Folketingskandidater får kaffe hos Ruth - hendes varmeregning er lige så høj som pensionen
Foto: Malthe Birger Jensen / TV2 Nord
Tre folketingspolitikere er til kaffe i Skarp Salling, hvor borgerne på vej væk. Det kan nemlig ikke betale sig at bo der med de ekstreme varmeregninger.
Hvad kan de nordjyske folketingsmedlemmer egentlig gøre for mig og min kæmpe varmeregning?
Det er et spørgsmål, som borgerne i den lille landsby Skarp Salling i aften stiller tre folketingsmedlemmer.
Tre folketingspolitikere er nemlig inviteret til kaffe hos Ruth Svendsen. Hun vil nemlig gerne invitere dem til at komme ud og se hendes og andre danskeres problemer med egen øjne. Men det er ikke bare kaffe, politikerne kommer for. Senere skal de i forsamlingshuset, hvor borgerne vil høre, hvad politikerne agter at gøre for dem.
Ruth Svendsen og hendes mand har lige nu en varmeregning på 19.000 kroner for to måneder - det er det samme, som den pension, de modtager.
De 103 husstande i byen er opvarmet med enten træpiller eller gas, der er steget voldsomt i pris i løbet af i år. Det har fået borgerne til at frygte for byens overlevelse, for lejere flygter ud af byen for at finde boliger med lavere regninger til forbrug.
Vil skabe tryghed for boligejere
Rundt omkring kaffebordet er der ikke ret meget uenighed at spore blandt de tre folketingsmedlemmer, der lige nu er midt i en valgkamp. Der skal gøres noget. Men de har lidt forskellige bud på, hvordan det skal gøres.
- Problemet bliver vi simpelthen nødt til at finde nogle løsninger på. Det kan man gøre, ved at sænke afgiften på naturgas, så vi kan skabe noget tryghed for boligejerne. Det er nemlig særligt naturgaskunder, der er hårdt ramt lige nu, lyder det fra Marie Bjerre (V).
Også den konservative politiker Per Larsen ser det som en af flere muligheder:
- Det er forfærdeligt for byer som Skarp Salling, hvor stort set alle får naturgas. Man burde gøre regningerne op måned for måned, så kunderne betaler bagud i stedet for meget store kvartalsregninger - og man kan fjerne moms og sætte afgiften ned, siger han blandt andet.
Lidt anderledes lyder det fra Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet, der ikke kommer med helt så konkrete løsningsforslag.
- Jeg håber, at vi kan lave en bred løsning efter valget. Men det er dem, der er hårdest presset, vi først rækker ud til. Mange danskere kan lynhurtigt blive meget meget fattige, og det er en situation, vi ikke skal stå med, siger han.