Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mor udvist: Spædbarn ladt i stikken

Andreas var kun godt fire måneder gammel, da hans mor blev udvist til Cambodja.

En far fra Brønderslev er efterladt i Danmark med sin kun knap fem måneder gamle søn. Barnets mor er udvist til Cambodja, fordi hun ikke har bestået Udlændingestyrelsens krav om danskprøver - det skyldes bl.a. at undervisningen har været forstyrret af coronakrisen. Men udvisningen af moren kan være direkte skadende for barnet advarer en børnepsykolog.

Jens Pedersen fra Brønderslev føler sig presset døgnet rundt. For tre uger siden blev hans hustru Thida udvist til Cambodja, og siden har han været alene med sin søn knap fem måneder gamle søn Andreas.

Den lille familie forsøger at skabe en tryg hverdag for Andreas, men drengens mor kan de ikke erstatte.

- Jamen jeg savner hende og ved, at han da også savner sin mor. Man tænker på hende konstant og har ikke andet i hovedet end hende og ham, siger Jens Pedersen.

Stresser barnet

Andreas var kun godt fire måneder gammel, da hans mor, for tre uger siden, blev udvist til Cambodja. Nu kan han kun være sammen med hende via en ipad.

Ifølge praktiserende børnepsykolog Tina Bendixen er det veldokumenteret, at det er skadeligt for spædbørn pludselig at miste den vigtigste person i sit liv.

- Når et lille barn bliver udsat for en så stressende situation, som det er at miste sin primære omsorgsperson, som barnet mor er, så bliver det sat tilbage i udvikling. Man stresser barnet helt vildt, og så kan det ikke bruge kræfter på at udvikle sig som det skal, siger Tina Bendixen.

Støtte fra Brønderslevs Borgmester

Jens og Thida har forsøgt at forklare Udlændingemyndighederne deres desperate situation. Pga. coronakrisen har det været svært at leve op til kravene om danskundervisning, som har været delvist suspenderet. Pandemien har desuden forhindret, at Andreas kunne rejse med sin mor til Cambodja. Brønderslev Kommune forsøger nu at hjælpe familien.

Ifølge Borgmester Mikael Klitgaard er der flere ting, som Udlændingestyrelsen burde have taget hensyn til i denne sag. Dels, at moren ikke har kunnet deltage i den danskundervisning, der er en forudsætning for at bestå den obligatoriske danskprøve. Familien har desuden nu fremskaffet dokumentation for, at Thida har haft et arbejde i Cambodja, og det har Udlændingestyrelsen heller ikke taget højde for.

- Så synes jeg, man skal tage hensyn til et barn på fem måneder, der skal undvære sin mor, og det er bare ikke i orden, så derfor må Udlændingestyrelsen tage den her sag op igen, siger Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (Venstre)

Kommunen sender nu et officielt brev til Udlændingestyrelsen med en opfordring til at se på udvisningssagen på ny, og hvis det ikke giver resultat, er Mikael Klitgaard parat til at rejse sagen overfor udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (Soc.dem.)

"Det er hjerteløst!"

Tilbage i Brønderslev  føler Jens Pedersen sig rigtig dårligt behandlet i sagen.

- Det er da fuldstændig umenneskeligt. Mor og barn hører da sammen. Det er hjerteløst! Jeg synes Udlændingestyrelsen har opført sig iskoldt. Min kone har ikke haft en fair chance for at lære dansk, og så kommer det til at ramme vores lille dreng. Man kan da ikke undgå at blive vred. Jeg er da ikke stolt over at være dansker lige nu, siger Jens Pedersen.


Anbefaler ikke byen: Familie skal igen køre 25 minutter for at aflevere børn

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nu mangler der igen dagtilbudspladser i Mariager. Men løsningen er på vej, siger udvalgsformand.

- Det er en kilde til stress, og ikke noget, der passer i familielivet.

Sådan lyder frustrationen fra familien Rehn Kokholm, der bor i Mariager. De skal igen, igen sætte kursen mod Hobro for at få børnepasning.

Familien troede ellers lige, der var kommet ro på pasningssituationen, efter deres søn på et år, endelig fik en dagplejeplads i Mariager kort før jul.

Tilbage i sensommeren fik de nemlig at vide, at de ikke kunne få en dagplejeplads - eller vuggestueplads, i familiens hjemby Mariager. De havde fået en plads i Hobro.

Byen havde på kort tid mistet stort set alle kommunale dagplejere. Det, kombineret med et stigende børnetal, betød, at familien stod uden pasning i hjembyen. Over 20 dagtilbudspladser på 0-3 års området manglede i Mariager, og udfordringen var ikke løst før december.

Familien fandt dog en plads hos en privat dagplejer, hvor også familiens ældste på snart tre år bliver passet. Men nu er kapaciteten på børnehaveområdet i Mariager presset - og når familiens ældste skal begynde i børnehave til foråret, skal de igen køre til Hobro. Det var derfor en kort periode, at familien havde børnepasning til begge børn i samme by.

Først måtte familien Rehn Kokholm til Hobro for at få passet deres dreng i en dagpleje. Nu skal de afsted med deres datter i en børnehave. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

- Vi skal tidligere op og afsted, og hente børnene senere. Det stresser også på arbejdet, fordi man ikke føler, man kan passe det heller. Og man går også på kompromis med børnene, da de skal være i institutionen længere tid, end man har forestillet sig og har lyst til, siger Christian Rehn Kokholm, der glæder sig til, at tiden som småbørnsfamilie med pasningsbehov er overstået.

27 pladser for lidt

De to børnehaver i Mariager, Rabalderstræde og Regnbuen, har 110 pladser. Men behovsprognosen, som TV2 Nord har læst, viser, at der er fuld belægning begge steder fra 1. februar, og at der derudover er 23 børn, som ønsker en plads.

Der vil igen være plads til sommer, når de store børnehavebørn starter i skole - men kun indtil årsskiftet, hvor der igen er fyldt op og et yderligere behov for 27 pladser.

Ifølge formanden for Børne- og Familieudvalget, Leif Skaarup, er der fundet en løsning til 14 af de i alt 23 børnehavebørn, der mangler plads fra februar.

Løsningen er en børnehavegruppe, som midlertidigt holder til i en spejderhytte i Mariager.

Børnetalsprognoserne viser dog, at situationen kun vil forværres og børnetallet kun vil stige frem mod 2032.

Anbefaler ikke byen til andre

For familien Rehn Kokholm betyder deres fleksible arbejdstider, at de kan holde sammen på familielivet. Men det er ikke optimalt, mener Christian Rehn Kokholm.

- Det går jo også ud over parforholdet, så vi må prøve at holde det hele sammen med gaffatape, siger han og fortæller, at familien er stoppet med at anbefale Mariager til venner og bekendte.

- Vi troede, det var et godt sted for børnefamilier, men det er ikke retfærdigt for børnene, siger han.

Se mere her:

Ærgrer udvalgsformand

Udmeldingen fra familien Kokholm ærgrer udvalgsformand Leif Skaarup, som fortæller, at Børne- og Familieudvalget har arbejdet på en løsning, siden de blev bekendt med problematikken.

- Vi har gjort, hvad vi kan for at løse det her på både den korte og den lange bane, siger han.

Ifølge Leif Skaarup har forvaltningen og politikerne ikke kunnet reagere hurtigere end de har, da udfordringen skyldes parametre, de ikke kunne forudse, forklarer han.

Blandt andet er der sket en større tilflytningen til byen, end de havde regnet med. Samtidig har flere familier uden for Mariager valgt børnepasning i byen.

- Det er gået så hurtigt med de børnefamilier, der er rykket ind, at vi ikke har kunnet nå, at lave de her tilpasninger, siger Leif Skaarup.

Ifølge Leif Skaarup, formand for Børne- og Familieudvalget i Mariagerfjord Kommune, er en løsning på vej. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Tilbygning og 20 pladser på vej

Men ifølge Leif Skaarup er løsningen nu på vej. Planen er, at der skal laves en tilbygning til institutionen Regnbuen, hvor der er en kapacitet på over 20 ekstra pladser. Men først skal planen vedtages. Først i økonomiudvalget og derefter i byrådet.

Kan det gå så stærkt, som du håber?

- Vi har ikke i Børne- og Familieudvalget økonomi til at træffe beslutningen, men der er en pulje til strukturelle udfordringer i kommunen på 10 millioner, og det mener jeg bestemt, det her er, og jeg tror alle, vil have løst det her problem, siger han og pointerer, at tilbygningen kan stå færdigt til foråret 2026.

Forvaltningen har undersøgt, at der godt kan bygges en tilbygning ved den eksisterende institution Regnbuen i Mariager. Derfor mener Leif Skaarup, at beslutningen hurtigt kan træffes uden problemer. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Er det realistisk?

- Ja. Det har jeg fået at vide, siger Leif Skaarup.

Kommer de her løsninger ikke alt for sent, for nu står i jo midt i problemet?

- Det tænker jeg ikke, de gør. Vi skal også have et behov, før vi kan se det, og vi har jo haft et faldende antal børn på Mariager Skole, så udviklingen over tid har været svær at spå om. Det er fordi, der er nogle faktorer udefra, der flytter noget og virker meget hurtigt, siger Leif Skaarup og pointerer, at han grundlæggende mener, det er positivt, at der er befolkningstilvækst på børneområdet i Mariager, men at det kræver, at udfordringen her bliver løst.

Ét ønske

For Familien Kokholm er det vigtigt, at de på et tidspunkt får deres datter i en børnehave i Mariager.

- Det er hendes klassekammerater, hun kommer til at gå med, og det er det jo ikke nu, for hun går ikke i Mariager, og det er ikke optimalt, siger Christian Rehn Kokholm, der uanset hvilken løsning, der kommer på bordet, kun har et ønske.

- Egentlig vil vi bare gerne have plads til vores børn, der hvor vi bor.


Heksejagt på havnen: Hjælper nordjysk firma den russiske skyggeflåde?

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Skibet Jazz ligger i øjeblikket i Skagen Havn. Det er mistænkt for at være en del af den russiske skyggeflåde.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aktører i marinebranchen føler sig mistænkeliggjort af statsministeren fordi de servicerer skibe, der sættes i forbindelse med russisk skyggeflåde. Nu svarer nordjysk firma på kritikken.

- Jeg er havnet i en eller anden heksejagt.

Sådan lyder frustrationen fra Rasmus Høj Larsen, der er administrende direktør og medejer af L&N Supply Ships Aps i Skagen.

For i øjeblikket ligger skibet Jazz i Skagen Havn, som blandt andet bliver serviceret af L&N Supply Ships ApS. Der er er bare et problem med skibet. Det er også en del af den russiske skyggeflåde, selvsamme flåde, der laver kispus med myndighederne i Europa og Danmark, og som er under anklage for at bedrive sabotage.

- Det er ikke virksomheder i den maritime sektor i Danmark, der skal være udøvende magt over for Rusland i det her, fortæller Rasmus Høj Larsen, der er administrende direktør og medejer af L&N Supply Ships Aps. Foto: Per Frank Paulsen

Derfor langede statsminister Mette Frederiksen (S), ud efter de virksomheder, der servicere den russiske skyggeflåde. Det gjorde hun efter en artikel i Financial Times, hvor man kunne læse, at et skibsværft på Fyn spiller en vigtig rolle i serviceringen af gasskibe.

- Jeg kan ikke begribe, hvis der er et dansk værft, der bidrager til Ruslands krig ind i Europa, sagde hun.

Enig men uenig

Direktøren for L&N Supply Ships Aps i Skagen er langt hen ad vejen enig med statsministeren.

- Jeg er fuldstændig enig i det, Mette Frederiksen siger. Jeg synes dog også, at det ikke er vores ansvar. Det er ikke virksomheder i den maritime sektor i Danmark, der skal være udøvende magt over for Rusland i det her, siger Rasmus Høj Larsen.

Han mener, at sanktionslisten over skibe skal opdateres fremfor, at man lægger ansvaret hos de erhvervsdrivende.

- De såkaldte skyggeflåde-skibe må jo komme på sanktionslisten, fordi så har vi alle sammen styr på, hvad vi må, og hvad vi ikke må, siger direktøren.

Peter E. Nielsen (S) , der er formand for Plan- og Miljøudvalget og 1. viceborgmester i Frederikshavn Kommune mener også, at ansvaret ligger et andet sted end hos virksomhederne i det maritime Danmark.

- Der er jo ingen, der ved bestemt, om det (skibet, red.) er en del af skyggeflåden. Jeg kan i hvert fald ikke se løsningen, så det er Folketinget, NATO, ja, lige før FN, der skal ud og afstikke et regelsæt, for ellers forlanger man for meget af firmaerne, siger politikeren.

- Prøv at hør', de skal ikke være dommer i den her sag. Det er de statslige myndigheder, lyder det fra Peter E. Nielsen.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Følger ikke bare sanktionslister blindt

Direktøren for L&N Supply Ships Aps gør det klart, at de gør en indsats for at undersøge skibene, inden de servicerer dem.

- Vi har selv undersøgt Jazz på den måde, vi undersøger samtlige skibe på. Så længe vi ikke kan se, at der er nogen brud eller russisk involvering i det skib, og det ikke er på sanktionslisten, så passer vi vores arbejde.

Dertil tilføjer han, at de afviser 'et hav af skibe, som ikke kan levere den fornødne dokumentation.'

Skibene skal blandt andet kunne dokumentere, at lasten overholder alle gældende love og regler og at der ikke er noget russisk ejerskab.

- Men der er ikke noget ved Jazz. Vi har fuld styr på deres dokumentation.

Rasmus Høj Larsen udtrykker også, at Jazz ikke er på nogen officiel blåstemplet liste over skyggeflådeskibe.

- Så hvor skal vi som branche kigge hen, for at sikre os, at vi ikke servicerer skyggeflåden? For der er jo ingen, der er enige om listerne.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Direktøren føler sig revset i medierne, og det gør indtryk.

- Som privatperson og virksomhedsejer har jeg det utrolig skidt med, at jeg er havnet i en eller anden heksejagt. Det eneste vi gør hver dag, det er, at vi står op om morgenen for at give en god service og holder os inden for gældende lov og regler. Og det gør vi - og det gør vi rigtig, rigtig meget for at sikre os, og vi bruger rigtig mange penge på det.

Derudover lægger han klar afstand til Rusland.

- Jeg har ikke noget som helst til overs for noget, der foregår i Rusland lige pt. Det støtter vi ikke på nogen måde, og det vil vi tage så lang afstand fra som overhovedet muligt.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Nej tak til tidlige karakterer: - Kan få negativ effekt på trivsel

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Et enig Børne- og Ungdomsudvalg har onsdag aften besluttet, at der ikke skal indføres karakterer i 6. og 7. klasse i Frederikshavn Kommune.

Hvis der kommer karakterer i 6. klasse, starter karakterræset endnu tidligere

Victor Fransen

Den danske folkeskole skal fornyes. Det har en bred politisk aftale med 33 politiske tiltag bestemt.

Skoleforliget, indgået mellem regeringen samt Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, indebærer blandt andet muligheden for at indføre karaktergivning allerede fra 6. klasse.

Det bekymrer både lærere og elever.

En af dem er Victor Fransen, formand for Frederikshavn Kommunes Fælles Elevråd, der til dagligt går i 9.A på Frydenstrandskolen i Frederikshavn.

- Hvis der kommer karakterer i 6. klasse, starter karakterræset endnu tidligere, siger Victor Fransen.

Er jeg god nok?

I Frederikshavn Kommune behandler Børne- og Ungdomsudvalget sagen i denne uge, og det er netop det, der får det fælles elevråd i Frederikshavn til at råbe op.

- Karaktererne kan få en negativ effekt på elevernes trivsel, motivationen til at gå i skole og lysten til at lære, siger formanden for Frederikshavn Kommunes Fælles Elevråd.

Det er op til den enkelte skole at vurdere, om de vil indføre karakterer i 6. og 7. klasse. Det forudsætter dog, at der med karakteren følger enten mundtlig eller skriftlig feedback.

Formanden for udvalget, Christina Lykke Eriksen (SF), er også imod at indføre karakterer allerede i 6. klasse.

- De er faktisk ret små, og jeg tror jo egentlig langt hen ad vejen, og det ved jeg egentlig, at så vil børn rigtig gerne leve op til det, vi voksne forventer af dem, og det kammeraterne forventer af dem. Og det er bare et kæmpestort præstationspres for dem, siger hun.

En rundspørge fra folkeskolen.dk viser desuden, at flertallet af skoleledere er imod.

Matematik-karakterer i 3. klasse virker

En dårlig karakter kan hjælpe elever til at klare sig bedre fagligt i fremtiden. Det viser en forskningsartikel af to VIVE-forskere, der undersøger effekten af at få matematikkarakterer i de nationale test i 3. klasse.

Effekterne er størst blandt de fagligt svageste elever. Det vil sige, at fagligt svage elever, der fik en dårlig karakter i nationale test i 3. klasse, faktisk klarer sig bedre på de efterfølgende klassetrin. Det gælder for fagligt svage elever af både lavt- og højtuddannede forældre. Nationale test og den karakter, der gives, er dermed en skoleindsats, som styrker de fagligt svageste elever uanset social baggrund.

Forskerne undersøger også elevernes efterfølgende trivsel, som ikke synes at blive påvirket, hverken positivt eller negativt. De fagligt svageste elever får faktisk øget deres selvtillid. Det kan forklares med, at de som følge af en dårlig karakter i 3. klasse får mere støtte og derved løftet deres faglige niveau, og på den måde får de større tro på deres egne faglige evner.

Kilde: VIVE

Men karakterer kunne måske være med til at øge motivationen hos nogen. Var det så ikke værd at gå efter?

- Nej, for jeg tror, at det er nogen, man godt kan motivere på andre måder - blandt andet det her med at have den her dialogbaserede samtale med sine lærere. For jeg tror virkelig, at vores lærere, de ved udmærket godt, hvad niveau børnene er på: Hvordan de skal udvikles, hvor deres styrkesider er, hvor deres udfordringer er. Og det har jeg mega meget tillid til, at man arbejder med på den måde, siger Christina Lykke Eriksen.

Pust til sammenligningskulturen

Victor Fransen påpeger, at nogle elever har meget svært ved at gå i skole og kan have problemer med at følge med, og at tidlige karakterer kan skubbe til den følelse.

- Får du et 02, føler du måske, at du ikke er mere værd, siger Victor Fransen og fortsætter,

- Personligt kan det være stressende, fordi man sammenligner sig selv med de andre.

Hvad kan argumentet så være for alligevel at give karakterer i 6. klasse?

- Jeg kan ikke sige noget positivt om det, siger Victor Fransen.

Mens flere partier på Christiansborg tilslutter sig Victor Fransens bekymring, mener Dansk Folkeparti, at hvis børn mistrives, er det ikke på grund af karakterer.

- Hvis eleverne er stressede skyldes det iPhone og sociale medier. Det er ikke karaktererne, der stresser dem, sagde Alex Ahrendtsen til TV 2 i 2019.

Hip hurra karakterer

Frederikshavn Kommunes Fælles Elevråd mener dog, at karakterer kan introduceres i 7. klasse, fordi eleverne her er kommet i udskolingen og dermed har mere forståelse for den karakter, de får.

- Det giver mening at give karakterer i 7. klasse samtidig med, at vi får en feedback, så eleverne ved, hvad de kan gøre bedre til næste gang. I stedet for bare at få et tal, siger Victor Fransen.

Formanden for Fælles Elevrådet mener ovenikøbet, at en tidligere introduktion af karakterer, vil være en fordel.

- Det kan virke voldsomt at gå fra næsten ingen bedømmelse til at få karakterer, så det vil være positivt, hvis vi tidligere finder ud af, hvor vi ligger henne, afslutter Victor Fransen.


Unikke arkæologisk fund: Glasset her er cirka 1500 år gammelt

Foto: Tommy Hald / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det ene glas kan rumme en hel liter.

- Det her glas er helt usædvanligt.

Sådan siger konservator Per Hadsund fra Nordjyske Museer.

Konservatorerne er nemlig klar til at udstille to helt unikke glas som har begejstret den arkæologiske verden. De meget sjældne arkæologiske fund, fra jernalderudgravningen i Vaarst sydvest for Aalborg, bliver nu udstillet på Aalborg historiske Museum. Arkæologerne glæder sig til for første gang, at vise de unikke fund frem for offentligheden.

- Overfladen er blank. Mange gange er nogen af de stoffer der er i glasset de bliver faktisk vasket ud af glasset ganske langsomt. Vi kender fra opvaskemaskinen. De fleste glas kan faktisk ikke klare opvaskemaskinen, så de bliver matte, siger konservator Per Hadsund fra Nordjyske Museer.

Det andet glas er større og har kunnet rumme en hel liter væske.

- Vi ved godt at nordjyder de er tørstige, men en hel liter er alligevel noget ad gangen. Tilmed er glasset rundbundet så man har ikke kunne stille det fra sig. Så man har været nødt til at drikke igennem, hvis det var en mand der skulle drikke af det her, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen fra nordjyske Museer.

Tilhørte måske en fyrste

Arkæologerne tror på grund af glassets størrelse, at det har æret brugt til et drikkeritual hvor der er blevet sendt rundt til flere eksempelvis i forbindelse med en modtagelsesceremoni.

Fra 2019 og frem til 2022 udgravede Nordjyske Museer omkring 100 grave fra år 200 frem til år 550. Flere af gravene rummede så utrolige fund, at arkæologerne talte om, at det var en fyrstefamilie, der boede på egnen.

 Men arkæologerne opdagede også at de ikke var de første der åbnede gravene. Tre ud af fire af gravene havde været åbnet før. Nogle af dem allerede i jernalderen.

- Vi kæmper stadigvæk med at forstå, om det rent faktisk er plyndringer, eller om det er en del af et forlænget gravritual, hvor man har været nede for at hente eksempelvis nogle regalier, for at bringe dem videre over til en aftager af en lederpost, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen fra nordjyske Museer.

Fundene fra Vaarst kan ses fra lørdag den 18. januar på Aalborg Historiske Museum.


Det urene drikkevand: I Hjørring Kommune står det værst til

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hjørring Kommune indtager førstepladsen, men ikke den slags førsteplads de praler med.

- Man skal jo tænke på, at fra vores vand rammer vandoverfladen og så ned til der, hvor vi henter grundvandet op fra, går der typisk 30-50 år.

Sådan siger Jacob Andersen, der er produktionsleder i Hjørring Vandselskab.

For forurenet grundvand er langt fra et nyt problem. Heller ikke i Hjørring Kommune.

Tirsdag kunne TV 2 fortælle, at der sidste år blev fundet pesticider i over halvdelen af de boringer, danske vandværker bruger, når de leverer drikkevand til danskerne. Det viser en ny undersøgelse fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland – i daglig tale GEUS, og det betyder der landet over bliver lukket borinegr.

Det gælder ikke mindst i Hjørring Kommune, der har det højeste antal boringer med pesticidrester over grænseværdierne i hele landet. 32 af boringerne nærmere bestemt.

Grænseværdierne er et udtryk for det maksimalt tilladte indhold af et kemisk stof i for eksempel jorden?.

Danmarks mest urene vand

54% af boringerne i Hjørring Kommune indeholder pesticidrester. Som sagt overskrider 32 af boringerne i kommunen sågar grænseværdierne, og det er altså det højeste tal i hele landet.

Selvom problemet ikke er nyt i Hjørring Kommune, bliver vandet fortsat mere og mere forurenet. I 2019 var grænseværdien nemlig overskredet i 19 boringer.

Ved Bagterp Vandværk, Hjørring Kommunes største vandværk, har de i flere år renset drikkevandet gennem filtre med aktivt kul.

- Aktivt kul har en kæmpestor overflade, som bakterierne sætter sig på, sagde Jacob Andersen til TV2 Nord tirsdag.

På den måde frasortere aktivt kul de uønskede pesticidrester, og Hjørring Kommune understreger derfor, at borgerne trygt kan drikke vandet fra hanen.

Dårlige vaner rammer overfladen

Men i Aalborg har man valgt en anden løsning for at nedbringe mængden af pesticidrester i drikkevandsboringerne.

Løsningsforslaget kan være at oprette såkaldte grundvandsparker, hvor vandforsyningen har fuld kontrol over jorden. Grundvandsparker er områder omkring drikkevandsboringer, hvor man nedlægger al aktivitet, der kan true drikkevandet, for eksempel landbrug og byudvikling. På den måde undgår vandboringerne at indeholde pesticidrester.

Anders Vest Christiansen, der er professor ved Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet, beskrev tirsdag for TV 2, hvordan pesticidfund i grundvandet er et resultat af landbrugets mange årige brug af sprøjtegifte og andre former for pesticider.

- Det vil sige, at hvis det vand, man får i dag, er 50 år gammelt, så er pesticiderne, som man finder, fortidens synder, og den forurening, som fandt sted for 40 år siden, kommer vi først til at se om ti år, sagde Anders Vest Christiansen til TV 2 tirsdag.

I Hjørring Kommune ser de i de kommende år ind i løsninger, der fortsat kan sikre rent drikkevand til forbrugeren, til trods for et højt antal forurenede boringer.

- Vi vil komme til at se både aktivt kul og i de tilfælde, hvor kul ikke er så godt, der vil vi komme til at se andre løsninger, sagde Jacob Andersen til TV2 Nord tirsdag.