Olav er med i populær tv-serie - men de færreste lægger mærke til ham

Olav Madsen er ikke et navn, der optræder på rulleteksterne til den succesfulde tv-serie, Oxen, men han er med, og nogle lægger mærke til ham. Foto: Henriette Maj Pedersen

Olav Madsen er ikke et navn, der optræder på rulleteksterne til den succesfulde tv-serie, 'Oxen', men han er med og nogle lægger mærke til ham.

Optagelserne til en ny sæson af den populære TV 2-serie 'Oxen' er i gang.

En stor del af optagelserne finder sted i Nordjylland, og det betyder, at mange lokale har grebet chancen for at komme tæt på den store tv-produktion og har meldt sig som statister.

Man skal være meget tålmodig, for det tager lang tid at være statist til optagelserne, men det er hele ventetiden værd

Olav Madsen, statist, Frederikshavn

Deriblandt Olav Madsen. Seniorpensionist fra Frederikshavn. Han er tirsdag mødt op på havnen i Frederikshavn, hvor dagen står på tv-optagelser.

Det er anden gang, Olav Madsen er med i den stjernebesatte TV2-serie, men det er nok de færreste, der har lagt mærke til ham i første sæson af 'Oxen'.

- Det er måske bare mig og mine nære, der lægger mærke til, at jeg sidder på en stol i en scene, det er jo ikke statisterne, man sidder og holde øje med. Det er heller ikke meningen, vi skal bare være der og se naturlige og tilfældige ud, siger Olav Madsen.

200 lokale er med i tv-serien

Han er blandt de mere end 200 lokale statister, som lige nu har travlt, når der skal filmes til en af de mest succesfulde TV 2-dramaserier i de senere år.

- Jeg vil gerne bakke op om det, der foregår, og det er enormt spændende at finde ud af, hvor meget arbejde der ligger bag en film eller en tv-serie. Scenerne tages om igen og igen, forklarer han.

Olav Madsen er særligt glad for at møde mange forskellige mennesker til optagelserne, ligesom han synes, det er dejligt, at Frederikshavn og Nordjylland bliver promoveret via tv-serien.

- Det er helt fantastisk, selv om man skal være meget tålmodig, for det tager lang tid at være statist til optagelserne, men det er hele ventetiden værd, siger han.

Møder de kendte skuespillere

- Det er bare sjovt at se, hvordan sådan noget foregår og møde skuespillerne, det er bare hyggeligt, siger Hanne Jensen, der er med som statist i TV2s dramaserie, Oxen. Foto: Henriette Maj Pedersen

Også Hanne Jensen har endnu en gang meldt sig som statist til en dansk tv-serie.

Hun har erfaring fra Norskov, der ligeledes blev optaget i Frederikshavn, og for hende er det også det sociale, der betyder meget.

- Jeg møder nogle hyggelige mennesker og har en dejlig dag, siger hun.

Hanne Jensen ved godt, at der er en mulighed for, at de scener, hun er med i, bliver klippet ud af den endelige version, der bliver vist på tv, men det har hun det fint med.

- Det er bare sjovt at se, hvordan sådan noget foregår og møde skuespillerne, det er bare hyggeligt, siger hun.

Se indslaget fra optagelserne til sæson to af 'Oxen' på havnen i Frederikshavn.

Lokale Liv hyrer statisterne

Det er Liv Lundholm, der holder styr på samtlige statister til 'Oxen'. Hun er selv uddannet inden for film og underviser på filmskolen, FilmMaskinen i Frederikshavn.

De seneste måneder har hun dog haft travlt med at finde hele 200 statister til optagelserne til 'Oxen', men det har ikke været noget problem, for folk er generelt meget interesserede i at være med.

- Den største udfordring er sådan set, om folk dukker op til optagelserne, for man kan jo blive syg, siger Liv Lundholm og tilføjer, at alle kan melde sig som statist, for det eneste, det kræver, er stor tålmodighed.

- Der er meget ventetid på sådan en produktion, erkender Liv Lundholm og fortsætter:

- Men det er vigtigt, at alle kan være med, for statister viser sig som et spejl af en almindelig hverdag i en by.

Liv Lundholm er statistkoordinator til blandt andet tv-serien Oxen, der lige nu bliver optaget i Frederikshavn. Foto: Henriette Maj Pedersen

TV2 Nord har kamera med

I rollerne som journalist og fotograf har TV2 Nords direktør Mikael Justesen og reporter Jesper Christiansen meldt sig som statister.

- Jeg synes, det er sjovt at være med, når der bliver optaget så stort et set i Nordjylland, og da der manglede statister til at spille pressefolk, så var det jo oplagt at stemple ind der, siger Mikael Justesen, der er direktør på TV2 Nord og nu også kan skrive statist på sit cv.

Mikael Justesen og Jesper Christiansen er klar på Frederikshavn Havn som statister i optagelser til Oxen 2. Foto: Henriette Maj Pedersen

Det samme kan TV2 Nords journalist, Jesper Christiansen, som er forbavset over, at man skal have en overordentlig stor tålmodighed for at være som statist.

- Det er kedeligt, griner han og tilføjer:

- Men det er spændende at se, hvordan en produktion til en tv-serie foregår.

TV2 Nords statister og de øvrige statister krydser fingre for, at de er med i scenen fra havnen i Frederikshavn - og ikke er blevet klippet ud.

Det må de og vi andre vente med at finde ud til en gang i løbet af 2025, når sæson to af 'Oxen' har premiere.

'Oxen' er en af de mest succesfulde danske dramaserie

Danskerne var vilde med første sæson af 'Oxen', og nu er optagelserne til efterfølgeren i gang.

I 'Oxen II' er det igen magt og forræderi, der er omdrejningspunkterne, når den hemmelige magtelite, Danehof, arbejder på at vælte regeringen og omstyrte demokratiet. Både 'Oxen' og Margrethe må gå under jorden, mens PET-chef Frigg Mossmann kommer tættere på det mål, hun gennem længere tid - og i hemmelighed - har arbejdet på: nemlig at afsløre magtens mørke mænd. Alt imens har Danehofs nyeste medlem, Kajsa Corfitzen, sin helt egen og utilregnelige agenda.

Den nye sæson er ligesom første sæson skabt af forfatterparret og tredobbelte EMMY-vindere Mai Brostrøm og Peter Thorsboe på baggrund af Jens Henrik Jensens bestseller-bogserie. Serien optages i Jylland, København, på Fyn og i Litauen, og alle seks afsnit instrueres af Søren Balle.
Producere er Senia Dremstrup og Caroline Schlüter, mens Pernille Bech Christensen er senior TV 2 executive producer.

'Oxen' bliver produceret af SF Studios til TV 2 ved producerne Senia Dremstrup og Caroline Schlüter med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje, FilmFyn og Creative Europe Media.

'Oxen II' har premiere i løbet af 2025.


Tre dage tilbage: Knap 2000 ulovlige våben indleveret

Der er tre dage tilbage af aktionen, men hvis man gerne vil indlevere våben, skal man være obs på, at ikke alle politistationer har åbent 30. november.

Knive, macheter, sabler, ammunition, pebersprays og jagtvåben.

Det er bare nogle af de effekter, som nordjyderne har indleveret på fire nordjyske politistationer i forbindelse med den frit lejde aktion, der startede 1. november. Indtil videre er det blevet til 1766 indleverede genstande.

- Hver eneste gang, vi har de her aktioner, er vi spændte på, hvor meget vi modtager. Og det billede vi får i år, ligner meget godt det billede, vi har haft tidligere år, siger Lars Jensen fra Nordjyllands Politi.

Frit lejde aktionen betyder, at man i november måned kan indlevere ulovlige våben anonymt og uden risiko for at indkassere en sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse.

Landsrekord

På landsplan har aktionen denne gang sat rekord. Hvor der i 2017 blev indleveret 24.546 våben i en lignende aktion, er der denne gang med tre dage tilbage af aktionen indleveret 24.766 våben.

Se et udsnit af de ting, der er blevet indleveret i Nordjylland.

Og de er vigtige at få væk fra samfundet, lyder det.

- De her våben er jo nogle våben, som folk af den ene eller anden grund har haft hjemme på bopælen. Det kan være arvestykker, eller det kan være noget, de finder under oprydning, men det vigtige er at vi får de her våben væk fra samfundet, så de ikke ender på de forkerte hænder, siger Lars Jensen.

Det er dog ikke alt, man må indlevere. Onsdag ville en velmenende borger indlevere en granat på politistationen i Aalborg. Det resulterede i, at man måtte lukke dørene, indtil de kunne sikre granaten. Den afventer nu at blive afhentet af EOD.

- Vi vil meget gerne have, at våben er afladt, når vi modtager dem. Hvis man ligger inde med håndgranater og dets lige, så vil vi meget gerne have et opkald først. Det skal man ikke komme til politistationen med. Man skal ringe 1-1-4, og så skal vi nok vejlede i, hvordan vi får de her ting afhentet, siger Lars Jensen.

I Nordjylland kan man indlevere våben på politistationerne i Frederikshavn, Hjørring, Aalborg og Hobro. Man skal dog være opmærksom på, at ingen af politistationerne er åbne 30. november. Derfor er det i princippet sidste chance fredag 29. november.

Opgørelsen over indleverede våben i Nordjylland, dækker ikke Thisted og Morsø, der hører under Midt- og Vestjyllands politikreds.


Politisk veteran gør comeback: - Den bedste julegave

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Både hos partifællerne og i lokalområdet vækker det begejstring, at politikerveteranen Bjarne Laustsen stiller op til kommunalvalget i Rebild Kommune.

- Det er den bedste julegave, vi i Socialdemokratiet kunne få, siger Peter Hansen, der er byrådsmedlem og spidskandidat for Socialdemokratiet i Rebild Kommune.

Han har længe gået rundt og holdt på den hemmelighed, at den mangeårige landspolitiker Bjarne Laustsen erstatter Christiansborg med byrådet i Rebild Kommune - hvis han altså vel og mærke bliver valgt ind til november næste år.

- Jeg mener stadigvæk, jeg har noget at byde på, og jeg er slet ikke færdig eller udbrændt, så nu bliver det det kommunale, jeg skal prøve at kigge på, siger Bjarne Laustsen, (S), der første gang kom i Folketinget i 1992.

Glæde hos partifæller

Når kommunalvalget løber af stablen, er det 40 år siden, Bjarne Laustsen begyndte sin politiske karriere i netop byrådet i Rebild.

Dengang var det i det tidligere Støvring Kommune.

Tidligere i år proklamerede han, at denne periode i Folketinget ville blive hans sidste på Christiansborg - men dengang blev der ikke meldt ud, at han ville fortsætte med kommunalpolitik - og så endda i hjembyen Støvring.

Men et bestyrelsesmedlem fra Socialdemokratiet prikkede til Bjarne Laustsen, og det har nu betydet, at han formentlig er at se på opstillingslisten, der bliver offentliggjort i begyndelsen af det nye år.

Til stor glæde for partifællerne fra Rebild Kommune.

- Han er en mand, der har en enorm politisk erfaring og viden. Samtidig har han et godt kendskab, ikke kun til Støvring, men til hele kommunen, og så er han energisk, arbejdsom og vedholdende, siger Peter Hansen, der glæder sig til et - måske - kommende samarbejde.

Peter Hansen, byrådsmedlem og spidskandidat for Socialdemokratiet i Rebild Kommune, har længe vidst, at Bjarne Laustsen ville stille op til kommunalvalget i kommunen. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Uforudsigelig kommune

Rebild Kommune har ry for at være en spændende og uforudsigelig kommune, når det handler om politik. Også næste år ser ud til at holde traditionen.

For til næst kommende valg i Rebild, er de tre store stemmeslugere, der de tidligere år har været, ikke at finde på stemmesedlen. Leon Sebbelin fra De Radikale, Allan Busk fra Den Sociale Fællesliste og Konservatives Lene Aalestrup – og derfor kan det for Socialdemokratiet vise sig at være en fordel at få den folkekære politiker på listen.

Til sammen fik de tre ovenstående kandidater næsten 4000 personlige stemmer ud af de i alt 17.573 stemmer, der blev afgivet i kommunen til sidste kommunalvalg i 2021.

- Vi skal have det bedst mulige ud af det, og vi går ud fra, han trækker stemmer til, for han er et stærkt lokalt kort, og jeg er helt på det rene med, at han vil trække mange stemmer, siger Peter Hansen.

Opbakning fra de lokale

På det modsatte hold hos Venstres spidskandidat og nuværende borgmester Jesper Greth, er der ikke umiddelbart nervøsitet at spore over gårsdagens udmelding. Tværdigmod byder han Bjarne Laustsen velkommen.

Borgmester Jesper Greth (V), føler sig ikke truet over nyheden om en stor socialdemokratisk profil, der muligvis er at finde på stemmesedlen til næste år. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

- Vi har jo forskellige politiske ståsteder, så vi kan få mange spændende snakke. Bjarne er en meget moden herre, med stor politisk erfaring, og det er fantastisk, når vi får nogle bredt repræsenterede kandidater til det kommende valg, siger Jesper Greth, der er borgmester i Rebild Kommune, og spidskandidat for Venstre til næste valg.

Bjarne Lausten kommer oprindeligt fra Støvring, hvor han i 17,5 år har været smed og tillidsmand i virksomheden Hydrema. Og nyheden om hans tilbagevenden har også ramt hjembyen.

Se reaktionerne her:

Bliver ikke spidskandidat

Selvom Bjarne Laustsen kommer fra Christiansborg og med mange års erfaring, er det Socialdemokratiets Peter Hansen, der er partiets spidskandidat.

- Det har jeg vendt med Bjarne, og det er også sådan, det bliver ved at være, siger Peter Hansen og påpeger, at Bjarne Laustsen ikke kommer til at sidde på bagerste række, som han ellers selv har udtalt.

For allerede nu er Bjarne Lausten begyndt at "blande" sig i det politiske liv i Rebild. Han vil dog, med egne ord, "sidde på bagerste række", men han har også allerede udtalt, at han vil kæmpe imod en bro over jernbanen i Støvring.

Er det muligt for ham at sidde på bagerste række?

- Nej, han skal være med, og det glæder vi os til, siger Peter Hansen.

Borgmester: Tidligt at starte valgkamp

Peter Hansen medgiver, at de allerede er begyndt på den kommende valgkamp i Rebild Kommune. Og det er ifølge den nuværende borgmester Jesper Greth for tidligt.

Men Venstre kommer også til at hive kaniner op af hatten, siger Jesper Greth.

- Vi har en liste med navne, der er fyldig, og som vi gerne vil snakke med, og så ser vi, hvad der sker. Men jeg vil ikke løfte sløret for noget endnu, siger han.


Inden aftenens opgør har polske Industria Kielce tre point færre end Aalborg.

- Vi har vundet alle kampe, så sportsligt er jeg tilfreds.

Sådan lyder det fra Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, inden aftenens Champions League-kamp, hvor Aalborg i Sparekassen Danmark Arena møder det polske hold fra Industria Kielce.

Og hvad er det så, direktøren for Aalborg Håndbold er tilfreds med?

Den nye træner-konstellation med Simon Dahl og den spillende assistenttræner Henrik Møllgaard, der overtog, efter klubben fyrede Maik Machulla efter blot få måneder i jobbet.

- Der er kommet godt humør på spillerne igen.

Jan Larsen er dog også godt klar over, at man ikke med et trylleslag kommer til at spille drømmehåndbold.

I aften gælder det den vigtige kamp mod Kielce. For mens Aalborg Håndbold ligger nummer fire med ni point, er dagens modstander nummer fem - tre point efter hjemmeholdet.

Hvis det bliver en sejr til Aalborg, så er det polske mandskab sat af i stillingen.

Hør interviewet med Jan Larsen, hvor han også kommenterer på Nordjyskes historie om stadionbyggeriet.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Indenrigsminister Sophie Løhde kender til den omstridte lyd-filsag fra Frederikshavn og henviser til Ankestyrelsen. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skjult optagelse med en kommunalt ansat, der afslører snyd, er landet på indenrigsministerens bord.

- Det duer ikke. Det er jo ikke Rusland, vi lever i.

Sådan lød reaktionen i sidste uge fra det nordjysk valgte folketingsmedlem Per Larsen (K), da han lyttede til flere minutter af en skjult optagelse med en ansat i Frederikshavn Kommune, der afslører, hvordan kommunen har holdt dokumenter skjult for offentligheden og instruerer Frederikshavn Havn til at gøre det samme.

Det er dokumenter, som TV2 Nord har bedt om aktindsigt i, der bliver diskuteret på optagelserne.

Aktindsigter, der skal være med til at kaste lys over de økonomiske vanskeligheder, som Frederikshavn Havn i efteråret 2023 befandt sig i.

Mødet mellem kommune og havn finder sted i december 2023, det vil sige, fem måneder før havnen overgår fra at være en selvstyre havn til at blive kommunalt ledet på grund af dårlig økonomi.

Ministeren bliver stillet spørgsmål

TV2 Nord har i oktober i år offentliggjort dele af de skjulte optagelser på lydfilen, og det har siden fået en række lokale politikere til at reagere, ligesom Ankestyrelsen på baggrund af TV2 Nords afsløringer har bedt kommunen om en redegørelse.

Nu er den omstridte lydfil-sag også havnet på indenrigsminister Sophie Løhdes (V) bord, efter folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, har stillet ministeren tre spørgsmål i sagen.

 - Jeg synes, sådan en sag skal afdækkes. Hvorfor gør medarbejderen sådan, og hvem har bedt om det. Det er givetvis på en begæring fra nogen. Der sidder jo ikke bare en medarbejder og tænker selv, at det her må ikke komme ud. Der må være nogen, som har et ansvar, siger Per Larsen.

Derfor spørger han til ministerens holdning til TV2 Nords afsløringer, der afdækker, at en kommunal medarbejder angiveligt sorterer dokumenter fra i forbindelse med aktindsigter.

Ligeledes spørger Per Larsen til, hvilke konsekvenser ministeren mener, det bør have, hvis det viser sig, at der ligger en bevidst handling bag.

Ligesom det nordjysk valgte folketingsmedlem også gerne vil have ministerens svar på, hvordan en sådan sag bør håndteres.

Det er en verserende sag

Nu svarer indenrigsminister Sophie Løhde, at hun er bekendt med, at sagen fra Frederikshavn Kommune er en verserende sag i Ankestyrelsen, hvorfor hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag.

'Da sagen således er under vurdering i Ankestyrelsen, er det ikke muligt for mig at udtale mig om den konkrete sag, så længe den verserer, idet dette vil medføre, at jeg bliver inhabil i sagen, såfremt den senere skulle tages op til behandling i ministeriet', skriver indenrigsminister Sophie Løhde i et skriftligt svar til Per Larsen.

Ministeren kan gå ind i sagen

Ministeren henviser til, at det er Ankestyrelsen, der har tilsyn med, om en kommune eller region overholder gældende lovgivning, men understreger, at hun som minister på området af egen drift kan gå ind i sagen, hvis det er nødvendigt.

Det kan ske, hvis ministeren skønner, at sagen er af principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter.

”Da sagen, som nævnt, er verserende i Ankestyrelsen, er det ikke muligt for mig at udtale mig nærmere om mulige sanktioner i den konkrete sag, idet dette vil medføre, at jeg bliver inhabil i sagen, såfremt den senere skulle tages op til behandling i ministeriet”, svarer ministeren.

Et flertal i Frederikshavn Byråd vedtog i forbindelse med det forrige byrådsmøde at behandle lydfil-sagen som en intern personalesag.


Se billederne: Frans så (igen) noget, de færreste oplever

Foto: Privatfoto/Henriette Petersen

Tyren på billedet er den største i mosen i øjeblikket.

Lille Vildmosecentret er dog ude med et opråb til de mange, der forsøger at finde gevir.

Frans Ritter fra Kongerslev var tirsdag endnu en gang en af dem, der var med til at finde et af de eftertragtede elggevirer, som elgene i Lille Vildmose hvert år smider.

- Min kammerat var ude for at se efter den store elg, som i øjeblikket er den største, og her tabte tyren sit gevir for øjne af ham, fortæller Frans Ritter.

Herefter ringede vennen til Frans, som skyndte sig afsted.

- Jeg bor ikke langt derfra, så vi mødtes med nogle andre og forsøgte at finde elgen igen, fortæller Frans Ritter, der forklarer, at elgen var løbet væk, da geviret knækkede, fordi de oftest bliver forskrækket, når det sker.

Vennerne finder siden elgen og observerer den på afstand.

- En af de andre var gået en anden vej rundt og fandt så det andet gevir, forklarer Frans Ritter.

Foto: Privatfoto/Henriette Petersen
Foto: Frans Ritter / Privatfoto
Foto: Frans Ritter / Privatfoto

Har selv et gevir hjemme

Selvom Frans Ritter ikke var en af de heldige, der fandt geviret, har han fået jackpot før. For snart et år siden fandt han nemlig også sammen med en kammerat et gevir.

- Det er vildt, selvom jeg har set det før, siger han og tilføjer:

- De er jo meget eftertragtet. Alle vil da gerne have sådan et med hjem.

Det er heller ikke helt tilfældigt, at Frans Ritter nu to gange har været med til at finde gevir i Lille Vildmose. Han er nemlig ofte i mosen for at fotografere dyrene i sin fritid, og han bruger i følge ham selv gerne fra solopgang til solnedgang på det, hvis vejret er til det.

Vidste du?

Elge og hjortearter taber hvert år deres gevirer. Og hvert år vokser et nyt gevir ud.

Geviret består af et hornmateriale, som kan sammenlignes med menneskenegle.

Når et nyt gevir vokser frem, er det pakket ind i et tyndt hudlag, som ligner fløjl. Det hedder bast. Det begynder at falde af, når geviret har nået sin maksimale størrelse.

Hvert år bliver dyrenes gevir større. Men når en elg eller hjort bliver gammel, så bliver det stille og roligt en anelse mindre igen.

Kilde: Biolog og naturvejleder fra Lille Vildmosecentret, Jakob Konnerup.

Taber dem tidligere i år

Normalt tabes geviret i perioden fra januar til marts, men vokser ud igen i løbet af tre måneder. I september er geviret igen færdigudviklet og klart til brug i efterårets kampe om hunnernes gunst.

Elgene i Lille Vildmose har dog i år tabt geviret noget tidligere, end de plejer.

Sidste år fandt Frans Ritter og kammeraten et gevir i midten af december, mens Peter Gibby fandt et gevir i midten af januar året før.

Må man tage gevir med hjem?

Selvom det er attraktivt at se og finde kastestænger, som det tabte gevir hedder, så er det faktisk ikke lovligt at tage dem med hjem.

Thomas Holst Christensen, der er driftsleder og lodsejer for Lille Vildmosecentret er derfor også ude på Facebook, i forbindelse med at elgene nu har tabt sine gevir, og fortælle, hvordan reglerne er.

'Indsamling af kastestænger falder under Naturbeskyttelsesloven, hvoraf det fremgår, at indsamling i naturen af alt det, der ikke er nævnt i loven er forbudt. Kastestænger, der repræsenterer en værdi, kan således ikke lovligt indsamles og hjemtages. Heller ikke til privat brug.'

Han påpeger desuden, at indsamling af kastestænger ofte er forbundet med afsøgning af større områder udenfor veje og stier, hvilket kan forstyrre dyrene på et tidspunkt af året, hvor de har brug for ro.

'Også af denne grund skal man afholde sig fra at indsamle dem. Finder man en kastestang på en af stierne eller parkeringspladserne i Lille Vildmose, må man meget gerne aflevere den på Lille Vildmosecentret og gerne fortælle, hvor den er blevet fundet.'