Maria Ifversen og Rekha Simoni Kotyza begyndte tilbage i april at lære hinanden at kende. I august fik de svar på, at de er søstre. Foto: Privatfoto Foto:
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søstre har fundet hinanden efter 43 års adskillelse: - Det er surrealistisk

Nordjyske Maria Ifversen har ad flere omgange prøvet at finde frem til sin lillesøster, men der skulle gå mange år, før det lykkedes.

For 48 år siden blev to søstre født i Bangladesh, omkring 7500 kilometer herfra.

Begge blev de adopteret, da de var små piger. 

Den ene kom til Skagen, den anden til Randers.

Det med at tænke, at der er en søster i Danmark, har altid ulmet i mine tanker

Maria Ifversen, Brovst

Men først 40 år senere fandt de ud af, at de var vokset op kun halvanden times køretur fra hinanden.

Et opslag på Facebook endte med at sætte gang i en række begivenheder, der til sidst førte til, at mysteriet om de to søstre, der blevet revet væk fra hinanden, blev opklaret.

40 års eftersøgning

Det var Maria Ifversens adoptivforældre, der, da hun var bare syv år gammel, begyndte at tale om, at hun måske havde en søster et sted.

De kontaktede adoptionsbureauet, men de kunne hverken fortælle om navn eller fødselsdato på søsteren. De kunne dog fortælle, at søsteren også var kommet til Danmark. Flere informationer kunne de ikke få.

I omkring ti år prøvede forældrene at finde frem til Maria Ifversens søster, men uden held.

Da Maria Ifversen blev omkring 18 år gammel, blev hun nysgerrig og begyndte at kontakte adoptionsbureauet selv for at finde svar. Men dokumenterne var ikke til at finde, og hun fik bare at vide, at papirerne ikke kunne findes frem igen.

Livet gik videre. Og hun lagde eftersøgningen på hylden i nogle år. Men hun glemte aldrig søsteren.

- Det med at tænke, at der er en søster i Danmark, har altid ulmet i mine tanker, fortæller Maria Ifversen.

Indledte jagten på Facebook

3. april satte Maria Ifversen sig ved sin computer og skrev et opslag på Facebook. Det gjorde hun, fordi hun håbede på, at opslaget nåede ud til nogen, der også var adopteret fra Sister Benedict børnehjemmet i Chittagong, Bangladesh.

- Jeg håbede bare på, at nogen derude kunne se nogle ligheder med mig, eller at de kunne erindre noget fra samme børnehjem. Bare et eller andet, fortæller Maria Ifversen.

Til venstre er Maria Ifversen, og til højre er hendes lillesøster Rekha Simoni Kotyza Foto: Ukendt

Hun skrev blandt andet, at hun altid har vidst, at hun har en biologisk søster, og at hun i mange år har haft lyst til at finde hende. Derfor lagde hun nu de informationer om børnehjemmet, årstal og billeder, hun havde, ud på det sociale medie.

Vi snakkede rigtig godt sammen, og jeg følte, at vi havde en speciel og kærlig energi

Maria Ifversen, Brovst

- Jeg havde et stort håb om, at der var et mirakel derude. Men jeg kunne heller ikke gøre meget mere end at give de oplysninger videre og bare tro på, at hun var derude et sted, fortæller Maria Ifversen.

Billede afslørede afgørende detalje

1500 mennesker har siden delt opslaget. Utallige beskeder er tikket ind fra andre adoptivbørn, der troede, at de var hendes søster.

Én henvendelse skilte sig dog ud af mængden.

Et billede fra børnehjemmet i Chittagong, Bangladesh. De to piger i midten er Rekha Simoni Kotyza og Maria Ifversen. Foto: Privatfoto

En kvinde fra en Facebook-gruppe for adoptivbørn fra Bangladesh sendte et billede til Maria Ifversen.

Billedet var taget på børnehjemmet og viste seks børn, og Maria Ifversen kunne med det samme genkende sig selv.

En af de små piger på billedet manglede nemlig højre arm. Præcis som hende selv.

En helt særlig forbindelse

Kvinden fra Facebook-gruppen fortalte Maria Ifversen, at hun stadig havde kontakt til en af de andre piger på billedet. Og hende burde Maria Ifversen kontakte, lød opfordringen.

Den i dag voksne kvinde hed Rekha Simoni Kotyza, og 18. april skrev Maria Ifversen en besked til hende.

Hun nævnte ikke noget om, at de kunne være søstre. Men de to kvinder fandt gennem telefonsamtaler ud af, at de havde en del ting til fælles.

- Vi snakkede rigtig godt sammen, og jeg følte, at vi havde en speciel og kærlig energi, fortæller Maria Ifversen.

Vi vidste at uanset hvad, var vi sjælssøstre, og vi var ikke i tvivl om, at vi ville være i kontakt, fordi vi har sådan et specielt bånd mellem os

Maria Ifversen, Brovst

De opdagede fællestræk i livssyn, værdier og personlighed. Rekha Simoni Kotyza beskriver, at det lige så godt kunne være fordi, de begge er adopteret og vokset op i Danmark, men at de havde en dyb forbindelse, der ikke var til at beskrive.

- Jeg tænkte, at vi også havde det samme fighter- og overlevelsesgen, fortæller Rekha Simoni Kotyza.

En dag sendte Rekha Simoni Kotyza et billede af dem fra børnehjemmet, hvor hun knuger Maria Ifversens hånd, og de to kvinder begyndte at tale mere om, hvad de havde tilfælles.

De fandt ud af, at de har den samme karakteristiske tand og det samme mærke mellem tæerne, og de begyndte at mistænkte, om de måske var beslægtede.

Sjælesøstre eller biologiske søstre?

I maj sendte de derfor hver især en dna-test afsted. Men de var faktisk ikke så nervøse for svaret.

- Vi vidste at uanset hvad, var vi sjælssøstre, og vi var ikke i tvivl om, at vi ville være i kontakt, fordi vi har sådan et specielt bånd mellem os, fortæller Maria Ifversen.

Torsdag 18. august kom svaret på testen: De var søstre.

- Vi turde næsten ikke tro på det. Jeg kunne slet ikke forstå det. Jeg var fuldstændig rørt, og Rekha var bare overvældet, fortæller Maria Ifversen om deres første telefonsamtale, efter at svaret var kommet.

De to søstre har været adskilt, siden de var omkring fem år. Mere end 40 år senere er de igen forenet. Foto: Privatfoto

Allerede tre dage senere mødtes de for første gang som søstre.

- Vores kram var ikke bare et venindekram, det var et kram, man ikke kan beskrive. Alt rejste sig, og jeg havde ikke lyst til at slippe hende. Det var helt magisk. Vi tudede, fortæller Maria Ifversen.

Vokset op kun 140 kilometer fra hinanden

Tilfældigheder bragte dem altså sammen. To familier i det samme lille land, der adopterede to piger, som var født mere end 7000 kilometer væk.

- Det er surrealistisk og mærkeligt, at vi er vokset op så tæt på hinanden, fortæller Maria Ifversen.

Det samme mener hendes søster Rekha Simoni Kytoza. Hun beskriver, at hun egentlig aldrig har manglet noget i sin opvækst, men at Maria Ifversen er en ekstra gave i hendes liv.

I dag bor de stadig tæt på hinanden. Maria Ifversen i Brovst og Rekha Simoni Kytoza i Randers.

I virkeligheden var det, Maria Ifversen har ledt efter i så mange år kun halvanden times køretur væk.


Foto: Else Mikkelsen / Min Afsked

Det skabte et pludseligt drama, da mursten begyndte at falde ned fra bygning midt i Aalborg.

Facaden på en historisk bygning i Aalborg ser noget mere forfalden ud end normalt.

På hjørnet af Hasserisgade og Vesterbro i det centrale Aalborg ligger bygningen, hvor murstenene på bygningen pludselig fredag begyndte at løsrive sig og falde ned på gaden.

Bedemandsforretningen Min Afsked lejer sig ind i lokalerne, hvor facaden krakelerer.

- Jeg blev ringet op i går eftermiddags (fredag, red.) og fik at vide, at jeg skulle skynde mig at komme, fordi min facade var faldet ned. De var bange for, at folk ville blive slået ihjel og politiet blev rekvireret - så der blev lavet et stort drama ud af det, fortæller Else Mikkelsen, der er stifter og bedemand hos Min Afsked.

- Jeg blev forskrækket, og jeg må nok sige, at hjertet kom helt op i halsen, men det var godt, at politiet var så hurtige til at spærre området af.

Foto: Else Mikkelsen / Min Afsked
Foto: Else Mikkelsen / Min Afsked
Foto: Else Mikkelsen / Min Afsked

Er den historiske bygning offer for en vandskade?

Else har kontaktet både udlejeren og formanden for ejerforeningen, der nu skal se på, hvad det er for noget, hvor det kommer fra, og hvad der skal ske.

Hun har dog også selv en teori om, hvad der ligger til grund for facadens forfald.

- Vi har haft vandskade fra overboen, der har haft en radiator, der har været i stykker, og så er der simpelthen kommet vand ned i vores lejemål.

- Jeg tror derfor, at der er kommet vand derud, og nu er det så tørret op, og så er facaden simpelthen faldet ned, lyder det fra Else Mikkelsen, der er betænkelig ved, om det overhovedet er muligt at anskaffe mursten af den samme slags, som nu er styrtet ned på gaden.

Bygningen blev opført i 1934 som en beboelses- og biografbygning. Den husede altså den gamle biograf i Aalborg.


Foto: VesselFinder.com

Skadet fragtskib med sprængfarlig last får hjælp i nordjysk farvand

TV 2 har fredag været i kontakt med Forsvaret, som bekræfter, at man er opmærksom på skibet og dets rute gennem Danmark.

Når et fragtskib lastet med 20.000 tons sprængfarlig ammoniumnitrat fra Rusland efter planen skal passere gennem dansk farvand i weekenden, bliver det med lodsassistance fra det danske selskab DanPilot.

Det bekræfter pressechef i DanPilot, Anne Heinze, overfor TV 2.

- Vi kan bekræfte, at der er blevet bestilt en lods til skibet, og at det er sket i overensstemmelse med reglerne om passage gennem internationalt farvand, fortæller hun.

Medierne Danwatch og Information har i løbet af ugen beskrevet, hvordan fragtskibet ved navn MV Ruby 2. september fik afslag på at opholde sig i den norske havneby Tromsø, hvor det havde søgt om havneplads for at udbedre skader på skruen og sprækker i skogret.

Ifølge den norske myndighed Direktoratet for Civilbeskyttelse og Beredskab (DSB) består skibets last af 20.000 tons ammoniumnitrat, som er det samme stof, der eksploderede på havnen i den libanesiske hovedstad Beirut i 2020, hvor omkring 200 mennesker blev dræbt.

MV Rubys last er dog over syv gange så stor som den mængde, der eksploderede i Beirut, skriver flere medier.

Skibet vil i løbet af weekenden sejle igennem Storebælt og Kattegat.

På vej til Litauen

TV 2 har fredag været i kontakt med Forsvaret, som bekræfter, at man er opmærksom på skibet og dets rute gennem Danmark.

Forsvaret henviser samtidig til Søfartsstyrelsen, som har ansvaret for sejlads med farligt gods gennem dansk farvand.

- Forsvaret støtter Søfartsstyrelsen og følger skibets bevægelser gennem dansk område, skriver Forsvaret i en mail.

Søfartsstyrelsen oplyser til TV 2 lørdag morgen, at danske myndigheder følger skibets sejlads nøje, ligesom at styrelsen har påbudt MV Ruby at bruge slæbebådsassistance og lods i forbindelse med skibets gennemsejling af danske farvande.

- Søfartsstyrelsen er opmærksom på skibets begrænsede manøvreevne og at skibet er lastet med farligt gods. På den baggrund har vi opsat en række betingelser for at opretholde sejladssikkerheden, skriver styrelsen.

Den lods, som skal assistere skibet gennem dansk farvand, vil ifølge DanPilot gå ombord på MV Ruby i løbet af lørdag og stå af, når skibet har passeret Gedser.

MV Ruby befinder sig ifølge skibsovervågningstjeneste MarineTraffic lige nu mellem Skagerrak og Nordsøen og er på vej mod havnebyen Klaipeda i Litauen for at blive repareret.

Myndighederne i Litauen har dog allerede afvist ansøgningen om at lægge til havn i Klaipeda, medmindre skibet når at losse hele sin last i en anden havn inden da, skriver Danwatch.

Den oprindelige destination var ifølge mediet Las Palmas på Mallorca.

Skader opstod efter kort tid

Skibet er blevet lastet i den russiske havneby Kandalaksha på Kolahalvøen og sejler under Maltesisk flag.

Ifølge Aftonbladet opstod skaderne på skibet kort efter, at det var blevet lastet, og efter forgæves at have søgt om havnepladser i blandt andet Norge, skulle skibet nu være på vej til Litauen for at blive repareret.

Det norske søsfartdirektorat oplyste i en pressemeddelelse den 4. september, at skibet ikke udgjorde en større risiko på daværende tidspunkt, end hvis det havde været i normal drift, og at skibet er godkendt til at transportere ammoniumnitrat.

Ifølge DanPilot vil MV Juby i løbet af weekenden sejle ad den såkaldte Transitrute Storebælt.


Jan H. Pedersen arbejdede som pressefotograf i efteråret 2016, hvor en pyroman hærgede Fjerritslev-området i Nordjylland. Foto: Candofilm

Rygterne gik i den lille by, da der gik ild i det ene hus efter det andet

I 2016 hærgede en ildspåsætter i et lille lokalsamfund i Nordjylland.

19. november 2016 går alarmen på brandstationen i Fjerritslev.

Det er brand nummer 20 i det lille lokalsamfund på under to måneder.

Pressefotograf Jan H. Pedersen lever af at sælge billeder til medierne blandt andet fra gerningssteder, og denne aften kører han ud for at dække branden, ligesom han har gjort de 19 gange før.

Denne brand er dog anderledes.

Nu er der ingen grænser for, hvad der kan ske.

Jan H. Pedersen, freelance pressefotograf

Jan forventer ligesom de andre gange, at han kommer frem til et ubeboet hus.

Men under det brændende tag bliver en ældre dame hjulpet ud.

I huset boede en 89-årige kvinde, som var hjemme, da branden blev antændt.

Kvinden er 89 år og har boet i huset i 60 år, og hun har kort forinden ringet efter sin familie og fortalt dem, at der er noget mærkeligt ved huset.

Og det er der uden tvivl.

De seneste to måneder har en ukendt gerningsmand hærget Fjerritslev-området, og denne aften har han sat ild til den ældre kvindes hjem, imens hun var hjemme.

- Det bliver en anden situation, da det her sker. Da ved politiet og brandvæsenet, at nu er der ingen grænser for, hvad der kan ske, siger pressefotograf Jan H. Pedersen.

Se historiske forbrydelser om Fjerritslev-brandene herunder:

Utrygheden hærger

Fjerritslev er en lille by med kun 3300 indbyggere tæt på den nordjyske vestkyst mellem Thorup Strand og Slettestrand.

I området er der mange stråtækte sommerhuse, der ofte står tomme om efteråret.

I starten af oktober 2016 opstår de første af en lang række brande i disse sommerhuse med stråtag.

Fjerritslev set fra oven.

Det går hurtigt op for politi og brandvæsen, at brandene er påsatte, og at en ildspåsætter er på spil.

Den oplysning skaber utryghed blandt beboerne i området, der bliver bange for, at deres hus kan blive det næste.

- Det er svært at dulme den utryghed, fordi der bliver ved med at komme en ny brand. Og på den måde bliver der aldrig ro, og den her utryghed bliver ved med at hærge, fortæller borgmester i Jammerbrugt kommune, Mogens Christen Gade (V).

Politiet kører fast på patrulje i området og sender også hunde ud i området for at lede efter gerningsmanden. Men næsten to måneder skal der gå, før de anholder manden bag.

Et rygte ulmer

Undervejs i forløbet kommer politiet i besiddelse af videoovervågning, der kan bringe dem tættere på gerningsmanden.

Til at starte med får offentligheden ikke lov til at se disse optagelser, og det er der en særlig grund til.

- De ville undgå den her lynch-stemning, der kan komme, forklarer borgmesteren.

Der var også vedvarende rygter om, at det var en af dem selv, der var skyld i det.

Mogens Gade, borgmester, Jammerbugt kommune, Venstre

Borgerne i byen er begyndt at tage sagen i egen hånd, og flere sætter videoovervågning op.

Samtidig ulmer der et rygte, der påvirker brandmændene i byen.

- Der var også vedvarende rygter om, at det var en af dem selv, der var skyld i det. Det var et forfærdeligt mønster at leve i for de her brandmænd. Den psykiske påvirkning var kæmpestor, siger borgmester Mogens Gade.

Jeg har formentlig stået ansigt til ansigt med ham.

Jan H. Pedersen, freelance pressefotograf

Branden den 19. november 2016, hvor der går ild i den ældre kvindes hus i Fjerritslev, bliver et vendepunkt i sagen.

Det er første gang, manden sætter ild til et beboet hus, og dermed er situationen pludselig eskaleret.

- Nu er det alvorligt. Nu er det forsøg på mordbrand. Der bliver den skærpet ved politi og brandvæsen, siger borgmester Mogens Christen Gade (V).

Bogmester i Jammerbugt, Mogens Christen Gade (V).

Stor mand med særlig gangart

Herefter deler politiet overvågningsvideoen med offentligheden. Og videoen viser en stor, kraftig mand med tophue og en særlig gangart.

Rygterne i det lille lokalsamfund om, hvem det er, viser sig at være sande.

Kort efter offentliggørelsen af videoen bliver en 33-årig frivillig brandmand fra lokalområdet anholdt og sigtet for brandstiftelserne, og derefter stopper brandene.

- Jeg har formentlig stået ansigt til ansigt eller talt med ham, siger pressefotograf Jan H. Pedersen, der dækkede brandstiftelserne i efteråret 2016.

- Det skal man lige håndtere og spekulere lidt over. Det sætter nogle tanker i gang - også fremadrettet, når man står med folk i beredskabet, civile og tilskuere, siger Jan H. Pedersen.

Manden bliver i 2017 idømt fem års fængsel for 18 påsatte brande. Efterfølgende anker han dommen, men i 2018 skærper Landsretten byrettens dom og idømmer ham syv års fængsel for at stå bag 19 brande i Fjerritslev.


Günter Werner Jessen har hele livet holdt sommerferie og været på lejrskole i Nordjylland. Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord

'Lige til højrebenet' - alligevel må Günter vente på at blive dansk

Regeringen har et konkret bud på, hvordan ventelisterne kan forkortes.

Han arbejder frivilligt hos byens bager, i genbrugsbutikken, hos købmanden og i idrætscenteret. Han har gået i dansk skole hele livet, snakker dansk og bor i Fjerritslev.

Men han venter på 23. måned svar på sin ansøgning om dansk statsborgerskab.

Manden bag ovenstående informationer er 77-årige Günter Werner Jessen.

Han er opvokset i Sydslesvig og er en del af det danske mindretal. I en årrække boede han endda hos en plejefamilie ved Brovst, hvor han gik på Torslev Skole.

Han har brugt mange år af sit arbejdsliv i Hamborg, men for fire år siden vendte han med sin tyske pension hjem til Nordjylland og har bosat sig i Fjerritslev.

"Blomstrer op" i Fjerritslev

I Fjerritslev stod centerlederen i den lokale idrætshal klar til at hjælpe Günter med en lejlighed og ansøgningen om permanent opholdstilladelse.

- Han er i den grad en mand, som falder ind i det her lille samfund, fortæller Søren Konnerup, som er centerleder hos Idrætscenter Jammerbugt, Fjerritslev.

De fleste dage i ugen arbejder Günter frivilligt fire forskellige steder i byen. Og han ved, at han vil bo i Fjerritslev resten af sine dage.

- Jeg føler mig lykkelig. Jeg blomstrer op, lyder det fra Günter med tysk accent.

Men én ting mangler. Han kunne godt tænke sig anerkendelsen af at være dansker.

Jeg synes, det er mageløst, at det skal tage så lang tid.

Søren Konnerup, Centerleder, Idrætscenter Jammerbugt, Fjerritslev

Ligger lige til højrebenet

Derfor ansøgte Günter i november 2022 - med hjælp fra Søren Konnerup - om dansk statsborgerskab.

Tilbage kom beskeden om, at der var 22 måneders sagsbehandlingstid.

- I januar 2024 får vi så at vide, at de ikke kan nå det. Så der kommer først svar i 2025, fortæller en frustreret Søren Konnerup og fortsætter:

- Jeg synes, det er mageløst, at det skal tage så lang tid.

Netop 'dansksindede sydslesvigere', som Günter, er omfattet af særlige lempelige krav, når de ansøger om at blive danske statsborgere.

- En mand, der er blind på det ene øje og har glasøje på det andet, vil jo bare sige; Den ligger lige til højrebenet - stempel på, velkommen Günter, siger centerlederen.

Gebyr for genansøgninger

Det nordjyske folketingsmedlem og medlem af Udlændige- og Integrationsudvalg Preben Bang Henriksen (V) synes også, at de lange ventetider på at få behandlet sin ansøgning er "dybt, dybt problematisk".

- Netop for de dansksindede syd for grænsen burde der være en langt nemmere adgang. Det er der i hvert fald lagt op til i lovgivning og aftaler. Men jeg synes bare ikke, jeg kan se det her, lyder det fra Preben Bang Henriksen.

I 2023 modtog Udlændinge- og Integrationsministeriet 5114 ansøgninger om dansk statsborgerskab. Og en del af de ansøgninger ligner formentlig nogle, der er set før.

For lige nu er det gratis at genansøge om statsborgerskab, hvis man har fået afslag.

Men regeringen vil have indført et gebyr på 6000 kroner for at ansøge igen - i håbet kortere ventelister. Det vil hjælpe sager som Günters, mener det nordjyske folketingsmedlem.

- Jeg kommer til at tage problemet op med ministeren, for det kan ikke passe, at folk skal vente hverken to eller tre år, afslutter han.


Er Tabita dygtig nok, får hun en lyserød bil

Tabita Aundal sælger skønhedsprodukter og arrangerer homeparties. Hun drømmer om en lyserød bil, som de dygtigste sælgere får.