Kystsikring så populært, at kommune mangler sand
Der er så stor efterspørgsel fra sommerhusejere i området langs den nordjyske vestkyst på at sandfordre, at Hjørring Kommune nu står med et nyt problem: Der mangler sand.
- Det er jo egentlig et luksusproblem, vi har, når det er blevet så efterspurgt et produkt at være med i vores sandfordringsprojekt, at vi mangler sand for at vedligeholde og opretholde de flotte kyster, vi har.
Sådan lyder det fra Hjørring Kommunes formand for teknik- og miljøudvalget, Søren Homann (K).
Det haster hele tiden at få gjort noget, men vi bliver også nødt til at være sikker på, at vi gør det rigtige
Søren Homann (K)
Hjørring Kommune oplever lige nu en stor interesse for at være med i det sandfodringsprojekt, der strækker sig på den erosionsudsatte kyststrækning på vestkysten fra Nørre Lyngby Strand i syd til Tversted Strand i nord.
Sandfordringsprojektet kræver minimum 800.000 kubikmeter sand. Problemet er, at der umiddelbart kun er cirka den halve mængde sand til rådighed.
I hvert fald derfra hvor kommunen plejer at hente sand.
Vi har søgt om at lave et sandindvindigsprojekt ude i havet, og vi er nu gået i gang med at undersøge, hvor kan det ligge henne, og hvor meget sand kan vi få ud af det
Søren Homann (K)
For der er kun 400.000 kubikmeter sand at hente fra indsejlingen til Hirtshals Havn, hvor man igennem mange år har hentet sand til at pumpe ud langs kysten syd for havnen.
Lige nu er omkring 2.000 private lodsejere med i sandfodringsprojektet.
Vil finde et marint indvindingsfelt
Så nu vil Hjørring Kommune ud at finde sand et andet sted i et nyt såkaldt marint indvindingsfelt.
- Vi har søgt om at lave et sandindvindingsprojekt ude i havet, og vi er nu gået i gang med at undersøge, hvor kan det ligge henne, og hvor meget sand vi kan få ud af det, siger Søren Homann.
Et nyt marint indvindingsfelt kræver blandt andet, at der udarbejdes en VVM-redegørelse for at have fokus på at identificere diverse beskyttelsesinteresser, således disse kan friholdes som fremtidigt indvindingsområde.
Dette kunne for eksempel være vigtige områder for fiskeri eller opvækst af fiskeyngel.
- Fiskerne har nogle gode input til, hvor vi skal lade være med at tage det sand henne, siger teknik- og miljøudvalgsformanden.
Kystdirektoratet mangler også sand
Også Kystdirektoratet ønsker sig mere sand til sandfodring.
Hvert år står Kystdirektoratet for at sandfordre ved Lønstrup, og direktoratet bakker op om Hjørring Kommunes forsøg at finde et nyt sted at finde sand til sandfodring.
- Udfordringen med at mangle sand kan løses ved at hente sand ude fra havet. Det er den letteste og billigste måde at sandfodre på. Det er en cirkulær funktion, sandet har, siger Søren Homann.
- I dag henter vi jo det sand, der er skyllet fra syd - det henter vi i nord, og så putter vi det tilbage igen. Det er det samme, vi vil fortsætte med at gøre, vi vil bare gerne have meget mere sand, så vi kan opretholde kysten.
Kysten ved Tversted er også udfordret
Gennem flere år har Hjørring Kommune kystbeskyttet og sandfodret især syd for Hirtshals Havn, men nu er problemerne med manglende sand og strand også rykket nord for havnebyen.
Når stormene raser, så æder havet sig ind på kysten, og stranden bliver smallere også ved Uggerby og Tversted.
Derfor er en del af det store sandfodringsprojekt også at få "by-passet" sand fra Hirtshals Havn. Altså få ført sandet nordpå, idet der opleves væsentlige problemer med erosion i området omkring Uggerby og Tversted.
- Det haster hele tiden at få gjort noget, men vi bliver også nødt til at være sikker på, at vi gør det rigtige. Vi skal have sandfodret de rigtige steder, så det har den funktion, det skal have. Vi skylder de grundejere, der er med i det her projekt, at vi gør det godt, siger Søren Homann.
Hjørring Kommune har netop sat 1,5 millioner kroner af til et nyt indvindingsfelt.