Seniorsergent rejser tusindvis af kilometer for medarbejdersamtaler
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Seniorsergent Have fik hurtig frost i skægget, efter han landede på Station Nord for at holde MUS-samtaler. Der var minus 25 grader.
Seniorsergent Have er nødt til at tage turen til Nordøstgrønland for at se sine folk.
De fleste kender en MUS-samtale, eller medarbejderudviklingssamtale, som det også hedder. Arbejder man i det offentlige er de obligatoriske.
For en seniorsergent fra Flyvestation Aalborg, så er samtalerne ikke bare noget, man lige gør. Hans Christian Have har nemlig soldater siddende på Station Nord cirka 2800 kilometer væk fra sit kontor på Flyvestation Aalborg.
Vi kigger efter fem mand, som kan finde ud af at klare sig selv.
Hans Christian Have, seniorsergent
- Det giver nogle udfordringer. Vi må bare håbe, vi har uddannet dem godt nok til at klare sig selv det meste af vejen, siger Hans Christian Have, da TV2 Nord møder ham inden afgang til den årlige MUS samtale.
- Vi prøver at holde forbindelsen en gang om ugen, men ellers så ringer de, når der opstår noget, og som vi plejer at sige, intet nyt er godt nyt.
Skal kunne klare sig selv
Seniorsergenten flyver med et Hercules transportfly fra Air Transport Wing på Flyvestation Aalborg. Det er eneste mulighed for at komme op til de fem soldater på Station Nord.
Stationen er rigsfællesskabets nordligste bebyggelse, og den næst-nordligste beboede bebyggelse i verden. Fra Station Nord i det nordøstlige hjørne af Grønland er der kun godt 920 kilometer til Nordpolen.
- Når man er så langt væk fra alt og alle, har man så overhovedet brug for en chef?
- Nej, men det er også den profil, vi kigger på. Vi kigger efter fem mand, som kan finde ud af at klare sig selv. Det er det, deres motto siger. Ensom men stærk, forklarer Hans Christian Have til TV2 Nord.
Markerer territoriet
De fem soldater på Station Nord, og er på basen to år ad gangen. De skifter henholdsvis to og tre mand ad gangen, så der altid er mindst to soldater med et års erfaring på Station Nord.
Deres primære opgave er, at vise Danmarks tilstedeværelse i det arktiske område, og så skal de holde den 1800 meter lange landingsbane ryddet. Landingsbanen er på denne tid om året en såkaldt vinterlandingsbane bygget op med en issål af hårdt pakket sne.
Det er skønt at være tilbage.
Hans Christian Have, seniorsergent
Der er bælgmørkt, da seniorsergent Have og Herculessen fra Aalborg lander på Station Nord. Stedet ligger så nordligt, at solen ikke er over horisonten fra midten af oktober til slutningen af februar.
- Jeg har ikke set dem siden 2. september, hvor vi sagde pænt farvel til dem. Jeg glæder mig til at se, hvad de har lavet, og hvad de har nået, mens vi har været hjemme, siger Hans Christian Have.
Otte dage til samtaler
Efter halvanden time på isen, så flyver transportmaskinen tilbage til Aalborg. Seniorsergent Have bliver på Station Nord i otte dage for at tale med sine medarbejdere, inden han bliver hentet igen.
- De ser ud som om, de er i godt humør, og de virker glade alle sammen. Nu har jeg kun lige hilst på de fire af de fem, siger Hans Christian Have og fortsætter:
- Den sidste mand, han sidder jo oppe i tårnet og har radiokommunikationen med flyveren, men det er skønt at være tilbage.
Glæder sig til besøg
Soldaterne ser frem til lidt alenetid med chefen.
- Han kommer gerne på besøg et par gange i løbet af året med lidt forskellige dagsordener. Det skal nok blive spændende og se, om vi kan få noget godt ud af det, siger Christian Graff, til TV2 Nord, da vi besøger ham på Station Nord.
- Er der overhovedet brug for en chef?
- Jeg tror, det er fint nok, der sidder en derhjemme, der lige holder hånd i hanke med det hele, smiler soldaten Christian Graff.
Mød de fem soldater i videoen her: