Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Konservativ vender hjem - men afviser at være Papes afløser

Daniel Rugholm forlod lokalpolitik i Hjørring for at hellige sig en toppost hos verdens største humanitære organisation. Nu er han flyttet hjem til Tårs.

- Tid til et nyt kapitel.

Sådan skrev den tidligere 1. viceborgmester i Hjørring Kommune og tidligere medlem af Folketinget for Konservative på Facebook torsdag.

Et opslag, der gav ham ”voldsomt mange” kommentarer og nysgerrige mails om fremtiden.

I opslaget annoncerede Daniel Rugholm, at han tilbage i december opsagde sit job som politisk direktør i World Food Programme, som uddeler mad til verdens fattigste. Et arbejde, der gav organisationen Nobels Fredspris i 2020.

Daniel Rugholm har været i World Food Programme i syv år i Rom – først som specialrådgiver for den administrerende direktør, sidenhen direktør.

- Da et kapitel nærmer sig sin afslutning, forventer jeg ivrigt at begynde på de næste skridt på min professionelle rejse, lød det på Facebook.

Men selvom flere spekulerer i, at timingen er god, afviser Daniel Rugholm at springe tilbage i en politisk karriere for Konservative, der som bekendt skal finde en ny formand efter Søren Pape Poulsens tragiske dødsfald sidste lørdag.

Daniel Rugholm med sin amerikanske kone i deres nye have bag præsteboligen i Tårs. Foto: Privatfoto

- Jeg kan godt forstå, man spørger, men det er helt tilfældigt, at det passer sammen. For en uge siden vidste ingen, at Konservative ikke havde en formand. Politisk meldte jeg mig helt ud af partiet, da jeg tog til FN, lyder det klare svar.

Vender ikke tilbage til Christiansborg

Daniel Rugholm kendte Søren Pape Poulsen personligt, og han skal dermed også med til bisættelsen i Viborg Domkirke lørdag.

- Men derudover er jeg ikke blevet kontaktet af Konservative, og jeg tror slet ikke, nogen i partiet har dét fokus lige nu. Lige nu gælder det om at skabe en god og mindeværdig dag og tage afsked med Søren, siger han.

Og det er ikke umiddelbart en fremtid indenfor klassisk politik på Christiansborgs gange, Daniel Rugholm ser for sig – igen.

- Jeg kommer ikke hjem til Danmark for at skulle engagere mig i politik igen. Jeg har bare taget beslutningen om, at de her syv år med mere end 1000 rejsedage til mere end 60 lande var nok i denne omgang. Jeg har en lille datter, der snart fylder ét år, så mine prioriteringer har ændret sig, fortæller han.

Den lille familie med nyeste medlem på knap et år. Foto: Privatfoto

Køber præstegård i hjemby

Familien Rugholm tæller også Daniels amerikanske hustru, som hellere end gerne ville slå sig ned i Nordjylland.

Sammen har de købt den 160 år gamle præstegård i Tårs - byen, hvor den tidligere viceborgmester i Hjørring Kommune selv er vokset op.

- Jeg kan ikke forestille mig noget bedre end min egen barndom i en by, hvor man kender hinanden og har alt det, man har brug for med en kæmpe idrætsforening, natur og strand og tæt på både Hjørring og Aalborg Lufthavn, så vi stadig kan være connected  til arbejde og familie. Taars ligger helt perfekt, og vi har også bedsteforældre her, lyder det fra Daniel Rugholm.

Jeg har opbygget mig et stort internationalt netværk og prøvet kræfter med politik på den store internationale scene

Daniel Rugholm, direktør, World Food Programme

Daniel Rugholm har sidste arbejdsdag som direktør i World Food Programme 1. april. Herefter planlægger han et par måneders ferie med familien, før han begynder sit nye karriereeventyr – hvad end det indeholder.

- Jeg har lyst til at tage en pause for at se, hvad der egentlig er derude – uden at låse mig for meget fast. Jeg har opbygget mig et stort internationalt netværk og prøvet kræfter med politik på den store internationale scene. Så jeg vil se, om der findes noget, hvor jeg kan gøre en forskel og skabe værdi for mig selv og andre, siger han.

- Men først bliver det dejligt at bruge tid på min familie, som jeg ikke har set så meget til de seneste syv år. Den er min topprioritet nu.


Særsyn fik Kurt til at valfarte til Dyrehaven

Brunstsæsonen for kronhjorte er lige nu på sit højeste, og vi tog med fotograf, Kurt Andersen, på jagt efter efterårskåde og brølende kronhjorte.

Det er atter efterår, og det er igen tid til at opleve de højt brølende kronhjorte i Jægersborg Dyrehave. 

Og vi på TV2 Kosmopol er langt fra de eneste, som år efter år fascineres af det prægtige dyr.

Kronhjortene i Jægersborg Dyrehave, i daglig tale Dyrehaven, er blandt Europas største, og de lokker fotografer fra hele verden til, når de er i brunst. 

Det fortæller en af parkens største fotograf-entusiaster Kurt Andersen, der har taget turen fra Nordjylland igennem 12 år. 

- Jeg har været herinde lørdage og søndage, hvor jeg har mødt mindst 50 fotografer, siger han.

Du har muligvis set Kurts blodige billeder, fra da dåhjortene i Dyrehaven smed deres bast for en måned siden.

Foto: Privatfoto / Kurt Andersen

En livslang fascination

Kurt Andersen og hans kone fra Nordjylland købte for år tilbage en fritidsbolig i Tisvilde.

Da Kurt har været fascineret af vildt dyreliv, siden han var helt lille, varede det ikke længe, før han så det nye boligkøb på Sjælland som en oplagt mulighed for at besøge Jægersborg Dyrehave.

Besøget var intet mindre end kærlighed ved første blik, forklarer han.

Faktisk besøger han nu haven så ofte, at han i dag er på fornavn med både ansatte og kronhjortene i haven. 

I følge Naturstyrelsen er Dyrehaven, som ligger Nord for København, da også det mest besøgte naturområde i Danmark. 

Og det er især de cirka 2.000 stykker hjortevildt, der lokker gæsterne til.

Gode regler til turen

Hvis du går på jagt efter kronvildt i brunst, er det en god idé at følge et par enkle regler undervejs.

  • Kom ved solnedgang eller solopgang - De bedste muligheder for at opleve aktive krondyr er typisk omkring solopgang og solnedgang

  • Hold afstand - Bevæg dig forsigtigt og hold så meget afstand som muligt – gerne flere 100 meter. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads.

  • Undgå lukkede bevoksninger - Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring.

  • Bliv på vejene - Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre.

  • Gå imod vinden og bevæg dig roligt - Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille.

  • Hold hunden i snor - Hvis du har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.

Kilde: Naturstyrelsen

Topper i slutningen af september

Brunstsæsonen for kronhjortene strækker sig fra september til oktober.

Skal det være endnu mere specifikt, er Kurt Andersen personligt kommet frem til, ved at sammenligne sine mange billeder fra år til år, at det absolutte toptidspunkt er den 22. - 28 september.

Kan du ikke nå afsted i perioden, så er der også snart brunstsæson for havens dåhjorte.

Den løber typisk fra oktober til november.  


By vil afvikle sig selv på en god måde: - Vi forsøger bare at få det bedste ud af det

Men planen huer ikke en forsker i landdistrikter.

Den gamle hovedgade og handelsgade i Snedsted er ikke, hvad den har været.

- Det gør jo ondt af se det forfald. I min drengetid var der op imod 50 butikker hele gaden igennem. Der var fire købmænd, fortæller Karl Erik Jensen, der har boet i den lille by i Thy det meste af sit liv.

Han går en tur ned ad mindernes gade sammen med Poul Erik Fransen, der i mange år var brugsuddeler i byen. Nu er brugsen væk.

Som det er i øjeblikket, ser det ud til at Snedsted på et tidspunkt forsvinder

Karl Erik Jensen

- Det er jo et kedeligt syn op igennem hovedgaden. Alle de tomme huse og butikker som forfalder mere og mere. Det skal vi have gjort noget ved, siger Poul Erik Fransen.

De er begge med i en gruppe borgere, der har dannet foreningen Snedsted Revitalisering.

Foreningen vil ikke kæmpe imod udviklingen og forsøge at trække nye indbyggere og butikker til. Men den vil sikre en kontrolleret afvikling af de ubrugte steder i byen. Det vil give Snedsted et løft, mener de.

Poul Erik Fransen og Karl Erik Jensen er med i den gruppe, som vil afvikle byen på værdig vis. Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

-  Vi erkender, at byen er i tilbagegang. Og vi forsøger at få det bedste ud af det, siger Karl Erik Jensen, formand for Snedsted Revitalisering.

Næste år til august kommer 24 arkitektstuderende til byen for at give deres bud på en forandring.

Planen lyder "lovende", siger Hanne Tanvig, som er Landdistriktsforsker ved Københavns Universitet. 

Men det er ingen mirakelkur, de har gang i i Snedsted, mener hun. 

- Man skal passe på med at tro, at det fysiske udtryk alene ikke kan skabe det, man gerne vil. Det hele kan ikke reddes ved arkitektur og bygninger, siger hun og peger på, at hun mener, mange byer ikke har nok aktiviteter for de seniorer. 

- Hvis man skal redde mange af de her mindre bysamfund, så skal man også tænke i nogle spændende aktiviteter - for alle aldersgrupper, siger Hanne Tanvig.  

Snedsted har i dag godt 1100 indbyggere. Prognoserne siger, at tallet falder med 50 personer de kommende 10 år.

- Som det er i øjeblikket, ser det ud til at Snedsted på et tidspunkt forsvinder. Måske om 200 år, men der kan jo nå at ske meget inden da, konstaterer Karl Erik Jensen.


900.000 tons bliver smidt ud årligt: Ildsjælen Mette inviterede til fælles kamp

Madspild er i fokus i denne uge.

Folkekirkens Nødhjælp sætter i denne uge fokus på kampen mod madspild, hvorfor der flere steder i landet bliver afholdt fællesspisninger.

Fredag aften var TV2 Nords reporter Søren Nielsen for eksempel taget til en af fællesspisningerne i Aalborg.

- Det er en blandet landhandel, og der er allerede en del af det. der er både ris, noget pasta, vi har noget pommes frites, der er noget kylling i karry, og der er noget salat, sagde reporteren om menuens udvalg.

- Og konceptet er simpelt. Det er alt godt fra køleskabet, som ellers ville være blevet smidt ud, man kan tage med.

Værterne er frivillige ildsjæle, der har inviteret naboerne til middag, og en af dem er Mette Toft Mortensen fra Aalborg.

- Jeg gør det for at bekæmpe madspild. Jeg sætter fokus på den her uge med Folkekirkens Nødhjælp, og så har jeg jo inviteret alle mine dejlige naboer til at spise med, lyder det fra værtinden.

- Jeg synes, at det er fedt, at vi sammen kan inspirere hinanden til at tage nogle rester med.

Se liveindslaget herunder:

Miljøstyrelsen estimerer, at der bliver smidt 900.000 tons mad ud årligt.

- Det er klart, at det ryger ud, hvis der er mug på, men jeg synes, at vi alle kan blive bedre til at bruge og gemme resterne, lyder det fra Mette Toft Mortensen.

Manon Sørensen er en af naboerne, der er mødt op til arrangementet.

- Jeg deltager, fordi jeg synes, det er et rigtig godt formål, og så har vi et rigtig godt fællesskab her. Og ja, jeg synes, at det er en rigtig god sag.

Mod aftenens slutning er der stadig en del mad tilbage på bordet, men deltagerne har fået besked på at tage bøtter med, så resterne kan deles ud til sidst.

Det er tredje år i træk, at Folkekirkens Nødhjælp afholder fællesspisning mod madspild, og det forventes, at der på landsplan vil være 1500 deltagere.


Skuffende ishockey-aften for White Hawks og Pirates

Foto: Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

De to nordjyske hold i Metal Ligaen måtte gå tomhændede hjem fredag aften.

Der var fuldt program i den bedste ishockeyliga for mænd fredag aften, hvor otte ud af ni hold skulle i aktion.

Heriblandt Aalborg Pirates og Frederikshavn White Hawks.

Piraterne skulle til det sønderjyske for at møde Sønderjyske, og det var på papiret et tæt opgør mellem de to klubber.

Ligeværdigheden skulle også vise sig.

Værterne startede bedst ud i første periode, og kom foran efter fem minutters spil på isen, før Aalborg Pirates mod slutningen udlignede til 1-1 ved Patrick Bjorkstrand.

Anden periode startede nærmest som første med en hurtig scoring af Sønderjyske, men denne gang udlignede canadiske Troy Lajeunesse hurtigt for gæsterne.

2-2 stod der indtil starten af tredje periode.

Igen var sønderjyderne hurtigst ude af startblokken og kom foran med 3-2 i powerplay, og denne gang kunne piraterne ikke svare igen.

Til sidst cementerede hjemmeholdet sejren med scoringen til slutresultatet 4-2, da Pirates satsede for at få den sene udligning.

Ydmyget på egen is

Der var også lagt op til et jævnbyrdigt opgør i Frederikshavn, hvor White Hawks tog imod Herlev Eagles.

Sådan blev det bare ikke.

Da gæsterne først fik hul på bylden, var de hjemmeholdet overlegne - i hvert fald på måltavlen.

Herlevs første scoring kom i midten af anden periode, selvom holdet var i undertal. Efter 16 minutter stod der 2-0 til Eagles.

I starten af tredje periode blev det værre for frederikshavnerne.

To tidlige udvisninger fik hjemmeholdet, og den anden udvisning blev afgørende, da White Hawks lukkede 0-3-målet ind i undertalsperioden.

0-3 blev slutresultatet, hvilket betyder, at Frederikshavn White Hawks har fire point efter seks kampe og ligger næstsidst i Metal Ligaen.

Aalborg Pirates ligger nummer et med 16 point efter syv kampe kun to point foran Odense Bulldogs, der har spillet seks kampe.


Foto: Merete Møller / Privatfoto

Det bliver blæsende med op til kuling fra nordvest.

Efter en rekordvåd dag fredag, hvor der faldt hele 144,6 millimeter regn i Esbjerg, venter en noget mere behersket lørdag.

Der er udsigt til en omskiftelig dag, hvor der både er sol, skyer og byger på programmet.

Samtidig er det kold luft som blæser ned over landet, hvilket holder temperaturerne under 13 grader dagen igennem.

Her får du et overblik over dagens vejr og til sidst dagens detalje.

Formiddag: Køligt og blæsende

Fra morgenstunden blæser en kølig vind ned over landet fra nordvest.

Prognose lørdag klokken 9.00. Foto: TV 2 Vejret

Med mellem 8 og 11 grader føles formiddagen råkold, især i blæsten, som kan give kraftige vindstød af stormende kuling ved kysterne dagen igennem.

Til gengæld kommer der mange steder god plads til solen, som hjælper på oplevelsen af vejret.

Længst mod sydvest kan der komme byger allerede fra morgenstunden.

Eftermiddag: Byger og solstrejf

I eftermiddag stiger temperaturerne en anelse, dog kun til mellem 11 og 13 grader landet over.

Prognose lørdag klokken 14.00. Foto: TV 2 Vejret

Samtidig spreder bygerne sig til resten af landet, og de kan smide enkelte millimeter regn af sig.

Til gengæld kommer der også solstrejf ind i mellem bygerne, som til tider kan vare i længere tid.

Aften: Færre byger

I aften aftager bygeintensiteten på tværs af landet igen, men der er stadig en del skyer på himlen.

Prognose lørdag klokken 18.30. Foto: TV 2 Vejret

I takt med at solens magt aftager, falder temperaturerne også, og de falder hurtigt til mellem 5 og 10 grader.

Senere på natten kan de udbredt nå ned under 5 grader.

Dagens detalje

Holder temperaturen siger under 15 grader dagen igennem, bliver det den køligste dag målt på maksimumstemperatur siden slutningen af april.