Forsyning henter inspiration fra fysik-elever
For andet år i træk afholdt Brønderslev Forsyning Nordjysk Science-dyst.
Mens det meste af Danmark havde fokus på Danmarks første kamp ved VM i Qatar, så havde en gruppe nordjyske 2.g-elever en hel anden konkurrence i tankerne. I hvert i fald for en stund.
Der blev nemlig afholdt Nordjysk Science-dyst på Brønderslev Forsyning for andet år i træk, hvor problemstillingen omhandlede solenergi.
- Den langsigtet strategi er, at få unge mennesker til at være interesseret i at arbejde med naturvidenskab. Grøn energi og grøn omstilling er virkelig oppe i tiden, så vi håber, at vi kan stimulere de unge til at blive ingenør, bioanalytiker eller andet, fortæller direktør for Brønderslev Forsyning, Thorkil Bartholdy Neergaard, og fortsætter.
- Der er et kæmpe behov for dem ude i erhvervslivet, og vi vil rigtig gerne have endnu flere indenfor vores erhverv.
Og vinderen er....
De tre repræsenteret gymnasier ved konkurrencen var, Brønderlsev Gymnasium, Aalborghus Gymnasium og sidste års vindere Dronninglund Gymnasium.
Efter en lang dag med diverse udregninger og test, var det 2.b fra Brønderslev Gymnasium, der kunne løfte det store trofæ.
- Det er rart, når nu vi har brugt hele dagen på det. Vi var i tvivl i starten, så det er dejligt at få afvide, at man gjorde noget rigtigt, lyder det fra en af dagens vindere Ida Birk Jørgensen.
Konkurrencen handlede i bund og grund om at vise nogle naturvidenskabelige færdigheder. Derfor blev eleverne testet i både praktiske og teoretiske prøver omkring solenergi.
En reel problemstilling
Gymnasieeleverne skulle opstille tre små solceller på en plade sådan, at de optog mest muligt sol, når pladen blev vendt 180 grader rundt - eller det der svarede til solens lysfald på jorden fra solopgang til solnedgang.
Formålet med problemstilling var nemlig, at eleverne skulle prøve på, at ramme samme energi-niveau, som Brønderslev Forsyning optager. Og det krævede, at man knækkede koden med, hvilke vinkler og retninger som solcellerne skulle vendes i.
- Vi tror bestemt, at de unge kan være med til at inspirere os. Sidste år kom der nogle udmærkede resultater frem, der var med til at bekræfte os i noget af det, vi havde gjort, fortæller Thorkil Bartholdy Neergaard om resultaterne fra sidste års konkurrence.
Gymnasieeleverne, der til dagligt læser på fysik-faglinjer, har generelt en form for kærlighed til projekter som dagens konkurrence omhandlede. Alligevel kunne de nordjyske studerende godt se ideen med konkurrencen.
- Vi synes jo, det er sjovt, fordi vi kan godt lide fysik, men det var fedt at prøve noget andet, end det vi har i timerne og se, at vi godt kan finde ud af det, lyder det fra Ida Birk Jørgensen.
- Det gør det lidt svært, at det er en reel problemstilling, men det er også spændende, at man kan se, at det er virkeligt, og at det handler om reelle løsninger.