Fra fiskenet til kondicykel: Virksomhed genbruger fiskeredskaber
Tre store nordjyske havne er alle med i et nyt plastikprojekt. Her skal de genbruge redskaber fra fiskeindustrien. Og den første virksomhed kan allerede nu fremvise noget ganske brugbart ud af det genbrugs-plastik'en - nemlig en kondicykel.
Virksomheden Bodybike genbruger plastikredskaber fra fiskeindustrien for at komme plastikaffald til livs.
En havblå motionscykel lavet af brugte plastickredskaber fra fiskeindustrien er sidste påfund i kampen for at genanvende mest mulig plastik. Bag cyklen står Bodybike fra Frederikshavn.
- Det er fiskenet, som bliver købt fra fiskeren. Det bliver så revet itu, og ud af den anden ende kommer så det, vi kalder granulat, forklarer direktør i Bodybike Uffe Asbjørn Olesen til TV2 Nord.
Firmaet har indtil nu købt et tons genbrugsgranulat, og det skulle gerne række til 1000 nye motionscykler. Bodybike fra Frederikshavn lancerede cyklen i april. Der er allerede solgt 400 beklædt med gamle fiskeredskaber
- Vi er gået i gang fordi, det er en personlig ting for mig. Hvis vi kan gøre en forskel, så skal vi gøre det, påpeger Uffe Asbjørn Olesen.
Sundt havmiljø giver flere fisk
Skagen Havn er en af de tre nordjyske havne, der er med i et nyt samarbejde, hvor de skal forsøge at udnytte plastickaffald fra fiskeindustrien bedst muligt. Fiskere, der ligger til kaj i Skagen kan gratis aflevere deres brugte eller ødelagte fiskeudstyr til havnen.
- Vi lever jo af et sundt havmiljø, og jo flere fisk der er i havet, jo bedre er vores forretning, siger driftschef ved Skagen Havn Mikal Nielsen.
Alene i Skagen modtager de hvert år 100 tons fiskeredskaber fra bådene fra havet.
- Alternativet er jo, at vi kørte ud på lossepladsen med det, hvor det så blev gravet ned til de næste generationer som en udfordring, siger Mikal Nielsen til TV2 Nord.
Cirkulær økonomi
I Frederikshavn har Bodybike solgt motionscykler med genbrugsplast til Danmark, Sverige, Australien og Dubai. Flere er forhåbentlig på vej.
- Det næste skridt for os, det er, at vi skal have lavet en cirkel, hvor vi sælger nye cykler, køber dem tilbage, renoverer dem og så sælger dem ud igen. Altså vi må alle sammen bidrage til at få det her forbrug på et fornuftigt niveau og ikke bare køb brug og smid væk, pointerer Uffe Asbjørn Olesen.