Sensationelt fund i Aalborg: - Vi troede ikke vores egne øjne!
Foto: Fjorden Arkitekter, Hobro
Rørlægger Jannic Vestergaard og maskinfører Henning Nøhr fra entreprenørfirmaet Gunnar Christensen gjorde store øjne, da den skarpe klinge af et helt intakt sværd fra middelalderen pludselig dukkede op af mulden under et en kloakudgravning midt i Aalborg.
En rørlægger og maskinfører fandt et velbevaret sværd fra middelalderen, da de var ved at udgrave kloakker i Algade.
En kloak plejer at gemme på ildelugtende efterladenskaber af tvivlsom karakter, men en kloak i Algade i det centrale Aalborg gemte forleden på en sensationel genstand.
Tirsdag 5. februar var rørlægger Jannic Vestergaard og maskinfører Henning Nøhr fra entreprenørfirmaet Gunnar Christensen ved at grave ud til kloakker, da de pludselig støder på et intakt og velbevaret sværd fra middelalderen – nærmere bestemt 13-tallet.
Klingen, der stadig er skarp, er dobbeltægget og på 93 centimeter, mens hele sværdet er 112 centimeter langt.
De to fik hurtigt tilkaldt en arkæolog fra Nordjyllands Historiske Museum, der kunne fortælle, at de var stødt på en regulær sensation – og her kunne man også fortælle mere om sværdet.
Det er så sjældent et fund, at du sagtens kan kalde det for middelalderens Guldhorn. Mig bekendt har vi intet af samme kaliber på museet i forvejen.
Kenneth Nielsen, arkæolog, Nordjyllands Historiske Museum
- Det er så sjældent et fund, at du sagtens kan kalde det for middelalderens Guldhorn. Mig bekendt har vi intet af samme kaliber på museet i forvejen. Sværdet er fuldt ud bevaret, klingen er stadig skarp, og det er rent og pænt, og det ser vi sjældent, fortæller arkæolog Kenneth Nielsen fra Nordjyllands Historiske Museum.
Arkæologen troede da også i første omgang, der var tale om en dårlig vittighed, da han blev kaldt ud til udgravningen i Algade.
- Min første reaktion var, at det var en joke, men da jeg kiggede ned, stod rørlæggeren med et sværd i hænderne, og det tog mælet fra mig et øjeblik. Der blev jeg sat helt i stå. Men jeg kunne med det samme se, at det var et pragtvåben, så jeg bad ham om at stå helt stille, for det kunne nemt være porøst. Og så hoppede jeg ned i hullet til ham og så, at sværdet heldigvis var stabilt, fortæller Kenneth Nielsen.
Ifølge arkæologen betyder fundet, at Nordjylland nu kommer op i en helt ny liga, hvad angår oldtidsfund.
Sværdet har tilhørt en adelsmand
Ingen ved med sikkerhed, hvilken historie sværdet har, og hvordan det er endt i jorden i Algade. Men ifølge Kenneth Nielsen kan det være sket under et militært angreb på Aalborg eller ved en træfning uden for byens vestlige vold engang i 1300-årene.
Våbnet har formentlig tilhørt en adelsmand, for tilbage i middelalderen var det dyrt at anskaffe sig et sværd.
Aalborg har i flere tilfælde været udsat for militære angreb i middelalderen, og fra de skriftlige kilder kender vi til to, hvor sværdet måske kan have været med i spillet om magten.
Kenneth Nielsen, arkæolog, Nordjyllands Historiske Museum
- Aalborg har i flere tilfælde været udsat for militære angreb i middelalderen, og fra de skriftlige kilder kender vi til to, hvor sværdet måske kan have været med i spillet om magten. Det er stridighederne om kongemagten mellem Kong Valdemar Sejrs sønner i 1250´erne og lidt senere 1289, hvor Marsk Stig Andersen Hvide sammen med den norske konge Erik Præstehader forsøger at indtage byen, fortæller arkæologen.
På begge sider af sværdets klinge kan man se en fordybning, en såkaldt blodrille, som har til formål at gøre den i forvejen meget smalle klinge lettere - hele våbnet vejer kun godt et kilo.
Sværdet er bevaret med skiveformet knap og lige parérstang med rundt tværsnit, og er generelt af ekstremt høj forarbejdningsmæssig kvalitet.
Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har løbende fulgt kommunens kloakgravninger i Aalborg midtby - indtil nu har det resulteret i flere fund fra middelalderen.
- Området er som en tidslomme uden ilt. Mange ting bliver ganske velbevaret her, for det meste af jorden er tætpakket og organisk, så tingene ser næsten ud, som de gjorde dengang. I området ligger en del smedeaffald fyldt med slagger, og det giver et fast underlag, der bevarer tingene godt. Højst sandsynligt har metalbestanddelene også været med til at bevare stålet, siger Kenneth Nielsen.
Torsdag 7. februar afhenter konservatorer sværdet for at rense det og gøre det klar til de besøgende på Nordjyllands Historiske Museum, hvor det skal udstilles. Det er endnu for tidligt at sige, hvornår sværdet flytter ind på museet.