Valgdebat om inflation splitter: - Vores økonomi kan ikke være meget bedre
Man har forspildt chancen til at gøre Danmark rigere, sagde Marie Bjerre (V) i aftenens valgdebat om inflation og økonomi.
Lige nu oplever danskerne den højeste inflation i 40 år. I september måned i år var fødevarer i gennemsnit over 15 procent dyrere end samme måned sidste år.
Det nuværende prisniveau betyder, at en almindelig dansk familie skal betale omkring 45.000 kroner mere om året for sine normale leveomkostninger.
- Man har forspildt chancen til at gøre Danmark rigere.
Sådan lyder et af angrebene mandag aften.
Spørgsmålet er, hvordan politikerne vil fordele fælleskassens milliarder, så familier ikke må gå fra hus og hjem.
Mandag inviterede TV2 Nord seks folketingskandidater i studiet til årets første nordjyske valgdebat med inflation og økonomi som omdrejningspunkt.
Se hele debatten øverst i artiklen.
Rustet til inflation
Diannie Tekin fra Gug er en af dem, der er allerhårdest ramt af inflationen.
- Det er jo lige før, at man knap kan have lyset tændt, når man går på toilettet, har hun fortalt TV2 Nord.
Hun er førtidspensionist og bor sammen med sine tre voksne børn, og hverdagen i det lille hjem i Gug er nøje planlagt efter el-app og tilbudsjagt. Mandag fik hun lov at tale direkte til politikerne - midt i valgkampen.
- Jeg er ikke tilfreds før moms og afgifter på fødevarer og el bliver fjernet. Så har vi en chance for at eksistere, siger hun.
Og netop moms og afgifter var noget, der fyldte mest i aftenens valgdebat, da Simon Kollerup (S) ytrede, at den danske økonomi aldrig har været bedre, trods den stigende inflation.
Marie Bjerre mener at regeringen og Simon Kollerup har forsømt at spænde sikkerhedsnettet stramt nok for danskere som Diannie.
- Danmark er ikke blevet rigere. Faktisk er ni ud af ti danskere blevet fattigere, og man har hævet skatter og afgifter med næsten ti milliarder kroner, siger V-politikeren.
- Man har ikke gjort nok for at få flere i job og for at få øget arbejdsudbuddet, så man har jo ikke ført en ansvarlig økomonisk politik, der skulle have gjort Danmark rigere og godt rustet til inflationen. Det er jo også noget af det, der er problemet, siger Marie Bjerre.
Simon Kollerup peger dog på, at den høje beskæftigelse og den historisk lave ledighed har skabt en vækst, som Socialdemokratiet har stor andel i.
- Ikke desto mindre, siger alle de økonomer, der udtaler sig, at Danmark er utroligt godt rustet til den situation, vi står i, siger Kollerup.
- Og vi kunne have været bedre rustet, tilføjer Bjerre.
Et rigere Danmark
Marie Bjerre mener det har haft negative konsekvenser, at man har hævet skatten, men det får svar på tiltale fra S-ministeren:
- Skal vi ikke være enige om, at Venstre har været med til at hæve skatten på cigaretter og på plastikposer, som også udgør en meget stor del af det du taler om her?
- Vores økonomi i Danmark kan ikke være ret meget bedre, siger Kollerup.
- Man har forspildt chancen til at gøre Danmark rigere, og jeres finansministerie siger selv, at ni ud af ti indkomstgrupper er blevet fattigere. Det er jo blandt andet fordi man har hævet skatter og afgifter.
Tiltag, som Kollerup peger på, Venstre selv har været med til.
- Det er faktisk helt afgørende. Vi har et skattestop i Venstre, og vi har ikke været med til at hæve skatten på generationsskifte. Faktum er, at det er de her hævelser der gør, at Danmark bliver et fattigere land.
DE DELTOG I DEBATTEN
Marie Bjerre (V), Simon Kollerup (S), Mohammad Rona (M), Susanne Zimmer (FG), Kim Edberg Andersen (NB) og Daniel Nyboe-Andersen (RV).