Kold fornøjelse: Slukker for varmen i frustration over kommune

Foto: Pressefoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Frederikshavn Kommune vil ikke forlænge en lejeaftale, hvilket får formanden for Skagen SportsCenter til at tage drastisk skridt.

Der bliver ingen grund til at smide jakken, når der skal dyrkes sport i Skagen SportsCenter i det nye år. Faktisk er det en god idé at tage lange underbukser og en uldtrøje på, hvis den står på et slag badminton eller tennis i de to haller fremover.

Her brød varmeanlægget nemlig sammen i november, og i det nye år er der ingen planer om at tænde for det nødanlæg, som ellers indtil nu har sørget for varme i hallerne.

Vi står i en akut situation, hvor vi har brug for et klart svar

Børge Mikkelsen, formand, Skagen SportsCenter

Det skyldes ifølge formand for Skagen SportsCenter, Børge Mikkelsen, at kommunen nægter at forlænge deres lejeaftale, som ellers først står til at udløbe 31. december 2029.

- Vi beder ikke om penge til at løse problemet. Det skal vi nok selv klare, for vi har en sund økonomi, men vi er trætte af, at kommunen smider os rundt i manegen. Hvorfor vil de ikke forlænge lejeaftalen med os? Det har de gjort uafbrudt siden 1936, men nu vil de afvente udarbejdelsen af en kommunal ejendomsstrategi.

- De siger, den er færdig til sommer, men det kan vi ikke vente på. Vi står i en akut situation, hvor vi har brug for et klart svar. Det vil kommunen ikke give, og det skaber stor usikkerhed for os, så nu forsøger vi at råbe politikerne op.

Har udgift på 25.000 om ugen

Helt konkret ønsker Børge Mikkelsen, at Skagen SportsCenter skal tilsluttes fjernvarmen, men det vil betyde en udgift på 600.000 kroner.

Det kan centret godt selv finansiere, men så ser man gerne, at lejeaftalen bliver fornyet med udløb i 2043.

- Jeg har været med i bestyrelsen i over 30 år, og vi er aldrig kommet med hatten i hånden til kommunen. Vi har styr på vores økonomi, men det er klart, at vi søger fondsmidler til en så stor investering som et skifte til fjernvarme.

- I den forbindelse bad vi inden jul igen kommunen om en forlængelse af lejeaftalen, men der var ingen hjælp at hente. Det tvinger os desværre til at slukke for det nødvarmeanlæg, som ugentligt koster os 25.000 kroner ekstra til opvarmning, siger Børge Mikkelsen.

Dermed står temperaturen altså til at falde markant for de gymnaster, badminton- og tennisspillere, som dagligt benytter idrætscentret.

TV2 Nord har bedt formand for Økonomiudvalget og borgmester i Frederikshavn Kommune, Karsten Thomsen (S), om at forholde sig til kritikken. Han oplyser, at man nu har sendt et udspil til Skagen SportsCenter, som man afventer svar på.


Over 2000 anmeldelser på et år: Sådan forsøger butikker at vinde kampen mod tyvene

Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det stigende antal butikstyverier har fået flere nordjyske butikker til at tage nye midler i brug i kampen mod tyvene.

Over 2000 gange snuppede nordjyske butikker sidste år en butikstyv på fersk gerning.

Antallet af anmeldte butikstyverier er i løbet af de seneste fire år fordoblet i Nordjyllands Politikreds, og det har fået flere butikker til at gå skrappere til værks for at komme kostbare butikstyverier til livs.

- Tidligere var der en lille alarm på sådan et stort stykke kød. I dag er det meget åbenlyst et stort net, som er svært at pille af, fortæller varehuschef Andreas Kurinow om et af de tiltag, Føtex i Aalborg Øst i de seneste år har søsat i kampen mod butikstyvene.

De dyreste kødstykker i butikken er blevet sikret med særlige alarmer, og ifølge varehuschefen er det nødvendigt.

- Hvis jeg førhen havde seks af de her fine stykker kød i boksen, så vidste jeg, at de ikke alle blev solgt, siger Andreas Kurinow.

Dyrt kød er en af de varegrupper, butikken gør noget ekstra for at sikre. Det samme gør sig gældende for blandt andet spiritus, deodorant og barberskrabere.

- Det er simpelthen for at sikre, at det økonomiske tab på de varekategorier ikke bliver for stort, siger varehuschefen.

Flytter problemet

I Meny i Kennedy Arkaden i Aalborg oplever de i gennemsnit et butikstyveri om dagen.

- Vi bruger en masse ressourcer på at sætte alarmer på vores varer. Vi har butiksdetektiver og en masse overvågning, så vi prøver at gøre de ting, vi kan, og jeg tror, at vi kan gøre noget for at begrænse det, men at sige, at det aldrig sker igen, er nok svært at tro på, siger købmand Michael Andersen.

Selvom de synlige og mere avancerede alarmer gør det sværere at stjæle de dyre stykker kød i Føtex’ køledisk, så fjerner de ikke det stigende problem med butikstyverier.

- Ofte flytter vi problemet til et lidt mindre dyrt stykke kød, og så er det det, der ryger for mange af uden at blive betalt for, siger Andreas Kurinow.

Den ekstra sikring kan sagtens udbredes til flere varer, så tyvene får endnu sværere kår, men ifølge varehuschefen kan det have en slagside og gå ud over omsætningen i butikken.

- Det er ikke svært at mindske svindet, fordi vi bare kan sikre alle vores varer, men langt de fleste varer vil vi jo gerne have liggende tilgængeligt, så folk kan købe dem, siger han.

Må man som butik leve med, at der er ting, der forsvinder, uden at der bliver betalt for dem?

- Det er jo virkeligheden i dag, og det er svært at se, at det skulle ændre sig så meget, at der aldrig bliver taget noget, men det er klart, at det skal holdes på et minimum, siger Andreas Kurinow.


Fedmemedicin får højskole til at dreje nøglen om - forstander frygter udviklingen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Den nemme slankeløsning skal helst ikke blive en løsning for børn ifølge forstander på julemærkehjem.

- Jeg håber på ingen måde, at det er noget, der udvikler sig til, at det pludselig bliver brugt på børn.

Sådan lyder det fra forstanderen på Hobro Julemærkehjem, Maria Hæstrup, om en fremtid, hvor slankemidler som Wegovy og Ozempic slår endnu mere igennem, og dermed bliver mere tilgængeligt for børn og unge.

Torsdag så Ubberup Højskole, der blev landskendt i TV 2-programmet 'Livet er fedt', sig nødsaget til at dreje nøglen om på grund af den udvikling, som blandt andet slankemedicin har betydet for et sted som Ubberup Højskoles kundegrundlag.

Hobro Julemærkehjem er bekendt med ét tilfælde, hvor der forud for ophold hos dem har været forsøgt behandling med et af de nyere velkendte slankemidler fra medicinalvirksomheden Novo Nordisk.

- Heldigvis er det ikke noget, vi generelt ser, da det er børn, vi har med at gøre, siger forstanderen.

I det ene tilfælde blev barnet observeret af flere specialister, men forløbet havde ikke den ønskede effekt i forhold til vægttab.

Symptombehandling

Selvom hun kun har oplevet det ene tilfælde, kan hun godt se en fremtid, der muligvis ser anderledes ud.

- Heldigvis er det sådan, at det generelt ikke er tilgængeligt for børn, men jeg kan godt være bekymret for, at vi kommer til at se det mere, siger Hobro-forstanderen.

Maria Hæstrup kalder slankemidler som Wegovy og Ozempic nemme løsninger, der 'helt sikkert er godt til voksne i nogle tilfælde'.

- Men generelt handler det jo om, at der ligger en eller anden mistrivsel bag, som der skal arbejdes med. Og for nogle handler det om, at de kommer fra en familie, der ikke ved, hvordan de skal leve sundt eller har manglende overskud.

- Men i flere tilfælde handler det om, at man faktisk spiser på sine følelser.

Hun sammenligner slankemedicinen med den populære slankeoperation, Gastric bypass, der vandt indpas i 00'erne.

- Operationen gjorde ikke noget ved den mistrivsel, der lå bag, og det gjorde ofte, at folk fik udvidet mavesækken igen, siger Maria Hæstorp og fortsætter:

- Så det bliver lidt symptombehandling i nogle tilfælde.


- Trumps tilbud kunne da blive en hel befrielse, siger nordjysk V-profil om Grønland

Foto: Privatfoto

Et lignende forslag om køb af Grønland blev fremlagt i august 2019 af Trump.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Preben Bang Henriksen (V) undrer sig over den store forargelse blandt både danske og grønlandske politikere over Trumps tilbud om at købe Grønland.

Da USA's kommende præsident, Donald Trump, juleaften genåbnede debatten om et amerikansk ejerskab af Grønland, vakte det endnu engang harme i Danmark og Grønland.

Det gjaldt dog ikke hos folketingsmedlemmet Preben Bang Henriksen (V), skriver han i et debatindlæg i avisen Nordjyske Stiftstidende..

Venstre-politikeren går faktisk så langt som at sige, at Trumps tilbud om at købe Grønland kan blive en "hel befrielse":

- I hvert fald for de grønlændere, der konstant ytrer deres utilfredshed med danskerne, skriver Preben Bang Henriksen i debatindlægget.

- Heller ikke i folketingssalen oplever vi den store samarbejdsvilje

Et lignende forslag om køb af Grønland blev fremlagt i august 2019 af Trump. Dengang afviste statsminister Mette Frederiksen forslaget, som hun kaldte for "absurd".

Efter Trumps udmelding 23. december slog Grønlands selvstyreformand, Múte B. Egede, over for TV 2 fast, at Grønland "ikke er til salg og aldrig vil komme til salg".

- Vores årelange kamp for frihed skal vi ikke miste. Dog skal vi fortsætte med at være åbne for samarbejde og handel med hele verden, især med vores naboer. Da alt samarbejde og handel ikke kan gå via Danmark, skrev Múte B. Egede til TV 2.

I sit debatindlæg undrer Preben Bang Henriksen sig over den store forargelse, der har fundet sted blandt danske og grønlandske politikere, da "problematikken" nu bliver taget op – at Danmark hvert år overfører milliarder i bloktilskud til selvstyret i Grønland, mens grønlænderne ifølge Preben Bang Henriksen ikke undlader at "udtrykke deres store utilfredshed" med Danmark.

- Heller ikke i folketingssalen oplever vi den store samarbejdsvilje for slet ikke at tale om taknemmelighed, skriver V-profilen, som refererer til den tolkedebat, der er opstået, efter at det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam i maj 2023 valgte at holde en tale i Folketingssalen på grønlandsk.

Sidenhen har Folketinget indført en ny ordning, så folketingsmedlemmer fra Grønland og Færøerne kan få et tillæg på 67.000 kroner om måneden til oversættelser og tolkning, hvilket Preben Bang Henriksen påpeger i sit debatindlæg.


Besætning på nærliggende skib reagerer på dødsbrand

Motormand Mikael Markvart (tv) og maskinmester Lars Dybager (th).

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Besætningsmedlemmer på forskningsskib i Hirtshals Havn reflekterer over dødsbrand.

Torsdag aften brød der brand i maskinrummet på et færøsk fragtskib, der lå til kaj på havnen i Hirtshals. En 34-årig mand omkom, mens en 47-årig mand er svært tilskadekommen.

Begge mænd er fra Færøerne.

Der var også et tredje besætningsmedlem på båden. En 19-årig ung mand, der er i stabil tilstand efter røgforgiftning.

Ifølge Lars Dybager er der visse farer forbundet med at opholde sig på et skib.

- Der kan sprænge et olierør ud på varme flader, hvor der kan gå ild i det, siger maskinmesteren på DTU's forskningsskib DANA IV, der også ligger til kaj i Hirtshals Havn.

Imens Lars Dybager viser rundt i maskinrummet på forskningsskibet, fortæller han, at der er brandalarmssystemer, der advarer mod eventuelle brande.

- Vi gør alt for at minimere risikoen og sørge for, at vores systemer virker. Er der det mindste, bliver det lavet.

Hvis flammerne nu skulle bryde ud på skibet eller i maskinrummet, er der også tænkt på det.

- På det meste af skibet sprinkler vi, men i maskinrummet har vi Inergen som brandslukningssystem. Det er noget gas, der slukker ilden, lyder det fra Lars Dybager.

Mikael slukkede maskinrumsbrand

En anden, der er besætningsmedlem på forskningsskibet, er Mikael Markvart. Han var tilbage i 2006 involveret i en lignende brand, som den der opstod på det færøske fragtskib.

- Vi lå langs en kaj i New Orleans (I USA, red.), hvor vi som røgdykkere selv var med til at slukke ildebranden, og brandvæsenet var stand-by, hvis vi trak os ud, fortæller Mikael Markvart, der er motormand på DTU's forskningsskib.

- Vi klarede os selv og fik slukket branden uden nogen tilskadekomne.

For ham var det spændende at være med til at løse sådan en opgave i maskinrummet, men det gav samtidig stof til eftertanke, for det var naturligvis en skræmmende oplevelse.

Derfor gør gårsdagens ulykke på Hirtshals Havn indtryk på Lars og Mikael.

- Det lyder foruroligende. Det er jo meget alvorligt, og det må jo have gået helt galt derovre på en eller anden måde, siger Lars Dybager.

- Man kan lige forestille sig, hvordan de har oplevet det i maskinrummet derovre, tilføjer Mikael Markvart om branden i det færøske fragtskib, der kostede den 34-årige mand livet og har gjort en 47-årig mand svært tilskadekommen.


Udsolgt! Fastelavnshungrende kunder måtte gå forgæves

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Allerede på årets tredje dag var der godt gang i salget.

Der er knap 60 dage til fastelavn.

Alligevel er de hos Othello Bageriet i Aalborg allerede begyndt at sælge fastelavnsboller i butikken. På dag et har de næppe fortrudt det, for kunderne har kvitteret for den beslutning.

Allerede til middag måtte de melde udsolgt.

- Folk er bare vilde med dem, så der var nogle, der var lidt kede af, at de var udsolgt, men de kommer jo igen i morgen, fortæller Mette Jensen, der er butikschef i Othello Bageriet til TV2 Nord, fredag eftermiddag.

Stor efterspørgsel

Allerede fredag morgen blev der langet adskillige fastelavnsboller over disken. Noget der på ingen måde overrasker længere.

- Det er lidt ligesom med de her famøse norske klejner. De bliver også mange steder solgt tidligere og tidligere, siger butikschefen, inden hun afviser, at de har planer om at sælge fastelavnsboller før nytår.

Mette Jensen forventer, at salget igen år kommer til at gå amok. Den kommende tid skrues der derfor gradvist op for produktionen. Lige er det de såkaldte 'Fætterlavnsboller', som består af en briocheagtig bolle med creme og marcipan indeni, der sælges i Othello Bageriet. Inden længe kan kunderne dog købe langt flere varianter.