Vinbarer hitter som aldrig før: Men hvor kan du få hvad?
Aalborg byder på et væld af vinbarer, og de kan hver især noget særligt. Her kan du blive klogere på hvad.
Selv i en mindre by som Aalborg, skal du ikke gå langt for at støde ind i en vinbar. Omkring Budolfikirke ligger de faktisk mere eller mindre side om side. Og det er der flere gode grunde til, forklarer trend- og livsstilsekspert Mads Alien-Søborg.
- Vinbarerne er et relativt nyt fænomen, og hypen omkring dem er virkelig taget til i løbet af de seneste par år. Hvor de tidligere var relativt få, og det blev anset som elitært at gå på vinbar, er de nu blevet allemandseje, siger han.
Her peger han blandt andet på, at danskerne under coronanedlukningerne generelt drak mere vin.
- Vi sad i vores egne små bobler, og i den periode blev det for mange mere naturligt at drikke vin. Da samfundet så åbnede igen, tog vi den vane med ud i verden og ind på vinbarerne, siger Mads Arlien-Søborg.
I løbet af den samme periode er priserne på specialøl steget, og her skal findes en anden del af forklaringen på vinbarernes opblomstring.
- Prisforskellen på en specialøl på en ølbar og et glas vin er ikke så stor, som den har været, og det har nok også skabt mere interesse for vinbarerne, som desuden også appellerer til et bredere publikum i deres tone, siger trenseksperten.
For mens ølbarerne mest var populære blandt mænd, kan man se, at vinbarerne også tiltrækker kvinderne, og på den måde bliver de et mere naturligt samlingspunkt for flere, forklarer Mads Arlien-Søborg.
- Vinbarerene har referencer til caféerne i deres indretning. Man kan også typisk få en bid mad. Sådan var det ikke med ølbarerne, som i deres tone lænede sig mere mod værtshusene og det industrielle, som altså ikke lod til at ramme så bredt et publikum.
Men hvor skal man så gå hen, hvis man vil være med på trenden?
Italiensk, intim og imødekommende
Sted: Quist Wine, Budolfi Plads 3
Vine: Italiensk
Hos Quist Wine bliver man taget pænt imod med et stort smil og et 'hej'. Snakken går, stemningen er jovial og intim, og ejer Kim Quist sludrer med gæsterne om store og små emner - og selvfølgelig meget om vin.
Vinbaren åbnede kort inden coronanedlukningerne. Siden da er den blomstret, og særligt fredag og lørdag er stedet typisk tæt på proppet af større selskaber, veninder, ægtepar og kærester, der læner sig ind i stedets intime stemming.
- Vi har udelukkende italienske vine, og vi gør meget ud af at udvælge flaskerne. De kommer fra mindre vinproducenter, som vi arbejder tæt sammen med og besøger, siger Kim Quist. Derfor kan du heller ikke være sikker på, at den vin du får en dag, også er på lager næste gang.
- Det sker, at vi støder på flasker, som der ikke er mange af, og det er noget af det, jeg rigtig godt kan lide. At vi også har noget særligt på hylderne, som du kan smage i dag, men i morgen kan du måske ikke, siger ejeren.
Men frygt ej, hvis flasken ikke længere er at finde. Både Kim Quist og hans ansatte gør nemlig en dyd ud af at kende deres vine godt - og såvidt muligt huske, hvad du kan lide. Så chancen for at finde et andet glas, der falder i din smag, er stor.
Spanske flasker, fiesta og farver
Sted: D'Wine, Algade 57
Vine: Blandet med særligt fokus på det spanske
Forkærligheden for det spanske er tydelig fra det sekund, man sætter foden indenfor hos D'Wine. Stemning, dekoration og hele fornemmelsen emmer af det sydeuropæiske land.
- Vi har et særligt forhold til Spanien og de spanske vine. Men det er altså ikke det eneste, vi har på hylderne, siger barchef Josefine Alting.
Vinene på glas skifter løbende, og her vil man både finde spanske druer og vine fra eksempelvis Tyskland.
- Vi bestræber os på at have noget, der falder i alles smag, siger barchefen. Og den mission ser ud til at virke.
For D'Wine er velbesøgt. Fra de helt unge til de mere modne. Stemningen er altid afslappet - hverken barchefen eller nogen anden bag disken bærer uniform, og den løsslupne atmosfære, som medarbejderne har med hinanden, smitter af ud i lokalet. Særligt i weekenderne kan det blive festligt, når baren - som den tit er - er fyldt med glade mennesker.
Lys, legende og lækre vine
Sted: Nørgaard på hjørnet, Gravensgade 18
Vine: Blandet fra verden
Lokalerne er lyse og kombinationen af borde, stole og sofaer giver næsten indtryk af, at man træder ind i en stor stue, hvor ejer Dorthe Nørgaard - eller hendes ansatte - står klar til at byde en velkommen.
- Vi ville gerne skabe en vinbar med et andet udtryk. Som er mere lys og let, og på den måde anderledes fra de andre vinbarer, siger Dorthe Nørgaard, og understreger, at det på ingen måde er en kritik af de andre steder i byen, som hun også selv har besøgt en del gennem tiden.
- For os virkede det bare som om, at et sted som vores manglede i byen, og heldigvis fik vi mulighed for at skabe det, siger ejeren af Aalborgs nyeste vinbar.
Til udvalget på hylderne har Dorthe Nørgaard taget udgangspunkt i sine egne præferencer og i samarbejde med en sommelier skabet et bredt sortiment med vine fra store dele af verden.
- Der er så mange lækre vine rundt omkring, så jeg tænkte 'hvorfor begrænse mig geografisk?', siger Dorthe Nørgaard, der eksempelvis er glad for Sydafrikansk vin.
Uhøjtidelig, ukonventionel og uimodståelig
Sted: Nede på jorden, Nørregade 6
Vine: Naturvin og druer fra flere kontinenter
Der små caféborde på gaden og den dunkle hygge indenfor er næsten magnetisk. Lader man sig lokke til at tage plads, bliver tiltrækningen til Nede på jorden ikke mindre. For præcis som navnet antyder, er atmosfæren dragende uhøjtidelig. Her kan man få lov til at smage på vinen, hvilket mange gør af en bestemt årsag.
- Vi har vin fra mange steder rundt om i verden, men så er vi mig bekendt også den eneste vinbar, der har naturvin, siger Ida Thorgaard, som arbejder på vinbaren.
- Der er faktisk en del, som opsøger os, fordi de har hørt, vi har netop naturvin, og som er nysgerrige på det, siger Ida Thorgaard.
Men er man ikke til de mere ukonventionelle vine, er der altså også meget godt at komme efter i Ma petit France's gamle lokaler.
Portugisiske vine, varm og velkommende
Sted: Douro, Danmarksgade 49
Vine: Portugisisk
Douro vinbar omslutter dig med sin varme. Fra det bløde lys til de omfavnende musikalske toner over den lune betjening.
Stedet er ejet af Stig Christensen, hvis kone er halvt portugiser. Selv bruger han halvdelen af sin tid i Portugal, og derfor var det naturligt, at det netop var portugisisk vin, valget faldt på, da vinbarens hylder skulle fyldes.
- Jeg kom selv set i gang med at drikke vin, og da jeg så gjorde, var det portugisisik, som jeg er blevet meget glad for, siger Stig Christensen, som ikke er vinekspert - men det er der faktisk en pointe i.
- Portugiserne har et meget afslappet forhold til vin. Hvis de kan lide en vin, er den god. Det er ikke så vigtigt, præcist hvor den kommer fra eller hvilke druer, den er lavet på.
Den tilgang har Stig Christensen adopteret, og den afslappede tilgang til vin går igen i hele vinbarens atmosfære.
- Man behøver ikke vide en masse om vin, for at komme her. Man skal bare ville hygge sig, siger Stig Christensen, der selv bruger meget tid i baren, når han er i Aalborg.
Ungarsk, uformel og utraditionel
Sted: 7773 Vinbar, Strandvejen 11
Vine: Ungarsk
Hos flere af byens vinbarer gik det samme ekko igen 'Vi har en del kunder, der spørger efter ungarsk vin'. Desværre var det ikke noget, de havde på hylderne. Men det har de hos 7773 Vinbar. Her har de faktisk ikke andet.
Erik Kovacs driver stedet med sin kone. De er begge kommet til Danmark fra Ungarn og drømte om at udbrede ungarsk vin til aalborgenserne.
- Man kan ikke få ungarsk vin særlig mange steder. Nærmest ingen faktisk. Og det synes vi, er en skam, for der bliver lavet rigtig meget god vin i Ungarn, siger Erik Kovacs, som glædeligt fortæller om de sjældne flasker, det ungarske klima, og hvoran produktionsforholdene afspejler sig i smagen.
Har du aldrig smagt ungarsk vin - eller forgæves forsøgt at opstøve det - så er 7773 Vinbar stedet. Og det er uden tvivl om smagsoplevelse værd.