Jonas ville slet ikke have katte i pleje, men pludselig greb det om sig

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det er det bedste, vi har gjort, siger han.

Efter et kursus var Jonas Torm klar i spyttet. De skulle ikke være plejefamilie for dyr.

Det endte dog anderledes.

For pludselig havde Janni Torm alligevel taget katte med hjem, som familien nu skulle have i pleje. På trods af Jonas' katteallergi.

Det er nu syv måneder siden, og der har været flere katte og killinger forbi familien. Nogle af dem er endda blevet.

Familien fra Nørhalne er ikke den eneste, som har åbnet sit hjem for svigtede dyr. På landsplan har Dyrenes Beskyttelse fået hjælp fra 1984 familier i 2024. Det højeste antal nogensinde. Og det har der været brug for, efter Dyrenes Beskyttelse i 2023 slog en anden, mere træls, rekord. Her modtog de nemlig det højeste antal af dumpede dyr nogensinde.

Netop derfor håber familien Torm, at de nu kan gøre en forskel for dyrene.

- Det er det bedste, vi har gjort det her med at kunne redde et andet dyr og give dem et nyt liv og en tilværelse, fremfor de går til ude i naturen, lyder det fra Jonas Torm.

Se indslaget herover.

Svært at give slip

I øjeblikket har familien kun én killing i pleje, mens de har flere andre faste katte i husstanden. Blandt andet katten Åse, som familien valgte at beholde efter at have haft hende i pleje.

For på trods af sin katteallergi, kunne far Jonas ikke undvære sin nye følgesvend.

Og netop det at give slip, påpeger Janni Torm, kan være noget af det sværeste ved det.

- Hver eneste gang står vi jo næsten lige og trækker vejret ind. Vi skal lige hvile i, at de faktisk får et godt hjem, for hvis man henter en kat herude, er det fordi, man gerne vil have en kat.

Familien er tilkoblet Nordjyllands Dyreinternat - Dyrenes Beskytelse i Hjallerup sammen med cirka 70 andre plejefamilier.

- For os er det en kæmpe hjælp, at der er flere, der melder sig som plejefamilie. Det letter personalet og gør, at vi kan få en hverdag til at hænge sammen, samtidig med at vi ved, at vores katte og killinger har det rigtig godt ude i en plejefamilie, fortæller Amalie Kolind, som er veterinærsygeplejerske på Nordjyllands Dyreinternat - Dyrenes Beskyttelse.

Hvis ikke internattet havde plejefamilier, var de ansatte, som Amalie Kolind, tvunget til at tage dyrene med hjem. Foto: Caroline Hyldig Larsen / TV2 Nord

Det er hovedsageligt killinger, som kommer i pleje, fordi de ikke er i stand til at varetage sig selv. På landsplan er det 85 procent af de anbragte dyr. Når internatet modtager hunde har de ofte boet i et hjem tidligere og har derfor ikke samme behov for en plejefamilie.

Derudover modtager internatet i højere grad katte og killinger end hunde.

Hårdt arbejde

Ifølge både Amalie Kolind og Janni Torm er det hårdt arbejde at pleje kattene.

- En plejefamilie skal socialisere vores katte og sørge for, at de oplever en almindelig hverdag i et hjem med blandt andet støvsugning og fjernsyn. De skal fodre dem og lære dem at være kat, siger Amalie Kolind.

Man kan sågar risikere, at det kræver det samme som at have en nyfødt baby.

- Jeg har prøvet at sidde med nogle, der stadig har navlestreng på og siddet og håndfodret dem hver anden time. Været oppe om natten for at fodre dem med små sutteflasker, fortæller Janni Torm og fortsætter:

- Man ved jo ikke, hvilken forhistorie de kommer med. Det bedste, man kan gøre, er, at gøre dem til nogle gode katte, som kan få et godt hjem.

For at man har kapaciteten, overskuddet og omsorgen, må man maksimalt have seks katte samtidig. Derudover har man dem kun i 12 uger, før de vender tilbage på internatet - klar til at blive adopteret - med nogle undtagelser af behov for yderligere omsorg.

På trods af at antallet af plejefamilier for svigtede dyr slår rekorder, kommer behovet for hjælp nok til at stige yderligere ifølge Amalie Kolind.

- Fremover tror jeg, at vi skal have flere plejefamilier. Men mit håb og ønske er, at vi ikke skal, og at folk bliver bedre og mere fornuftige til at få steriliseret deres katte og killinger, så vi får mindsket den her kattepandemi, som ville komme, hvis der kom flere.

Familien Torm har haft helt op til seks killinger i pleje på samme tid.


Dagen derpå: Her fik de Unterberg, whisky og øl fra morgenstunden

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der var ingen tømmermænd hos stamgæsterne på brunt værtshus.

- Hvad drikker i?

Vi havde ikke siddet ved bordet på værtshuset Bjælkehytten i Brønderslev i mange minutter, før stamgæsterne hentede friske forsyninger. De havde allerede fået Unterberg, whisky og øl og ville selvfølgelig gerne byde deres gæster på en enkelt.

Journalist og fotograf fra TV2 Nord var på optagelse nytårsmorgen for at se, hvordan det gik med tømmermændene på et af Nordjyllands brune værtshuse.

Bjælkehytten i Brønderslev åbnede 1. januar 10.00. Per Asdal og Joseph Khoury fra Brønderslev kom 10.15.

- Vi fik ikke for meget i går. Det var stille og roligt. Jeg sad og drak med min bettebror. Jeg kom i seng klokken 1, fordi der kunne vi ikke mere. Så stod jeg op klokken 6, for så skulle jeg afsted igen, forklarer Per Asdal, inden vi skåler.

Der var god stemning blandt stamgæsterne nytårsdag. Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Klokken 11.15, da TV2 Nord besøger Bjælehytten, var der allerede godt gang i stedet. 10-15 stamgæster var på plads for at ønske hinanden godt nytår.

- Jeg åbnede først klokken 10 i dag. Jeg plejer at åbne klokken 8,, så jeg havde lige lidt længere tid at sove på. Men morgenkunderne er standhaftige. De kommer hver dag, fortæller forpagter af Bjælkehytten Tina Mikkelsen.

Der var ikke skyggen af nytårstømmermænd at spore på Bjælkehytten, da den næste kolde øl blev knappet op.

- Den smager bedre 1. januar, end den gør den 31. december.

Hvorfor det?

Det er fordi, det er det nye år. Det er der, man skal hygge sig. Vi har også drukket en whisky her til morgen, siger Per Asdal.

Se hele indslaget her:

Kold før 12

Ved siden af Per Asdal sidder Joseph Khoury. Han måtte tidlig i seng dagen før, altså nytårsaftens dag, efter han havde siddet på Bjælkehytten fra de åbnede 8 til ud på eftermiddagen.

- Jeg gik i seng klokken 17, tror jeg, fordi jeg var meget fuld i går. Det er ærlig snak, påpeger Joseph Khoury.

Dagen efter, altså nytårsmorgen, sidder Joseph Khoury igen på Bjælkehytten.

- Jeg kommer her ikke fordi, jeg er alkoholiker. Det er fordi, jeg søger selskab, kammeratskab, og så sidder vi og får en øl, en mere, ti og tyve, og så kommer der røverhistorier, og det er ærlig snak, forklarer Joseph Khoury.

Forpagterne for Bjælkebytten er glade for alle stedets faste kunder, der trofast kommer hver morgen og formiddag.

- Der kører et motto hernede. Nytårsaften er for amatøralkoholikere, griner forpagter Tina Mikkelsen.

Jeg døde ikke

Sådan en formiddag på nytårsdag er stemningen løssluppen og glad på det brune værtshus i Brønderslev. TV2 Nord smutter efter en enkelt øl. Stamgæsterne bliver tilbage og glæder sig til et nyt og fantastisk år.

- Det er kun os selv, der bestemmer. Vi tager en dag ad gangen, vi kan ikke gøre det anderledes. Hver dag du vågner, så siger du yes, 'det var en god nat. Jeg døde ikke', griner Per Asdal.

 


Truede med at lukke for varmen, så ringede borgmesteren

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Skagen SportsCenter har fået tilbud om en lejeaftale frem til 31. december 2039.

Der var kolde udsigter for de gymnaster, tennis- og badmintonspillere, der ugentligt dyster i Skagen SportsCenter.

Her lød det nemlig tidligere på dagen, at man simpelthen ville slukke for varmen i hallerne, fordi Frederikshavn Kommune ikke ville forlænge den nuværende lejeaftale af stedet.

En opringning til den lokale formand fra borgmesteren har dog vendt situationen totalt på hovedet.

Ti år mere

Kort efter TV2 Nord bragte nyheden, kunne Frederikshavn Kommunes nye borgmester, Karsten Thomsen (S), fortælle, at han netop havde overbragt foreningen et nyt tilbud.

- Kommunen har indstillet, at vi får en forlængelse af vores lejeaftale med ti år, så den løber frem til 2039, og det gør så, at vi selvfølgelig etablerer varmen i hallerne igen, siger formand Børge Mikkelsen.

Over for TV2 Nord har Karsten Thomsen ligeledes bekræftet, at man har sendt et tilbud om forlængelse af lejeaftalen til foreningen bag Skagen SportsCenter.

Vil have fjernvarme

I november gik varmeanlægget i Skagen SportsCenter i stykker, og sidenhen har et nødanlæg sørget for svinedyr varme i de to haller.

Med udgifter på 25.000 kroner om ugen til nødanlægget har det dog været en uholdbar løsning for foreningen, der driver hallerne, og derfor har de gennem længere tid ønsket at koble på byens fjernvarmesystem.

Men eftersom lejeaftalen allerede udløber i 2029 ville den store ekstraudgift ikke være rentabel for foreningen.

- Når vi får noget på skrift fra kommunen, vil vi nu sætte gang i hele processen om at koble på fjernvarmen, fortæller Børge Mikkelsen.

Han forventer, at det vil koste 600.000 kroner at få fjernvarme og forsikrer samtidig, at det er en udgift, som foreningen selv kan klare, nu når de har fået vished for fremtiden.


Jacobs nytårstradition spreder glæde i nabolaget: - Det er sjovt

Foto: (Privatfoto)

Her ses dagens 'fangst'.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Vanen tro trodsede syvårige Jacob Spagner regnvejret 1. januar for at rydde op efter nytårsfesten i nabolaget.

Siden han var blot fire år gammel, har Jacob Spagner ryddet resterne af det affyrede nytårskrudt op på de omkringliggende veje på årets første dag.

I år blev ingen undtagelse. Her stævnede den i dag syvårige dreng nemlig allerede tidligt ud fra familiens hjem med en trækvogn for at samle nytårsskrald op i området ved Blommevænget og Æblevangen i Aalborg.

- Jacob har altid været lidt fascineret af alle de ting, der har været tilbage på vejen efter nytårsaften. Det var sådan, det startede, og så er det jo bare lidt hyggeligt, indleder hans mor, Camilla Spagner til TV2 Nord.

Her ses Jacob samle ind i løbet af 1. januar, hvor regnen ellers silede ned. Foto: (Privatfoto)

Stor begejstring

Den gode gerning er heller ikke gået ubemærket hen hos naboerne.

- Jeg har fået lakridser og bolsjer for det, lyder det fra Jacob Spagner.

Der har da også været enkelte naboer, som gennem årene har været så taknemlige, at de ville give Jacob penge for hans gerning, men det tilbud takker familien nej til.

- Jacob synes jo bare, at det er sjovt at samle ind, uddyber mor Camilla.

Men selvom den syvårige dreng har sin egen fest med at rydde op, er han da også selv glad for skyde af med sin far, fortæller han:

- Og det er altså sjovest at skyde af, understreger Jacob med et grin.

Dagens fangst bød på alt fra batterier til store romerlys.


Kold fornøjelse: Slukker for varmen i frustration over kommune

Foto: Pressefoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Frederikshavn Kommune vil ikke forlænge en lejeaftale, hvilket får formanden for Skagen SportsCenter til at tage drastisk skridt.

Der bliver ingen grund til at smide jakken, når der skal dyrkes sport i Skagen SportsCenter i det nye år. Faktisk er det en god idé at tage lange underbukser og en uldtrøje på, hvis den står på et slag badminton eller tennis i de to haller fremover.

Her brød varmeanlægget nemlig sammen i november, og i det nye år er der ingen planer om at tænde for det nødanlæg, som ellers indtil nu har sørget for varme i hallerne.

Vi står i en akut situation, hvor vi har brug for et klart svar

Børge Mikkelsen, formand, Skagen SportsCenter

Det skyldes ifølge formand for Skagen SportsCenter, Børge Mikkelsen, at kommunen nægter at forlænge deres lejeaftale, som ellers først står til at udløbe 31. december 2029.

- Vi beder ikke om penge til at løse problemet. Det skal vi nok selv klare, for vi har en sund økonomi, men vi er trætte af, at kommunen smider os rundt i manegen. Hvorfor vil de ikke forlænge lejeaftalen med os? Det har de gjort uafbrudt siden 1936, men nu vil de afvente udarbejdelsen af en kommunal ejendomsstrategi.

- De siger, den er færdig til sommer, men det kan vi ikke vente på. Vi står i en akut situation, hvor vi har brug for et klart svar. Det vil kommunen ikke give, og det skaber stor usikkerhed for os, så nu forsøger vi at råbe politikerne op.

Har udgift på 25.000 om ugen

Helt konkret ønsker Børge Mikkelsen, at Skagen SportsCenter skal tilsluttes fjernvarmen, men det vil betyde en udgift på 600.000 kroner.

Det kan centret godt selv finansiere, men så ser man gerne, at lejeaftalen bliver fornyet med udløb i 2043.

- Jeg har været med i bestyrelsen i over 30 år, og vi er aldrig kommet med hatten i hånden til kommunen. Vi har styr på vores økonomi, men det er klart, at vi søger fondsmidler til en så stor investering som et skifte til fjernvarme.

- I den forbindelse bad vi inden jul igen kommunen om en forlængelse af lejeaftalen, men der var ingen hjælp at hente. Det tvinger os desværre til at slukke for det nødvarmeanlæg, som ugentligt koster os 25.000 kroner ekstra til opvarmning, siger Børge Mikkelsen.

Dermed står temperaturen altså til at falde markant for de gymnaster, badminton- og tennisspillere, som dagligt benytter idrætscentret.

TV2 Nord har bedt formand for Økonomiudvalget og borgmester i Frederikshavn Kommune, Karsten Thomsen (S), om at forholde sig til kritikken. Han oplyser, at man nu har sendt et udspil til Skagen SportsCenter, som man afventer svar på.


Ikke tid til tømmermænd: Michael bruger årets første dag på iskold træning

Foto: Malthe Birger Jensen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Mens mange nok tilbringer årets første dag på sofaen med fjernsyn og nem mad, så er issvømmerne i vandet i Aalborg.

Det dovne gråvejr, som pryder Nordjylland på årets første dag, er nok meget symbolsk for den måde, som mange nordjyder tilbringer 1. januar på.

En hjemmedag, som kommer til at gå med sofahygge og et tændt fjernsyn, mens menuen står på chips, cola og junkfood.

Men sådan er det ikke i Vikingeklubben Isbjørnen. Her begynder årets første dag med en svømmetur i det iskolde vand i Vestre Fjordpark i Aalborg.

- Jeg har været herude i 25 år og bader hver dag. Så det er helt naturligt for mig, og det giver mig så meget, siger Michael Nøhr, der til daglig er elektriker i Aalborg.

Skal være klar til DM

Han er en af svømmerne i vinterbadeklubben, som træner til DM i issvømning, som løber af stablen senere i januar.

- Det giver et godt helbred, og man bliver glad. Det giver en lykkefølelse, når man kommer op fra vandet, og man bliver frisk, siger Michael Nøhr.

Han er afsted onsdag formiddag, men der er nogle af klubkollegerne, som grundet gårsdagens strabadser først kommer i vandet senere på dagen.

- I går var årets største dag, hvor der er mange prøve-svømmere på årets sidste dag. Men vi kommer regelmæssigt for at svømme issvømning, og der er nogle, der ikke kunne være her til morgen, så de svømmer i eftermiddag i stedet, siger Michael Nøhr.

DM i issvømning finder sted i Faaborg på Fyn 24. til 26. januar.