske forbrugere.
Tænk, hvis man kunne markedsføre den friske, krogfangede fisk, som vi har set det med for eksempel grød
Lars Hejlesen, fisker
I 10 uger i henholdsvis 2020 og 2021 har han fisket makrel med pilkeanlægget indenfor 25 sømil fra kysten, og kvaliteten på fisken har ikke skuffet ham. Det har derimod mængden af makrel og ikke mindst afsætningsmuligheden for fiskene.
- 2019 var et virkelig godt år for makrelfiskeriet, og med katamaranen og pilkeanlægget fisker vi ekstremt effektivt. Vi kan hive 300 kilo ombord på fem minutter, når det går godt, forklarer Lars Hejlesen.
- Men desværre har de sidste to år slet ikke været gode. Mængden af makrel har været så lille, at vi ikke engang har kunnet fange et ton, hverken i år eller sidste år.
Uheldigt tidspunkt
På et godt år kan Lars Hejlesen lande 60-70 tons af den fine spisefisk.
Når der kommer yderligere benspænd i form af en verdensomspændende pandemi, højere brændstofpriser og meget lave afsætningspriser på makrel, bliver det mere end almindeligt svært at få til at løbe rundt.
- Vi kom i gang i april 2020, og det var måske det mest uheldige tidspunkt. For så kom coronaen. Og blandt andet presset på restaurationsbranchen betød, at priserne styrtdykkede, forklarer Lars Hejlesen.
Fra at have fået op mod 25 kroner for de store makrel, røg prisen helt ned på seks kroner for Lars Hejlesen.
Kræver markedsføring
Regnestykket går ikke op, hvis man ser på, at de pilkede fisk dels er af en meget højere kvalitet end fisk, der fanges med andre og knap så skånsomme fangstmetoder, dels at det koster noget at afskrive på en ny båd og et nyt anlæg.
Fra FiskeriLAG Nord blev køb og installation af pilkeanlægget støttet med knap 200.000 kroner.
- Det er en støtte, vi er enormt glade for, og jeg har bestemt ikke opgivet, selv om det lige nu er umuligt at satse på det innovative fiskeri. Vi må ty til garnfiskeri for at betale vores regninger, siger Lars Hejlesen.
Hvis den krogfangede fisk skal have en chance, så skal der ifølge Lars Hejlesen mere markedsføring til, som man har set det med andre produkter.
- Tænk, hvis man kunne markedsføre den friske, krogfangede fisk, som vi har set det med for eksempel grød. Det er blevet brandet i en grad, så der er caféer i København, der har slået sig op på det - det ville der virkelig være perspektiv i, siger han.