Supermarkedskæder går til angreb på ”hr. og fru Danmark”: Stop tyverierne
Foto: Thomas Lekfeldt/Thomaslekfeldt/Ritzau Scanpix
Helt almindelige danskere stjæler mere og mere, oplever Coop og Salling. Eksperter vurderer, at butikkerne selv er med til at friste tyvene.
Købmand Michael Andersen har allerede været udsat for dagens første tyveriforsøg, da TV 2 besøger ham en tidlig eftermiddag i december. En "pæn, midaldrende mand" har forsøgt at stjæle en flaske vodka, og det er langtfra usædvanligt.
Det seneste år er antallet af tyverier i hans Meny-butik i Kennedy Arkaden i Aalborg eksploderet i en sådan grad, at det er hverdagskost.
Der hvor vi ser, at det vokser rigtig meget, er hr. og fru Danmark og desværre også deres børn, hvor det er gået helt over gevind.
Charlie Kragdal, sikkerhedschef, Coop
Og selvom der fortsat er udenlandske kriminelle eller socialt udsatte, som stjæler fra butikken, er der også en helt anden type tyv, som huserer, og som tager småting, som en pose vindruer, med sig uden at betale for det.
- Der er nogle, der har masser af penge på sig, men alligevel tager en mindre ting. Og hvor man tænker, at det er fuldstændig unødvendigt, siger Michael Andersen.
"Hr. og fru Danmark" storstjæler
Han står langtfra alene med den oplevelse.
De to store dagligvarekoncerner Coop og Salling Group oplyser til TV 2, at de oplever et stigende antal tyverier begået af udadtil helt gennemsnitlige danskere, som butikschefer normalt aldrig ville mistænke for at begå butikstyverier.
- Der hvor vi ser, at det vokser rigtig meget, er hr. og fru Danmark og desværre også deres børn, hvor det er gået helt over gevind, siger Coops sikkerhedschef, Charlie Kragdal.
Han fortæller, at de typisk stjæler enkelte varer, såsom en enkelt flaske rødvin, en ost eller en pakke hakket oksekød. Ofte gennem scan-selv-kassen, hvor de undlader at scanne enkelte varer.
- Der er ingen grænser for, hvad der bliver stjålet. Det behøver ikke nødvendigvis være den dyre kaffe. Det kan lige så vel være, at de tager en ekstra plade chokolade, siger Charlie Kragdal.
Hos Dansk Erhverv er Henrik Lundgaard Sedenmark, der er fagchef for detailhandelssikkerhed, dykket ned i statistikkerne bag de mange butikstyverier.
Skred i moralen
På baggrund af blandt andet tyveriernes størrelse, udvalget af tyvekoster og en gennemgang af en række domme for butikstyverier, er hans konklusion også klar:
Det er hr. og fru Danmark, der stjæler, og de står for de fleste af butikstyverierne.
- Der er sket et skred i folks opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert. Der er større accept af, at man stjæler. Det er altså meget bekymrende, mener han.
Ifølge Dansk Erhverv har ”hr. og fru Danmark” i flere år udgjort en stor andel af butikstyvene, men udviklingen er taget til i takt med, at butikkerne oplever flere butikstyverier.
En ny opgørelse, som Rigspolitiet har lavet for TV 2, viser, at der i 2024 allerede ved udgangen af november var anmeldt det højeste antal butikstyverier i 24 år.
- De enkelte butikstyve tænker, at det bare er en lille smule, de har taget. Men samlet set er det jo milliarder af kroner, der forsvinder fra butikkerne, siger han.
Presset økonomi kan føre til tyverier
Henrik Lundgaard Sedenmark har ikke noget klart svar på, hvorfor flere udadtil almindelige danskere skulle stjæle mere.
Men han fortæller, at antallet af tyverier for alvor tog fart omkring coronapandemien og nævner blandt andet også inflationskrisen og de dertil stigende fødevarepriser som en mulig årsag til tyverierne.
Både han og Salling Group mener, at tyverierne samlet set er et udtryk for, at danskernes moral er i forfald.
- Jeg tror simpelthen, at det er blevet mere accepteret at stjæle bredt i befolkningen, siger Anders Hagh, administrerende direktør i Salling Group.
Rasmus Munksgaard, lektor i kriminologi på Aalborg Universitet, fortæller, at der ikke er lavet forskning, der kan understøtte forklaringen om, at flere og flere på overfladen almindelige danskere stjæler i butikkerne.
Til gengæld kan en del af det stigende antal anmeldelser også hænge sammen med, at butikkerne er blevet bedre til at opdage og anmelde butikstyverier.
Han vurderer dog også, ligesom Coop og Salling Group, at en del af det stigende antal anmeldelser kan hænge sammen med de stigende priser i forbindelse med inflationskrisen.
- Hvis folk er pressede på privatøkonomien, eksempelvis på grund af arbejdsløshed, inflation, eller andet, så kan de være nødsaget til at skrue ned for luksusforbrug eller forbrug generelt. Det kan øge efterspørgslen på hælervarer eller motivere tyveri, fordi det er en måde at bibeholde sit forbrug på, når økonomien er presset, siger han.
Scan-selv-kasser frister tyvene
Der er dog en anden forklaring, som formentlig spiller en større rolle, vurderer han.
De seneste år har supermarkederne indført flere og flere scan-selv-kasser. Og det kan friste flere på overfladen almindelige danskere til at tage fra butikken med ubetalte varer under armen.
- Risikoen for at blive opdaget er måske blevet reduceret af scan-selv-kasser, og de betyder også, at der er færre på arbejde, som kan opdage en butikstyv, siger Rasmus Munksgaard.
Han bakkes op af Lars Højsgaard Andersen, der er forskningsprofessor i kriminologi hos Rockwool-fonden.
Han vurderer ligeledes, at stigende priser kan få flere til at begå tyverier. Men peger også på scan-selv-kasserne som en anden potentielt afgørende årsag.
- Jo mere besværligt det er at lave kriminalitet, jo færre begår det. Og i det her tilfælde gør vi det lettere. Du behøver ikke længere stå i ly og gemme en spegepølse i jakkelommen. For nu kan du bare scanne alle dine andre varer og så undlade at scanne spegepølsen, siger han.
Det stjæles der mest af i butikkerne
Personlig pleje – eksempelvis deodoranter, parfumer, barberblade og makeup-produkter. Udgør 14,6 procent af stjålne varer
Kolonial – eksempelvis dåsetun, nødder og Nescafé. Udgør 11,5 procent af tyverierne
Køl og frost – eksempelvis kylling, smør, ost og is. Udgør 11,3 prcoent af stjålne varer
Øvrige varer – eksempelvis penge, kaffe, bæreposer, Lego og lignende. Udgør 9,6 procent af stjålne varer
Øl/Sodavand – udgør 8,9 procent af stjålne varer
Slik – udgør 7,4 procent af stjålne varer
Slagter/bager – eksempelvis oksemørbrad, culottesteg, boller og kage. Udgør 5,9 procent af stjålne varer
Tekstil – eksempelvis bh'er, bukser, strømper og sko. Udgør 4,9 procent af stjålne varer
Vin/spiritus – udgør 4,8 procent af stjålne varer
Frugt/grønt/blomster – udgør 4,7 procent af stjåle varer
Kilde: Dansk Erhvervs opgørelse over stjålne varer for 3. kvartal 2024.
Afviser at droppe scan-selv-kasser
Supermarkederne selv afviser, at scan-selv-kasserne bærer forklaringen på den eksplosive stigning i anmeldelser af butikstyverier, og at de dermed også selv er med til at friste kunder i at begå tyveri.
- Jeg synes ikke, at man kan lægge ansvaret over på os som offer. Det er jo i sidste ende kunden, som vælger at tage nogle ekstra varer med ud af butikkerne. Vi har lavet den her løsning for at gøre det nemmere for kunderne at handle i vores butikker og undgå de lange køer, siger Charlie Kragdal, sikkerhedschef i Coop.
Heller ikke hos Salling Group er der planer om at fjerne scan-selv-løsningerne fra butikkerne.
- Hvis vi skal have markant flere mennesker ansat i vores butikker, som kan gå og holde øje med den her lille minoritet af kunder, som ikke kan finde ud at opføre sig ordentligt, så bliver det jo dyrere for os alle sammen, siger Salling Groups administrerende direktør, Anders Hagh.
I Meny i Aalborg har butikschef Michael Andersen svært ved at se, hvordan han skal sætte en stopper for tyverierne.
Han sætter alarmer på en række af sine varer og har allerede allieret sig med en butiksdetektiv og en vagt. Han mener heller ikke, at en afskaffelse af scan-selv-kasser er løsningen. Der skal en holdningsændring til hos danskerne, hvis mange af tyverierne skal stoppes, mener han.
- Folk tager let på det. De tænker ikke på konsekvensen. De tænker bare, at butikken jo har 1000 Mars-barer, så hvis de tager en enkelt, så betyder det ikke noget. Og hvis det er gået godt et par gange, så tror jeg også, de bliver ved, siger han.