For dyrt at satse på Skagen som verdensarv
Roskilde Domkirke og Kronborg Slot er der, og senest er Fyrkat ved Hobro kommet i samme selskab, men politikere siger nej tak til Skagen.
Det er for dyrt og besværligt, og så kan det give udfordringer i forhold til at bevare det særlige kulturmiljø og sikre balancen mellem turisme og udvikling i Skagen.
Sådan lyder det fra Frederikshavn Kommune, som afviser at gøre forsøget på at få Skagen på UNESCOs verdensarvsliste.
Men det er ifølge byrådsmedlem Martin Kelkelund fra SF ikke godt nok.
- Der er ingen dokumentation for, at det vil blive dyrt, siger han og tilføjer, at de, ifølge ham, næppe er andre byer i verden på den anerkendte liste, der vil mene, at man er blevet negativt begrænset i sin udvikling.
- Jeg synes ikke, det er et validt grundlag, man afviser det på, understreger han.
Orientering om afslag
Sagen om hvorvidt man skulle arbejde på at gøre Skagen til en del af den verdenskendte UNESCO-liste er netop blevet præsenteret for byrådet i Frederikshavn som en orienteringssag.
Det vil sige, at sagen forud havde været på økonomiudvalgets dagsorden – ligeledes som en orienteringssag til politikerne.
For kommunens forvaltning indstillede på forhånd til politikerne, at man skulle give afslag på den forespørgsel, der var kommet fra en borger i Skagen om at søge optagelse som UNESCO Verdenskulturarv.
Flere turister fra hele verden
For godt nok ville Skagens særlige kulturelle arv blive anerkendt på globalt niveau og åbne for helt nye internationale samarbejder, ligesom det ville trække turister til fra hele verden og give Skagen øget omsætning og beskæftigelse også uden for højsæsonen.
Men samtidig ville der være risiko for at Skagens kulturarv bliver for kommercialiseret og overbelastet af gæster, og byen ville kunne miste sin historiske værdi og autenticitet. Ligesom det ville være økonomisk dyrt med en række forpligtelser, hvis Skagen kunne opnå UNESCO verdensarvsstatus.
Mangler politisk debat
SF´s Martin Kelkelund er ikke tilfreds med, at sagen er præsenteret over for de lokale politikere som en orienteringssag, og han vil nu have spørgsmålet om, hvorvidt Skagen skal på verdenskortet på en helt ny måde taget op igen.
- Hvorfor er noget så vigtigt bare en orienteringssag. Der er så mange lag i den her sag, som jeg undrer mig over, at jeg bliver nødt til at gå videre med den, siger Martin Kelkelund, som håber at kunne rejse sagen i byrådssalen.
- Om ikke andet skal så vi have en politisk diskussion om det, mener han.