Rekordmange i tvivl: Ludomani og sundhed afgør, hvad Reem og Naija stemmer
Flere end hver syvende er i tvivl helt indtil gardinet rulles for i stemmeboksen – men faktisk er tallet langt højere, siger forsker.
Én af de forvirrede er førstegangsvælgeren, Naija, der i dag fik læsset de sidste informationer fra politikerne på sig til valgdebat på Aalborg Handelsskole.
Og selvom Naija har taget kandidattest, snakket med forældre, set tv-debatter og fulgt med, har hun stadig været i tvivl. Efter debatten for 2.g'erne har hun dog 'en nogenlunde idé.
- I starten af valgkampen var jeg ret forvirret over, hvor jeg skulle sætte mit kryds. Nu har jeg hørt partierne tale om deres mærkesager, og det har hjulpet mig til at blive klar over, hvor jeg skal sætte krydset.
For 18-årige Naija Gadegaard er sundhedsvæsenet et vigtigt emne.
- Vi skal tage hånd om de mennesker, der har brug for hjælp og ikke bare efterlade dem på ventelisterne.
Ifølge megafonmålingen er det flere end hver syvende vælger, der stadig ikke har besluttet sig. Men det reelle tal er faktisk højere, siger valgforsker Martin Vinæs fra Aarhus Universitet.
- Vi ved, at det faktisk er over 30 procent, som først beslutter sig inde i stemmeboksen, siger Martin Vinæs til TV 2. Og her udgør unge en større andel.
Ludomani vigtigt
Tvivlen har også fyldt hos 22-årige Reem Chabaan, der er psykologistuderende ved Aalborg Universitet. For at blive klogere på de lokale kandidater har hun derfor deltaget i flere debatter den seneste tid.
- Jeg går nok mest op i, at partiet ser en værdi i mennesket i sig selv, og ikke i hvordan mennesket bidrager økonomisk til samfundet. Derudover har emnet ludomani fyldt meget for mig, fortæller Reem Chabaan.
For netop spilafhængighed er et emne, der er afgørende for, hvor Reem sætter sit kryds. Hun har skrevet bachelor-opgave om problemet og har siden været meget optaget af, hvad politikerne vil gøre ved det.
- Hvorvidt et parti vil gøre noget ved det eller ej, synes jeg siger noget om de prioriterer menneskets helbred eller økonomisk vækst, fordi vi tjener gode penge på, at mennesker er afhængige af det.
Det virker til at være et lidt gemt problem. Det er svært at bede om hjælp, når man først har en afhængighed, og derfor ser vi ikke, hvor stort problemet er i virkeligheden.
Reem Chabaan, psykologistuderende
- Efter de valgarrangementer jeg har været til, som eksempelvis ungedebatten i Nordkraft, har jeg dog også hørt nogle gode argumenter fra SF. Det ender dog nok med at blive Enhedslisten, da de vil forbyde spilreklamer, og jeg synes, de har en god formand.