Borgmester med skarp kritik: - Så må de skaffe pengene til daginstitutionerne
Mikael Klitgaard vil se pengene, før han tror på skærpede krav for minimumsnormeringer.
Mens Brønderslev Kommune kæmper for at opfylde den kommende lov om minimumsnormeringer i daginstitutioner, foreslår SF, at kravene skærpes.
I 2024 træder loven om minimums-normeringer i landets daginstitutioner i kraft.
Den sætter tal på, hvor mange børn, der højst må være per pædagogisk medarbejder. For at opfylde kravene og holde sig økonomisk oven vande, vedtog byrådet i Brønderslev i sidste uge, at kommende skolebørn skal i såkaldt førskole fra april.
Førskolen er nemlig ikke underlagt de samme normeringskrav, og på den måde sparer man penge på pædagoger. Helt præcist 1,9 millioner kroner om året.
Men allerede før kommunen er forpligtet til at overholde normeringsgrænserne, foreslår SF nu, at kravene skærpes.
Skal nå hvert eneste barn
Hvor den allerede vedtagede lov om normeringer gælder et kommunegennemsnit, altså hvor mange voksne der er per barn samlet på kommunens institutioner, foreslår SF i stedet en minimumsnormering for den enkelte institution.
- Vi vil sørge for, at vores minimumsnormering når ud til hvert eneste barn, ved at der i hver eneste institution i fremtiden skal være en voksen til tre børn i vuggestuer og en voksen til seks børn i børnehaverne.
- Ikke bare et gennemsnit, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr, der vil sætte 400 millioner kroner af til formålet.
Pengene først
Det er ikke bare Brønderslev Kommune, der har valgt, at børnehavebørn skal sendes i førskole. Seks ud af 10 af landets kommuner sender børnene i en form for førskole.
Borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V), forklarer, at det simpelthen er et spørgsmål om at spare og samtidig forsøge at sikre en god overgang for børnene. Ved at have færre pædagoger i førskolen kan kommunen spare 1,9 millioner kroner årligt.
- Kort fortalt mangler vi penge, og så har vi set nogle kommuner have god erfaring med at lade børnene starte i SFO før sommerferien, siger Mikael Klitgaard.
Han er utilfreds med, at der ikke er kommet flere penge til kommunerne fra Folketinget, og forslaget fra SF om at skærpe kravene yderligere, falder ikke umiddelbart i kort jord.
- Sådan en ordning koster, og så skal man jo finde pengene til det. Derfor, hvis nogen foreslår, at vi skal det, så sender de pengene med. De skal ikke starte med at sige minimumsnormeringer, siger Mikael Klitgaard.
Han mener til gengæld, at pengene til det bør kunne findes på landsplan:
- Jeg har en klar idé om, at vi skal have så mange til at arbejde så meget så muligt, virksomhederne skal frigøres, og så har vi alt for meget bureaukrati. Der er så mange muligheder for at finde penge, hvis man vil, men det vil man ikke.
Siden Brønderslev Kommune vedtog førskole-ordningen i sidste uge, har det regnet med kritik fra forældre, og ifølge Mikael Klitgaard er det heller ikke skrevet i sten.
- Det er klart, at hvis kommunen får penge til det fra landspolitikerne, så behøver børnene ikke komme i førskole, siger Mikael Klitgaard.
Hør indslaget med en bekymret far, der skal sende sin søn i førskole: