Mystisk person donerede 11 millioner til unikt byggeri: Om få dage slår de dørene op

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En donation på 11 millioner kroner fra en hemmelig privatperson har gjort det muligt for den lille baptistmenighed i Sæby at bygge en helt ny og moderne kirke. Et kirkebyggeri som de på søndag indvier, når den første gudstjeneste holdes i den nye kirke

- Vi kan simpelthen ikke forstå, at det kan være rigtigt, men det er det, og vi er kommet til vejs ende, og det er vi virkelig glade. Vi er taknemmelige, og vi kan ikke forstå, at det er rigtigt, siger Hans Erik Kanstrup, der er formand for Sæby Baptistkirke.

Det startede med et tilsagn om donation på en million kroner for nogle år siden, men nu er det altså endt med hele 11 millioner kroner fra den anonyme giver.

- Det er utroligt, at der er nogen, der har så stort et hjerte, at man vil donere 11 millioner til Sæby Baptistmenighed, tilføjer formanden.

'Et kulturhus'

Byggeriet af den 400 kvadratmeter store nye kirke begyndte for mere end ni måneder siden, og planerne har været mange år undervejs.

- Vi vil gerne gøre det til en kirke og et kulturhus, hvor vi kan samle nogen af byens befolkning. Vi vil gerne kunne holde nogle koncerter og nogle foredrag, for at samle nogle af de der 65 plus-borgere, der er her i byen, forklarer formanden.

Baptistmenigheden i Sæby er en af 52 menigheder i Danmark. Menigheden i Sæby blev grundlagt i 1901, og har i den snart 125 år lange historie holdt til på flere forskellige adresser i byen.

Fakta om bygget:

  • Byggeriet på 402 m2 er opført i grå mursten med sort tegltag.

  • Kirkerummet er på 185 m2 og kan med en foldedør deles i 2 rum.

  • Her er stort industrikøkken på 25 kvadrat meter.

  • Stort opholds og mødelokale på 30 kvadratmeter.

  • Lille rum på 15 kvadratmeter.

Håber på at få folk tilbage

Ruth Thingbak er med sine 87 år et af menighedens ældste medlemmer, og hun har været med i menigheden i Sæby i 67 år. Hun håber, at den nye kirke kan få nogle af de tidligere medlemmer, til at vende tilbage.

- Jeg håber, at dem, jeg havde i søndagsskolen, finder tilbage igen, så vi bliver flere og flere, pointerer hun.


Anbefaler ikke byen: Familie skal igen køre 25 minutter for at aflevere børn

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nu mangler der igen dagtilbudspladser i Mariager. Men løsningen er på vej, siger udvalgsformand.

- Det er en kilde til stress, og ikke noget, der passer i familielivet.

Sådan lyder frustrationen fra familien Rehn Kokholm, der bor i Mariager. De skal igen, igen sætte kursen mod Hobro for at få børnepasning.

Familien troede ellers lige, der var kommet ro på pasningssituationen, efter deres søn på et år, endelig fik en dagplejeplads i Mariager kort før jul.

Tilbage i sensommeren fik de nemlig at vide, at de ikke kunne få en dagplejeplads - eller vuggestueplads, i familiens hjemby Mariager. De havde fået en plads i Hobro.

Byen havde på kort tid mistet stort set alle kommunale dagplejere. Det, kombineret med et stigende børnetal, betød, at familien stod uden pasning i hjembyen. Over 20 dagtilbudspladser på 0-3 års området manglede i Mariager, og udfordringen var ikke løst før december.

Familien fandt dog en plads hos en privat dagplejer, hvor også familiens ældste på snart tre år bliver passet. Men nu er kapaciteten på børnehaveområdet i Mariager presset - og når familiens ældste skal begynde i børnehave til foråret, skal de igen køre til Hobro. Det var derfor en kort periode, at familien havde børnepasning til begge børn i samme by.

Først måtte familien Rehn Kokholm til Hobro for at få passet deres dreng i en dagpleje. Nu skal de afsted med deres datter i en børnehave. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

- Vi skal tidligere op og afsted, og hente børnene senere. Det stresser også på arbejdet, fordi man ikke føler, man kan passe det heller. Og man går også på kompromis med børnene, da de skal være i institutionen længere tid, end man har forestillet sig og har lyst til, siger Christian Rehn Kokholm, der glæder sig til, at tiden som småbørnsfamilie med pasningsbehov er overstået.

27 pladser for lidt

De to børnehaver i Mariager, Rabalderstræde og Regnbuen, har 110 pladser. Men behovsprognosen, som TV2 Nord har læst, viser, at der er fuld belægning begge steder fra 1. februar, og at der derudover er 23 børn, som ønsker en plads.

Der vil igen være plads til sommer, når de store børnehavebørn starter i skole - men kun indtil årsskiftet, hvor der igen er fyldt op og et yderligere behov for 27 pladser.

Ifølge formanden for Børne- og Familieudvalget, Leif Skaarup, er der fundet en løsning til 14 af de i alt 23 børnehavebørn, der mangler plads fra februar.

Løsningen er en børnehavegruppe, som midlertidigt holder til i en spejderhytte i Mariager.

Børnetalsprognoserne viser dog, at situationen kun vil forværres og børnetallet kun vil stige frem mod 2032.

Anbefaler ikke byen til andre

For familien Rehn Kokholm betyder deres fleksible arbejdstider, at de kan holde sammen på familielivet. Men det er ikke optimalt, mener Christian Rehn Kokholm.

- Det går jo også ud over parforholdet, så vi må prøve at holde det hele sammen med gaffatape, siger han og fortæller, at familien er stoppet med at anbefale Mariager til venner og bekendte.

- Vi troede, det var et godt sted for børnefamilier, men det er ikke retfærdigt for børnene, siger han.

Se mere her:

Ærgrer udvalgsformand

Udmeldingen fra familien Kokholm ærgrer udvalgsformand Leif Skaarup, som fortæller, at Børne- og Familieudvalget har arbejdet på en løsning, siden de blev bekendt med problematikken.

- Vi har gjort, hvad vi kan for at løse det her på både den korte og den lange bane, siger han.

Ifølge Leif Skaarup har forvaltningen og politikerne ikke kunnet reagere hurtigere end de har, da udfordringen skyldes parametre, de ikke kunne forudse, forklarer han.

Blandt andet er der sket en større tilflytningen til byen, end de havde regnet med. Samtidig har flere familier uden for Mariager valgt børnepasning i byen.

- Det er gået så hurtigt med de børnefamilier, der er rykket ind, at vi ikke har kunnet nå, at lave de her tilpasninger, siger Leif Skaarup.

Ifølge Leif Skaarup, formand for Børne- og Familieudvalget i Mariagerfjord Kommune, er en løsning på vej. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Tilbygning og 20 pladser på vej

Men ifølge Leif Skaarup er løsningen nu på vej. Planen er, at der skal laves en tilbygning til institutionen Regnbuen, hvor der er en kapacitet på over 20 ekstra pladser. Men først skal planen vedtages. Først i økonomiudvalget og derefter i byrådet.

Kan det gå så stærkt, som du håber?

- Vi har ikke i Børne- og Familieudvalget økonomi til at træffe beslutningen, men der er en pulje til strukturelle udfordringer i kommunen på 10 millioner, og det mener jeg bestemt, det her er, og jeg tror alle, vil have løst det her problem, siger han og pointerer, at tilbygningen kan stå færdigt til foråret 2026.

Forvaltningen har undersøgt, at der godt kan bygges en tilbygning ved den eksisterende institution Regnbuen i Mariager. Derfor mener Leif Skaarup, at beslutningen hurtigt kan træffes uden problemer. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Er det realistisk?

- Ja. Det har jeg fået at vide, siger Leif Skaarup.

Kommer de her løsninger ikke alt for sent, for nu står i jo midt i problemet?

- Det tænker jeg ikke, de gør. Vi skal også have et behov, før vi kan se det, og vi har jo haft et faldende antal børn på Mariager Skole, så udviklingen over tid har været svær at spå om. Det er fordi, der er nogle faktorer udefra, der flytter noget og virker meget hurtigt, siger Leif Skaarup og pointerer, at han grundlæggende mener, det er positivt, at der er befolkningstilvækst på børneområdet i Mariager, men at det kræver, at udfordringen her bliver løst.

Ét ønske

For Familien Kokholm er det vigtigt, at de på et tidspunkt får deres datter i en børnehave i Mariager.

- Det er hendes klassekammerater, hun kommer til at gå med, og det er det jo ikke nu, for hun går ikke i Mariager, og det er ikke optimalt, siger Christian Rehn Kokholm, der uanset hvilken løsning, der kommer på bordet, kun har et ønske.

- Egentlig vil vi bare gerne have plads til vores børn, der hvor vi bor.


Nej tak til tidlige karakterer: - Kan få negativ effekt på trivsel

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Et enig Børne- og Ungdomsudvalg har onsdag aften besluttet, at der ikke skal indføres karakterer i 6. og 7. klasse i Frederikshavn Kommune.

Hvis der kommer karakterer i 6. klasse, starter karakterræset endnu tidligere

Victor Fransen

Den danske folkeskole skal fornyes. Det har en bred politisk aftale med 33 politiske tiltag bestemt.

Skoleforliget, indgået mellem regeringen samt Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, indebærer blandt andet muligheden for at indføre karaktergivning allerede fra 6. klasse.

Det bekymrer både lærere og elever.

En af dem er Victor Fransen, formand for Frederikshavn Kommunes Fælles Elevråd, der til dagligt går i 9.A på Frydenstrandskolen i Frederikshavn.

- Hvis der kommer karakterer i 6. klasse, starter karakterræset endnu tidligere, siger Victor Fransen.

Er jeg god nok?

I Frederikshavn Kommune behandler Børne- og Ungdomsudvalget sagen i denne uge, og det er netop det, der får det fælles elevråd i Frederikshavn til at råbe op.

- Karaktererne kan få en negativ effekt på elevernes trivsel, motivationen til at gå i skole og lysten til at lære, siger formanden for Frederikshavn Kommunes Fælles Elevråd.

Det er op til den enkelte skole at vurdere, om de vil indføre karakterer i 6. og 7. klasse. Det forudsætter dog, at der med karakteren følger enten mundtlig eller skriftlig feedback.

Formanden for udvalget, Christina Lykke Eriksen (SF), er også imod at indføre karakterer allerede i 6. klasse.

- De er faktisk ret små, og jeg tror jo egentlig langt hen ad vejen, og det ved jeg egentlig, at så vil børn rigtig gerne leve op til det, vi voksne forventer af dem, og det kammeraterne forventer af dem. Og det er bare et kæmpestort præstationspres for dem, siger hun.

En rundspørge fra folkeskolen.dk viser desuden, at flertallet af skoleledere er imod.

Matematik-karakterer i 3. klasse virker

En dårlig karakter kan hjælpe elever til at klare sig bedre fagligt i fremtiden. Det viser en forskningsartikel af to VIVE-forskere, der undersøger effekten af at få matematikkarakterer i de nationale test i 3. klasse.

Effekterne er størst blandt de fagligt svageste elever. Det vil sige, at fagligt svage elever, der fik en dårlig karakter i nationale test i 3. klasse, faktisk klarer sig bedre på de efterfølgende klassetrin. Det gælder for fagligt svage elever af både lavt- og højtuddannede forældre. Nationale test og den karakter, der gives, er dermed en skoleindsats, som styrker de fagligt svageste elever uanset social baggrund.

Forskerne undersøger også elevernes efterfølgende trivsel, som ikke synes at blive påvirket, hverken positivt eller negativt. De fagligt svageste elever får faktisk øget deres selvtillid. Det kan forklares med, at de som følge af en dårlig karakter i 3. klasse får mere støtte og derved løftet deres faglige niveau, og på den måde får de større tro på deres egne faglige evner.

Kilde: VIVE

Men karakterer kunne måske være med til at øge motivationen hos nogen. Var det så ikke værd at gå efter?

- Nej, for jeg tror, at det er nogen, man godt kan motivere på andre måder - blandt andet det her med at have den her dialogbaserede samtale med sine lærere. For jeg tror virkelig, at vores lærere, de ved udmærket godt, hvad niveau børnene er på: Hvordan de skal udvikles, hvor deres styrkesider er, hvor deres udfordringer er. Og det har jeg mega meget tillid til, at man arbejder med på den måde, siger Christina Lykke Eriksen.

Pust til sammenligningskulturen

Victor Fransen påpeger, at nogle elever har meget svært ved at gå i skole og kan have problemer med at følge med, og at tidlige karakterer kan skubbe til den følelse.

- Får du et 02, føler du måske, at du ikke er mere værd, siger Victor Fransen og fortsætter,

- Personligt kan det være stressende, fordi man sammenligner sig selv med de andre.

Hvad kan argumentet så være for alligevel at give karakterer i 6. klasse?

- Jeg kan ikke sige noget positivt om det, siger Victor Fransen.

Mens flere partier på Christiansborg tilslutter sig Victor Fransens bekymring, mener Dansk Folkeparti, at hvis børn mistrives, er det ikke på grund af karakterer.

- Hvis eleverne er stressede skyldes det iPhone og sociale medier. Det er ikke karaktererne, der stresser dem, sagde Alex Ahrendtsen til TV 2 i 2019.

Hip hurra karakterer

Frederikshavn Kommunes Fælles Elevråd mener dog, at karakterer kan introduceres i 7. klasse, fordi eleverne her er kommet i udskolingen og dermed har mere forståelse for den karakter, de får.

- Det giver mening at give karakterer i 7. klasse samtidig med, at vi får en feedback, så eleverne ved, hvad de kan gøre bedre til næste gang. I stedet for bare at få et tal, siger Victor Fransen.

Formanden for Fælles Elevrådet mener ovenikøbet, at en tidligere introduktion af karakterer, vil være en fordel.

- Det kan virke voldsomt at gå fra næsten ingen bedømmelse til at få karakterer, så det vil være positivt, hvis vi tidligere finder ud af, hvor vi ligger henne, afslutter Victor Fransen.


Unikke arkæologisk fund: Glasset her er cirka 1500 år gammelt

Foto: Tommy Hald / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det ene glas kan rumme en hel liter.

- Det her glas er helt usædvanligt.

Sådan siger konservator Per Hadsund fra Nordjyske Museer.

Konservatorerne er nemlig klar til at udstille to helt unikke glas som har begejstret den arkæologiske verden. De meget sjældne arkæologiske fund, fra jernalderudgravningen i Vaarst sydvest for Aalborg, bliver nu udstillet på Aalborg historiske Museum. Arkæologerne glæder sig til for første gang, at vise de unikke fund frem for offentligheden.

- Overfladen er blank. Mange gange er nogen af de stoffer der er i glasset de bliver faktisk vasket ud af glasset ganske langsomt. Vi kender fra opvaskemaskinen. De fleste glas kan faktisk ikke klare opvaskemaskinen, så de bliver matte, siger konservator Per Hadsund fra Nordjyske Museer.

Det andet glas er større og har kunnet rumme en hel liter væske.

- Vi ved godt at nordjyder de er tørstige, men en hel liter er alligevel noget ad gangen. Tilmed er glasset rundbundet så man har ikke kunne stille det fra sig. Så man har været nødt til at drikke igennem, hvis det var en mand der skulle drikke af det her, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen fra nordjyske Museer.

Tilhørte måske en fyrste

Arkæologerne tror på grund af glassets størrelse, at det har æret brugt til et drikkeritual hvor der er blevet sendt rundt til flere eksempelvis i forbindelse med en modtagelsesceremoni.

Fra 2019 og frem til 2022 udgravede Nordjyske Museer omkring 100 grave fra år 200 frem til år 550. Flere af gravene rummede så utrolige fund, at arkæologerne talte om, at det var en fyrstefamilie, der boede på egnen.

 Men arkæologerne opdagede også at de ikke var de første der åbnede gravene. Tre ud af fire af gravene havde været åbnet før. Nogle af dem allerede i jernalderen.

- Vi kæmper stadigvæk med at forstå, om det rent faktisk er plyndringer, eller om det er en del af et forlænget gravritual, hvor man har været nede for at hente eksempelvis nogle regalier, for at bringe dem videre over til en aftager af en lederpost, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen fra nordjyske Museer.

Fundene fra Vaarst kan ses fra lørdag den 18. januar på Aalborg Historiske Museum.


Det urene drikkevand: I Hjørring Kommune står det værst til

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hjørring Kommune indtager førstepladsen, men ikke den slags førsteplads de praler med.

- Man skal jo tænke på, at fra vores vand rammer vandoverfladen og så ned til der, hvor vi henter grundvandet op fra, går der typisk 30-50 år.

Sådan siger Jacob Andersen, der er produktionsleder i Hjørring Vandselskab.

For forurenet grundvand er langt fra et nyt problem. Heller ikke i Hjørring Kommune.

Tirsdag kunne TV 2 fortælle, at der sidste år blev fundet pesticider i over halvdelen af de boringer, danske vandværker bruger, når de leverer drikkevand til danskerne. Det viser en ny undersøgelse fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland – i daglig tale GEUS, og det betyder der landet over bliver lukket borinegr.

Det gælder ikke mindst i Hjørring Kommune, der har det højeste antal boringer med pesticidrester over grænseværdierne i hele landet. 32 af boringerne nærmere bestemt.

Grænseværdierne er et udtryk for det maksimalt tilladte indhold af et kemisk stof i for eksempel jorden?.

Danmarks mest urene vand

54% af boringerne i Hjørring Kommune indeholder pesticidrester. Som sagt overskrider 32 af boringerne i kommunen sågar grænseværdierne, og det er altså det højeste tal i hele landet.

Selvom problemet ikke er nyt i Hjørring Kommune, bliver vandet fortsat mere og mere forurenet. I 2019 var grænseværdien nemlig overskredet i 19 boringer.

Ved Bagterp Vandværk, Hjørring Kommunes største vandværk, har de i flere år renset drikkevandet gennem filtre med aktivt kul.

- Aktivt kul har en kæmpestor overflade, som bakterierne sætter sig på, sagde Jacob Andersen til TV2 Nord tirsdag.

På den måde frasortere aktivt kul de uønskede pesticidrester, og Hjørring Kommune understreger derfor, at borgerne trygt kan drikke vandet fra hanen.

Dårlige vaner rammer overfladen

Men i Aalborg har man valgt en anden løsning for at nedbringe mængden af pesticidrester i drikkevandsboringerne.

Løsningsforslaget kan være at oprette såkaldte grundvandsparker, hvor vandforsyningen har fuld kontrol over jorden. Grundvandsparker er områder omkring drikkevandsboringer, hvor man nedlægger al aktivitet, der kan true drikkevandet, for eksempel landbrug og byudvikling. På den måde undgår vandboringerne at indeholde pesticidrester.

Anders Vest Christiansen, der er professor ved Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet, beskrev tirsdag for TV 2, hvordan pesticidfund i grundvandet er et resultat af landbrugets mange årige brug af sprøjtegifte og andre former for pesticider.

- Det vil sige, at hvis det vand, man får i dag, er 50 år gammelt, så er pesticiderne, som man finder, fortidens synder, og den forurening, som fandt sted for 40 år siden, kommer vi først til at se om ti år, sagde Anders Vest Christiansen til TV 2 tirsdag.

I Hjørring Kommune ser de i de kommende år ind i løsninger, der fortsat kan sikre rent drikkevand til forbrugeren, til trods for et højt antal forurenede boringer.

- Vi vil komme til at se både aktivt kul og i de tilfælde, hvor kul ikke er så godt, der vil vi komme til at se andre løsninger, sagde Jacob Andersen til TV2 Nord tirsdag.


Kendt kunstners værker udstilles sammen med menneskedele

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Museet Kunsten sætter fokus på menneskets indre.

Der bliver i bogstavelig forstand mulighed for at se indad, når museet Kunsten Museum of Modern Art Aalborg i februar slår dørene op for en ny udstilling.

Her bliver 60 af kunstneren Michael Kviums værker vist frem. Motiverne er inspireret af menneskets indre organer, skriver Kunsten i en pressemeddelelse.

- At "se indad" bruges om dét at reflektere og erkende personlige træk, der ikke er så flatterende. Kvium kigger også indad i sine malerier, når han skaber nye væsner inspireret af vores organer, der bliver til indvoldsagtige figurer og bløddyrslignende kødklumper. Hans humor og omsorg for vores indre skinner igennem, når han puster nyt, surrealistisk liv i vores indre mørke, siger museumsdirektør Lasse Andersson i en pressemeddelelse.

Skildrer det usete

Det er ikke kun de 60 oliemalerier og skitsebøger, museumsgæsterne kan kigge på.

Værkerne vises sammen med humane præparater udlånt af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

- I 1980’erne besøgte Michael Kvium Panum Instituttet for at studere kroppens indre organer, hjerner, nyrer, tarme og lunger, opbevaret i formaldehydopløsninger. Disse studier blev centrale i Kviums senere arbejde med kroppen, hvor han ofte skildrer det usete, det groteske og det surrealistiske; ligesom det er tilfældet i denne værkserie, siger Lasse Andersson.

Udstillingen ’Michael Kvium – Knudepunkt’ kan opleves fra den 6. februar til den 21. april 2025.

De udstillede værker er alle en del af Kunstens samling.