Jeannes hjemmelavede løsning er med til at gøre hospital grønnere
Foto: Anders Hestbek
Regionshospital Nordjylland skruer op for affaldssorteringen. Jeanne Hesselberg er en af de grønne ildsjæle bag projektet.
Når Jeanne Hesselberg ser en plasticpose, så genbruger hun den. Har hun en brugt brødpose, ryster hun den fri for krummer og giver den nyt liv.
Det forekommer hende helt naturligt at genbruge og affaldssortere – og nu er hun også med til at gøre sin arbejdsplads, Regionshospital Nordjylland, grønnere.
Det er lidt en hjemmelavet løsning.
Jeanne Hesselberg
Her afprøver de lige nu en ny sorteringsløsning på udvalgte afsnit. På Afdelingen for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel, hvor Jeanne Hesselberg arbejder som sygeplejerske, har de blandt andet lavet små affaldssorteringsstationer.
- Det er lidt en hjemmelavet løsning. Det er noget, jeg selv har lavet. Det er genbrugte stativer med mærkater, siger Jeanne Hesselberg og viser frem.
Tonsvis af affald på hospitalet
Hver måned har Regionshospital Nordjylland knap 24 tons dagrenovation, 258 kilo papir, 570 kilo fortrolige papirer, 70 kilo flasker og glas, 347 kilo klar plast og mere end 3,5 tons klinisk risikoaffald.
Det er vigtigt, at affaldet sorteres korrekt, og i det nye pilotprojekt på hospitalet sorteres affaldet i de ti nationale fraktioner.
- Det er en spændende og vigtig opgave, men også en meget stor opgave. Der er mange ting, der spiller ind, når vi skal finde de rette løsninger. I lang tid var det også en udfordring at finde aftagere, men der mærker vi tydeligt, at de er mere gearet til det i dag, siger serviceleder Henrik David.
Nej tak til besværlige arbejdsgange
Én ting er at sortere korrekt. En anden ting er at gøre det på en måde, der er realistisk i en travl hverdag på hospitalet. Derfor har Afdelingen for Service og Teknik allieret sig med ildsjæle som sygeplejerske Jeanne Hesselberg, som i praksis undersøger, hvordan affaldssorteringen bedst fungerer.
- Det allervigtigste er, at det skal være nemt for os at skille os rigtigt af med affald i en travl hverdag. Kræver det mange ekstra skridt eller besværlige arbejdsgange, så dur det ikke, siger hun.
Skal brede sig som ringe i vandet
Det er 3-4 år siden, at Jeanne og andre kolleger begyndte at skubbe på for at få en grønnere arbejdsplads. Jeanne Hesselberg er glad for nu at komme et skridt videre.
- Jeg håber på, at det kan brede sig som ringe i vandet - at flere ser, at det faktisk ikke er så svært at affaldssortere på sin arbejdsplads, siger hun.
Udover Afdelingen for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel afprøves der løsninger på Gynækologisk Ambulatorium, Fødegangen, sengeafsnit 108 og forhals-området samt Hovedkøkkenet, hvor de allerede har en biokværn til madaffaldet.
Pilotprojektet evalueres i begyndelsen af 2022.