Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Soldater i Nordgrønland modtog julegaver fra nordjyderne

Nordjyderne fik muligheden for at sende gaver, julebag og julehilsner til fem soldater, der skulle holde jul meget langt hjemmefra. Station Nord i Grønland ligger nemlig tættere på Nordpolen end på Danmark.

- Vi har ikke fået småkager siden sidste jul.

Sådan lød det, da TV2 Nords journalister overrakte julesækken, hvori der foruden julebag var gaver og breve til de udsendte soldater.

Men inden julesækken landede i det nordøstlige Grønland, skulle den på en længere rejse med hjælp fra Air Transport Wing på Aalborg Flyvestation.

- Det her er måske det tætteste, vi i år kommer på julemandens kane. En Hercules C130 fra Air Transport Wing på Flyvestation Aalborg, lyder det fra Hans-Christian Lauritzen.

- Og vi har taget julemandens sæk med, hvori der er gaver, julegodter og breve fra jer hjemme i Nordjylland til soldaterne på Grønland, fortæller Nicolai Nør Pedersen.

Julemandens kane var lidt større end normalt. Hercules C130 bliver trillet ud af hangaren på Aalborg Flyvestation. Foto: Nicolai Nør Pedersen / TV2 Nord

Julemanden fra Flyvestation Aalborg

På denne tur var julemanden klædt i en grøn pilotdragt, havde skiftet det hvide skæg ud med korte skægstubbe og smidt huen, hvorunder der gemte sig kort hår.

Julemanden havde også fået et navn – Jakob Nikolajsen, der er kaptajn på Flyvestation Aalborg.

- Det er en særlig mission at få lov til at flyve, fordi det er en meningsfyldt mission at komme op med gods, juletræer og julemad til folkene deroppe, fortæller han.

Jakob Nikolajsen har fløjet Hercules i 11 år og været på turen til Grønland mange gange, men han har alligevel aldrig set den rigtige julemand.

- Nej, ikke endnu, men vi kigger efter ham. Hvis vi er heldige, får vi lov at se nordlys, siger kaptajnen.

Kaptajn Jakob Nikolajsen har fløjet mange ture til Grønland i Herculesen. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Ankomst til Grønland og stadig lang vej

Efter godt fem timers flyvning mellemlander det militære transportfly og julesækken fra Nordjylland i Kangerlussuaq – en lille by på Grønlands vestkyst.

Selvom julesækken er på Grønland, er der stadig næsten 2000 kilometer til Station Nord, hvor de fem soldater holder jul helt for dem selv.

- Vi, der er ansvarlige for det personale, der er deroppe, oplever, at små ting betyder meget. Det er uanset, om det er små problemer, som kan blive til store problemer eller eksempelvis en julegave, som kan betyde ekstra meget, når man er så langt væk, siger Kent Peter Rønshøj, der er chef for stations- og patruljetjenesten Grønland.

Kent Peter Rønshøj ved, at soldaterne sætter stor pris på de små ting. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Videre mod mørke og kulde

I Kangerlussuaq blev det til en overnatning, imens Herculesen blev tanket, så den var klar til at flyve de mange kilometer videre nordpå.

Turen til Station Nord tager godt tre timer, og ved ankomsten er der ikke en lufthavn, og man lander ikke på en almindelige landingsbane af asfalt, men på is.

- Nu varer det ikke længe, før vi lander oppe på Station Nord med alle de gode sager fra jer hjemme i Nordjylland til soldaterne oppe på Grønland, fortæller Nicolai Nør Pedersen.

- Ligesom julemanden gør, så lander den her kane naturligvis også på is oppe på Station Nord, fortsætter Hans-Christian Lauritzen.

Hans-Christian Lauritzen (tv.) og Nicolai Nør Pedersen (th.) var på deres første tur til Grønland. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Koldere end en dybfryser

Julesækken fra Nordjylland er efter godt tre timers flyvning fra Kangerlussuaq ankommet til sin sidste del af rejsen – Station Nord.

Her er det eneste lys det, der kommer fra projektørerne, der lyser landingsbanen af is op. Der er bælgmørkt, så snart man kaster synet ud i horisonten.

Station Nord ligger omkring 900 kilometer fra Nordpolen og cirka 1700 kilometer nord for polarcirklen, og det kan mærkes. Temperaturen lyder på minus 25 grader og næsebor, øjenvipper og lydkabler fryser til næsten med det samme.

Bidende kulde, bælgmørkt og en landingsbane af is - det er hverdagen på Station Nord. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Stor glæde hos soldaterne

Hjulene fra den lille lastbil skøjter på isen, og chaufføren må et ekstra gear ned for at få fat i det glatte, hvide underlag.

Efter cirka fem minutters kørsel ankommer julesækken foran et hus, der ligger, som man ville sige i daglig tale, midt i ingenting.

Dørens håndtag ind i huset åbnes ved at trække opad for at sikre mod isbjørne. Bag døren bor de fem soldater, som skal tilbringe julen langt fra venner og familie i Danmark.

- Vi kommer fra TV2 Nord, og nordjyderne har simpelthen sendt sådan en sækfuld her med gaver og breve til soldaterne, der er heroppe på Nordgrønland, fortæller Nicolai Nør Pedersen.

- Og jeg ved, at der er minimum en kasse småkager, og så er der også nogle gaver, hvor der star Graff på. Det er til jer fra Nordjylland.

Julesækken bliver modtaget med store smil fra soldaterne.

- Det er fantastisk, at der bliver tænkt lidt på os heroppe i juletiden, det er kun dejligt at opleve og mærke, fordi vi er lidt alene heroppe, fortæller soldat Dennis Kærgård.

Dennis Kærgård og resten af soldaterne var glade for opmærksomheden fra Nordjylland. Foto: Hans-Christian Lauritzen

I julesækken fra Nordjylland er ligger der som sagt et par gaver med navn på – Christian Graff.

- Det bliver dejligt at se, hvad der gemmer sig deri, siger Christian Graff.

- Tror du, det er noget, der kan deles?

- Det vil jo vise sig.

- Vil du dele det?

- Ja, hvis det er noget, der kan deles, så skal det deles.

Christian Graff havde vagt i "Tårnet", da julesækken ankom. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Ivrigt bliver den næste pakke taget op af sækken, hvorpå der står Soldaterne i Grønland.

Den godt forseglede pakke bliver hurtigt og effektivt åbnet, og i den ligger der fine småkager, som ikke tager soldaten Malte Neve-Græsbøll mange sekunder at få smagt på, mens resten af gruppen udbryder, at det kan i hvert fald bruges.

- Jeg tror ikke, vi har fået hjemmebag og småkager siden sidste jul, så det er lækkert, siger Malte Neve-Græsbøll.

Malte Neve-Græsbøll ventede ikke mange sekunder fra kassen med julesmåkager var åbnet til at få dem smagt. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Stærkt sammenhold

Soldaterne er udsendt til Station Nord i to år ad gangen med kun en kort ferie, hvor de kan se venner og familie.

Det giver til gengæld noget andet – et meget stærkt bånd mellem soldaterne på Nordgrønland.

- Det er altid specielt at være væk hjemmefra og være sådan et sted som det her, men det betyder bare, at det sammenhold, som vi har, betyder rigtig meget, siger Mikkel Munck Larsen, der er stationsleder på Station Nord og fortsætter:

- For vores vedkommende er sammenholdet i hvert fald rigtig godt, og det hjælper i sådan en tid, som vi er i lige nu.

Soldaterne havde også en hilsen til Nordjylland.

- Glædelig jul Nordjylland fra Station Nord!

Fra venstre: Dennis Kærgård, Malte Neve-Græsbøll, Christian Graff, Jeppe Nygaard Jørgensen, Mikkel Munck Larsen Foto: Hans-Christian Lauritzen


Nordjyske faglærere hyldet med prestigefyldt pris

Foto: TechCollege Aalborg

De to faglærere har vundet prisen for deres arbejde med en helt ny målgruppe på Techcollege i Aalborg.

Torsdag aften vandt faglærerne Christian Røhl og Ole Wiehl fra Aalborg Techcollege byggeriets faglærerpris.

Det er netop blevet offentliggjort til Building Awards på The Plant i København.

Det er de to faglæreres arbejde med en helt ny målgruppe i Techcollege-sammenhæng, nemlig de unge, der går i ottende og niende klasse, og som tager en såkaldt EUD 8/9, der gør, at de er blevet indstillet til prisen.

"Initiativet omkring EUD 8/9 er et nyudviklet initiativ, som er skabt i samspil mellem Aalborg Kommune og Techcollege, og Ole og Christian er i den grad lykkes med at skabe et alternativt skoleforløb, der kombinerer praksisfaglig skolegang og værkstedsundervisning på nye måder. Faglærer-teamet har arbejdet målrettet og haft modet til at ”gå på tværs” og sammensætte værkstedsundervisningen på helt nye måder," lyder det i de to læreres indstilling.

Byggeriets faglærerpris

Byggeriets Faglærerpris uddeles i et samarbejde mellem Uddannelsesforbundet og Boligfonden Kuben.

En dygtig lærer kan skabe begejstring for faget, tænde gnisten i elevernes øjne og i sidste ende sikre eksamensbeviset. Alligevel er faglærerne ofte en overset gruppe i samfundet.

Derfor hylder Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet den inspirerende byggefaglærer/lærerteam fra en erhvervsskole, som på exceptionel og usædvanlig vis motiverer, bakker op om og løfter de unge til at blive dygtige håndværkere. Prisen er siden 2022 blevet uddelt til byggeriets store prisfest Building Awards.

EUD 8/9 er et tilbud til skoletrætte elever, der kan bytte en del af den klassiske tavleundervisning i folkeskolen ud med tre dage med almindelige skolefag og to dage i værkstederne. Formålet med både den faglige og den praktiske undervisning er med henblik på at afslutte 9. klasse eksamen.

I et opslag på LinkedIn skriver Techcollege, at prisen er en anerkendelse og et skulderklap, der viser, at de to faglærere har ramt rigtigt i forhold til indsatsen med EUD 8/9.

Det er ikke første gang, at hæderen går til Aalborg Tech College. I 2021 vandt teamet bag grundforløb 1 på Techcollege Aalborg samme pris for deres nyskabende undervisning, evne til at fastholde eleverne og skabe gode relationer på tværs af fag.


Her gennemfører 100 procent af de ordblinde elever gymnasiet

Foto: Hjørring Gymnasium

Læsevejleder Marie Lund hjælper ordblinde elever med at gøre brugen af hjælpeprogrammer til en vane.

På Hjørring Gymnasium er ordblinde elever stillet ligeså godt som deres klassekammerater, der ikke har læse og skrivevanskeligheder.

- Med hjælpemidlerne går det så godt, at der lige nu på Hjørring Gymnasium er en gennemførelsesprocent på 100 for de ordblinde elever.

Sådan lyder det fra Vibe Skibdal Schmidt, der er uddannelseschef på Hjørring Gymnasium.

På Hjørring Gymnasium kommer alle eleverne efter studiestart nemlig igennem en screeningsproces for at undersøge, om de har udfordringer, når det kommer til at læse.

Det er med til at fange de elever, der har ordblindevanskeligheder, og efterfølgende kan gymnasiet sætte ind med at søge støtte til den ordblinde elev.

- Der er en gammel fordom om, at ordblindhed og intelligens hænger sammen, og det er bestemt ikke tilfældet. Der er ofte tale om meget motiverede og flittige elever med en stor arbejdshukommelse og en stærk arbejdsmoral, siger læsevejleder Marie Lund og fortsætter:

- Eleverne med ordblindevanskeligheder kommer ikke sovende til det, men når de starter her på gymnasiet, ved vi, at de allerede har den disciplin og motivation, der skal til.

Styrker elevernes læseevner

Men det er ikke kun de elever, der er ordblinde, som nyder godt af screeningen. Den opfanger nemlig også elever, der har læsevanskeligheder.

For de elever, hvor det er relevant, tilbydes der efterfølgende læse- og skrivekurser hos gymnasiets to læsevejledere.

- Mange unge mennesker har en nedsat læsehastighed. Vi træner læsehastigheden på læsekurser med de elever, som er screenet til at have en lav læsehastighed. Eleverne bliver interesserede, fordi de ret hurtigt opdager, at de bliver hurtigere til at læse ved at øve sig. Så 'læse, læse, læse' siger vi. Resultatet er heldigvis, at 'læse-musklen' vokser. Eleverne kommer til at læse hurtigere, og heldigvis stiger deres forståelse af tekstens indhold også, siger læsevejleder Dorthe Bukholdt.


Har bokset knap 300 kampe: Nu kommer nordjydes professionelle debut

Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Frederik Lundgaard Jensen har debut som professionel bokser 29. november.

28-årig nordjyde debuterer til Danish Fight Night.

Når Danish Fight Night løber af stablen 29. november, er der i hvert fald en bokser, der uanset udfaldet får sig en mindeværdig aften.

Her debuterer den nordjyske fjervægtsbokser Frederik Lundgaard Jensen nemlig som professionel i Stald Palle.

Det skriver Danish Fight Nigt i en pressemeddelelse.

Og det er en bokser med et alenlagt CV.

For den 28-årige nordjyde, der oprindeligt kommer fra Pandrup, har bokset intet mindre end 280 kampe som amatør, og har vundet 13 DM-titler herunder 10 danske mesterskaber som elitebokser i voksenrækkerne.

Se interview med Frederik Lundgaard Jensen her.

Erfaren amatør

Han har desuden vundet guld ved de nordiske mesterskaber otte gange i tre forskellige vægtklasser og har deltaget flere gange i VM og EM.

I 2020 gik han to vægtklasser op og mødte sin landsholdkollega Nikolai Terteryan i en DM-finale, der i foromtalen blev kaldt årtiets boksekamp. Frederik Lundgaard Jensen vandt efter en meget tæt og spændende kamp.

OL-drømmen har desværre glippet i afgørende sekvenser, blandt andet på grund af en øjenskade og coronapandemien, men det har ikke slukket Frederiks ambitioner. Tværtimod er han klar til at jagte nye mål som professionel bokser.

- Jeg vil naturligvis gerne bokse mod de allerbedste og prøve at konkurrere på allerhøjeste niveau, ligesom jeg gjorde som amatør. Det ultimative mål er selvfølgelig at bliver verdensmester. Forhåbentligt kan jeg en dag få chancen for at bokse mod de allerbedste, men det gælder i første omgang om at bokse godt, få solgt mig selv, og vinde mine kampe. Jeg skal i første omgang omstille mig til at bokse flere omgange, siger Frederik Lundgaard Jensen.

I sin første kamp som professionel skal nordjyden bokse mod Alexandr Polinchevici fra Moldova.

Frederik Lundgaard Jensen

  • Født: 17. december 1995. Opvokset i Hune i Nordjylland.

  • Nuværende hjemby: Nørresundby

  • Højde: 180 cm.

  • Kampvægt: Ca. 57 kilo (fjervægt)

  • Klub: Pandrup Bokseklub

  • Træner: Brian Brix

  • Professionel debut: 29. november 2024 i Frederiksberg Hallerne

  • Amatørkarriere: 280 kampe. DM-guld 13 gange heraf 10 gange dansk mester som elitebokser i voksenrækkerne samt 8 gange nordisk mester i tre forskellige vægtklasser. 12 gange jysk mester. 1 gang sjællandsk mester. VM- og EM-deltagelse (5. plads ved EM i 2015 og 2022).

  • Guld i flere store internationale turneringer herunder GeeBee Tournament i Finland og Boxam i Spanien. Bronze ved EU-mesterskaberne i 2015 m.m.


Frivillige hænder løfter kunstmuseum: - Det betyder altså alt, at vi har dem

Foto: Kristian Steve Kristensen

Deadline er lige hjørnet og én ting er sikkert: Kunstbygningen i Vrå ville ikke fungere uden en helt bestemt gruppe mennesker.

Når et kunstmuseum kun har økonomi til to deltidsansatte og en praktikant, er der behov for ekstra hænder.

Især når der skal gøres klar til en ny vinterudstilling.

Det var vennen Kurt Thomsen (i rød), der forslog Kai Melgaard (i blå) at være med som frivillig. Foto: Kristian Steve Kristensen.

Det er situationen i 'Kunstbygningen - Egelund samlingen' i Vrå - men heldigvis er der masser af frivillige, der er villige til at hjælpe.

- Det kan godt være, at vi er nogen i baggrunden, der planlægger, hvilke billeder der skal med og så videre, men de hopper ikke op på væggen af sig selv. Så vi er dybt afhængige af de frivillige for at få vores udstillinger op, taget ned, pakket, sendt afsted og endda også kørt frem og tilbage gennem landet. Så det betyder altså alt, at vi har dem.

Signe Højmark leder slagets gang, giver en hånd med og sørger for, at de frivillige er glade for at være med. Foto: Kristian Steve Kristensen.

Frivillige får det til at løbe rundt

Sådan lyder det fra lederen af Kunstbygningen, Signe Højmark, som påpeger, at behovet for frivillige også er vokset.

- Vi var jo lukningstruet på et tidspunkt, men vi slap nådigt med en mindre nedskæring, så vi har måttet fyre en medarbejder, og det betyder jo, at sådan en som jeg må løbe hurtigere. Og det betyder også, at vi faktisk har endnu mere brug for vores frivillige.

De er i alt omkring 35 frivillige tilknyttet Kunstbygningen, hvoraf nogle hjælper til i reception, mens andre giver den gas med ophængning, nedtagning og transport af kunstværker og udstillinger.

Præcisionen skal være i orden, så både øjet og vaterpasset tages i brug, når museet gøres klar til ferniseringen. Foto: Kristian Steve Kristensen.
Kammeratskabet er noget af det Kai Melgaard værdsætter ved arbejdet. Foto: Kristian Steve Kristensen.
Den står på samarbejde, når de frivillige er i gang. Foto: Kristian Steve Kristensen.

Selvom de frivillige ikke får betaling, får de dog andre goder, lyder det fra lederen af Kunstbygningen.

- Det er blevet endnu vigtigere at have dem, så vi nurser dem, så godt vi nu kan. Så har de forhåbentligt lyst til at blive her, siger Signe Højmark og fortsætter:

- Vi laver for eksempel en super god frokost for dem. Det er øl, snaps, sild, sky, løgringe og hele udtrækket. Og så er der kage, morgenmad, julefrokost og sommerfest. Så vi prøver på både at lave et arbejdsfællesskab og også i høj grad et socialt fællesskab.

Kai Melgaard må snart være professionel 'kunstophænger'. Foto: Kristian Steve Kristensen

Frivillige bytter røverhistorier

Kai Melgaard er en af de frivillige, der hjælper til med forberedelserne til vinterudstillingen.

Han er glad for at være med.

- Signe, hun er jo god mod os. Vi får nogle gode måltider mad og noget god snak. Så bytter vi de løgne, vi har fra byen... hvis der er nogen, fortæller den pensionerede hjælper.

- Det er godt kammeratskab, og så har vi det sjovt. Så det er win-win.

Glæden over at være frivillig på kunstmuseet er han ikke alene om.

- Der er sådan et hyggeligt fællesskab ved at mødes her. Vi interesserer os også en smule for kunst og synes, at det her er arbejde, vi kan klare. Det er spændende at arbejde på at få det til at se ordentligt ud, fortæller Knud Michael Jensen.

- Det er sammenhold og samarbejde, ik? Komme ud blandt andre i stedet for bare at sidde hjemme i sofaen, supplerer frivillig Michael Jørgensen.

Senest lørdag klokken 18 skal de frivillige senest være færdige, fordi her åbner ferniseringen af den nye vinterudstilling, hvor resultatet af kunstnernes og de frivilliges arbejde kan ses.

Med kort tid til deadline, værktøj, stiger og et stillads i udstillingen, tror Kai Melgaard dog på, at de bliver klar.

- Vi plejer at nå det. Det lykkes altid, fortæller han.

Når værkerne er ekstra tunge, er det godt, at der er hænder nok. Foto: Kristian Steve Kristensen. Foto: Kristian Steve Kristensen

Shelterdrabet: Vidner mente, tiltalte skjulte noget i shelteret

Ti forskellige vidner afgav forklaring ved Retten i Aalborg torsdag.

Torsdag var anden retsdag i retssagen mod en 45-årig mand, der er tiltalt for at have slået en 58-årig mand ihjel på shelterpladsen i Vadum i august sidste sommer.

Ti forskellige vidner afgav forklaring ved Retten i Aalborg i dag, men der var ikke nogen af dem, der havde set noget decideret inkriminerende.

Alligevel kan vidnernes forklaringer være meget vigtige for anklagemyndighedens bevisførelse. Der er nemlig flere af vidnerne, der hævder, at de har set en mand med en hund på shelterpladsen fredag eftermiddag. Og flere af disse vidner har i en fotomappe hos Nordjyllands Politi udpeget den drabstiltalte, som den mand de så på shelterpladsen.

Havde selv en anden forklaring

Men ifølge den forklaring som den tiltalte selv afgav, da han vidnede tirsdag, så var han slet ikke på shelterpladsen fredag eftermiddag. Han forklarede, at han havde pakket sammen og var taget hjem, da han var vågnet på shelterpladsen fredag morgen eller formiddag.

Den forklaring hænger ikke sammen med det, som dagens vidner forklarede.

Den drabstiltalte forklarede også, at han havde sovet på shelterpladsen alene fra torsdag til fredag, men en taxachauffør forklarede i dag, at han havde sat den 58-årige mand af på shelterpladsen torsdag aften.

Vidner mente han skjulte noget

To af dagens vidner mente, at den mand de havde observeret på shelterpladsen, skjulte noget inde i sit shelter.

En kvinde fortalte, hvordan han havde hængt et lagen op, så man ikke kunne se ind i shelteret. Og da lagnet var gledet lidt ned i den ene side, havde manden rettet på det, så hun overhovedet ikke kunne kigge ind.

- Jeg troede bare, at han ikke ville vise sit rod, sagde vidnet i retten.

Et andet vidne mente, at hun havde set, at manden havde gemt noget under to madrasser.

- De lå ikke fladt, de bulede op af, så jeg tænkte, at der var noget under. Noget der fyldte, sagde vidnet.

Ved næste retsmøde 4. december vil der være flere vidneafhøringer. Her er den tiltaltes ekskone indkaldt til at afgive forklaring. Vi skal også høre fra de kriminalteknikere, der arbejdede på drabsstedet. TV2 Nord følger sagen.