Mælkeprisen er rekordhøj: De falder på et tørt sted, siger mælkebonde
Hos mælkebønderne i Nordjylland jubler man lidt ekstra i disse dage, fordi prisen på mælk er steget igen i august.
- Det kan man faktisk godt vænne sig til.
Sådan lyder det fra 42-årige Niels Hedermann, som er mælkebonde hos Klovborg ved Brønderslev, når han læser de nye priser på mælk
Arla betaler ham nu fire kroner og 26 øre per liter mælk. Det er altså den højeste pris nogensinde.
- De falder på et tørt sted, siger Niels Hedermann.
- Det har ikke været den fedeste forretning, de sidste mange år, så der er nogle huller, der skal fyldes.
Havde aldrig forestillet sig det
Hos Klovborg har man 1370 malkekøer, og man husker da også tilbage på tider, hvor der ikke var lige så meget guld i mælken.
- Det har ikke været ring, men det har bare været jævnt uden at være prangende, siger Niels Hedermann.
Jeg kan kun lytte til, hvad Arla og prognoserne siger
Niels Hedermann
Den rekordhøje pris skyldes ifølge Arla, at den europæiske mælkeproduktion er under pres. I maj ser det ud til, at produktionen faldt med 1,5-2 procent.
- Vi havde aldrig troet, at vi skulle komme i en sitatuation, hvor der nærmest kommer mangel på mælk, siger mælkebonden.
- For sådan en som mig, der gerne vil fortsætte med at være producent og levere mælk, så er det jo en god situation at være i.
Lytter til Arla
Det er Arla, der sætter prisen på mælken, og ifølge Niels Hedermann, kommer priserne også til at se fornuftige ud resten af året.
- Jeg kan kun lytte til, hvad Arla og prognoserne siger, og det er, at produktionen vil fortsætte med at falde eller i hvert fald stagnere, siger Niels Hedermann og fortsætter:
- Efterspørgslen er vedvarende, fordi middelklassen er voksende rundt omkring, og det gør, at Arla siger, at de ikke kan få øje på, at prisen skulle falde mærkbart det næste år.
Vil lægge penge til side
Klovborg virksomheden er allerede i dag godt rustet, men selvom indtjeningen vokser, så er der ikke lagt op til større investeringer.
- Vi prøver at lægge penge til side – det er jo ikke til at vide, hvor længe det varer, og det kan være, at det vender lynhurtigt igen, siger Niels Hedermann.
Når mælkebonden snakker om at lægge penge til side, så er det ikke i sparegrisen, de skal gemmes.
- Vi bruger en del krudt på at få nedbragt kassekreditterne rundt omkring og få afdraget noget af den dyre gæld, for det gør, at vi er mere robuste i fremtiden.