Huset er faldefærdigt, ubeboeligt og sundhedsskadeligt men ingen vil rive det ned
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord
Ejendommen her i Thorshøj ved Frederikshavn har stået tom i mere end ti år og er ubeboelig, sundhedsskadelig og tilmed såkaldt herreløs, da selskabet bag er gået konkurs. Foto: Jesper Christiansen
Den lokale borgerforening har tilbudt at stå for vedligeholdelse af grunden, hvis kommunen river huset ned, men det har et politisk flertal netop sagt nej til.
- Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt.
Sådan lyder det fra formanden for det politiske udvalg, plan- og miljø i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen, der er fra Socialdemokratiet.
Meldingen kommer efter, at et flertal i det udvalg, han selv er formand for, har stemt nej til, at kommunen skal gå videre med nedrivningsprocessen af en forladt og forfalden ejendom centralt i den lille by Thorshøj lidt uden for Frederikshavn.
Vi er nødt til som kommune også at hjælpe vores landsbyer med at få et ordentligt udseende
Peter E. Nielsen, formand, plan-miljøudv., Frederikshavn
Peter E. Nielsen ville gerne, at kommunen købte ejendommen på tvangsauktion for at rive den ned og lade den lokale borgerforening stå for at vedlige grunden.
- Det er jo selvfølgelig aldrig sjovt at blive stemt ned af sin egen gruppe, men sådan er det nu, jeg står fast på min holdning. Den bygning er den første, folk møder midt i byen, og det kan vi ikke være bekendt over for beboerne i Thorshøj, for bare det at have den bygning betyder, at indtrykket af Thorshøj daler, siger Peter E. Nielsen.
- Kommunen er nødt til at hjælpe
Der er politisk enighed i udvalget om at nedlægge forbud mod beboelse og ophold i bygningen, altså at ejendommen kondemneres, men man er ikke enige om, at det er kommunen, der skal gå videre med sagen, som kræver, at ejendommen igen begæres på tvangsauktion.
Det vil betyde en udgift for kommunen til advokatbistand og salær på omkring 30.000 kroner.
Og det er den vej, man skal gå for at kunne rive huset ned.
For lige nu står ejendom som såkaldt herreløs. Det vil sige, at huset er smidt i skraldespanden - og ingen kan tage stilling til, om det skal rives ned eller ej.
Medmindre man køber det.
Og det er den proces, Peter E. Nielsen, gerne så, at man fra politisk side satte i gang.
- Vi er nødt til som kommune også at hjælpe vores landsbyer med at få et ordentligt udseende, så de kan være byen bekendt, siger han.
Formand vil skifte linje
Peter E. Nielsen lægger op til, at Frederikshavn Kommune spiller en aktiv rolle i forhold til de faldefærdige huse, der af den ene eller anden årsag pludselig ender på tvangsauktion og som kan have udsigt til at ende med at blive herreløse.
- Vi er nødt til at bede Distriktsrådet om at være opmærksom på, når der kommer sådan en bygning på tvangsauktion, vi kan jo ikke bare lukke øjnene for det. Så må vi byde eller lave en fond og opkøbe - og lade os inspirere af, hvordan man gør andre steder, så vi ikke risikere noget lignende, som vi ser blandt andet i Thorshøj, mener Peter E. Nielsen.
Og det er stik imod den politik, kommunen hidtil har ført.
Vesthimmerland køber op og river ned
Frederikshavn Kommune bruger modsat andre nordjyske kommuner som for eksempel Vesthimmerlands Kommune nemlig ingen ressourcer på, hverken at holde øje med eller at opkøbe sådanne ejendomme på tvangsauktioner.
Vesthimmerlands Kommune har siden 2011 revet 300 huse ned finansieret af den statslige og kommunale nedrivningspulje, hvor kommunen får refunderet 60 procent fra staten.
Kommunen selv har brugt omkring 90 millioner kroner på nedrivningerne.
- Vi har gået ind med hård hånd og sagt, at vi ikke tror, at de her huse kan bruges til beboelse i fremtiden, og så har vi undgået, at der er personer, som har købt ejendommene op for at udleje dem til svagere borgere, er meldingen fra borgmester Per Bach Laursen, Vesthimmerlands Kommune (Venstre).
Når kommunen har revet et hus ned med støtte fra nedrivningspuljen, så får man refunderet 60 procent fra staten.
Hvis det selv vælter
Helt anderledes stiller man sig til faldefærdige huse i Frederikshavn Kommune.
Brian Kjær, der er formand for Distriktsrådet, har tidligere i forbindelse med, at TV2 Nord har haft fokus på problemstillingerne omkring faldefærdige herreløse ejendomme som i Thorshøj, slået fast, at kommunen ingen interesse har i at eje den slags huse og grunde.
I stedet er det kommunens Distriktsrådets holdning, at man gerne vil lave aftale med ejerne, så de faldefærdige ejendomme kan blive rakt ned, men i sagen fra Thorshøj er man løbet panden mod muren i den ejerløse bygning.
Derfor forbliver den ejerløse ejendom stående til den bliver i så dårlig stand, at den selv begynder at vælte og dermed er farlig at færdes ved - så kan kommunen nemlig med tvang rive den ned.
Renovering gik i vasken
Huset i Thorshøj har stået tomt i mere end ti år.
I 2013 blev den hvidkalkede villa på 163 kvadratmeter købt af selskabet Trehøje Ejendoms Invest fra Vildbjerg i Midtjylland for 150.000 kroner.
Planen var at ejendommen skulle renoveres og udlejes.
Det forklarede selskabets daværende direktør Børge Hauris Pedersen i marts til TV2 Nord. Men sådan gik det ikke.
Renoveringen af ejendommen i Thorshøj blev aldrig sat i gang. Trehøje Ejendoms Invest gik konkurs.
Huset er smidt i skraldespanden
I december 2016 blev selskabet tvangsopløst, og ejendommen i Thorshøj blev af konkursboets kurator forsøgt solgt på tvangsauktion.
Ingen købere meldte sig, og da der ikke var udsigt til at konkursboet ville kunne få penge for ejendommen, blev den erklæret ejerløs jævnfør konkursloven paragraf 143.
Ejendommen i Thorshøj blev groft sagt smidt i skraldespanden. Der har huset ligget i snart otte år, og hvis den skal væk derfra, kræver det, at nogen vil åbne tvangsauktionen igen.
Sagen videre til byråd
Det er nu det, et flertal i plan- og miljøudvalget i Frederikshavn har sagt nej til.
Nu skal sagen videre til politisk behandling i økonomiudvalget og byrådet.
Ejendommen er en af omkring 200 huse, som Frederikshavn Kommune i 2021 vurderede, var i så dårlig stand, at de skulle rives ned.